Amenajare locului de joaca pentru copii: Exterior sau interior

Amenajare locului de joaca pentru copii: Exterior sau interior

Școala s-a mutat în mediul online, iar multe dintre creșe și grădinițe au fost închise, din cauza contextului pandemic în care ne aflăm. Așadar, părinții au fost nevoiți să facă față unei noi provocări: aceea de a-i coopta pe micuți în activități distractive, potrivite vârstei lor. O idee foarte bună, mai ales pentru familiile care locuiesc la casă, este amenajarea unui spațiu de joacă în propria curte. 

Află, de pe Dejoaca.ro, cum poți pune la punct locul preferat al copiilor tăi chiar dacă locuiești la apartament sau la casă! 
 

De ce ai nevoie pentru a amenaja un loc de joacă pentru copii?

Un loc de joacă interior sau exterior amenajat acasă, poate fi un adevărat paradis pentru copii. Aceștia trebuie să-și consume energia distractiv dar sigur, mai ales că interacțiunile cu alți micuți de vârsta lor sunt limitate, având în vedere perioada pe care o traversăm. De asemenea, joaca are un rol esențial în dezvoltarea copiilor, iar, în sprijinul acestei afirmații vin și părerile specialiștilor. Amenajarea unui loc de joacă acasă promovează jocul liber, un astfel de spațiu oferindu-le micuților diverse oportunități de a-și petrece timpul. Astfel, ei pot explora în voie și pot decide care sunt activitățile pe care le preferă (de exemplu, legănatul sau joaca pe tobogan). Totodată, atunci când se află la locul de joacă, juniorii își îmbunătățesc abilitățile motorii. 
Prin urmare, ai toate motivele pentru care să amenajezi un loc de joacă pentru copii, acasă. Iată de ce ai nevoie pentru a demara acest proiect:

Locul

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți crea o zonă de joacă în interior (de exemplu, în balcon sau în mansardă), ori afară, în curtea casei sau pe spațiul verde privat al apartamentului în care locuiești. Dacă ai posibilitatea de amenajare afară, îți recomandăm această variantă. Beneficiile jocului în aer liber sunt nenumărate și, în plus, cel mic va putea să se bucure de cadrul natural. 
Indiferent de opțiune, asigură-te că locul de joacă este departe de mobilier (în cazul unuia interior) sau de stradă (în ceea ce privește spațiile de joacă exterioare). 

Bugetul și echiparea

 

Amenajarea unui spațiu de joacă acasă

Bugetul reprezintă un aspect important în amenajarea unui loc de joacă. Înainte de a începe cumpărăturile, nu ar fi rău să-ți faci o idee despre prețurile practicate în domeniu. De asemenea, sfatul nostru este să iei în calcul doar comercianții autorizați, ca să ai certitudinea că produsele pe care le oferă sunt sigure, calitative și rezistente. Descoperă categoria de jucării de exterior de pe site-ul nostru și conturează-ți un buget necesar, în funcție de tipul și complexitatea locului de joacă pe care dorești să-l amenajezi. Printre altele, de pe Deajoaca.ro, poți achiziționa:
 

 

De asemenea, ia în considerare și crearea unui colțișor educativ în spațiul de joacă, ideal pentru a obține o atmosferă similară celei de la grădiniță. Unul dintre cele mai apreciate produse din gama jucăriilor educaționale este setul de masă cu scaune colorate, unde copiii se pot așeza pentru a scrie și a desena și care poate fi utilizat atât în interior, cât și în exterior. 
 

Amenajarea unui spațiu de joacă acasă
Set de masa cu scaune pentru copii 
adauga in cos

Pe lângă toate aceste accesorii, ia în calcul și alegerea unei podele elastice pentru spațiul de joacă. 
 

Montajul 

În funcție de componentele pe care le cuprinde locul de joacă, te poți ocupa chiar tu de instalare sau poți apela la specialiștii în grija cărora să lași această responsabilitate. Pentru oricare dintre situații ai opta, sfatul nostru este să citești cu atenție recomandările producătorului și să urmezi întocmai instrucțiunile din fișa de montaj. Astfel, jucăriile respective vor oferi siguranță în exploatare, un lucru extrem de important atunci când vorbim despre obiecte folosite de către copii. 
 

Idei de amenajare a spațiului de joacă pentru copii 

Ești în căutarea unor idei de amenajare pentru spațiul de joacă al copiilor? Ți-am pregătit un ghid complet cu imagini și sfaturi care să-ți fie de folos!
 

Amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii în interior

Amenajarea unui spațiu de joacă acasă

Una dintre cele mai frecvente situații este cea în care părinții trebuie să organizeze pentru micuții lor un loc de joacă în interiorul casei. Este cazul multor familii care locuiesc la bloc și care nu dispun de o grădină pe care să o poată amenaja după bunul plac. Problema spațiului poate fi soluționată prin segmentarea locului de joacă în diverse părți ale casei. Astfel, leagănul poate fi poziționat pe balcon, în timp ce o căsuță de povești își poate găsi locul în living sau în camera copilului. Pe de altă parte, un alt truc la care poți apela într-un spațiu redus este alegerea unor jucării care se desfășoară pe verticală, cum este și cazul scărilor cu frânghii. Apropo de asta! Ce-ar fi să folosești spațiul disponibil sub scările casei pentru a amplasa un balansoar cu suspensii?


Amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii în exterior

Amenajarea unui spațiu de joacă în curte
 

Amenajarea unui spațiu de joacă acasă

Dacă ai la dispoziție o curte generoasă, atunci amenajarea unui loc de joacă pentru copii nu ar trebui să-ți ridice probleme. În funcție de echipamentele pe care le alegi, poți amplasa anumite elemente în zona cu arbori (dacă optezi pentru un hamac), sau pentru un spațiu liber (ideal pentru amplasarea unei trambuline). Atunci când amenajezi un loc de joacă în exterior, ia în considerare și montarea unui cort; aici, cei mici se pot juca în voie chiar și vara, atunci când razele de soare sunt mai puternice. Tot pentru anotimpul cald, o idee de care cei mici vor fi cu siguranță încântați este alegerea unei lăzi de nisip sau a unei măsuțe cu apă și nisip. Ambele produse se regăsesc în oferta magazinului nostru online și pot fi comandate simplu și rapid. De asemenea, fără îndoială că o altă jucărie pe placul copiilor mai mari este tiroliana. Cu ajutorul ei îți vei transforma curtea într-un adevărat parc de aventură!

Amenajarea unui spațiu de joacă în fața blocului 

O alternativă pe care o poți lua în calcul, dacă locuiești la bloc, este ideea amenajării unui loc de joacă pentru copii pe spațiul verde al apartamentului tău. Atenție, însă! Poți folosi zona în acest fel doar dacă îți aparține, mai exact, dacă este grădina proprie a apartamentului. De obicei, aceste grădini nu sunt foarte spațioase, așadar, varianta cea mai sigură este să te limitezi la echipamente de joacă, de bază. Un leagăn, un tobogan, un balansoar pot constitui un spațiu distractiv pentru cei mici. O altă opțiune la fel de inspirată este achiziționarea unui centru de joacă 7 in 1, potrivit vârstei copilului tău.


Amenajarea unui spațiu de joacă acasă

Centru de joacă 7 în 1

adauga in cos

Atunci când organizezi un spațiu de joacă afară, poți delimita zona cu ajutorul unor gărdulețe. Totodată, poți opta și pentru diverse obiecte care să îi ajute pe cei mici să se odihnească între reprizele de joacă, precum fotolii cu puf, băncuțe sau hamace. 
 

Reguli pentru amenajarea și folosirea în siguranță a locului de joacă

 

Amenajarea unui spațiu de joacă acasă
 

  • Folosește o pardoseală specială pe suprafața spațiului de joacă, în special, dacă acesta este amplasat pe ciment. Învelișul din spumă este eficient, fiindcă amortizează căderile. 
  • Înlocuiește echipamentele de joacă uzate fără să stai pe gânduri. Acestea pot deveni periculoase pentru cei mici dacă au componente deteriorate. 
  • Ori de câte ori acest lucru este posibil, supraveghează activitatea copiilor la locul de joacă, pentru a preveni accidentările. 
  • Explică-i copilului că nu ar trebui să sară de pe obiectele înalte și nici de pe cele aflate în mișcare. Ajută-l să înțeleagă cum să folosească sigur și corect jucăriile din micul său paradis. 
  • Evită supraaglomerarea spațiului de joacă. 
  • Încearcă să diversifici oportunitățile de distracție și învățare existente în colțișorul de joacă, astfel încât copiii să nu se plictisească. 
  • Păstrează, în permanență, echipamentele din locul de joacă igienizate și curățate. 
  • Locul de joacă trebuie să fie cât mai simplu, în cazul copiilor cu vârste până în 5-6 ani, și poate fi mai complex pentru cei mai mari. 
  • Optează pentru o cromatică veselă, care să îi bucure pe prichindei și care să le stârnească pofta de joacă și de explorare!

Amenajează acasă un spațiu de joacă pentru cei mici alături de Deajoaca.ro! 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!