🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Invatarea prin cooperare: Jocuri de cooperare pentru copii

Invatarea prin cooperare: Jocuri de cooperare pentru copii

Este destul de dificil să întâlnești un adult de succes care să nu exerseze în permanență arta cooperării. Din momentul în care dobândim această abilitate valoroasă în calitate de copii, aceasta este utilizată în aproape fiecare aspect al vieții noastre. Fie că suntem acasă cu familiile noastre, cu colegii de școală sau cu colegii de la birou, cooperarea ne ajută să interacționăm într-un mod armonios cu ceilalți și să ne îndeplinim mai ușor și mai eficient sarcinile.

Tocmai de aceea este important ca cei mici să înceapă să-și exercite spiritul de cooperare de la o vârstă fragedă. Pe durata interacțiunilor cu cei de aceeași vârstă, copiii învață și își dezvoltă abilitățile sociale, motiv pentru care cooperarea între copii este esențială în perioada copilăriei. Dacă vrei să-ți înveți și tu micuțul să devină cooperant și sociabil, te invităm să parcurgi informațiile din articolul următor. Promitem că vei afla tot ce trebuie să știi despre cooperare, importanța acesteia și stimularea cooperării între copii!
 

Ce este cooperarea?

Definiția cooperării este destul de simplă - combinarea energiilor în a lucra pentru un scop comun. Însă explicarea semnificației acestui termen unor copii mici este mult mai ușor de spus, decât de făcut. Cooperarea necesită o combinație de trăsături de caracter, precum respectul, onestitatea, ajutorul și atenția. 

Chiar dacă acestea sunt trăsăturile pe care orice părinte și le-ar dori pentru micuții lor, cei mici au tendința de a se concentra mai mult asupra lor. Cu toate acestea, ei pot dobândi aceste trăsături de-a lungul timpului, prin încurajarea constantă și modelarea frecventă a adulților.

Cooperarea intre copii: cum ii inveti regulile cu ajutorul jocurilor

 

Importanța cooperării în dezvoltarea normală a copilului

Cooperarea este privită de către psihologi specializați precum o piatră de temelie în dezvoltarea copilului. Întrucât este cel mai complex tip de joc în care cei mici sunt angajați, jocul cooperativ este important în a-i învăța pe cei mici reguli sociale precum împărțirea, așteptarea rândului, gestionarea dezacordurilor, colaborarea și cooperarea. 

De asemenea, aceștia participă la stabilirea regulilor, iau roluri de conducere și negociază responsabilități, ce vor conduce ulterior la formarea unor prietenii de durată. Pentru a recunoaște importanța cooperării în dezvoltarea copilului, iată o serie de avantaje pe care jocurile de cooperare și colaborare le aduc celor mici:
 

  • Jocurile de cooperare sunt importante în reducerea agresivității la copii. Cu cât se angajează mai mult în astfel de jocuri, cu atât mai mult vor dobândi mai repede abilități sociale precum empatia și bunătate, ce sunt esențiale în dezvoltarea normală a copilului.
  • S-a constatat că joaca cooperativă în educația timpurie a copiilor aduce numeroase beneficii, inclusiv disciplina și managementul clasei, dezvoltarea intelectuală și stăpânirea informațiilor asimilate. Cooperarea promovează sentimentul de apartenență al celor mici, acesta fiind esențial pentru bunăstarea mentală a copiilor.
  • Jocurile de cooperare pentru copii construiesc empatia, spre deosebire de cele competitive, în care fiecare este pentru el însuși. Acest lucru se datorează faptului că jocurile de cooperare au la bază îngrijirea și preocuparea comună și nu depășirea celorlalți cu orice cost.
  • Mediul relaxant și prietenos al jocurilor de cooperare stimulează copii să-și rezolve problemele. Alături de alți copii, aceștia își pot aduna la comun ideile și le pot pune cap la cap în rezolvarea problemei.
  • Inclusivitatea presupusă de cooperarea între copii asigură faptul că toată lumea primește câte o parte și nimeni nu va sta deoparte. Astfel, cei mici deprind alocarea resurselor și utilizarea eficientă a timpului și efortului depus. Cooperarea între copii are la bază o mulțime de jocuri ce implică mișcarea și exercițiile fizice, ceea ce promovează sănătatea și condiția fizică a celor mici.
  • A fi politicos cu ceilalți membri din grup și a-ți aștepta rândul este fundamentul multor jocuri de cooperare pentru copii. Acestea sunt abilități valoroase în viață, învățate la vârsta potrivită. În centrul majorității profesiilor se află munca în echipă, iar jocurile de colaborare pentru copii îi învață pe aceștia skill-urile necesare.
  • Cooperarea între copii este esențială pentru construirea unui climat social pozitiv, de care toată lumea să se poată bucura. Astfel, jocurile de cooperare funcționează tocmai pentru că-i învață pe cei mici că respectul reciproc și cooperarea sunt valori sociale extrem de apreciate.
 

Cooperarea între copii: cum îi înveți regulile cu ajutorul jocurilor

 

Cum îl înveți pe micuțul tău cooperarea între copii

Părinții îi pot implica pe cei mici în cele mai diverse tipuri de jocuri pentru copii care pot stimula cooperarea, pentru ca aceștia să poată dobândi toate valorile ce vin cu ea. Descoperă cum îl poți învăța pe micuțul tău cooperarea între copii în rândurile următoare!  
 

Învață-l să împartă cu ceilalți

Înțelesul cuvântului „a împărți” poate părea extrem de complicat pentru copii, pe măsură ce cresc. Sensul poate varia de la renunțarea pentru moment a jucăriei preferate la a nu mai vedea niciodată prăjitura pe care tocmai au dat-o. Prin urmare, pentru a putea construi ideea de împărțire cu alte persoane, este esențial să apelezi la jocuri pentru cooperarea între copii potrivite vârstei micuțului, pentru a integra înțelesul pozitiv al cuvântului „a împărți” în mintea copilului. Cu cât vei reuși să faci acest lucru mai devreme, cu atât copilul va fi mai pregătit pentru jocurile în echipă.
 

Învață-l să-și aștepte rândul

Așteptarea rândului este esențială pentru cooperarea între copii, iar bebelușii sunt capabili de astfel de interacțiuni încă de la vârsta de 6-9 luni. Profită de această oportunitate pentru a juca jocuri de rotire a unei mingii înainte și înapoi, de exemplu, pentru a-l învăța pe cel mic să aștepte să-i vină rândul. Pe termen lung, această activitate poate stabili un anumit control al impulsurilor, deoarece copilul va putea aștepta ceva ce își doresc chiar în acel moment. 
 

Învață-l să respecte regulile 

Respectarea regulilor pentru binele colectiv este o abilitate esențială pe care cei mic trebuie să o dobândească cât mai devreme posibil. Cooperarea între copii are la bază acest aspect, mai cu seamă că-l oprește pe cel mic în a-și satisface doar nevoile proprii, ceea ce poate fi în detrimentul jocului social. În mod ideal, cea mai bună modalitatea de a-ți învăța copilul să respecte regulile este aceea de a nu-l lăsa să câștige tot timpul. Chiar dacă poate părea frustrant pentru copil și poate chiar nedrept, este un mod eficient de a-l învăța că toate jocurile au reguli ce trebuie respectate. 
 

Învață-l beneficiile lucrului în echipă

Cooperarea între copii are la bază munca în echipă, printre multe alte aspecte menționate anterior. Astfel, cel mic trebuie să fie învățat că jocurile de cooperare pentru copii au ca scop ușurarea muncii, prin împărțirea sarcinilor între membrii echipei. Există pe piață o mulțime de jocuri de echipă amuzante și educative în același timp, care să-i poată stimula pe cei mici să lucreze în grup. Chiar și jocurile de cunoaștere în echipă pot fi extrem de stimulatoare pentru cei mici, mai cu seamă că vor vedea efectele cunoștințelor generale acumulate într-un scop comun.

Cooperarea între copii: cum îi înveți regulile cu ajutorul jocurilor
 

10 jocuri care stimulează cooperarea între copii

Dacă dorești să stimulezi cooperarea între copii, sugestia noastră este să optezi pentru jocuri și jucării educative, care să le stârnească interesul celor mici. Acestea sunt cea mai simplă și distractivă metodă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău, multe dintre ele punând bazele cooperării între copii, încă de la vârste fragede. Iată câteva idei interactive de jocuri de cooperare pentru copii! 
 

Jocuri de societate

Jocurile educative au numeroase beneficii în dezvoltarea copiilor, iar atunci când vine vorba despre dezvoltarea abilităților sociale și a cooperării între copii, jocurile de societate sau board games se numără printre cele mai bune opțiuni. Prin faptul că implică participarea mai multor jucători, jocurile de societate contribuie la dezvoltarea abilității de a lucra în echipă, abilitate de care copiii vor avea nevoie în numeroase situații din viața de zi cu zi. Iată și câteva sugestii de jocuri de societate pentru care poți opta: 
 

Joc de familie - Jocul Gâștelor 

Joc de familie - Jocul Gâștelor este un joc de societate clasic, îndrăgit deopotrivă de adulți și copii. Tabla frumos ilustrată a jocului, marcajele sub formă de gâște din lemn și instrucțiunile mai mult decât interactive, îi vor distra pe cei mici și îi va învăța să respecte regulile și să-și aștepte rândul.

Joc De Familie - Jocul Gâştelor

Jocul Gâștelor
adauga in cos

 

Joc de cooperare Londji, Pompierii salvează pisica

Un alt joc de societate menit să stimuleze cooperarea între copii este și jocul de cooperare Londji, Șosele. În acest joc, cei mici vor construi împreună cel mai lung traseu folosind toate piesele drumurilor și apoi e liber la circulație - mașinile pot circula oricum își doresc șoferii. Există peste 1000 de variante de trasee posibile. Munca de echipă și cea mai bună strategie sunt cele ce stau la baza jocului, copii deprinzând ajutorul reciproc și colectivitatea.
 

Joc de cooperare Londji, Sosele

Jocul Pompierii salvează pisica
adauga in cos

 

Jocuri de construit

Seturile de construit se numără printre cele mai inspirate idei de stimulare a cooperării între copii, aceștia învățând să lucreze în echipă pentru îndeplinirea unui obiectiv comun. Să nu mai vorbim despre dezvoltarea imaginației, a coordonării ochi-mână, a atenției, a răbdării și a inventivității. Ți-am pregătit și câteva exemple de astfel de jocuri! 
 

Set cuburi din spumă cu magnet Blockaroo, Robot 10 piese 

Sigure, ușoare și versatile, blocurile Blockaroo sunt realizate din spumă și conțin în interior magneți pentru a putea fi mai ușor de asamblat în seturile de construcție. Un astfel de set este și setul cuburi din spumă cu magnet Blockaroo, Robot 10 piese, ideal pentru dezvoltarea cooperării între copii.

Setul cuburi din spumă cu magnet Blockaroo, Robot 10 piese
 

Set cuburi din spumă cu magnet Blockaroo, Robot 10 piese
adauga in cos

 

Set de construit Clicformers - Căței prietenoși

Cooperarea între copii poate avea la bază și un set de construit Clicformers - Căței prietenoși, ce-i va ajuta pe cei mici să lucreze împreună și să pună cap la cap piesele cu ajutorul cărora pot construi 9 rase diferite de câini. Cu patru metode de combinație unice, piesele acestui joc permit celor mici să creeze aproape orice își imaginează. 

Set de construit Clicformers- Catei prietenosi, 123 piese

Set de construit Clicformers - Căței prietenoși 
adauga in cos

 

Jocuri de rol

Jocurile de rol sunt extrem de importante în dezvoltarea copilului, reprezentând activități interactive, distractive și componente esențiale în procesul de învățare. Jucăriile cu meserii au rolul de a dezvolta aptitudinile sociale ale celor mici și de a fructifica cooperarea între copii. Ai mai jos câteva idei de astfel de jocuri educative!
 

Invitație la masă Djeco 

Cu ajutorul jocului Invitație la masă de la Djeco cei mici vor coopera în crearea celui mai delicios picnic. În grădină, în sufragerie sau la locul de joacă, prepararea ingredientelor pentru o masă copioasă va fi la fel de plăcută pentru micul grup de bucătari!
 

Invitatie la masa Djeco

Jocul invitație la masă Djeco 
adauga in cos
 

Trusă mijlocie de doctor Klein

Trusa de doctor de la New Classic Toys este jucăria de rol ideală pentru un grup de micuți care vor să joace rolul de doctori și să pornească în „vindecarea” jucăriilor de pluș preferate. Aceasta este una dintre cele mai distractive și educative idei pentru a stimula cooperarea între copii.
 

Trusa de doctor

 

Trusă mijlocie de doctor Klein
adauga in cos

 

Jocuri de cultură generală

Dacă vrei ca cei mici să descopere lumea prin intermediul jocului, jocurile de cultură generală sunt o idee excelentă. La baza noilor descoperiri stă întotdeauna curiozitatea, dar și instrumentele educaționale necesare ce pot direcționa productiv cunoașterea. Iată câteva idei de astfel de jocuri, ce pot stimula, în același timp, și cooperarea între copii.
 

Atelier artă, știință și tehnologie Djeco 

Optează pentru un Atelier artă, știință și tehnologie Djeco pentru ca cei mici să poată experimenta alături de prietenii lor principiile fizicii într-un mod distractiv și creativ. Aceștia pot crea, prin joc, un întreg circuit ce poate lumina tablouri pe care le vor decora în final. Și aici, munca în echipă își va spune cuvântul.

Atelier Arta, Stiinta si Tehnologie Djeco, Odisee

 

Jocuri de puzzle 

Un rol esențial în dezvoltarea copilului îl au și jocurile cu puzzle, unele dintre cele mai îndrăgite jocuri educative. Având drept rol principal dezvoltarea capacității de a rezolva probleme, îmbunătățirea atenției și concentrării, dar mai ales a dexterității, jocurile de puzzle ajută și la dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, prin urmare și comunicarea între copii. Vezi mai jos câteva idei de jocuri cu puzzle!
 

Puzzle observație Djeco, acvatic

Prin jocul de puzzle observație Djeco, acvatic, micuțul tău și prietenii lui pot descoperi universul marin cu 64 de piese ce reprezintă scene marine, cu animale îndrăgite de toată lumea.

Puzzle observatie Djeco, Acvatic

Puzzle observație Djeco, acvatic
adauga in cos

 

În lumea fructelor și a legumelor cu micul cățel de usturoi - Puzzle gigant   

Lasă-l pe cel mic să pătrundă în lumea fructelor și a legumelor cu micul cățel de usturoi - Puzzle gigant. Pe cei mici îi așteaptă o mulțime de fructe și legume zâmbărețe, mici sau mari, ce reușesc să umple o întreagă grădină.

In lumea fructelor si a legumelor cu micul catel de usturoi - Puzzle gigant

În lumea fructelor și a legumelor cu micul cățel de usturoi - Puzzle gigant
adauga in cos
 

Cooperarea între copii este un proces de durată, în care părinții trebuie să investească timp și efort, încă de la cele mai fragede vârste ale micuților. Sperăm că acest ghid ți-a fost util în a descoperi cum stimulezi cooperarea între copii prin intermediul jocurilor, mai ales după ce ai aflat importanța pe care cooperarea o are în dezvoltarea copilului tău. Ține cont de sugestiile noastre și învață-l pe micuțul tău abilitățile de care va avea nevoie o viață întreagă! 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!