Metoda Montessori: Ce este si care sunt beneficiile?

Metoda Montessori: Ce este si care sunt beneficiile?
Educația de tip Montessori se bucură de tot mai multă apreciere în lumea întreagă. În pedagogia de acest tip, copiii sunt stimulați să exploreze și să descopere lumea prin experimentare, în grupuri dat și în mod individual. În acest mod, le sunt încurajate dezvoltarea abilităților personale și învățarea în propriul ritm. Dealtfel, unul dintre principiile care stau la baza acestui model se numără utilizarea de materiale didactice care susțin creativitatea personală, în funcție de nevoile fiecărui individ, educatorul având rolul de direcționare și ghidare a activităților acestora.

Dacă dorești să îți înscrii copilul la o grădiniță sau o școală ce funcționează pe sistem Montessori, îți prezentăm mai jos tot ce trebuie să știi despre această metodă.
 

Cine a fost Maria Montessori

Învățământul de tip Montessori este întemeiat pe ideea că nevoile specifice ale fiecărui copil sunt diferite, și prin urmare, necesită abordări și tratamente diferite. Anii de muncă și de observații petrecuți în sistemul preșcolar au condus-o pe întemeietoarea acestui sistem de pedagogie la crearea unei filosofii educaționale sensibil diferită de cea tradițională, în care celor mici li se oferă un mediu propice dezvoltării pe mai multe planuri, atât emoțional, cât și intelectual, fizic și spiritual, ca parte a unei comunități extinse. 

Maria Montessori a petrecut mult timp observând cu atenție copiii, pentru a-i înțelege mai bine. Născută în Italia în 1870, aceasta a absolvit cursurile de Medicină în 1896, devenind prima femeie medic din țară și activând în domenii precum psihiatrie, educație și antropologie.

A dovedit un interes deosebit pentru educația celor mici după ce s-a ocupat o perioadă de educarea a 60 de copii ai căror părinți lucrau într-un cartier sărac al Romei, înființând Casa dei Bambini, sau Casa Copiilor. Modelul educațional care astăzi îi poartă numele a început să se creioneze încă de pe atunci, urmărind și favorizând pregătirea celor mici într-un mediu natural de învățare pentru ei, precum și adaptarea continuă a acestui context la nevoile lor, astfel încât micuții să-și poată dezvolta la maxim potențialul fizic, mental, intelectual și emoțional. Evoluția acestui sistem s-a datorat faptului că, pe lângă observațiile sale legate de dezvoltarea copiilor, fondatoarea a îmbinat studiile și teoriile educației cu practica medicală, ajungând ca în prezent acesta să fie un model pentru grădinițe și școli din întreaga lume.

Educația ce poartă acest nume a fost introdusă ca metodă de pedagogie încă din 1912 de către Alexander Graham Bell, după ce prima școală înființată de Dr. Montessori a devenit celebră pentru rezultatele ei. Întemeietoarea acestui model a fost nominalizată de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuțiile sale la educație și drepturile copilului, moștenirea spirituală și educațională fiind perpetuată de fiul acesteia prin Asociația Internațională Montessori, astăzi cu sediul la Amsterdam.
 

Care sunt principalele trăsături ale metodei Montessori

 

Rolul dascălilor

În viziunea Mariei Montessori, profesorul are mai mult un rol de ghid care îi îndrumă pe copii, oferindu-le acestora libertatea de a învăța singuri, într-un mediu natural, fără constrângeri. Dascălul are rolul de a stimula activitatea celor mici folosind la maxim tendințele lor naturale, iar el intervine doar atunci când aceștia au nevoie de ajutor. Scopul acestor intervenții este doar pentru a-i stimula pe copii spre cercetări ulterioare, care să genereze noi întrebări și să declanșeze în ei dorința de a afla noi răspunsuri. 

Altfel spus, cei mici sunt direcționați delicat spre ceea ce trebuie să cunoască sau să asimileze, iar lecțiile sunt predate în funcție de nevoile individuale și pot fi schimbate conform evoluției fiecărui copil. Garantând răgazul necesar pentru cercetare, și oferindu-le în același timp libertatea de a alege activitățile în care să se implice, profesorul îi îndrumă și îi observă pe cei mici, în timp ce aceștia își creează și își dezvoltă independența și propriile competențe. 

Chiar dacă pare că nu este mereu prezent, educatorul oferă suportul necesar pentru ca fiecare dintre pasiunile individuale să fie duse mai departe și împărtășite, într-un climat de încredere, cooperare și încurajare. Acesta devine îndrumător, dar și partener de dialog pentru copii.
 

Rolul părinților

În timp ce învățământul de tip Montessori este aplicat în întreaga lume, atât în școli publice cât și private, mulți părinți aleg să-și educe copiii folosind aceleași tehnici, în educația de zi cu zi a micuților. Ei trebuie să-i încurajeze pe cei mici în aceste perioade intense de învățare și asimilare dintre primele luni de viață și post-adolescență.
 

Pedagogia Montessori

 

Grădinițe

În etapele preșcolare, metoda de educație Montessori este bazată în special pe joc, învățare directă și pe activități auto-direcționate. Copiii lucrează individual și în grupuri pentru a explora și a descoperi lumea, și mai ales pentru a-și forma abilitățile. 

Fondatoarea acestei metode a pornit de la premisa că cei mici evoluează cel mai bine atunci când pot acționa liber, într-un mediu care le facilitează mișcarea și acțiunea în funcție de nevoile individuale. Perioada dintre 0-6 ani este o etapă de explorare senzorială intensă, mintea celor mici absoarbe totul ca un burete iar copiii dezvoltă un interes tot mai mare pentru limbaj și folosirea acestuia.     

La grădiniță în special, copiii trebuie să fie înconjurați de imagini și obiecte cât mai realiste, pentru a putea face distincția între cele reale și lucrurile pe care și le imaginează. Acum este necesară folosirea de materiale care să le încurajeze în mod special creativitatea, primii ani fiind totodată cei mai importanți pentru învățare.
 

Școli

Între 6-12 ani, copiii încep să-și formeze mintea rațională, iar cercetarea lor este tot mai mult îndreptată spre explorarea mediului și spre ceea ce se află în spatele a ceea ce se vede cu ochiul liber. Cei mici au acum nevoie să știe și să înțeleagă mai mult, iar imaginația le permite să exploreze dincolo de ceea ce este imediat accesibil.

Etapa de adolescență favorizează nevoia de independență, dar și de explorare a unor aspecte ce țin de comuniunea cu cei din jur și de probleme ale societății.
 

Cărți 

În primele etape de formare a celor mici, materialele didactice folosite în pedagogia Montessori sunt așezate la vedere, iar copiii își aleg ce vor să studieze, fiind ghidați și încurajați de către profesor. Prin activitățile din seria Descopăr și învăț, cei cu vârste între 5-7 ani pot învăța prin experimentare și jocuri provocatoare și educative activități jucăușe sau jocuri palpitante, precum și experimente de făcut acasă.
 
Descopăr și învăț - Lumea de lângă mine
adauga in cos
 

Jucării

Jucăriile Montessori îi încurajează pe cei mici să ia decizii proprii, având la bază principiul autoeducării și aplicarea celor învățate direct. Cercurile din lemn colorat pot fi introduse pe suportul de lemn, încurajând totodată dezvoltarea abilităților motrice. 
Turn Montessori Djeco găina
adauga in cos
 

Activități

Libertatea controlată, sub supravegherea unui dascăl, îi inspiră pe copii să lucreze în ritmul propriu, iar prin concentrarea pe o singură activitate intervine și autodisciplina. Mai mult, sunt încurajate și acțiunile care conduc la cooperare și creștere în plan emoțional. Caseta Învăț să povestesc conține pagini și jetoane colorate pentru organizarea gândirii și dezvoltarea exprimării verbale.
 
Caseta Învăț să povestesc
adauga in cos

Metoda de educație Montessori propune tehnici de lucru și recomandări punctuale, simplu de aplicat în practică, prin care pedagogii și părinții îi pot susține pe cei mici să experimenteze și să descopere cu ușurință materialele educaționale cu care rezonează, sau să renunțe la cele care îi incomodează. Dezvoltarea senzorială și stimularea activităților practice reprezintă direcții de bază în acest sistem educațional dezvoltat începând cu prima parte a secolului XX, și care continuă și azi cu succes în întreaga lume.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!