🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Cerneala invizibila: Experiment stiintific pas cu pas

Cerneala invizibila: Experiment stiintific pas cu pas

1. Cerneala din suc de lămâie - Experimentele se vor realiza sub supravegherea unui adult!

Ai nevoie de:

  • 1 lămâie
  • 1 pahar
  • 1 storcător manual de citrice (nu este obligatoriu)
  • 1 coală de hârtie albă
  • 1 pensulă.
 

1. Stoarce sucul dintr-o lămâie folosind storcătorul manual de citrice (se poate stoarce lămâia și cu mâna). Ia pensula și înmoai-o în sucul de lămâie și apoi desenează pe hârtia albă orice formă dorești. Las-o să se usuce.
 


2. Încălzește cuptorul până la 150°C. Pune hârtia în cuptor folosind mănușile de bucătărie și las-o timp de 10 minute. Observă ce se întâmplă!
 

 
Odată uscat, sucul de lămâie pare invizibil. Însă încălzit în cuptor, reacționează cu oxigenul din aer și își dezvăluie culoarea devenind maro. În mod natural sucul de lămâie reacționează cu aerul, în timp, dar încălzirea grăbește procesul.
 

Același experiment îl puteți realiza cu fierul de călcat sau cu uscătorul de păr.

1. Desenează cu suc de lămâie o altă formă pe o coala albă de hârtie. Las-o să se usuce și apoi calcă hârtia cu fierul de călcat (închide aburul și setează fierul de călcat la minimum) până ce forma desenată va deveni maro. 
2. Hârtia mai poate fi încălzită și cu ajutorul unui uscător de păr sau poate fi ținută deasupra unui radiator sau a unei lămpi până ce forma va deveni maro. Aceste variante necesită un timp mai îndelungat până la obținerea rezultatului.
 

2. Cerneala din lapte

Acesta este un alt experiment care poate deveni un joc de familie amuzant.
Poți juca Ghicește unde e fereastra? Mesajul ascuns, Harta comorii sau poți să inventezi propriul joc.

Ai nevoie de:
  • 1 pahar
  • 1 coală de hârtie albă
  • 1 pensulă
  • puțin lapte
 
1. Pe coala de hârtie albă desenează cu un creion un bloc (poți desena și altceva) și 2, max 4 ferestre (în funcție de dimensiunea blocului și de numărul de jucători). Toarnă puțin lapte într-un pahar. Apoi cu pensula desenează încă o fereastă. Lasă foaia să se usuce.
 

 
2. Pune familia sau prietenii să ghicească unde se află ultima fereastră desenată. În locul indicat de fiecare, trece-le inițiala numelui sau roagă-i să își aleagă fiecare o culoare și marchează locul cu X.

                sau            


3. Încălzește cuptorul până la 150°C. Pune hârtia în cuptor folosind mănușile de bucătărie și las-o timp de 10 minute pentru a dezvălui adevărata poziție a ferestrei ascunse. Câștigă cine ghicește.

Spor la experimentat!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!