🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Importanta si rolul jocului in viata copilului: Jocuri si beneficii

Importanta si rolul jocului in viata copilului: Jocuri si beneficii

Alegerea celor mai bune jocuri și jucării pentru copii este un aspect căruia orice părinte ar trebui să îi acorde mare atenție. De ce? Pentru că studiile au arătat că aceștia învață foarte multe lucruri jucându-se așa că este important să ne asigurăm că le oferim mijloacele potrivite pentru a-și dezvolta abilitățile pe care le au deja și a dobândi unele noi.

Jucăriile educative, cum sunt cele pe care le găsiți pe site-ul nostru, sunt alegerea perfectă pentru acei părinți care înțeleg că, pentru copii, joaca nu reprezintă doar un mod de a-și petrece timpul, ci și o activitate importantă pentru sănătatea lor mintală.

Care este rolul jocului în dezvoltarea copilului?

Importanța jocurilor educative pentru copii: Beneficii dovedite stiințific
adauga in cos
Știați că rolul jocului în dezvoltarea copilului este atât de important încât a fost recunoscut de Înalta Comisie a Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului ca fiind un drept al fiecărui copil?

Importanța jocului este ușor de înțeles dacă ne gândim la faptul că acesta este esențial pentru dezvoltarea abilităților cognitive, fizice, sociale și emoționale ale copiilor. Le permite să-și folosească creativitatea și să își dezvolte imaginația, dexteritatea și puterea fizică, cognitivă și emoțională. Îi lasă să exerseze diverse roluri și să își învingă temerile, dobândind noi competențe ce le vor fi de folos în viața de zi cu zi, atât pe măsură ce cresc, dar și în calitate de adult. 

Un alt beneficiu al jocului este acela că le permite părinților posibilitatea de a vedea lumea prin ochii copiilor lor, ceea ce îi va ajuta să comunice mai bine cu aceștia.

Jocul este important chiar și atunci când vine vorba de descoperirea și tratarea problemelor psihologice ale copiilor. Terapia prin joc este o metodă de terapie recunoscută și folosită adesea în cazul copiilor care se confruntă cu probleme precum întârzieri de dezvoltare, probleme de comportament, boli cronice, anxietate, durere, depresie.
 

Tipuri de jocuri educative pentru copii

Copiii își petrec fiecare clipă învățând, însă important este să ne asigurăm că învață ceea ce trebuie. 

Jucăriile educative reprezintă o modalitate foarte bună prin care putem face acest lucru, mai ales că acestea sunt disponibile într-o gamă variată, pentru toate vârstele și toate gusturile. 

Mai jos vom vorbi despre câteva dintre cele mai populare tipuri de jocuri educative și cum contribuie acestea la dezvoltarea copiilor. 

Jocuri educative de construit 

Tipuri de jocuri educative pentru copii
adauga in cos

Jocurile de construit sunt întotdeauna populare în rândul copiilor, indiferent că este vorba de un set de clasic de cuburi din lemn ori de unul mai complicat, la finalul căruia vor obține o replică a unei clădiri celebre ori o structură mai complicată. 

Acest tip de jocuri îi ajută pe copii să învețe noțiuni elementare de știință, cum funcționează anumite utilaje folosite în construcții și să-și îmbunătățească abilitățile spațiale. 

De asemenea, seturile de construit îi mai pot ajuta pe cei mici să numere, să deosebească formele și să înțeleagă operații elementare precum adunarea.
 

Jocuri educative tip puzzle

 

Un alt tip de jocuri educative cu beneficii dovedite sunt cele tip puzzle. Acestea îi ajută pe copii să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor și să învețe despre importanța efortului și a perseverenței.  

Contribuie la îmbunătățirea coordonării ochi-mână și la cea a abilităților motorii fine, precum și la dezvoltarea capacității de memorare și de a se concentra asupra unei sarcini. 

Le putem face cunoștință copiilor cu acest gen de jocuri de la vârste foarte mici, chiar și 1 an. Trebuie doar să ne asigurăm că alegem jocuri potrivite pe nivelul lor, cu piese puține și mari. Pe măsură ce cresc, dimensiunea pieselor va scădea, iar numărul lor va crește.
 

Jocurile de rol

 
Importanța jocurilor educative pentru copii. Beneficii dovedite științific

Atunci când vorbim despre jocurile educative și beneficiile acestora nu putem uita să menționăm jocurile de rol. Acest tip de jocuri le permite copiilor să învețe despre  lume imitând acțiunile adulților și îi ajută să-și dezvolte imaginația și creativitatea.  

Cei mici vor putea să experimenteze noi roluri și să găsească soluții pentru rezolvarea diverselor probleme cu care se pot confrunta pe parcursul jocului, învățând în același timp și să-și controleze emoțiile. De asemenea, poate fi o metodă de a-l face să socializeze cu alți copii.

Să luăm jocul de-a restaurantul. Va fi nevoie de bucătari, chelneri, ospătari… iar aceștia pot fi prietenii săi, colegii de la grădiniță sau școală ori chiar alți copii pe care doar ce i-a întâlnit la locul de joacă.

O ideea bună pentru a-l încuraja să participe la astfel de jocuri este aceea de a-i face cunoștință cu lumea cărților. Cu siguranță se va vedea în rolul personajului preferat. Dacă încă nu a învățat să citească, te-ai putea folosi în acest scop de cărțile de colorat. Imaginile îl vor face curios și îi vor da idei pentru următoarea repriză de joacă. 
 

Jocurile de societate  


adauga in cos

 
Un alt tip de jocuri educative foarte populare sunt cele societate, cunoscute și sub denumirea de board games. 

Acestea îi învață pe copii despre strategie, regulile negocierii și importanța fairplay-ului. De asemenea, îi încurajează să învețe să coopereze cu alți jucători și să-și controleze emoțiile în situații dificile, ca atunci când pierd. 
 

Importanța jocului în viața copilului: 8 beneficii

După cum am văzut, jocurile educative au numeroase beneficii. Să recapitulăm câteva dintre acestea: 
  • Contribuie la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare   
  • Îi ajută pe copii să înțeleagă relația cauză efect 
  • Le permit să experimenteze diverse roluri 
  • Îi învață să interacționeze cu alte persoane și să lucreze în echipă 
  • Stimulează imaginația și creativitatea
  • Ajută la dezvoltarea abilităților motorii 
  • Îi ajută să aibă mai multă încredere în propriile forțe 
  • Îi învață să-și gestioneze emoțiile.   
Joaca este o parte foarte importantă a vieții unui copil, una ce influențează în mod semnificativ dezvoltarea lor. Jocurile educative sunt mijlocul perfect prin care îi poți încuraja să-și dezvolte abilitățile cognitive, fizice și emoționale, să gândească creativ și cum să interacționeze cu alte persoane. 

Pe Deajoaca.ro vei găsi o gamă variată de jocuri educative potrivite pentru fiecare etapă a dezvoltării copilului. Tot ce trebuie să faci este să-l alegi pe cel care îl va încânta cel mai mult. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!