🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Importanta lecturii pentru copii: Beneficii si rol in dezvoltare

Importanta lecturii pentru copii: Beneficii si rol in dezvoltare

Cititul ne permite să ne transpunem într-o lume complet diferită de a noastră. Între paginile unei cărți, parcă trăim viața personajelor fictive și învățăm despre o cultură, până atunci, necunoscută nouă. Pe lângă toate acestea, putem deprinde cuvinte și expresii noi, încercăm o varietate de emoții și dobândim cunoștințe noi.

Tocmai, de aceea, lectura este foarte importantă și pentru copii. Chiar și Albert Einstein a spus că „Dacă vrei să ai copii inteligenți, citește-le povești. Dacă vrei să ai copii și mai inteligenți, citește-le mai multe povești”. Noi, în schimb, am înlocui finalul acestui citat cu „învață-i să citească singuri”. Independența în lectură poate face minuni în dezvoltarea intelectuală a unui copil isteț!

De ce este importantă lectura pentru copii

Importanța lecturii pentru copii nu poate fi subestimată. Dacă un copil citește din proprie inițiativă, acest lucru poate avea beneficii pentru educația sa, pentru dezvoltarea sa socială și cognitivă, pentru bunăstarea sa și, chiar, și pentru sănătatea mentală.

Dezvoltarea cognitivă se referă la felul în care gândim despre lumea din jurul nostru, ce determină, în același timp, și evoluția felului în care ne folosim inteligența, rațiunea, limbajul și felul în care procesăm informațiile. Copiii care citesc dezvoltă o înțelegere mai adâncă asupra lumii din jurul lor și își îmbogățesc cunoștințele. Aceste cunoștințe nou-achiziționate sunt folosite pentru a înțelege ceea ce văd, aud și citesc, lucru care îi ajută în dezvoltarea cognitivă.

Pe lângă aceasta, copiii care citesc dezvoltă și mai multă empatie, pentru că se pun în locul personajelor pe care le urmăresc în poveste. Astfel, ei pot dobândi o mai bună înțelegere a emoțiilor, chiar și a celor pe care, încă, nu le-au încercat în viața de zi cu zi. Nu doar atât, dar copiii pot construi și relații mai intense cu tine, atunci când citiți împreună sau discutați despre lumea imaginară sau reală dintr-o anumită carte. Așadar, importanța lecturii pentru dezvoltarea personală (socială și cognitivă) nu poate fi nici ea de neglijat, mai ales, că aduce foarte multe beneficii în viața copilului și servește drept sprijin pentru educația pe care o va primi mai târziu.

Beneficiile lecturii în viața copiilor

Lectura în viața copiilor
 

Abilități literare mai bune

Copiii care citesc vor comunica mai bine și mai repede pentru că le este stimulată acea parte din creier care se ocupă cu procesarea limbajului. Nu doar atât, dar, simplul fapt că învață să citească, chiar și pe litere, poate duce, mai târziu, la o dragoste pentru literatură care să îi însoțească toată viața. Până și performanța la școală poate fi mai avansată pentru simplul fapt că experiența lecturii îi ajută mai departe să asimileze informații noi, citind.
 

Vocabular mai bogat

Rolul lecturii este și acela de a expune copiii la un vocabular mai bogat pe care și-l pot însuși mai ușor. Dacă-ți înveți copilul să citească de timpuriu, vei fi surprins cât de repede va ajunge să utilizeze cuvinte mai puțin obișnuite, cum ar fi „taciturn” sau „electrizant”. Nu doar atât, dar, aceste cuvinte noi pot fi și o sursă de amuzament pentru copilul tău, mai ales, atunci când le integrează în joaca de zi cu zi.
 

Concentrare mai bună

Cititul constant poate ajuta la îmbunătățirea abilităților copilului tău de a se concentra. Dacă, în prima zi, să citească o pagină întreagă i se va părea epuizant, într-o săptămână sau două de lectură zilnică, va putea ajunge să citească chiar mai multe pagini, aproape fără efort. Acest lucru are multiple avantaje pentru școlarizarea copilului.
 

Niveluri mai mari de creativitate și de imaginație

Odată cu lectura, copilul își dezvoltă imaginația, construind din cuvintele așternute pe hârtie felul în care se înfățișează personajele și mediul în care se desfășoară acțiunea. La toate acestea se adaugă și abilitatea de a „ghici”, total sau parțial, ce urmează să se întâmple. 

La rândul ei, imaginația care ia amploare duce la creșterea nivelului de creativitate a copilului tău. Ea se poate răsfrânge nu doar în felul în care se joacă, dar, și în felul în care mănâncă, vorbește, se îmbracă sau desenează. Cititul este o experiență imersivă din care, atunci când  „iese la suprafață”, copilul tău e mult mai inventiv în toate aspectele vieții sale.
 

Abilități sociale mai bune

Importanța cărților pentru copii se reflectă și în viața socială. După cum am spus și mai sus, copiii care citesc devin mai empatici pentru că se pun în pielea personajelor lor preferate. Astfel, ei învață că există emoții pe care, încă, nu le-au trăit și că nu toată lumea simte la fel. Acest lucru îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile sociale, întrucât empatia este condiția de bază a oricărei prietenii, inclusiv, atunci când ești mic!
 

Sursă de divertisment

Copiii, întotdeauna, vor fi copii! Ei vor, măcar, puțină distracție în aproape tot ceea ce fac, iar cititul poate fi distractiv. Pe măsură ce stăpânesc, din ce în ce mai bine, lectura și își dezvoltă dragostea de cărți, se afundă în poveste și chiar se pot trezi râzând cu voce tare la fiecare anecdotă pe care o întâlnesc.

În definitiv, copiii au nevoie și de divertisment. Nu de puține ori se întâmplă ca tu să fii cel care să-și întoarcă mintea pe-o parte și pe alta gândindu-se ce ar putea să-l facă pe cel mic să stea cuminte în drumul cu mașina spre mare, de exemplu. Ei bine, în momentul în care începe să simtă gustul lecturii, lucrurile vor fi mult mai simple!

Cum putem introduce lectura în viața copiilor

Lectura în viața copiilor

Începe de timpuriu

Chiar și-n cazul în care copilul tău nu a împlinit încă vârsta de 2-3 ani, poți începe să îi citești, în timp ce vă uitați împreună la imagini. Acest lucru îl face să înțeleagă importanța limbajului pentru comunicare, dar, să și identifice obiectele și viețuitoarele din viața de zi cu zi. Cu timpul, veți ajunge să citiți împreună, iar, atunci, poți să te gândești la modalitatea prin care să-l „înțarci” în lumea lecturii. Încearcă să îi insufli copilului tău dragostea de cărți și, cu siguranță, își va dori să poată avea acces la lumile fantastice din poveștile sale preferate și în absența ta. Din acest moment, nu-ți rămâne decât să te înarmezi cu răbdare, să îi arăți cum să-și scrie propriul nume, să îl înveți literele alfabetului și să exersați împreună cititul cuvintelor ușoare.
 

Introdu cititul în rutina copilului

„Repetiția e mama învățăturii”, așadar, creează un program pentru copilul tău, astfel încât, să-i integrezi în rutina zilnică obiceiul cititului. Fă în așa fel încât, mai ales la început, să fii și tu prin preajma sa ca să poți să îl ajuți, făcând lectura mai plăcută și mai distractivă. 

Dacă vrei să încerci un truc inventiv, citește-i copilului o poveste până când ajunge la punctul culminant, și, de acolo, lasă-l pe el să continue pentru a afla ce se întâmplă mai departe. Un alt truc ar fi să identifici pasiunile sale și să găsești niște jucării educaționale care îmbină activitatea lecturii cu jocul lor preferat. În definitiv, lectura poate ajunge un obicei la fel de constant ca și spălatul pe dinți, dar, nu te descuraja dacă puștiul tău ratează o zi! Reia rutina ca de obicei atunci când aveți amândoi timp.
 

Încurajează variația

Încearcă să variezi cărțile copilului tău cât mai mult posibil. Nu te limita doar la poveștile clasice ale copilăriei, ci, găsește cărți diversificate, care să-i arate cum stau lucrurile cu lumea din jur, să îi dezvolte cultura generală, să îl învețe despre obiceiuri sănătoase sau, pur și simplu, să îl pasioneze, mai ales, în cazul în care îl preocupă dinozaurii, de pildă. 

În cazul în care copilul tău a trecut deja la a lectura cărți pentru adulți, deschide-i ochii spre diverse lumi, culturi, personaje și, de ce nu, stiluri literare, astfel încât să îi permiți imaginației sale să ia amploare.
 

Înarmează-te cu răbdare

Uneori, putem uita cum e să fii de vârstă fragedă. Ca adulți, luăm lectura de bună, dar, e mai ușor să fii răbdător cu un copil, atunci când ne amintim cât de multe nu cunosc încă. 

Spre exemplu, cum ar putea ști un copil că trebuie să citească de la stânga la dreapta, dacă nu îi arată cineva cu degetul sensul? Cum va ști că fiecare „mâzgăleală” de pe hârtie este un cuvânt de sine stătător? Fă-ți timp și ai răbdare, dacă nu înțelege de prima dată. E un proces normal și, poate, un pic obositor pentru tine, dar, în final, când îl vezi citind pentru prima dată de unul singur, cu siguranță, vei considera că e un efort care merita depus.
 

Continuă discuțiile

După ce juniorul a terminat de citit o poveste, sau ați terminat împreună, îl poți întreba diverse lucruri despre ceea ce a citit: „Ți-a plăcut povestea?”, „Care este personajul tău preferat?”, „De ce crezi că prințul era fericit la final?”. 

Acest lucru te va ajuta, inclusiv, să-i identifici preferințele și să îi pregătești  orele de lectură de mai târziu, astfel încât, să nici nu-și mai dea seama cum trece timpul când stă și citește. Nu e nevoie să faci acest exercițiu la fiecare poveste pe care o finalizează copilul tău, pentru că, e posibil să i se pare un proces obositor, după un anumit timp. Dacă îi place cartea, oricum, va ajunge singur să îți povestească despre ea, chiar și fără să îl întrebi.

Evident, nu întotdeauna e ușor să îi inoculezi copilului tău dragostea de lectură, mai ales, dacă nu ai găsit o soluție pentru integrarea educației digitale în dezvoltarea sa. Știm cu toții cât de atractivă este tehnologia pentru copiii mici! De multe ori, prezintă mai mult interes decât lectura, dar, înarmează-te cu răbdare, multe cărți și fă-ți timp pentru ora de lectură zilnică a copilului tău și, în timp, toate acestea vor da roade. Importanța lecturii în viața omului se dezvăluie încă de mic!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!