Dezvoltarea limbajului la copii: Etape si metode de stimulare

Dezvoltarea limbajului la copii: Etape si metode de stimulare

Copiii învață să vorbească încă din primii doi ani de viață. Cu mult timp înainte de a rosti primele cuvinte, cei mici învață regulile limbajului și modurile prin care adulții se folosesc de limbaj pentru a comunica, urmărind comportamentul părinților. Astfel, părinții joacă un rol important în dezvoltarea limbajului la copii. Există chiar și studii care atestă faptul că acei copii care vorbesc și citesc mult în timpul copilăriei vor avea un vocabular mai dezvoltat și se vor integra mai ușor în perioada studiilor. 
 
Noi spunem că acestea sunt suficiente motive pentru a stimula inteligența verbală a copilului tău. Însă, cum faci acest proces mai ușor pentru membrii familiei? Pentru a descoperi care sunt etapele dezvoltării limbajului la copii, dar și care sunt cele mai bune tactici pentru stimularea limbajului copiilor, te invităm să parcurgi informațiile din articolul următor. Drept bonus, vei găsi și cele mai interesante recomandări de cărți ce ajută la stimularea inteligenței verbale a micuțului tău. 
 

Etapele dezvoltării limbajului la copiii mici 

De regulă, abilitățile lingvistice ale unui copil se dezvoltă treptat, limbajul trecând printr-o serie de etape și praguri de dezvoltare. Desigur, nu trebuie să uiți că fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm, ceea ce înseamnă că cel mic poate atinge unele praguri fie mai devreme, fie puțin mai târziu. Iată, așadar, etapele dezvoltării vorbirii la copii
 

Dezvoltarea limbajului la copii în primul an de viață

Până la vârsta de 2 luni, cel mic gângurește atunci când e fericit. În perioada de 2-3 luni, copilul plânge pentru a-și exprima diversele stări și sentimente. Cu timpul, vei învăța să faci diferența între tipuri diferite de plâns, precum cel de foame, cel de oboseală și altele. Începând cu vârsta de 3 luni, cel mic poate pronunța unele vocale, dar și sunete variate. 

În perioada de 5-6 luni, copilul începe să înțeleagă intonația, ridicându-și și coborându-și vocea, drept răspuns la modul în care i se vorbește. De la vârsta de 7 luni, cel mic gângurește mai divers, scoate noi combinații de sunete și folosește în alt mod intonația. Tododată, cel mic va încerca să te imite. Dacă cel mic nu vocalizează până la împlinirea vârste de 7 luni, este important să consulți un medic, pentru a te asigura că nu există o întârziere în dezvoltarea limbajului copilului. 
 

Dezvoltarea limbajului la copii până la 2 ani 

La vârsta de 12 luni, respectiv 1 an, cel mic spune primul cuvânt și începe să cunoască suficient de bine mai multe cuvinte pe care le poate folosi. La 14 ani, cel mic folosește inflexiuni și apelează la limbajul non-verbal pentru a purta o conversație. Dacă până la vârsta de 15 luni, cel mic nu scoate niciun cuvânt, e important să te adresezi medicului pentru a vedea dacă există tulburări de limbaj la copii, respectiv tulburări de vorbire.  
 
La 16 luni, cel mic încearcă să-ți atragă atenția, te aprobă sau te dezaprobă și rostește sunete formate din consoane. La 18 luni, copilul deja are un vocabular de 10 până la 20 de cuvinte, fie ele nume (mama), verbe (mănâncă) sau adjective (rece). Între 1 an jumătate și 2 ani, acesta începe să folosească două cuvinte împreună, pentru a exprima lucruri sau acțiuni. La vârsta de 24 de luni, copilul deja are un vocabular de până la 100 de cuvinte și folosește propoziții scurte, cu două sau trei cuvinte. 
 

Dezvoltarea limbajului la copii între 2-4 ani 

Copii cu vârste între 2 și 3 ani deja pot purta conversații simple despre ceea ce se petrece în jurul lor, având un vocabular de până la 300 de cuvinte. La această vârstă, cei mici sunt extrem de curioși și pun frecvent întrebări, folosind propoziții scurte. În cazul în care micuțul în vârstă de 2-3 ani repetă aceleași întrebări pe care i le pui, fără a-ți răspunde, trebuie să consulți un medic. Acestea pot fi semne ale unei întârzieri de vorbire a copilului sau lipsa stimulării centrului vorbirii. 
 
Între 3 și 4 ani, cuvintele preferate ale oricărui copil sunt cine?, ce? sau de ce?. În această etapă de vârstă poți înțelege perfect ceea ce relatează cel mic. Desigur, este posibil să vorbească stâlcit în încercarea de a comunica prea multe lucruri deodată, însă acest lucru este cât se poate de normal. Cu toate acestea, dacă cel mic continuă să se bâlbâie timp îndelungat, e important să discuți cu un medic pediatru în ideea recomandării unui logoped. 
 

Dezvoltarea limbajului la copii între 4-8 ani

La vârsta de 4-5 ani, dezvoltarea limbajului copiilor cunoaște alte granițe. Aceștia pot comunica cu ușurință și pot chiar relata o poveste simplă în timp ce privește anumite imagini. Copii la această vârstă pot folosi chiar și 4-5 propoziții pentru a descrie o imagine și folosesc mai mult decât un verb într-o propoziție. De asemenea, pot pronunța corect majoritatea sunetelor. 
 
La 6-7 ani, copiii pot descrie asemănările și deosebirile dintre elemente, pot spune povești fără ajutorul imaginilor și pot explica sau detalia evenimente din trecutul apropiat. Odată ajunși la vârsta școlară de 8 ani, copiii ajung să stăpânească foarte bine abilitățile lingvistice, folosesc propoziții complexe și sunt capabili să poarte o conversație cu un adult. 


Stimularea și dezvoltarea limbajului la copiii mici
 

Stimularea limbajului la copiii mici: sfaturi utile  

La fel ca în cazul multor altor lucruri, dezvoltarea limbajului la copii ține de educație și de mediu. Desigur, moștenirea genetică decide, în mare parte, inteligența și dezvoltarea limbajului, însă aceasta nu înseamnă că mediul nu are un cuvânt de spus în această privință. Este cel mic îndeajuns de stimulat acasă sau în mediul școlar? I se oferă acestuia oportunitatea de a participa activ la conversații? Există numeroase căi de încurajare a dezvoltării verbale la copii, iar mai jos am adunat câteva sfaturi utile pentru părinți.   
 

Comunică cât mai mult cu el

Chiar și în primele luni de viață este esențial să-i vorbești, să-i citești și să-i cânți copilului tău, în timp ce-i încurajezi imitarea sunetelor și a gesturilor. Poți capta atenția copilului în numeroase moduri, după care îi poți descrie activitățile pe care le realizezi. De asemenea, te poți folosi de situațiile zilnice pentru stimularea limbajului la copii și pentru consolidarea limbajului deja acumulat. Cu alte cuvinte, e important să-i vorbești în continuu, despre orice. 
 

Ascultă-l cu atenție și răbdare 

Atunci când cel mic vorbește, ascultă-l cu atenție și nu încerca să intervii sau să-i corectezi limbajul. În dezvoltarea limbajului la copii este esențial să ai răbdare și să acorzi copilului suficient timp pentru a-ți spune ce dorește. Poți, de asemenea, să-i pui întrebări și să îi accepți răspunsurile, chiar dacă uneori acestea vin mai greu sau nu sunt simplu de înțeles. Dacă cel mic se împotmolește în cuvinte, îi poți sugera să vorbească mai rar, timp în care îl vei asculta în continuare cu atenție și răbdare. 
 

Folosește un limbaj simplu în conversațiile cu cel mic 

Atunci când vorbești cu cel mic, e nevoie să o faci la un nivel doar puțin superior felului său exprimare. De exemplu, dacă acesta tocmai ți-a spus o propoziție ce conține 3 cuvinte, îi poți răspunde cu o frază de 5-6 cuvinte. E important să nu-l copleșești pe micuț cu informații complexe, însă nici să-i răspunzi printr-un simplu da sau nu.  
 

Ajută-l pe cel mic să deprindă limbajul semnelor  

Capacitatea de a te face înțeles nu ține doar de vocabular, ci și de comunicarea non-verbală. Tocmai de aceea, este recomandată deprinderea limbajului semnelor pentru copiii de până la 2 ani. Deprinderea semnelor este mai ușoară decât cea a vocabularului, iar copiii reușesc astfel să comunice mai rapid cu cei mari, realizând în același timp importanța limbajului.  
 

Citeste-i și învață-l să citească

Este important să-i citești copilului tău încă din primele 6 luni de viață. Alege cărți cu poze sau jocuri ce încurajează copilul să privească imaginile pe măsură ce îi descrii conținutul acestora. Poți începe cu cărți clasice pentru copii, în care cel mic e încurajat să atingă imaginile. Mai târziu, poți permite copilului să indice pozele și să le descrie. În curând, cel mic le va memora pe toate și, ulterior, va deprinde și taina cititului. 

Stimularea și dezvoltarea limbajului la copiii mici
 

Importanța lecturii în dezvoltarea limbajului la copii

Dezvoltarea limbajului copiilor are la bază lectura, ce vine în completarea conversațiilor directe pe care le ai cu cel mic. De regulă, bebelușii cărora le sunt citite cărți, în mod regulat, de la vârste fragede, au o capacitate mai mare de a asimila cu ușurință vocabular odată ce ajung la vârsta de 18 luni. Totodată, copii ce beneficiază de un vocabular bogat în informație și conversație până la vârsta de 3 ani, înregistrează progrese semnificative la școală. 

Astfel, lectura în viața copiilor are beneficii numeroase în ceea ce privește stimularea și dezvoltarea limbajului la copii, mai cu seamă că există cărți pentru copii ce conțin un număr considerabil de cuvinte neobișnuite sau care nu sunt întâlnite prea des în conversațiile zilnice dintre un părinte și un copil. În continuare, te vom surprinde cu câteva idei de cărți pentru copii absolut fabuloase, ce se numără printre educative activități pentru dezvoltarea limbajului. 

Stimularea și dezvoltarea limbajului la copiii mici
 

Dezvoltarea limbajului la copii mici: 10 cărți utile 

Stimularea și dezvoltarea limbajului copiilor nu trebuie să fie privită ca o povară de către cei mici, ci prin activități distractive și educative pentru copii și părinți. Una dintre acestea este și lectura, atâta vreme cât ai la îndemână cărți interactive, care să le capteze atenția. Iată câteva exemple sugestive pentru o lectură cât mai captivantă:  


Seria „Bebe cunoaște”  

Fie că optezi pentru Mâncarea, Legumele, Gâzele, Animalele domestice, Hainele, Cifrele sau oricare alte cărți senzoriale pentru bebeluși din seria „Bebe cunoaște”, acestea sunt extrem de utile în dezvoltarea limbajului la copii, noțiunile fiind prezentate în perechi ușor de asociat în propoziții. 
  Stimularea și dezvoltarea limbajului la copiii mici
 
 

Scriere și construire de enunțuri  

Parte integrantă a colecției de cărți pentru preșcolari, cartea Scriere și construire de enunțuri este un exemplu clar al modului în care lectura poate stimula dezvoltarea limbajului la copii. Această carte conține jocuri și exerciții grafice menite să-l încurajeze pe cel mic să scrie primele cuvinte și propoziții. 
 
 
adauga in cos
 
 

Jocuri cu litere și cuvinte

Cartea Jocuri cu litere și cuvinte este una dintre cele mai utile cărți de copii pentru dezvoltarea limbajului. Vei vedea că odată ce micuțul tău a luat acestă carte în mână, nu se va mai dezlipi de ea. Parcurgând-o filă cu filă, cel mic va învăța cuvinte noi și va putea chiar alcătui singur o compunere. 
 
   Stimularea și dezvoltarea limbajului la copiii mici
adauga in cos
 
 

Jurnal de călătorii 

Cartea Jurnal de călătorii se adresează copiilor de 6 ani, care pot nota aici detalii despre planificarea unei călătorii, itinerariul acesteia, starea vremii, preparatele locate sau obiectivele turistice vizitate. Cartea este prevăzută chiar și cu pagini speciale pentru desene și însemnări, dar și cu jocuri și activități, extrem de utile în călătoriile lungi cu mașina sau avionul. 
 

adauga in cos
 
 

Lumea copiilor. Versuri, poezii și cântecele 

Tot din seria cărților pentru dezvoltarea limbajului la copii face parte și cartea Lumea copiilor. Versuri, poezii și cântecele. Lectura cărții este obligatorie, motiv pentru care părinții trebuie să citească cele menționate aici cu voce tare pentru copii, până aceștia deprind citirea versurilor. Prin intermediul vocii tale calde, cel mic va ajunge la grădiniță cunoscând poezii precum Melcul supărat sau Pedeapsa mâței de Elena Farago, dar și cântece precum Moș Crăciun cu plete dalbe.  
 
 
adauga in cos
 
 

Isteț de mic! Pregătirea preșcolarului. Toate cunoștințele necesare (2-3 ani)  

Isteț de mic! Pregătirea preșcolarului. Toate cunoștințele necesare (2-3 ani) este o carte de lucru ideală pentru a-l însoți pe micuțul tău pe tot parcursul anului. Aceasta conține 56 de fișe distractive, 90 de autocolante cu ilustrații atractive, un poster detașabil și o mică povestioară, pentru a folosi vocabularul prezent în poster. 
 

adauga in cos
 
 

Dezvoltarea limbajului  

Cartea Dezvoltarea limbajului încurajează creativitatea celui mic, ajutându-l să-și dezvolte vocabularul. Cartea stimulează micuțul să alcătuiască propoziții simple pe baza imaginilor și să se distreze formând enunțuri amuzante. 
 
                       
adauga in cos
 
 

Cum să scrii o carte de aventuri    

O altă idee fabuloase pentru dezvoltarea limbajului copiilor este și cartea Cum să scrii o carte de aventuri. Acest volum îi vine în ajutor copilului tău cu o mulțime de idei care să-l inspire să scrie povestiri pe o serie de teme. Îndrumarul oferă spații pe care cel mic le poate completa cu propriile idei, dar și sfaturi ce-i vor fi de folos de-a lungul redactării. 
 

adauga in cos
 

Poezii cu Ma și Mi    

Autorea cărții Poezii cu Ma și Mi, Irina Becher, a dorit să expună prin intermediul acestei cărți amintiri amuzante din primul an de viață al fetițelor sale gemene. Cu siguranță poți stimula și tu dezvoltarea limbajului copilului tău, recitând poeziile scrise cu multă iubire de către o altă mămică. Poate chiar vă veți regăsi în amintirile lor! 
 

adauga in cos
 
 

Norișorul Roz  

O altă carte ideală pentru stimularea limbajului copilului tău este și Norișorul Roz, ce reprezintă în sine o lecție despre importanța căutării de sine și despre faptul că a fi diferit față de ceilalți nu este deloc un lucru rău. Descoperă minunata aventură a norișorului roz alături de micuțul tău! 
 

adauga in cos
 
Așadar, dezvoltarea limbajului copiilor necesită ascultare, vorbire, atenție și răbdare. Înseamnă, de asemenea, petrecerea unui timp de calitate cu cel mic, citind povești simple și poezii sau cântând cântecele. Nu uita de importanța lecturii în stimularea și dezvoltarea limbajului celor mici și ține cont de sugestiile noastre cu cele mai inspirate cărți pentru copii. Căci, în fond, învățarea trebuie să fie și distractivă! 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!