Jocul este a doua natură copiilor, este modul în care ei rămân activi, învățând în același timp despre lumea care îi înconjoară. Atunci când au timpul necesar și sunt încurajați să se joace liber, copiii se dezvoltă sănătos și armonios, atât din punct de vedere fizic, dar și mental. Ei au nevoie de învățarea și experimentarea anumitor abilități de viață, iar jocul este oportunitatea perfectă pentru asta.
Importanța jocului în dezvoltarea copilui
Prin joacă, copiii învață despre ei înșiși, îmbunătățind bunăstarea fizică, socială, cognitivă, dar și emoțională. Sunt abilități de care au nevoie pentru alfabetizare, socializare și dezvoltare personală. Printre acestea se numără:
- Încrederea
- Stima de sine
- Creativitatea
- Rezistența
- Interacțiunea
- Abilitățile sociale
- Independența
- Curiozitatea
- Rezolvarea problemelor
Prin joacă, copiii învață să-și recunoască și să exprime emoțiile. Chiar înainte de a putea vorbi, ei transmit ceea ce simt prin joc fizic, artă și alte activități. Dacă experimentează un sentiment negativ, ei pot repeta acea experiență prin joacă. Acestea sunt abilități sociale și o parte vitală a dezvoltării limbajului.
Rolul jocului în dezvoltarea motorie
Cele mai multe jocuri ale copiilor implică activități fizice, cum sunt alergarea, săriturile, rostogolirea, cățărarea sau mersul pe bicicletă. Toate acestea ajută la dezvoltarea abilităților motorii mari, cum sunt alergarea, aruncarea, pedalarea. Apoi, este vorba despre abilități motorii mici, cum sunt apucarea, colorarea, etc. Beneficiile pe care le obțin copiii atunci când se joacă, sunt nenumărate și includ:
- Stare fizică bună
- Agilitatea
- Îndemânare
- Coordonare
- Echilibru
- Rezistența
Toate acestea îi ajută pe copii să câștige un sentiment de independență, pe care se vor baza pe toată durata vieții.
Rolul jocului în dezvoltarea senzorială
Jocurile senzoriale sunt cele care implică unul sau mai multe simțuri ale copiilor. Includem aici văzul, auzul, mirosul, simțul tactil și chiar gustul. Atunci când se nasc, copiii nu au toate simțurile dezvoltate, din acest motiv este important să li se pună la dispoziție condițiile adecvate pentru a trăi experiențe relevante. Fiecare experiență ajută la construirea de conexiuni nervoase, care contribuie definitoriu la arhitectura creierului lor.
Beneficiile jocului senzorial pentru preșcolari
În special la vârstele fragede, copiii își doresc să exploreze independent, pentru a deveni o persoană completă. În paralel ei își dezvoltă limbajul, iar jucăriile cu sunete, cum sunt instrumentele muzicale îi încurajează să continue să se dezvolte în această direcție. Prin joacă, cei mici explorează, memorează, investighează și descoperă lumea înconjurătoare, cu toate simțurile. Ei învață să se adapteze, astfel încât să cunoască și să cucerească diverse obiecte, cu ajutorul deciziilor pe care le iau pe baza conceptelor cum sunt lumina și întunericul, timpul ori sunetele pe care le aud.
Rolul jocului în dezvoltarea emoțională
Pe lângă beneficiile fizice evidente de care beneficiază atunci când se joacă, copiii au parte și de beneficii emoționale. Jocul liber are un rol important în creșterea emoțională a copiilor, în cel puțin trei direcții:
- Construirea încrederii în sine și a stimei
- Experimentarea și exprimarea emoțiilor
- Eliberarea emoțiilor din traume
Atunci când se joacă, copiii au parte de diverse experiențe, care îi ajută să exerseze toată gama de emoții care trebuiesc auto reglate. Astfel, cei mici învață să respecte normele, dar și să rămână conectați atunci când se confruntă, de exemplu, cu anticiparea sau frustrarea. În plus, ei învață cum să decidă și să schimbe regulile atunci când lucrurile nu merg în direcția pe care și-o doresc, dar și cum să-și asume rolul de lider sau de followers, în funcție de situație.
Dezvoltarea abilităților sociale prin joc
Atunci când se joacă cu prietenii lor, copiii experimentează de fapt abilitățile sociale care îi vor ghida în viață. Ascultând cu atenție și împărtășind informații împreună cu ceilalți prieteni, copiii învață:
- Să exprime sentimente
- Să-și dezvolte autodisciplina
- Să comunice cu ceilalți
- Să ia decizii și să le transmită în grup
Munca în echipă este o altă abilitate pe care cei mii o dezvoltă atunci când se joacă, inclusiv împărțirea unui scop comun. Unul dintre copii, liderul, va conduce jocul, dar va fi acceptat doar atunci când este atent la nevoile celorlalți și dacă îi reprezintă. Cu toții învață să fie asertivi, să negocieze, să coopereze și să împărtășească.
Importanța jocului în procesul de învățare
Cu toții ne-am dezvoltat în adulții care suntem astăzi, datorită jocului din copilărie. La fel, copiii noștri învață atunci când se joacă cum să reacționeze, cum să gândească autonom și să rezolve problemele. Toate acestea sunt abilități de limbaj și alfabetizare, care sunt strâns legate de procesul de învățare. Descoperirea raționamentelor, a creativității, a consecințelor și riscurilor îi ajută pe cei mici să devină independenți odată cu înaintarea în vârstă.
Jocul la varsta preșcolară
Este perioada în care se dezvoltă gândirea critică, iar abilitățile copiilor se unesc pentru a produce ceva diferit. Cei mici încep să se prefacă, dezvoltând imaginația, care este unul dintre fundamentele lumii în jurul vârstei de 2 ani.
Importanța jocului didactic în învățământul primar
Vârsta școlară este cea mai benefică din punct de vedere al acumulării de informații și de exersare a abilităților. Copiii încep să învețe despre litere, cifre și să-și dezvolte abilitățile lingvistice. Există o mulțime de jucării care stimulează acest tip de învățare, de la puzzle-uri la cărți cu activități de memorare. Deoarece se distrează atunci când se joacă, copii asimilează mult mai bine toate lucrurile noi cu care vine în contact, iar memoria pe termen lung va reține toate aceste experiențe.
Tipuri de jocuri utile pentru dezvoltarea copiilor
Mozaic Djeco, In spatiummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Mozaic Djeco, Animale de companie
Vârsta recomandată: 4-8 ani. Pentru fetițe sau băieți, Mozaic Djeco este un joc creativ care face parte din seria Arta prin numere. Conține două imagini de mozaic inspirate din arta Italiei antice. Prin lipirea pieselor mici se formează un elefant si un melc. Mărimea unei piese de mozaic este 6,5 x 6,5 mm, din burete. Conține 2 planșe numerotate, 8 coli burete colorat divizate în cuburi mozaic, manual instrucțiuni.
Atelier creativ Djeco, Lumea vazuta de zane mmmmmmmmmm
Atelier creativ Djeco, Lumea dinozaurilor
Atelier complex, cu 6 activități creative diferite, ilustrând fie fascinanta lume a naturii și a zânelor sau lumea dinozaurilor. Setul conține tot ce e nevoie pentru activitate creativă de tip transfer, machete 3D (figurine dinozauri), ștampile, planșe de răzuit, pictură, colaj de tip mozaic. Vârsta recomandată: 6-10 ani.
MEMOBOX – Personaje fantastice
Cum se joacă: există două niveluri de dificultate, bazate pe experiența jucătorilor:
• Dacă jucătorii sunt începători, este recomandat să începeți cu un număr mai mic de cărți (8 sau 10), care poate fi mărit în jocurile succesive
• Dacă jucătorii sunt experți, folosiți toate cărțile din pachet. După ce ați stabilit câte cărți să folosiți, așezați-le cu fața în jos pe masă. Jucătorii fac cu rândul și întorc câte două cărți. Dacă aceste cărți întoarse sunt la fel, jucătorul le câștigă, altfel trebuie așezate înapoi pe masă cu fața în jos și următorul jucător vine la rând.
Jocul se desfășoară în sensul acelor de ceasornic și se termină atunci când nu mai sunt cărți pe masă. Câștigătorul este jucătorul cu cele mai multe cărți câștigate.
Joc De Memorie Sweetmemo - Acadele
O mulțime de carduri frumos ilustrate cu prăjituri și dulciuri cu care să te joci, să dezvolți spiritul de observație și să stimulezi memoria copilului tău. Cardurile decupate în formă și cutia specială cu sertar fac din această serie cu adevărat una și mai specială! CONȚINE: 40 de carduri rezistente, din carton gros. Obiectiv: să găsești cele mai multe perechi de carduri de același fel.
Trapez cu activitati - Aiko & Yuki
Jucaria cu activități Aiko & Yuki va deveni în scurt timp preferata copilului tău. Jucăria este confectionata din materiale moi, plăcute la atingere și este prevăzută cu personajele tale preferate Aiko și Yuki și zornăitoare. Se atașează cu ușurința la carucior, patut și îl poate însoți pe copilaș chiar și în călătoriile cu mașina. Contribuie la dezvoltarea armonioasa a simturilor.
PLAY DUDU' – HAI ÎN SAFARICu puzzle-ul Savana, copiii se pot juca singuri sau împreună cu alții, pentru a rezolva puzzle-ul și a recunoaște animalele care au trăit în savană. Odată ce a fost asamblat, puzzle-ul Savana devine o tablă de joc. Folosind animalele din lemn, copiii se pot juca liber în mediul respectiv, ceea ce încurajează dezvoltarea abilităților logice, spațiale și afective la copii.
4. Jocuri pentru dezvoltarea emoțională
Set imagini vocabularul de bază
O cutie distractivă gândită de un sofrolog, alături de o carte și 2 jocuri atractive pentru a descoperi emoțiile. Cutia conține 1 carte cu 16 pagini cartonate, 12 jetoane de memorare pentru a identifica emoțiile, 6 puzzle-uri duble pentru a asocia emoția cu situația corespunzătoare.
5. Jocuri pentru dezvoltarea imaginației
Joc magnetic - Hainute vesele
Jocul magnetic - Hainute vesele va dezvolta pas cu pas indemanarea copilului tău în potrivirea pieselor la locul corespunzător. Acest joc va deveni în cel mai scurt timp preferatul copilasilor. Este un set perfect pentru dezvoltarea memoriei, a creativitatii si indemanarii încă de la o vârstă fragedă. Cei mici descoperă diferite piese vestimentare și învață să le recunoască. Include carduri cu imagini pentru cei mici cu ajutorul cărora aceștia pot reproduce ținuta folosind piesele incluse în set.
Aruncă zarul și vezi pe ce rețea poți să îți notezi ideile. Scrie cât mai multe! Desenează! Fă ceva, timpul trece! Grăbește-te! Încă o idee, doar încă una, și ai câștigat! Nu te lăsa înșelat de privirea adormită a adversarului tău! El se gândește și, când o să-i vină rândul, o să aibă multe, multe idei!
Jocul cuprinde: 130 de jetoane mici, 23 de jetoane mari, regulament, planșă, cariocă, clepsidră și zar.
Spor la joacă!