🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

15 jocuri si activitati distractive pentru copii in casa

15 jocuri si activitati distractive pentru copii in casa

Copilăria este perioada magică a fiecăruia dintre noi. Ea este cea în care descoperim lumea, începem experimentare, ne dezvoltăm personalitățile și ne facem prieteni, mulți prieteni. Dar copilăria mai este și perioada în care ne jucăm mult, în care descoperim activitățile și jocurile distractive, cele care ne învață atât de multe.

Cel mai probabil îți amintești cu nostalgie de jocurile copilăriei și știi că au avut un rol important în creionarea persoanei care ești acum. Copiii de astăzi au la dispoziție multe categorii de jocuri și pot să facă activități care să le îmbunătățească abilitățile motorii, cognitive, să le șlefuiască skill-urile creative sau să le indice calea pe care o vor urma în viitor.

Nu subestima puterea jocului - cu cât copilul tău se joacă mai mult, cu atât el va deveni un om responsabil și independent, capabil să ia decizii și să și le asume. Jocurile îl vor învăța să fie conștient de acțiunile sale și de consecințele acestora. 

Pentru că sunt atât de multe categorii de jocuri și de tipuri de activități, ți-am pregătit o serie de idei pe care să le pui în aplicare alături de cel mic, indiferent de vârsta pe care o are. De la jocuri interactive, până la experimente, jocuri de modelat, toate sunt jocuri interesante care îl vor ajuta pe cel mic nu doar să nu se plictisească când petrece timp în casă, ci să descopere, să exploreze și să învețe. 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă

 

Jocuri interactive in casa

Colorate, din plastic, lemn sau o combinație de materiale, jocurile care le atrag atenția copiilor și îi captivează sunt cele care le vor îndrăgi cu siguranță. Mișcarea, muzica și în special interactivitatea îl vor atrage precum un magnet și pe copilul tău.

Un simplu Yo-Yo îl va ține ocupat pentru cel puțin 2 ore. Cu ajutorul acestei jucării va învăța să își coordoneze mai bine mișcările și să fie mai sigur pe ele. Totodată, puteți să vorbiți despre gravitație și despre forța atracției. O mulțime de jocuri sunt minunate nu doar pentru că cel mic se va bucura de ele, ci pentru că încep conversații despre tot felul de lucruri interesante. Copilul tău va începe să pună mereu mai multe întrebări și să fie curios.

Jocurile interactive sunt cele care presupun mișcări sau coordonarea muzicii cu mișcările. Ele sunt potrivite atât pentru bebelușii care descoperă lumea, dar și pentru copiii de peste 3 ani care își plimbă mașinuțele sau rezolvă primul lor cub rubik. 

Pune-i celui la mic la încercare abilitățile de artist cu ajutorul unui set de tobe. Până la urmă, tot o jucărie interactivă este.

Atât băieții, dar și fetițele, vor învăța că roboții de jucarie pot să fie programați să facă mișcările pe care aceștia le setează. Pune-i celui mic sau celei mici creativitatea la încercare și vezi la ce sarcini va pune robotul. Uneori copiii vor să testeze limitele unei jucării, mai ales a uneia care le răspunde sau care parcă are viață.
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă

 

Jocuri în doi

Viața alături de unul sau mai mulți copii este o bucurie, dar și o provocare constantă. Încerci mereu să găsești jocuri de interior pe care cel mic le adoră. Cu atât de multe opțiuni la dispoziție parcă e tot mai greu să alegi. Multe dintre jocuri pot fi jucate și în doi, ceea ce le va face mult mai distractive și mai interactive.

Când nu aveți chef să vă jucați cu obiecte, scoateți „arsenalul cuvintelor”. De exemplu, trageți la întâmplare cartonașe cu litere și spuneți toate cuvintele care vă vin în minte cu acea literă. Prichindelul va descoperi că știe mai multe cuvinte decât credea și va învăța unele noi de la tine. 

În alte zile, când sunteți doar voi doi în casă, exersați o limbă străină fără să pară că faceți un efort. De exemplu, în timp ce pregătiți prânzul sau cina faceți o mică conversație sau jucați același joc, dar în engleză, franceză, germană, spaniolă sau orice altă limbă vă pasionează. Motivează-ți copilul plănuind, între timp, o vizită în țara a cărei limbă o vorbiți și planificați încă de acum o plimbare la zoo.

 

Jocuri de familie în casa

Weekendul este perioada cea mai destinsă a săptămânii și cea în care întreaga familie se poate relaxa și petrece timp prețios alături de copii. 

Fie că locuiți într-un apartament sau într-o casă mai spațioasă, există mereu metode prin care să vă distrați și să vă relaxați împreună.

Renumitele boarding games sau jocurile de societate nu sunt doar pentru adulți, multe fiind concepute special pentru copii. Cei mici vor adora să se joace cu jetoane, să mute figurine, să adune puncte și să se ia la întrecere fie cu frații, fie cu unul dintre părinți sau bunici. Tot ce trebuie să faceți este să vă așezați confortabil, să aveți lângă voi lichide ca să nu uitați să vă hidratați și să porniți în aventuri. Fie că urmează să cuceriți insule, să populați teritorii sau să ajungeți pe tărâmuri nebătute, la finalul zilei veți fi cu toții cu zâmbetul pe buze și mai fericiți și mai conectați unii cu ceilalți.

Dacă aveți chef să vă dezmorțiți și aveți spațiu la dispoziție, unul dintre jocurile preferate ale copiilor este de-a v-ați ascunselea. Poate pentru adulți e mai dificil să își facă loc în ungherele strâmte din casă, dar copiii se vor simți grozav. Acesta este unul dintre jocurile acelea în trei sau în mai mulți pe care puteți să-l reinventați și să-l adaptati spațiului vostru.

Luați o pauză de la grabă și jucați un joc clasic al copilăriei celor mai multor adulți - Fazan. Probabil niciodată nu va mai fi la fel de la modă precum în anii 1990, dar copilul tău poate să învețe câte ceva jucându-l. Adu-ți aminte de câte țări sau râuri ai aflat odată cu jocul Fazan.

Un alt joc de familie este cel cu marionete. Fie cumpărați seturi cu marionete, fie faceți unele din ciorapi pe care îi sacrificați pentru râsetele întregilor membri. Organizați fie un spectacol cu roluri, fie improvizați ceva pe moment.

 

Jocuri distractive

Copiii au nevoie de spontaneitate și de multe zâmbete ca să se dezvolte armonios. Pentru că vrei să crești un om care va ajunge un adult sigur pe el, trebuie să îl expui la cât mai multe situații, iar jocurile par metoda potrivită să faci acest lucru. 

De exemplu, mima poate să te scoată din încurcătură când cauți ceva nou, inovator și distractiv pentru prichindelul tău. Mai întâi, explică-i regulile, apoi arată-i cum mimezi o acțiune, o persoană cum ar fi un personaj din desenele lui preferate sau cum încerci să-i induci o idee. Apoi roagă-l să îți urmărească mișcările și gesturile și să facă același lucru. Cum copiii sunt competitivi, cel mai probabil va vrea să se perfecționeze în arta mimei. Găsiți pe Youtube câteva filmulețe la care să vă uitați și apoi treceți la treabă. Este timpul pentru mimă! La următoarea petrecere cu prietenii va face senzație și poate îi va învăța și pe aceștia.

Timpul pe care îl petrec făcând teme este unul care li se pare imposibil de lung. Dacă ele presupun și să stea în fața laptopului sau a tabletei, cu siguranță cel mic va obosi repede. Ajută-l să își iasă din starea latentă și jucați un joc care implică modelare sau creare de obiecte vestimentare sau bijuterii cu lucruri pe care le găsiți în casă. 

De exemplu, faceți un colier din paste și pictațile cu picățele sau în culori contrastante. Sau luați pauză de la teme ca să modelați chiar și pentru jumătate de oră plastilină. Faceți steluțe, dinozauri sau orice altceva vă puteți imagina. O astfel de pauză îi va crește reziliența și îi va mai lua puțin gândul de la teme. Când se va întoarce la ele va avea mintea limpede și le va putea rezolva fără probleme de concentrare sau atenție.
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Jocuri individuale

Cu toții știm că jucăriile preferate ale fetițelor sunt păpușile și ale băieților mașinuțele. Nimic mai greșit - nu lăsa stereotipurile să-i dicteze copilului tău cu ce să se joace. Ia-i jucării din toate categoriile și lasă-l să se bucure de un ceai alături de păpușile lui Barbie sau încurajează-ți fetița să se joace cât de mult dorește cu mașinuțele sau motocicletele ei. Sunt multe jocuri de rol pe care poți să i le iei ca să intre într-o anumită tematică. Fiecare copil se poate bucura de diversitate și în final poate să își aleagă ce îi place. 

Jocurile de tip LEGO sunt unele dintre cele mai apreciate de cei mici. Copiii de 4 ani vor putea să creeze lumi și universuri noi, uneori după machete, alteori urmându-și doar imaginația. Pentru cei mai mari sunt și mai multe opțiuni. Cu cât sunt mai mari, cu atât au numeroase seturi la dispoziție.

Un joc potrivit pentru activități individuale este și puzzle. Cu cât sunt mai mici piesele, cu atât este mai mare provocarea. Acesta este tipul de joc pe care îl poate juca iarna în casă, dar și vara în parc ca să se destindă și să ia o pauză de la tehnologie.
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Jocuri de construit

Fie că este un ceas, Turnul Londrei, un roboțel sau un dinozaur construit de el, copilul tău va avea o mai mare satisfacție să se joace cu o jucărie pe care a construit-o el însuși. Pentru cei mici, sub 3 ani, sunt recomandate jucăriile din lemn din piese mai mari. Astfel, riscul ca ei să se rănească sau să le înghită este mult mai scăzut. 

Atunci când petrec mult timp în casă, copiii tind să se plictisească mult mai repede decât când sunt în aer liber, sunt alături de prieteni sau la școală ori la grădiniță. Seturile de construit îi vor ține ocupați și îi vor ajuta să fie atenți la sarcini în sine decât la trecerea timpului.


Jocuri pentru copii plini de imaginație

Unele dintre abilitățile celor mici sunt vizibile încă din primii săi ani de viață. Dacă are voce, îl vei auzi, probabil, când va fredona o melodie prin casă. Dar dacă are alte talente ascunse, și totuși creative, s-ar putea să nu i le descoperi dacă nu încerci jocurile interesante și care îi testează imaginația. 

În zilele în care are mai mult timp la dispoziție, învață-l câte ceva despre origami, despre importanța acestei arte și încercați să faceți împreună o figurină simplă din hârtie. Mai apoi, colorați, pictați sau modelați. Alegeți o temă comună, dar lasă-l să te și surprindă cu ideile sale.

Poate cel mic are talent la povești sau este un poet încă nedescoperit. Jucați împreună jocul „Ce rimează cu” și găsiți cuvinte care rimează cu cele pe care le spuneți.


Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Jocuri cu roboți

Roboții de jucarie de toate formele și culorile sunt acum prietenii cei mai buni ai copiilor de pretutindeni. Unii sunt atât de inteligenți încât își dau seama de obstacolele care se află în fața lor, iar alții pot să execute mișcări pe care copilul tău i le va programa. Dacă cel mic are peste 8 ani, va înțelege conceptele de bază. Poți să îi iei un astfel de robot dacă studiază deja la o școală de programare pentru copii și vrei să exerseze și acasă. 
 

Jocuri în funcție de vârstă 

Fiecare vârstă are farmecul său. Părinții sunt deseori nostalgici după momentele petrecute cu bebelușii lor care acum au crescut și au alte nevoi. De exemplu, cele mai potrivite jocuri pentru bebeluși sunt cele cu figurine colorate pe care aceștia să le poată privi, atinge și cu ajutorul cărora să își facă o idee despre cum este lumea din jurul lor. Celor mici le vor plăcea și pernuțele interactive cu muzică sau diverse sunete, dar și ursuleții de pluș care râd sau care le spun o mică poezie.

Copiii de 3 ani deja sunt deja destul de mari încât să înțeleagă ce le comunică părinți, dar și dornici să exploreze cât mai mult. Ei vor fi atrași de orice se mișcă și face zgomot.

Pentru copiii de 4 ani, de 5 sau 6 ani experiențele cu jocurile pot să îmbine și experimente care să îi facă să înțeleagă mai bine societatea, natura. Ei vor putea să învețe să citească, să construiască cuvinte, să socotească și să folosească cuburi pentru conversații, bineînțeles adaptate vârstei lor.

 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă

Jocuri educaționale

Odată cu vârsta de 6 sau 7 ani, jocurile devin tot mai rafinate și mai potrivite pentru copiii interesați să cunoască și să exploreze cât mai multe teritorii. De exemplu, poți să îți înveți copilul să joace șah. Acest lucru îl va ajuta să dobândească o logică mai bună și să gândească în avans.

Dacă matematica este printre materiile sale preferate, ia-i un joc care să îl ajute să numere, să adune, să înmulțească sau să dividă. Sau poate este pasionat de povești și de literatură deoarece i-ai insuflat această dragoste de mai mult timp. În acest caz, faceți rezumatul cărților pe care le-a citit în ultimul an astfel încât să aibă mereu un subiect de discuție cu prietenii săi.


Jocuri de modelat

Ce au plastilina, lutul, spuma și nisipul în comun? Toate sunt potrivite să fie modelate creativ de către micul tău artist. Dă-i celui mic de lucru și îți va arăta că poate să reconstituie toate obiectele din casă - unele în forme la care nici nu te-ai gândit.
 

Jocuri de dezvoltare personală

Nimeni nu este prea tânăr să se dezvolte personal. De fapt, cu cât încep mai devreme, cu atât copiii vor deveni mai vocali, mai îndrăzneți, mai plini de spirit și de inițiativă. Dar cum pot să facă acest lucru? 

În primul rând, au nevoie de sprijinul părinților. Știai că sunt unele situații pe care poți să le gestionezi sau să le previi cu astfel de jocuri? De exemplu, vorbește-i copilului tău despre gestionarea emoțiilor și a fricii și apoi parcurgeți mai multe situații. 
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Jocuri pentru dezvoltarea emoțională

Alături de activitățile și jocurile distractive pe care poți să le faci alături de copilul tău, poți să integrezi și câteva jocuri de dezvoltare emoțională. De ce e nevoie să își cunoască și înțeleagă emoțiile? Ei bine, ele sunt atât pozitive, cât și negative și va începe să le experimenteze încă de la vârste mici. Este bine să-i explici că este normal ca în anumite situații să simtă furie și frustrare sau să îi spui cum se simt ele, pentru ca atunci când se va întâlni cu diverse situații să știe cum să procedeze.

De la 3 ani, copiii deja vor înțelege ce se petrece în jurul lor și vor avea multe întrebări de pus. Cu ajutorul unor jocuri de dezvoltare emoțională  poți să îl înveți pe cel mic cum să se comporte, ce este empatia și ce este acceptabil la nivelul societății și ce nu. O primă lecție este să îi vorbești despre rănirea sentimentelor altor copii.
 

Jocuri cu experimente

Este copilul tău pasionat de știință? Pune mereu întrebări despre cum funcționează anumite obiecte? Îi place să se uite la stele și chiar și-ar dori un telescop? Felicitări, micuțul tău va fi probabil un explorator al științelor exacte și trebuie să îi satisfaci curiozitățile încă de pe acum. 

Puteți crea împreună un laborator pentru experimente științifice în care să vedeți cum se separă apa de ulei sau de diverse culori sau cum se schimbă culoarea frunzelor pe parcursul zilelor. Dacă este pasionat de biologie, îi poți lua chiar și un microscop unde să urmărească îndeaproape celulele. Cel mai probabil va prețui pentru totdeauna amintirile cu voi în timp ce faceți experimente care i-au deschis apoi calea către o carieră.
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Jocuri cu instrumente muzicale

Nu îți ia prea mult timp să îți dai seama dacă copilul tău este pasionat de muzică sau are ureche muzicală. Probabil îl vei auzi fredonând câte ceva prin casă sau ținând ritmul unor melodii de pe fundal ca un toboșar adevărat cu excepția faptului că îi lipsesc tobele. 

Nu trebuie neapărat să începi cu un instrument muzical atât de zgomotos, mai ales dacă locuiești într-un bloc și ești înconjurat peste tot de vecini, dar o vioară, un pian sau o chitară vor fi cu siguranță printre alegerile sale. Întreabă-l ce i-ar plăcea și formați propria voastră trupă de acasă. Sunt mari șanse să vă distrați pe cinste.
 

Jocuri educative

Unele lucruri trebuie să le știe pentru că îi vor folosi toată viața, cum ar fi, de exemplu, cât este ceasul. Cu cât învață mai devreme, cu atât îl va ajuta mai mult deoarece va fi independent și va avea noțiunea timpului. Mulți copii învață repede, dar ca să faci experiența plăcută, ia-i un ceas-jucărie pe care să îl îndrăgească. 

Unul dintre cele mai utile jocuri educative este cel cu cronometrarea timpului în care se spală pe mâini. Cu atât de mulți viruși și microbi, cel mic trebuie protejat. Pune-l undeva pe chiuveta de la baie unde să îl poată atinge și asigură-te că se spală corect timp de 20 de secunde.
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Jocuri de relaxare

Este timpul să se relaxeze după teme. Ce faci în această situație? Cea mai rea soluție este să îl lași să petreacă timp pe tabletă cu orele pe platforme precum YouTube. Mai degrabă pune-i la dispoziție câteva jocuri prin care să se destindă. Poate fi un joc inventat de voi sau puteți să alegeți unul dintre numeroasele jocuri de jucat în vacanță.
 

Jocuri pe care copiii să le joace în casă


Concluzie

Te va lua prin surprindere să descoperi că cel mic nu se va mai simți la fel de atras de ecrane dacă îi pui la dispoziție o mulțime de alte jocuri. Nu trebuie să fie ceva complicat și nici nu trebuie să faceți toate activitățile într-un timp comprimat, ci este important să explorați împreună ce vă place. Aruncă o privire la jocurile noastre pentru copii de toate vârstele!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!