7 exemple de jocuri de rol pentru prescolari si beneficiile lor

7 exemple de jocuri de rol pentru prescolari si beneficiile lor

Uneori, copiii iau telefonul și se prefac că vorbesc cu cineva important, sau găsesc o telecomandă și o „conduc” prin toată casa pretinzând că se află la panoul de bord al unui OZN. Dacă și copilul tău face astfel de năzdrăvănii, atunci cu siguranță jocurile de rol vor fi chiar pe gustul său. Pe lângă faptul că au numeroase beneficii pentru copil, acestea te vor ajuta să-ți dai seama ce se întâmplă în mintea micuțului și cum vede el lumea și interacțiunile sociale. Descoperă 7 idei pentru jocuri de rol care îi învață pe copii să comunice corect.

Ce sunt jocurile de rol

Jocurile de rol sunt acele jocuri în care copiii își aleg un anumit personaj (de poveste, dintr-un desen animat sau poate chiar din viața reală) și intră în pielea lui imitându-l, iar apoi improvizează, dezvoltând noi scenarii în care aceștia creează situații complet noi. Jocurile de rol pentru copii nu reprezintă doar distracție pentru aceștia, ci sunt și un mijloc prin care învață despre cum să se comporte în societate sau pur și simplu își dezvoltă imaginația. Fie că le numim jocuri imaginare, jocuri creative, sau jocuri de comunicare pentru copii, acestea au un rol important în dezvoltarea sănătoasă a celor mici.
 

Avantajele pe care le oferă copiilor jocurile de rol

Le dezvoltă imaginația

Jocurile de rol dezvoltă creativitatea și flexibilitatea cognitivă a copiilor, deoarece aceștia își folosesc imaginația pentru a crea personaje și scenarii, mizând foarte mult pe spontaneitate și improvizație. Imaginația este foarte importantă, inclusiv mai târziu în viață, pentru că îi poate ajuta să se bucure de o carte bună, să planifice diverse lucruri, gândindu-le în avans, și să înțeleagă punctul de vedere al altor persoane. După cum spunea și Albert Einstein, „logica te va duce de la A la Z, dar imaginația te poate purta oriunde”. 
 

Îi ajută să fie empatici

În timpul jocurilor de rol, copiii trebuie să găsească noi moduri de a interacționa cu ceilalți, iar în același timp să se pună în pielea personajului. Aceste lucruri îi ajută să empatizeze cu ceilalți și să înțeleagă de ce personajele se comportă într-un anumit mod. Jocurile de rol pentru copii îi determină să înțeleagă diverse emoții și să aibă un comportament controlat, pentru a-și putea susține rolul mai mult timp. 
 

Îi învață munca în echipă 

Rezolvarea conflictelor este o altă abilitate pe care copiii o învață în timpul jocurilor de rol. Adesea, se poate întâmpla ca cei mici să se certe în legătură cu atribuirea rolurilor. Cine va juca supereroul și cui îi va reveni rolul răufăcătorului? Împreună cu partenerul de joacă, copilul va putea să dezbată această problemă pentru a veni împreună cu o soluție. Cu alte cuvinte, acesta învață cum să lucreze în echipă, lucru care cu siguranță îi va fi de folos mai târziu în viață.
 

Le îmbunătățesc abilitățile de comunicare

Copiii învață cuvinte noi foarte repede, iar faptul că joacă un personaj pe care îl iubesc poate duce la dezvoltarea unui vocabular complet nou. Jocurile de rol pentru copii le oferă oportunitatea de a prinde din zbor cuvinte specifice anumitor meserii sau chiar un vocabular fantastic, întâlnit în lumea poveștilor. Aceștia prind mai multă încredere în a le folosi în comunicarea directă.  

Copiii învață cum să transmită un mesaj alegându-și cu grijă cuvintele, lucru care duce inclusiv la deprinderea abilităților de ascultare. Aceste fapt le va fi de folos mai târziu, atunci când încep să citească și să scrie.
 

Le explică anumite modele de comportament

În cazul în care copiii joacă jocuri de rol specifice anumitor meserii care implică inclusiv interacțiunea cu publicul (spre exemplu vânzătoare, doctor sau învățătoare), ei deprind și cum să se comporte în anumite situații sociale. Astfel de jocuri îi ajută să înțeleagă cum să interacționeze și ce să facă atunci când merg la magazin, când se află într-un cabinet medical sau cum să asculte de învățătoare atunci când ajung la școală.
 

Reguli ale jocurilor de rol

Jocuri de rol pentru preșcolari

Regulile jocurilor de rol pot fi multe sau puține, depinde de cât de multe convenții dorești să impui sau cât de bine puse la punct sunt scenariile. Cu toate acestea, cea mai importantă regulă este să nu ieși din pielea personajului, pentru că altminteri jocul este întrerupt sau ia sfârșit. Poți face pauze în timpul jocului pentru a mai clarifica anumite convenții pe care nu le-ai stabilit de la bun început. 

Jocurile cu multe convenții pot fi foarte distractive, pentru că poți chiar să nu ai nevoie de nicio jucărie care să țină locul obiectelor care intră în arsenalul rolului ales. Totul se poate desfășura doar în imaginația copilului tău. Desigur, dacă cel mic are și jucăriile de rol necesare care să țină locul obiectelor folosite într-o anumită meserie, e posibil ca jocul să îl captiveze mai multă vreme. Poți chiar să te ocupi special de amenajarea unui loc de joacă pentru copii.
 

De asemenea, inclusiv jocurile cu puține convenții pot fi o sursă de distracție nesfârșită, pentru că cei mici pot improviza mai mult. Lipsa unor reguli clare implică mai multă creativitate, dar pe măsură ce joaca progresează, este posibil să apară reguli noi, în funcție de „problemele” pe care le întâlnesc copiii în timpul jocului.

Cum cel mai bun joc de rol în funcție de vârsta copilului 

Unele jocuri sunt prea sofisticate pentru preșcolari, iar alte jocuri nu sunt suficient de atractive pentru un copil care deja merge la școală. Există numeroase idei de activități și jocuri distractive pe care le poți desfășura cu copilul tău în casă, dar cum diferențiezi între jocurile potrivite și cele nepotrivite pentru vârsta celui mic? 

Jocuri de rol pentru preșcolari sau grădiniță

Jocurile de rol pentru copiii preșcolari sunt distractive, le dezvoltă imaginația și au și o componentă educativă. În timpul jocului, aceștia învață despre interacțiuni sociale, cum să se comporte în anumite contexte și cum să se descurce în anumite situații, deprinzând abilități care cu siguranță le vor fi de folos mai târziu în viață. Spre exemplu, jocurile de socializare pentru preșcolari pot fi joaca de-a învățătoarea, de-a doctorul, de-a marinarul sau de-a pompierul.  

De asemenea, copiii pot pretinde că sunt ba clienții unei pizzerii, ba ospătarii acesteia. Se mai pot juca de-a brutăria, realizând produse de patiserie din plastilină sau lut și servind „clienții” cu produsele lor preferate. Există nenumărate jocuri de rol de grupa mică ce au o componentă educațională care să îi atragă, dar nici jocurile pur imaginative (spre exemplu de-a prințesele sau cavalerii) nu sunt de neglijat, pentru în aceste contexte copiii pot da frâu liber imaginației. 

Jocuri de rol pentru elevi

Pentru elevi, jocurile de rol cu o puternică dimensiune psihologică sunt foarte importante, deoarece îi ajută să se pună în pielea unor personaje care desfășoară o activitate interesantă. Copiii din ciclul primar și secundar cu siguranță vor avea nevoie de jocuri psihologice de rol mai palpitante, deoarece formatul jocurilor pentru preșcolari deja nu îi mai atrage. De aceea poți inventa scenarii în care să își pună intuiția, abilitățile sociale și reflexele la lucru, sau te poți inspira din sugestiile noastre. Spre exemplu, poți inventa un scenariu în care cineva a furat un obiect prețios și numai un detectiv abil îl poate deconspira.  

De asemenea, cei mici cu siguranță vor fi entuziasmați dacă le propui să își imagineze că sunt astronauți pe o stație spațială internațională, sau au ajuns într-un local exotic în care se servește numai mâncare ciudată. În fiecare situație încearcă să îți imaginezi diverse scenarii la care aceștia trebuie să reacționeze. De exemplu, poți să pretinzi că ești un extraterestru pe care ei îl văd prin hublou, sau că trebuie să mănânce semințe de floarea soarelui, dar acestea au ajuns să plutească prin navetă, sau că cineva trebuie să repare o fisură prin care se scurge oxigenul din cabină. 
Nu doar atât, dar jocurile de rol de negociere sunt, și ele, foarte potrivite pentru școlari. Pune-ți copilul să își imagineze că a inventat ceva nou, iar acum trebuie să își pornească o afacere pentru a-și populariza invenția. Numai că, pentru a face acest lucru, are nevoie de fonduri. Ca părinte, poți juca rolul investitorului și îl poți învăța că, cu cât aportul tău financiar este mai mare, cu atât îți vei dori mai multe drepturi de decizie în cadrul companiei. 

7 exemple de jocuri de rol pentru preșcolari 

Descoperă 7 exemple de jocuri de rol pentru copii preșcolari și ține minte că oricând te poți întoarce către copilul tău pentru a descoperi personajele pe care le admiră (din povești, filme și desene animate) atunci când rămâi fără inspirație. 

Vânzătoarea 

Jocurile de-a vânzătoarea îi pot învăța pe copii cum să se descurce cu banii (sau orice pietricică ori frunzuliță pe care o folosesc ca monedă de schimb) încă de mici. „Produsele” mai mari sau mai sofisticate care sunt „puse la vânzare” pot valora mai multe pietricele decât cele simple, iar astfel copilul poate înțelege mai bine matematica, precum și cum să se descurce atunci când cumpără ceva de la un magazin. Jocurile de rol în vânzări pot avea diferite naturi. Cei mici își pot imagina fie un magazin de jucării pentru copii, fie unul de produse electrocasnice, sau chiar unul de produse alimentare. 

Bucătarul

Jocuri de rol pentru preșcolari

Un alt joc distractiv pentru preșcolari este de-a bucătarul sau de-a bucătăreasa. Copilul va deprinde mai multe reguli ale gătitului dacă va avea la dispoziție o bucătărie de jucărie pentru copii, complet utilată cu chiuvetă, aragaz, cuptor și ustensile. Cei mici pot face chiar și întreceri la „gătit”, pentru a vedea cine realizează preparatul cel mai aspectuos, iar apoi se pot preface că savurează mâncarea, pretinzând că sunt critici culinari, așa cum se pot observa și în desenul animat Ratatouille.
 

Magicianul

Un alt joc recreativ pentru preșcolari este de-a magicianul. Oferă-i o baghetă magică, iar copilul tău se va distra ore în șir pretinzând că este un magician, sau poate un personaj din Sailor Moon, din desenul animat Vrăjitoarele, ori chiar din Harry Potter. Dacă vrei să i te alături, tot ce trebuie să faci este să pretinzi că ești personajul negativ de care are nevoie pentru a-și exercita puterile pentru binele comunității.

 

Doctorul

Jocuri de rol pentru preșcolari

Jocurile de rol de-a doctorul sunt o ocazie grozavă pentru copilul tău de a afla cum funcționează corpul uman și cum poți să îți dai seama de semnele răcelii sau a gripei, de exemplu. Aceste jocuri îl fac pe cel mic să fie mai conștient legat de sănătate, dar în același timp oferă și un cadru perfect pentru a învăța normele de conduită ale pacienților într-un cabinet medical. Alege-i o trusă pentru doctor, de jucărie, iar cel mic cu siguranță se va distra ore în șir și își va primi toți prietenii la control.
 

Pompierul

Un alt joc educativ pentru preșcolari este de-a pompierii. Oferă-i o trusă de pompier de jucărie, iar în „lupta sa cu flăcările”, cel mic poate învăța de la tine cum se folosește un extinctor, cum poate vorbi la walkie-talkie cu colegii săi de breaslă, cum să folosească lanterna specială și la ce folosește fluierul. Poate fi un exercițiu distractiv pentru amândoi, iar cu aceasta ocazie îi poți strecura și câteva sfaturi de protecție în caz de incendiu.


Învățătoarea

Jocuri de rol pentru preșcolari

Un joc educativ pentru preșcolari este de-a învățătoarea sau de-a învățătorul. Cel mic poate pretinde că este dascălul unei clase de școlari și că îi învață pe aceștia diverse materii. Astfel, copilul are ocazia de a repeta lucrurile pe care le-a învățat la grădiniță sau acasă, împreună cu tine când ai niște zile libere sau către școlari imaginari care îl ascultă cu atenție. De asemenea, îi poate scoate la tablă și le poate pune note, învățând inclusiv despre ceea ce îl așteaptă în clasele primare. 
 

Marinarul

Jocul de-a marinarul este un joc de rol ideal pentru grădiniță. În cazul în care te uitai la Popeye atunci când erai mic, îi poți face cunoștință și copilului tău cu acest desen animat și, pe lângă faptul că veți avea de încercat împreună un nou joc de rol, este foarte posibil să reușești să îl convingi să mănânce spanac. Nava și catargul pot fi realizate dintr-un troller gol și niște bețe lipite cu scotch, dar poți inclusiv să lucrați pentru a îmbunătăți dexteritatea copilului tău, creând împreună peștișorii și undițele. Profită de acest joc de-a marinarul pentru a-l învața și punctele cardinale, oferindu-i o busolă.

Jocurile de rol sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului tău, având numeroase avantaje, precum încurajarea imaginației, formarea abilităților de comunicare și deprinderea lucrului în echipă. Lasă-te inspirat de sugestiile noastre de jocuri de rol pe care le poți juca alături de copilul tău și fii atent la desenele animate la care se uită, pentru că sigur vei reuși să găsești inspirație pentru și mai multe personaje care îl pasionează. Fie că alegeți să improvizați sau să respectați scenariul prestabilit, important este să vă simțiți bine și să vă distrați!

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!