Creativitatea la copii: Metode de stimulare si importanta

Creativitatea la copii: Metode de stimulare si importanta

Creativitatea și inteligența emoțională, sunt abilități care se dezvoltă începând de la cele mai fragede vârste, așa că trebuie încurajată chiar de când copiii sunt foarte micuți. Indiferent de etapa de viață în care se află, persoanele creative au un mod original și diferit de a vedea lucrurile sau de a găsi soluții la probleme curente. Odată cultivată, creativitatea deschide noi orizonturi și permite adaptarea mai ușoară la anumite situații.

Deși s-ar putea crede că este ceva nativ, abilitatea de a fi creativ poate fi stimulată în orice moment. Însă, atunci când creativitatea celor mici este încurajată de către părinți în etapele esențiale de formare și de dezvoltare ale acestora, rezultatele pe termen lung se văd: copiii sunt, în general, mai fericiți și mai liberi în gândire, având un mod original de a vedea lucrurile. 

Modalitatea cea mai la îndemână de a stimula copiii să fie creativi, în această perioadă timpurie de formare a lor, este chiar prin intermediul jocurilor atât de dragi lor.
 

Ce este creativitatea?

Creativitatea nu este doar apanajul geniilor sau artiștilor. Dimpotrivă, este un suport esențial pentru orice proces de învățare și dezvoltare și formează copiii și adulții complecși de mai târziu. Practic, despre oricine care găsește cu ușurință soluții și rezolvări inedite sau variate la probleme obișnuite se poate spune că este o persoană creativă. 

Psihologia definește creativitatea drept capacitatea de a transpune în realitate idei noi și pline de imaginație. Creativii au un mod diferit de a percepe lumea, abilitate care se traduce de fapt prin identificarea de tipare ascunse, de interconectare mai rapidă între evenimente sau între lucruri fără legătură aparentă între ele, și în general de a vedea dincolo de modul obișnuit, tradițional de a gândi sau acționa. Rezultatul creativității poate fi o idee pusă în practică, o compoziție muzicală, o invenție sau o inovație, o operă literară sau de artă, sau de ce nu, chiar o glumă. Practic despre oricine a dezvoltat ceva nou și original se poate spune că este o persoană creativă.

 

De ce este importantă dezvoltarea creativității la copii

Capacitatea de a fi creativ poate fi stimulată în orice moment. Atunci când este însă susținută și încurajată de la vârste mici, încă din etapa de formare a preșcolarilor, poate avea ca rezultat o serie de beneficii vizibile pe termen lung. Creativitatea, dar și capacitatea de a exersa această trăsătură, formează o personalitate complexă, unică și originală. 
Iată și alte câteva avantaje ale unei minți și gândiri creative în rândul copiilor:
  • Prin intermediul creativității, copiii descoperă o viziune proprie asupra realității și a lumii înconjurătoare și o manifestă;
  • Este o abilitate care dezvoltă imaginația, dar și capacitatea de exprimare liberă a copiilor;  
  • Creativitatea dezvoltă o gândire liberă și non-lineară, care o completează cu succes pe cea logică, rațională;   
  • Copiii creativi sunt mai empatici, mai sociabili și se adaptează mai ușor unor situații noi;   
  • Creativitatea încurajează încrederea în sine, capacitatea de exprimare și menține curiozitatea și mintea activă;      
  • Creativitatea oferă alternative pentru probleme și provocări ce pot să apară în viitor.
 

Metode de stimulare a creativității la copii

Ca orice abilitate, și capacitatea de a fi creativ poate fi practicată și exersată pentru a o dobândi și stăpâni cât mai bine. Lectura, muzica, desenul, pictura sau scrierea creativă se numără printre activitățile care stimulează cel mai bine dezvoltarea acestei abilități în rândul preșcolarilor si al elevilor. 

Este important însă ca părinții să încurajeze oricare dintre aceste activități. Timpul petrecut alături de copii are o influență majoră în dezvoltarea lor armonioasă, așa încât, în orice perioadă petrecută alături de părinți sau sub îndrumarea educatorului, creativitatea poate fi practicată activ.

De exemplu, atunci când li se citește o poveste, copiii pot fi încurajați să găsească un final diferit față de cel existent sau pot chiar crea propria compoziție muzicală dacă ascultă activ, în casă, muzică de orice fel. 
 
Chiar și matematica poate fi abordată în mod creativ, dacă juniorii sunt încurajați să vină cu soluții proprii; adică să gândească „Think outside the box“ (în afara cutiei) față de ce au învățat și să vină cu soluții diferite față de metoda de predare asimilată. Mai mult, există o multitudine de jocuri pentru copii care îi învață pe cei mici metode prin care să asimileze intuitiv și facil această disciplină, astfel încât să le fie ușor să jongleze cu noțiuni abstracte mai târziu.
 

Dezvoltarea creativității copiilor prin joc

Prin intermediul jocurilor, copiii învață să cunoască mai ușor și mai îndeaproape lumea, aceasta fiind cea mai potrivită metodă de inițiere pentru această etapă de formare a lor. Jocurile sunt activități perfecte, facile și naturale, prin care cei mici își dezvoltă activ imaginația și latura creativă. 

Jocurile educative sunt printre cele mai simple, accesibile și distractive metode prin care copiii sunt încurajați să își dezvolte creativitatea. Învățarea și stimularea creativității prin joc sunt metode foarte potrivite pentru dezvoltarea lor, indiferent dacă sunt de vârste foarte mici sau mai mari. 

Dezvoltarea creativității prin joc


Activități și metode care dezvoltă creativitatea

Copiii au imaginație bogată și o tendință naturală spre curiozitate și cunoaștere, iar acestea pot fi încurajate și susținute cu succes prin intermediul jocurilor educative.
 
Pentru fiecare etapă de creștere a copilului există activități și jucării care le susțin o dezvoltare armonioasă și le stimulează curiozitatea, fiind special concepute pentru a le solicita atenția, răbdarea, concentrarea sau imaginația. 

Iată câteva exemple în acest sens:
 
  • Jocurile care utilizează cuburi din lemn ajută la dezvoltarea abilităților motrice ale copiilor mici și foarte mici: atenția distributivă, coordonarea ochi-mână etc.
  • Jocurile cu litere și numere îi învață să citească, să scrie, să clasifice, să ordoneze, să recunoască formele geometrice și numerele. Astfel, copiii pătrund de mici în universul fascinant al științelor de mai târziu.           
  • Seturile de construit care conțin obiecte, figurine, animăluțe sau orice alte personaje și figuri sunt de mare ajutor. Datorită pieselor care pot fi asamblate în nenumărate moduri, ele contribuie din plin la dezvoltarea creativității și imaginației copiilor. 
  • Jocurile magnetice de construcții se numără și ele printre preferatele celor mici, iar combinațiile multiple și originale pe care le obțin îi pot ține ocupați ore întregi. 
  • Prin intermediul jocurilor creative, cei mici își folosesc din plin posibilitatea de a explora, deoarece acestea conțin kituri pentru multe idei năstrușnice și originale.
  • Jocurile pentru dezvoltarea imaginației îi încurajează pe cei mici să creeze povești, alături de alți jucători, fiind însoțite, de obicei, de o mulțime de hărți, imagini cu personaje sau alte instrumente care le stimulează creativitatea
  • În jurul vârstei de 6 - 10 ani, încep să dezvolte un interes aparte pentru știință și tehnologie sau probleme cu aplicabilitate practică; în această perioadă, cele mai indicate jocuri educative sunt cele de tip STEM (stiință, tehnologie, inginerie și matematică). Acestea le stimulează curiozitatea de a afla mai multe despre aceste domenii.
 
Creativitatea este un proces pe care cei mici îl asimilează cu ușurință atunci când această tendință naturală a lor este stimulată și încurajată. Bucură-te alături de copilul tău de fiecare etapă de dezvoltare a sa și nu uita să-i încurajezi permanent latura creativă prin intermediul unor metode eficiente, aflate la îndemână.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!