🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Stimularea gandirii logice la copii: Ghid complet

Stimularea gandirii logice la copii: Ghid complet
Creierul folosește abilități de raționament logic de-a lungul vieții de zi cu zi, făcând deduceri și vizualizând rezultatele, astfel încât să poată fi selectat cel mai bun mod de a acționa sau de a lua decizia corespunzătoare. Acest proces rapid este inconștient, dar guvernează o mare parte din simțurile și comportamentul nostru și, implicit, al copiilor.
 

Ce este gândirea logică?

Gândirea logică este abilitatea de a înțelege și de a încorpora regulile de deducție logică de bază în activitățile de zi cu zi. Procesul presupune să gândești după un set de reguli numit algoritm și să folosești ceea ce știi pentru a trage concluzii. Capacitatea de a gândi logic este o trăsătură umană universală.
 
Gândirea logică necesită o înțelegere a atributelor/relațiilor și nu este doar o învățare informală importantă. Gândirea logică implică testarea diferitelor seturi de pași sau algoritmi pentru a determina ce secvență de reguli duce la soluția corectă. De exemplu, prin observație, copiii învață că după ce tata spune ceva și se oprește, atunci poate să spună și el, copilul, ceva. Pur și simplu, copiii învață să vorbească pe rând aplicând logica.
 
Formele comune de raționament logic includ deducția tranzitivă - explorarea relației dintre două premise date pentru a trage o concluzie- și raționamentul condiționat - care implică un „dacă...atunci…”. Aceste structuri sunt întâlnite în diferite tipuri de gândire logică.
 

Cele trei tipuri de gândire logică

Raționamentul deductiv începe prin prezentarea premiselor și relațiilor care pot fi urmate pentru a ajunge la o concluzie solidă. Există o certitudine garantată implicată în raționamentul deductiv. Este nevoie de o regulă generală/reguli folosite pentru a ajunge la o concluzie anume care este întotdeauna adevărată.
Exemplu: Toți câinii au patru picioare. Bălănel este un câine. Bălănel are patru picioare.
 
Raționamentul inductiv are un alt punct de plecare. Observațiile sunt folosite pentru a ajunge la concluzii cu privire la premizele și relațiile în joc, acestea putând apoi fi folosite pentru a trage concluzii. Aceasta implică să începi cu o observație specifică și să ajungi la o concluzie generală. Această concluzie are mai puțină certitudine decât în raționamentul deductiv.
Exemplu: Bălănel este un câine. Gioni are patru picioare. Toți câinii au patru picioare.

Raționamentul incomplet implică o observație incompletă sau un set de observații care sunt utilizate pentru a determina cea mai bună predicție. Acest lucru poate fi adevărat, dar, în cele din urmă, reprezintă o presupunere care poate fi și eronată.
Exemplu: Toți câinii au patru picioare. Gioni are patru picioare. Bălănel este un câine.
 

De ce este importantă gândirea logică la copii?

Gândurile copiilor mici sunt de obicei egocentrice, adică văd și înțeleg lucrurile doar din perspectiva lor, însă acest fapt face parte din instinctul de supraviețuire. Abia după vârsta de 8 ani, copiii înțeleg lucrurile din perspectiva celuilalt.
 
În jurul vârstei de 2 ani, copiii încep să înțeleagă că lucrurile sunt conectate logic. A pune întrebări precum „Ce crezi despre?” va stimula gândirea logică și va permite învățarea pentru un copil în comparație cu simpla afirmare a unor fapte.
De aceea, în loc să spui că acest creion este mai lung decât celălalt, ar trebui să-ți întrebi copilul: „Ce crezi? Care creion este mai lung?”. Copiii sunt capabili să facă aceste conexiuni logice chiar înainte de a le putea comunica în cuvinte.
 
Copiii mici rezolvă problemele prin încercare și eroare. Acest lucru, la rândul său, îi ajută să gândească logic. Când copiii se joacă singuri, ei se confruntă adesea cu provocări pe care le depășesc prin gândire logică. Prin urmare, jocul liber este esențial pentru a dezvolta gândirea logică. În timpul jocului, copiii descoperă abilități din viața reală, abilități care sunt necesare pentru a identifica o problemă, pentru a rezolva un conflict și pentru a lua măsuri.
 
Iată câteva dintre beneficiile aduse de gândirea logică copilului:
  • Reprezintă un exercițiu pentru creier. Jocurile pot stimula creierul și pot dezvolta abilități precum răbdarea, memoria, concentrarea. De exemplu, rezolvarea puzzle-urilor ajută creierul să facă unele conexiuni, iar acest lucru îl poate ajuta pe copil să se concentreze asupra unei singure sarcini. Jocuri, cum ar fi sudoku și activitățile secvențiale simple, ajută la stimularea gândirii logice la copii.
  • Dezvoltarea abilităților de gândire critică. Atunci când copiii cresc și se confruntă cu probleme din lumea reală, vor fi mai bine pregătiți să le rezolve dacă au abilități puternice de gândire logică. Ei vor fi gata să gândească fără prejudecăți, în mod independent.
  • Elemente de sprijin în matematică și lectură. Cărțile cu jocuri și exerciții pentru dezvoltarea abilităților intelectuale și cărțile educative îi ajută pe copii să vină cu mai multe soluții și să devină mai buni la matematică sau la științele exacte. Logica de care au nevoie pentru a rezolva problemele ar trebui să fie construită de la o vârstă fragedă, iar aceste puzzle-uri sunt cel mai bun mod de a realiza acest lucru. Interesant este faptul că există un alt beneficiu. Având o capacitate de gândire logică de bază dezvoltată, copilul poate să devină un cititor mai bun.


Copii mici

La vârsta de 3 - 4 ani, copiii pot fi motivați să acționeze, dar, cu toate acestea, acțiunile lor nu se corelează în mod adecvat cu sarcina. Ei încep să răspundă imediat; să acționeze fără discriminare pentru a aborda problema fără a analiza efectiv circumstanțele din spatele acesteia. Aceștia nu sunt în măsură să înțeleagă condițiile unei probleme, ceea ce înseamnă că nu pot evalua critic o situație. Acest lucru duce în cele din urmă la formula de încercare - eroare, o formă valoroasă de experiență. Gândirea logică începe să prindă contur după aceste încercări practice de rezolvare a problemelor.
 

Preșcolari

Până la vârsta de 5 sau 6 ani, copiii încep să înțeleagă problemele și să caute modalități de a le rezolva; încep să folosească gândirea logică. Acest lucru este evident cu atât mai mult cu cât copiii din această grupă de vârstă încep să folosească vorbirea ca bază pentru gândirea logică. Argumentele sunt cele care stau la baza raționamentului lor și a hotărârii de a rezolva probleme intelectuale. Acești copii învață să comunice tot ceea ce simt și gândesc, descoperă o serie de metode de comunicare plus corelația lor cu rațiunea și reacția. Ei încep să raționeze și să tragă concluzii. Gândirea lor a evoluat acum de când erau la grădiniță, trecând treptat de la imitație la înțelegere și comunicare la gândire logică.
 
Pentru a le hrăni ingeniozitatea și a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile de gândire logică, adulții pot să-i învețe pe copii să-și folosească memoria. Memoria și gândirea logică merg mână în mână atunci când vine vorba despre rezolvarea problemelor și îmbunătățesc serios capacitatea unui copil de a învăța lucruri noi.
 

Școlari

Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani gândesc în moduri concrete, adică fac operațiuni concrete. Acestea pot include lucruri precum combinarea, separarea, ordonarea și transformarea de obiecte și acțiuni. Școlarii se vor bucura de cărți de povești, jocuri distractive, memoratoare pentru activități școlare. Principalele aspecte legate de gândirea logică cuprind:
  • gândire critică bazată pe argumentarea unui punct;
  • dezvoltarea stimei de sine, fundamentul gândirii critice;
  • managementul emoțional, o condiție prealabilă pentru gândirea critică;
  • norma socială a gândirii critice.


Preadolescenți/adolescenți

Între 12 și 18 ani, adolescentul în curs de dezvoltare dobândește capacitatea de a gândi sistematic despre toate relațiile logice dintr-o problemă. Trecerea de la gândirea concretă la operațiile logice formale are loc în timp. Fiecare adolescent progresează în ritmul propriu în dezvoltarea capacității sale de a gândi în moduri mai complexe. Fiecare adolescent își dezvoltă propria viziune asupra lumii. În timpul adolescenței timpurii, utilizarea gândirii complexe se concentrează pe luarea deciziilor personale în mediile școlare și de acasă.

Aspectele legate de  dezvoltarea gândirii critice la adolescenții tineri sunt:
  • dezvoltarea abilităților de raționament dincolo de argumente;
  • pubertatea și implicațiile sale în ceea ce privește interesele, stima de sine și managementul emoțional;
  • lumea digitală, prin intermediul jocurilor de noroc, al internetului și al unei vieți sociale sau pseudo sociale înfloritoare - pe rețelele de socializare;
La aceste preocupări se adaugă un nou set de factori care intră în joc în adolescența ulterioară, pe măsură ce sistemul cognitiv se maturizează și viața socială se schimbă. Acești factori vor crește enorm potențialul critic al tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, limitându-l în același timp în anumite privințe. Acești factori sunt:
  • dezvoltarea logicii formale;
  • integrarea socială;
  • analiza critică a surselor de informare;
  • consolidarea abilităților interpretative;
Începând cu vârsta de 13 ani, adolescenții pot începe să dobândească și să aplice reguli și procese logice formale.
 

Cum stimulezi gândirea logică a copiilor, în funcție de vârstă 

gandirea logica la copii

Iată câteva sfaturi utile pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte gândirea logică:
  • încorporează un raționament logic mai conștient în viața copilului prin completarea de puzzle-uri și jocuri de logică precum cele recomandate de specialiști; acestea ajută copilul să se obișnuiască să lucreze în mod activ și să deducă pașii logici necesari pentru a ajunge la o concluzie;
  • introducerea învățării în joacă pentru perfecționarea abilităților de gândire logică într-un mod plăcut poate ajuta la dobândirea și păstrarea abilităților;
  • utilizează teste de gândire logică pentru copii și jocuri educative cu beneficii dovedite.


Până la doi ani

  • ascultați muzică;
  • spuneți povești;
  • jucați-vă cu jucării de diverse culori, cu sunete, care pot fi modelate, etc;
  • mângâie copilul și zâmbește-i.
 

De la doi la șase ani:

  • jucați jocuri de rol;
  • experimentați împreună diverse lucruri;
  • jucați jocuri de sortare, clasificare a jucăriilor etc;
  • jucați jocuri de construcție și de memorie.
 

De la șapte la unsprezece ani:

  • jucați jocuri de rol și de socializare;
  • jucați jocuri de construcții tematice;
  • analizați diferite situații împreună, filme, povești;
  • rezolvați ghicitori și probleme de matematică împreună.
 

Ce poți face în mod concret pentru copilul tău:

  • Oferă exemple concrete prin care se dezvoltă limbajul copilului preșcolar. “Poate elefantul să stea aici, pe un scaun mic?” Întrebările îl vor face pe copil să analizeze și să evalueze, întinzându-și astfel gândirea.
  • Oferă-i timp de gândire. Este esențial să îi oferi copilului suficient timp să gândească, să încerce o sarcină sau să genereze un răspuns. Acest lucru oferă copilului o șansă de a reflecta asupra răspunsului.
  • Nu interveni imediat. Copiii au nevoie de provocări pentru a crește. Așteaptă și urmărește-i reacțiile înainte de a te implica pentru a rezolva o problemă.
  • Pune întrebări deschise. În loc să oferi automat răspunsuri la întrebările pe care le pune copilul tău, ajută-l să gândească critic punând întrebări în schimb: „Ce idei ai? Ce crezi că se întâmplă aici?”. Respectă răspunsurile lor, indiferent dacă le consideri corecte sau nu. Ai putea spune, însă, “Este interesant. Spune-mi de ce crezi asta.”
  • Ajută copilul să dezvolte ipoteze. Formularea de ipoteze în timpul jocului este un exercițiu de gândire care ajută la dezvoltarea abilităților. Încearcă să întrebi copilul: “Dacă facem acest lucru, ce crezi că se va întâmpla?”.
  • Încurajează copilul să gândească în moduri noi și diferite. Permite copilului să gândească diferit, să-și perfecționeze abilitățile creative de rezolvare a problemelor. Pune întrebări de genul: „Ce alte idei am putea încerca?”, „Să ne gândim la toate soluțiile posibile”.
 

Idei de activități pentru dezvoltarea gândirii logice la copii

 activitati dezvoltare gandire logica copii


Jocuri

Sortarea și clasificarea: Sortarea este o abilitate care ajută la aplicarea gândirii logice asupra obiectelor, a vieții de zi cu zi și a conceptelor matematice. Oferă-i copilului jucării și alte obiecte de diferite forme, dimensiuni și culori și roagă-l să le sorteze (de exemplu, toate blocurile galbene împreună sau toate mașinile de jucărie într-o grămadă, toate jucăriile pentru animale în alta) sau folosește jocuri de sortare. De asemenea, îl poți lăsa să sorteze singur, fără a da indicații. Nu uita să-ți încurajezi copilul să se gândească rugându-l să descrie cum a decis să sorteze și de ce. Pentru copiii mai mari, poți alege jocuri de matematică pentru sortare, ordonare.
 
Sortarea după formă: Sortarea formelor este o modalitate excelentă de a construi logica. Exemplu: copilul tău are un triunghi și îl împinge într-un spațiu dreptunghiular. A-i pune întrebări precum „De ce triunghiul nu se potrivește în cavitate?“ îl va ajuta să gândească și să aplice logica.
 
Alinierea jucăriilor: Dă-i copilului 4-5 jucării și lăsă-l să le aranjeze în ordine ascendentă sau descendentă. Acest joc de logică pentru preșcolari necesită gândire despre ordine și atribute. Apoi, poți întreba copilul ce poziție este ocupată de fiecare jucărie. De asemenea, îi poți cere să plaseze jucăriile și figurinele de animale într-o ordine în funcție de instrucțiunile tale, formulate sub formă de indicii clare care îl fac pe copil să gândească. De exemplu, ați putea spune: „Pune jucăria cu roți mai întâi", „Jucăria cu urechi lungi este în spatele mașinii". Poți folosi un joc magnetic cu animale.
 
Cărți cu imagini. Adresează copilului întrebări bazate pe situații. De exemplu, dacă ai imagini cu o casă mică și un elefant, poți spune: „Aceasta este o casă mică. Poate elefantul mare să intre în casa mică? De ce nu poate intra?" Când copiii se gândesc și când pun și ei întrebări, înseamnă că sunt implicați. Poți folosi și jocurile descoperă și învață.
 
Insuflă creativitate. Încurajează copilul să deseneze o scenă pentru a-și explica gândurile. Avem nevoie de abilități de gândire critică pentru a ne descrie gândurile în imagini. Acesta este motivul pentru care arta este apreciată. Nu este o sarcină ușoară. Pentru copiii mai mari, poți alege sarcini mai complexe și chiar poți cere să justifice tot ceea ce desenează.
 
Rezolvați puzzle împreună. Acestea sunt metode excelente pentru rezolvarea problemelor la copii. Rezolvarea puzzle-urilor împreună ajută copiii să învețe de la tine și să formuleze o strategie proprie. 
 
Jocuri de rimă. Acest joc de logică provoacă un copil să se gândească la cuvinte care rimează cu un cuvânt ușor, cum ar fi pisica. Acest joc este excelent pentru dezvoltarea percepției auditive. Spuneți o propoziție precum „Am o..." sau „Văd un..." și adăugați un cuvânt simplu, cum ar fi pisica. Copilul tău răspunde apoi cu aceeași propoziție folosind un cuvant rimat corespunzător; continuați jocul până când rămâneți fără cuvinte împreună. Apoi, alegeți un cuvânt nou. 
 
Joc de categorii și de sortare. Acest joc de logică și gândire pentru copii îi provoacă pe aceștia să se gândească la cuvinte care se încadrează într-o temă sau o categorie. Alegi o categorie, cum ar fi culorile, și pune un cronometru timp de un minut. Roagă copilul să numească mai multe cuvinte care se încadrează în categorie, fără să repete nimic. Notează cuvintele așa cum sunt spuse și numărați totalul la sfârșit.
 
Clădiri din carton. Construiți structuri 3D din chibrituri, cartoane și lipici.
Acest joc va dezvolta copilului unele abilități tehnologice și va încuraja planificarea, gândirea și rezolvarea problemelor.

Tema Lego. Încurajează copilul să folosească jocul Lego sau alte jocuri de construcție, cum ar fi cele cu forme geometrice 3D, pentru a construi o temă aleasă, cum ar o stație spațială. Vei fi surprins de imaginația copiilor atunci când sunt provocați să se gândească la modalități de a crea.
 

Ghicitori și joaca de-a detectivul

Ghicitorile de logică sunt o modalitate foarte bună de a antrena gândirea logică și de a învăța copilul să gândească logic și critic. În plus, sunt și distractive!
Când crește mai mare, lasă-l să se joace de-a detectivul.
O simplă vânătoare de comori pentru a găsi un obiect ascuns în casă sau în grădină s-ar putea traduce într-o mare distracție și un exercițiu adecvat de gândire critică pentru copii.
Pentru copiii mai mari, se pot crea jocuri mai complexe de tipul investigației unor mistere, pentru a le oferi gustul de fior real și un loc de joacă în condiții de siguranță pentru a practica gândirea critică. Jocurile de logică precum Micul detectiv sunt foarte utile pentru a exersa gândirea logică.
 

Povești 

Construiește o poveste. Acest joc este despre gândirea creativă și dezvoltarea limbajului printr-o serie de întrebări de logică. Începe prin a face o introducere într-o poveste: „Odată, a existat o pisică mică portocalie“.
Copilul tău adaugă apoi o propoziție poveștii, schimbând astfel direcția poveștii: „Pisica mică portocalie s-a pierdut în pădure“.
Apoi, adaugi o propoziție și astfel povestea continuă: Deodată, a auzit un zgomot în spate și a înghețat.
 
Povești în nori. Fiecare copil se va bucura de această activitate. Mergi afară într-o zi frumoasă cu nori pe cer, stați unul lângă altul pe iarbă și căutați imagini în nori. După ce ați găsit câteva, încurajează copilul să spună o poveste legând toate imaginile împreună.
 
Ce s-a întâmplat cu adevărat? Acest joc-poveste se bazează pe imaginație, creativitate și abilități de gândire. Alege o poveste care îi place copilului tău și o știe bine, dar fă-l să alcătuiască un final alternativ la poveste. De exemplu, Scufița Roșie merge în pădure, dar se pierde pe drum și nu poate găsi casa bunicii sale. Ce se întâmplă în continuare? Încurajează copilul să găsească soluții la problemele întâmpinate pe parcurs și să vină cu idei pentru modul în care personajele pot face față anumitor situații.
 

Probleme și experimente științifice

Rezolvarea unor probleme reale prin joc. Semnalează o problemă din lumea reală, cum ar fi deficitul de apă, pentru a vă juca și a cere copilului să se gândească la soluții. Astfel de jocuri îi ajută pe copii să învețe despre mediul lor și împrejurimi.
De asemenea, îi ajută să înțeleagă provocările cu care se confruntă în lumea reală. Motivează copilul nu numai să identifice soluții sau să se gândească la ceilalți, ci și să implementeze soluțiile găsite.
 
Predă cauza și efectul. Lasă copilul să exploreze și să testeze independent într-un mediu sigur. Multe descoperiri au fost făcute prin simple explorări. Astfel de probleme de logică și gândire devin adesea o lecție bună despre cauză și efect. Jocurile cu experimente științifice și jocurile de știință sunt o modalitate perfectă de a preda cauza și efectul. 
 
Dezvoltarea abilităților de gândire logică la copii are beneficii pe termen lung. Raționamentul logic este esențial pentru rezolvarea problemelor care este o piatră de temelie pentru succes. Stimularea dezvoltării gândirii logice la copiii aflați la o vârstă fragedă ajută la îmbunătățirea operațiilor mentale care se traduce în niveluri mai ridicate de activitate cognitivă și o capacitate crescută de a rezolva problemele reale.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!