🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Imaginatia copiilor: Metode si jocuri pentru dezvoltare

Imaginatia copiilor: Metode si jocuri pentru dezvoltare

Ca adult, probabil s-a întâmplat nu doar o dată să fii plăcut surprins de imaginația și inventivitatea unui copil. Poate chiar te-ai văzut pus în dificultate atunci când a trebuit să-i explici că anumite scenarii inventate de el nu ar putea fi puse în aplicare în viața reală. 
Din păcate, oricât de mult și-ar dori, o formulă magică și o baghetă nu-i vor aduce în față un unicorn, iar o pelerină nu-l va face să zboare pentru a putea să-și vadă bunicii mai repede. 
Este bine să înțeleagă că unele lucruri sunt posibile doar în imaginația lui, dar este extrem de important să fie încurajat să continue să și-o folosească. Ea joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor, a abilităților cognitive, creative și sociale ale acestora și îi ajută să învețe lecții importante, ce le vor fi de folos pe măsură ce cresc.[3]

În acest articol vom vorbi despre ce este imaginația, de ce este ea importantă pentru dezvoltarea copiilor și la ce tehnici poți apela pentru stimularea acesteia. 

Ce este imaginația?

Imaginația a fost definită ca fiind „actul sau puterea de a forma o imagine mentală a ceva care nu este prezent simțurilor sau nu a fost niciodată perceput în totalitate în realitate”. [1]

Cu alte cuvinte, imaginația este ceea ce ne permite să creăm în mintea noastră imagini sau idei despre lucruri și concepte noi sau unele pe care nu le-am întâlnit niciodată. 

De ce este importantă imaginația?

Pentru a putea înțelege importanța imaginației, trebuie să ne gândim la scopurile în care este folosită ea. Iată doar câteva dintre acestea: 
 

  • Pentru a dobândi noi cunoștințe despre lume
  • Pentru a ne pune în pielea altei persoane sau a ne imagina cum am reacționa într-o anumită situație
  • Pentru a găsi soluții pentru o anumită problemă sau pentru atingerea unui anumit obiectiv 
  • Pentru a crea ceva nou, de la o lucrare de artă la o invenție științifică.   
 

Copiii își folosesc imaginația pentru a-și dezvolta abilitățile pe care deja le au și pentru a dobândi unele noi, ceea ce o face extrem de importantă, mai ales în etapa de dezvoltare timpurie. [3]

S-a demonstrat că imaginația stimulează creierul și îi ajută pe copii să învețe să-și folosească abilitățile de rezolvare a problemelor, să se dezvolte emoțional și să interacționeze social.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani se pot dovedi cei mai creativi atunci când vine vorba de a-și folosi imaginația pentru a se dezvolta și a dobândi abilități noi. Odată cu începerea școlii, aceștia au adesea tendința de a prefera jocurile ce presupun mai multe interacțiuni sociale, cu anumite reguli.[5] 

Tehnici de stimulare a imaginației la copii

Dezvoltarea imaginației la copii

Este evidentă importanța stimulării imaginației copiilor. Dar cum putem face acest lucru? Iată câteva tehnici pe care le poți folosi.[4]
 

1. Citește-i povești 

Nu este niciodată prea devreme pentru a-l face pe cel mic să descopere lumea poveștilor. Citește-i cărți și lasă-l să studieze imaginile. În funcție de vârsta sa, îl poți provoca să continue chiar el povestea pe baza imaginilor cu care este ilustrată aceasta sau chiar să intre în pielea unuia dintre personaje. 

O altă metodă prin care îi poți stimula imaginația cu ajutorul cărților este să apelezi la cele de colorat. Chiar dacă nu știe să citească, imaginile îl vor face curios și îi vor oferi o sursă de inspirație pentru următoarea repriză de joacă. 
 

2. Oferă-i ocazia de a explora locuri noi

Locurile și lucrurile pe care le văd reprezintă o sursă bună de idei pentru un copil, așa că oferă-i ocazia de a explora locuri noi, de a descoperi tot mai multe lucruri. Poate să fie o plimbare în parc ori o excursie într-un loc mai deosebit. Experiența îi va stimula imaginația celui mic. 
 

3. Pune-i întrebări 

Data viitoare când mergeți să vă plimbați, profită de ocazie pentru a-i pune copilului întrebări care să-l facă să-și folosească imaginația pentru a găsi un răspuns. Oare cum ar fi să locuiești într-un copac? De ce se grăbește furnica aceea? Unde vrea să ajungă? Unde se duc lebedele când pleacă de aici? Răspunsurile primite te vor uimi cu siguranță. 
 

4. Fă-i cunoștință cu jocurile educative 

Când vine vorba de stimularea imaginației creatoare la preșcolari, nicio tehnică nu va fi mai bună decât folosirea jocurilor educative, în special a celor de rol. Provoacă-l să construiască un oraș din piese de Lego sau cuburi de lemn, jucați-vă împreună de-a restaurantul sau găzduiți o mică petrecere pentru prieteni (reali, imaginari sau de pluș). 
 

5. Transformați-vă în scriitori 

Dacă îi place să citească și să asculte povești, de ce să nu scrieți una împreună? Oferă-i un subiect sau lasă-l chiar pe el să vină cu o idee și continuați de acolo. Folosiți-vă imaginația pentru a ilustra povestea cu imaginile potrivite. 
 

6. Asigură-te că socializează cu alți copii   

Socializarea este importantă, așa că asigură-te că are ocazia să întâlnească și să comunice cu alți copii, chiar dacă nu frecventează încă grădinița sau școala. Un cavaler curajos are nevoie de prieteni care să-l însoțească în aventură, iar o prințesă nu ar putea să se pregătească de bal fără ajutorul doamnelor de companie.  
 

Care este rolul jocului în dezvoltarea imaginației copilului?

Dezvoltarea imaginatței la copii


Joaca este considerată un drept al copiilor și nu fără motiv. Influența jocului asupra dezvoltării umane este extrem de mare. Le permite copiilor să-și folosească creativitatea pentru a-și dezvolta imaginația, dexteritatea, abilitățile fizice, cognitive și emoționale. În plus, reprezintă principala modalitate prin care aceștia interacționează cu lumea din jur încă de la vârste foarte mici. 

Tocmai de aceea se pune atât de mult accent pe rolul jocului în dezvoltarea preșcolarului, de exemplu, dar și cea a copiilor mai mari.  

Prin joacă, aceștia creează lumi noi, pe care le pot explora în siguranță pentru a-și depăși temerile. Pot experimenta diverse roluri, fie singuri, fie împreună cu alți copii sau chiar cu adulții din jur. Este important să-i încurajăm să se joace pentru că pot învăța foarte multe lucruri în acest fel.[2] 

Iată câteva idei de jucării care îi vor încânta pe cei mici și îi vor face să-și folosească imaginația: 

Seturi de construcție

 Dezvoltarea imaginației la copii
adauga in cos

 

Un set de cuburi de diferite culori și mărimi îi oferă copilului nenumărate posibilități de a-și folosi imaginația și îndemânarea. Poate construi un turn simplu, cu doar câteva piese, sau un adevărat oraș. 

Există jocuri potrivite pentru copiii de vârste foarte mici, dar și unele ce îi vor încânta pe copiii mai mari. De exemplu, acest set de construcție Eitech conține peste 300 de piese cu ajutorul cărora poate fi creat un dinozaur. 

Jocuri de rol

Dezvoltarea imaginației la copii

Pentru a stimula imaginația creatoare a unui preșcolar poți folosi jocurile de rol. Ei se află încă la acea vârstă la care nu înțeleg foarte multe lucruri despre lumea din jur, așa că au tendința de a-și folosi imaginația pentru a-și explica modul în funcționează acestea.[6]

O bucătărie pentru copii, de exemplu, îi va ajuta să înțeleagă rolul diverselor obiective folosite la gătit, dar și ce presupune meseria de bucătar, iar joaca de-a medicul poate fi utilă nu numai pentru a-l învăța despre această profesie, ci și pentru a-l face să treacă peste temerile provocate de o eventuală vizită la doctor. 
 

Jocuri care îi provoacă să creeze povești 

Dezvoltarea imaginației la copii

După cum am văzut mai sus, o tehnică bună pentru a stimula imaginația copiilor este aceea de a le citi povești și a-i provoca să inventeze altele noi. Pe site-ul deajoaca.ro vei găsi jocuri special create pentru a încuraja micii povestitori, cum sunt O mie și una de povești sau Învăț să povestesc
 

Jucării de exterior 

 
Dezvoltarea imaginației la copii

 

Este bine pentru copii să petreacă timp în aer liber, așa că, atunci când alegi o jucărie, poți să te orientezi spre una care să poată fi folosită în exterior. O căsuță de joacă nu le va oferi doar un spațiu în care se pot juca, ci și o scenă pentru diverse aventuri. O măsuță de activități reprezintă un alt tip de jucărie ce îi va ajuta să-și dezvolte imaginație și poate fi folosită în aer liber.

Imaginația are un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor, iar joaca este una dintre cele mai bune metode prin care aceasta poate fi stimulată. Încurajează-ți copilul să-și folosească imaginația pentru a înțelege lumea din jur, pentru a-și dezvolta abilitățile și a învăța lucruri noi. Joacă-te împreună cu el și vei avea ocazia de a descoperi lumea prin ochii lui, de a crea amintiri pe care le vei prețui mereu. 



Bibliografie: 

1. “Definition of IMAGINATION.” Www.merriam-Webster.com, www.merriam-webster.com/dictionary/imagination#:~:text=1%20%3A%20the%20act%20or%20power. Accessed 12 Jan. 2022.
2. Ginsburg, K. R. “The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds. ” PEDIATRICS, vol. 119, no. 1, Jan. 2007, pp. 182–191, pediatrics.aappublications.org/content/119/1/182, 10.1542/peds.2006-2697. Accessed 12 Jan. 2022
3. “Imagination | Psychology Today.” Www.psychologytoday.com, www.psychologytoday.com/intl/basics/imagination. Accessed 12 Jan. 2022.
4. “Imaginative Play: Benefits, Tips, and Ideas from Birth to School Age.” Healthline, 26 Apr. 2020, www.healthline.com/health/childrens-health/imaginative-play#age-based-ideas. Accessed 12 Jan. 2022.
5. Lavelle, Naomi. “Opinion: Is Imagination More Important than Knowledge?” TheJournal.ie, 8 July 2014, www.thejournal.ie/readme/the-power-of-imagination-1553363-Jul2014/. Accessed 12 Jan. 2022.
6. “The Magic of Play: How It Inspires & Aids Early Development (for Parents) - Connecticut Children’s Medical Center.” ww.kidshealth.org, www.kidshealth.org/ConnecticutChildrens/en/parents/play-magic.html. Accessed 12 Jan. 2022.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!