Dezvoltarea vocabularului la copii: Jocuri si metode recomandate

Dezvoltarea vocabularului la copii: Jocuri si metode recomandate

Un limbaj frumos, corect și bogat este esențial pentru înțelegere și o bună comunicare, dar și pentru perfecționarea capacității de citire și exprimare. Dezvoltarea vocabularului la copii reprezintă una dintre cele mai importante sarcini ale adulților. Chiar dacă cei mici dețin propriile mecanisme de învățare este esențial ca părinții să contribuie activ la acest proces. Juniorii trebuie să-și însușească foarte bine limba maternă și să fie capabili să poarte conversații cu ușurință. Ei bine, există câteva jocuri, exerciții și activități cu care pot fi stimulați să-și îmbunătățească bagajul lexical. Descoperă mai departe cum pot fi ajutați în acest sens.

De ce este importantă dezvoltarea vocabularului?

Primii ani de viață au un rol major în ceea ce privește creșterea fizică și emoțională a copiilor, precum și dezvoltarea vocabularului lor. Lexicul și calitatea acestuia influențează comunicarea, personalitatea, coeficientul de inteligență, sociabilitatea sau relațiile interpersonale. Limbajul este o formă specifică de activitate umane ce se realizează prin intermediul limbii și al resurselor ei. Însă, pe lângă faptul că-i ajută pe oameni să comunice între ei, îi ajută totodată să depindă și alte abilități.

În cazul copiilor, dezvoltarea vocabularului ține de diverși factori, ca de exemplu educația primită, relaționarea cu membrii familiei și alte persoane sau condițiile de viață. Cei mici sunt într-o continuă schimbare și modificare, însă dicția și un lexic vast nu sunt importante doar pentru școală, citit și vorbit, ci contribuie la o serie de aptitudini absolut necesare de viață. Dezvoltarea vocabularului îi ajută pe copii să vorbească liber și coerent, să înțeleagă ce le spun cei din jur, să-și crească stima de sine și inteligența verbală, să aibă un randament școlar bun, succes în viață, o relaționare sănătoasă și constructivă cu oamenii din jurul lor. Dezvoltarea copilului are la bază, între altele, limbajul și vocabularul, de aceea părinții trebuie să pună accent pe funcția comunicativă și cognitivă a limbii.

Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului

Așa cum am menționat deja, copiii au propriile sisteme de învățare, adaptare, funcționare și dezvoltare a vocabularului. Deși nu trebuie să fie grăbite anumite etape, nu trebuie pierdut din vedere faptul că cei mici își însușesc cu rapiditate orice cuvânt pe care îl aud, fără să-i înțeleagă sensul. Din acest motiv, părinții trebuie să le fie alături și să-i ajute în acest proces pe termen lung.

Dezvoltarea vocabularului la copii. Sfaturi și activități recomandateUn vocabular puternic îi va ajuta să se exprime, să comunice și să înțeleagă ce le spun alții. De regulă, la vârsta de 3-4 ani micuții ar trebui să cunoască în jur de 300-400 de cuvinte și să poarte conversații, iar la 4-5 ani, să poată avea discuții mai complexe. Așadar, pentru un limbaj diversificat este necesar ca adulții să-i îndrume încă de la o vârstă fragedă și să le ofere jocuri pentru dezvoltarea vocabularului. Iată câteva exemple:

Set legume feliate

Ideal pentru copii cu vârsta de peste 18 luni, acest set de legume feliate poate fi de ajutor pentru dezvoltarea vocabularului. Jocul include 7 tipuri de legume, cuțit, tocător și o cutie pentru depozitare. Cu ajutorul lor, cei mici pot învăța o serie nouă de cuvinte, cum să facă diferența între legume, în ce anotimpuri se cultivă fiecare dintre ele sau în ce sezon se folosesc în alimentație. Practic, pot fi dezvoltate tot felul de conversații pe diverse teme cu ajutorul acestui joc.

Set de joacă Orașul Meu – Magazinul

Preșcolarii se află la vârsta cea mai adecvată pentru asimilarea cunoștințelor. Așa că ce poate fi mai potrivit decât un set de joacă Orașul Meu – Magazinul care include o grămadă de obiecte 3D gata de asamblat. Acest puzzle modular este unul dintre cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea vocabularului deoarece include 36 de piese rezistente care contribuie la învățarea multor cuvinte noi. De altfel, jocul poate fi folosit și în continuarea celorlalte din aceeași serie – Biblioteca, Brutăria, Service-ul Auto, pentru a crea un oraș întreg care să le dezvolte copiilor limbajul, atenția, spiritul de observație, memoria vizuală sau logica.

Bucătărie pentru copii Lifestyle New Traditions Kitchen

Jucăriile de rol le îmbunătățesc copiilor abilitățile de comunicare. Iar setul bucătărie pentru copii Lifestyle New Traditions Kitchen reprezintă o oportunitate excelentă pentru ca micuții să își dezvolte un vocabular complet nou. Se pot transforma cu ușurință în bucătari sau ospătari ori chiar părinți care gătesc pentru cei din familia lor. Cu siguranță vor prinde din zbor cuvinte specifice domeniului alimentar!

Lumea din jur

Adulții pot folosi și texte pentru dezvoltarea vocabularului sau desene care sporesc capacitatea de concentrare. Lumea din jur include carduri de stimulare vizuală cu ajutorul cărora părinții pot construi cele mai interesante povești pentru micuții lor. Acestea le vor stârni curiozitatea, le va stimula crearea de noi legături neuronale și îi va ajuta să audă diferite cuvinte noi.

Joc de îndemânare – Piramida cu animăluțe

Jucăriile educative sunt perfecte pentru dezvoltarea vocabularului și nu numai. Piramida cu animăluțe este un joc ce contribuie la distracția celor mici, dar și care în același timp le stimulează îndemânarea, dexteritatea, atenția, limbajul ori motricitatea fină. Micuții vor învăța o mulțime de lucruri, cum ar fi să recunoască numerele, culorile sau animalele.

Joc magnetic – Hăinuțe Vesele

Vrei un joc pentru dezvoltarea imaginației, îndemânării și a limbajului copiilor? Hăinuțe Vesele reprezintă o alegere potrivită pentru micuții de peste 3 ani care pot descoperi diferite piese vestimentare pe care pot învăța cum să le potrivească între ele. Acest joc îi va ajuta pe juniori să facă exerciții pentru dezvoltarea vocabularului deoarece include mai multe piese cu care acești pot reproduce o întreagă ținută.

Joc educativ asociere Prietenii de la fermă Farmyard Head&Tails

Toții prietenii de la fermă pot fi cu ușurință reținuți de către cei mici printr-un joc ce contribuie la dezvoltarea memoriei, a imaginației și limbajului. Copiii se pot juca singuri cu el, dar și împreună cu alți prieteni sau cu părinții care le pot explica mai multe despre animăluțe. Prietenii de la fermă încurajează abilitățile de gândire strategică, memoria, aptitudinile inter și intra personale, vocabularul și imaginația.

Prima mea bibliotecă – Citim și învățăm

Există nenumărate cărți pentru dezvoltarea vocabularului nu ar trebui să-i lipsească niciunui copil.

Dezvoltarea vocabularului la copii. Sfaturi și activități recomandate

Prima mea bibliotecă include 8 cărticele cartonate care îi vor ajuta pe cei mici să învețe foarte multe despre culori, forme, litere, numere, părțile corpului sau familie. Sunt cărți pentru îmbogățirea vocabularului, care totodată stimulează imaginația și creativitatea micuților pentru că au o grafică fascinantă.

Sfaturi și activități pentru dezvoltarea vocabularului   

  • Lasă copilul să vorbească atât cât își dorește   
  • Trezește-i interesul pentru lectură   
  • Folosește sinonime   
  • Citiți cărți pentru copii împreună în fiecare zi   
  • Corectează-i greșelile astfel încât acesta să înțeleagă   
  • Ai răbdare și ascultă-l   
  • Cumpără-i cărți utile pentru dezvoltarea vocabularului   
  • Distrați-vă cu jocuri de cuvinte precum celebrul FAZAN ori construirea propozițiilor cu cuvinte care încep cu aceeași literă  
  • Folosește cuvinte de adulți în discuțiile cu cel mic   
  • Numește toate obiectele pe care le vedeți când sunteți împreună   
  • Citește-i pe roluri   
  • Vorbește-i despre numere și litere și arată-i cum să le foloseasc
  • Inițiază tot timpul conversații cu copilul tău       
  • Încurajează-l pe cel mic să caute cuvinte noi folosind un dicționar   
  • Ajută-l să repete tot timpul cuvintele noi pe care le învață.   

Dezvoltarea vocabularului este esențială pentru ca copii să comunice corect și să-și lărgească orizontul cunoașterii. Munca depusă în acest sens de părinți va fi observată mai târziu prin randamentul școlar al micuților, cariera lor academică, inteligența verbală și relațiile cu ceilalți oameni. Familia este prima care trebuie să-i înzestreze pe copii cu un limbaj diversificat așa că sprijiniți-i pe juniori în demersul lor de a se exprima liber și coerent!

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!