Exemple de activități educative pentru copii

Exemple de activități educative pentru copii
Cum îți imaginezi viitorul micuțului tău? Orice părinte își dorește să-i ofere puiului său cel mai bun exemplu, să-i ofere o educație sănătoasă, să-l nu priveze de joc și joacă și, în același timp, să șlefuiască personalitatea viitorului adult responsabil. Mulți suntem tentați să spunem că educația se face în școală, fără să ne gândim că cele mai impactante amintiri sunt cele create acasă, în familie.

Experții ne recomandă să achiziționăm cât mai multe jocuri si jucării educative, să petrecem timp cu copiii noștri și să ne implicăm activ în activitățile lor, chiar dacă pentru noi par ușoare, repetitive sau plictisitoare. Descoperă, mai jos, câteva exemple de activități educative pentru copiii de toate vârstele.
 

Tipuri de activități educative pentru copii

Este important să avem pe noptieră cel puțin 2-3 cărți educative și să ne facem un obicei de a lectura cu micuții măcar câteva pagini în fiecare seară. Doar că educația înseamnă și mai mult. Pe lângă această rutină obligatorie, părinții trebuie să integreze în programul zilnic al copiilor diferite activități educative. Iată care sunt principalele tipuri de activități educative care funcționează perfect pentru orice categorie de vârstă:
  • Jocuri educative: puzzle, LEGO, cuburi de construit și jocuri de societate – ideale pentru a învăța reguli simple, pentru dezvoltarea abilității de a rezolva probleme și pentru dezvoltarea spiritului de echipă;
  • Activități literare: citim, scriem scrisori, inventăm povești și facem teatru de păpuși în dormitor – ideale pentru dezvoltarea abilităților narative și îmbogățirea vocabularului;
  • Activități sportive: dans, sport în familie, plimbări în aer liber – ideale pentru dezvoltarea motrică și dezvoltarea spiritului de competiție, creșterea interesului pentru câștig și acceptarea înfrângerii;
  • Activități sociale: Jocuri de rol și proiecte de voluntariat – ideale pentru dezvoltarea colaborării și empatiei;
  • Activități dezvoltare emoțională: artă, meditație și yoga pentru copii – dezvoltă capacitatea de a înțelege și exprima sentimentele, dezvoltă calmul și concentrarea;
  • Activități tehnologice: jocuri educative pe tabletă sau telefon, editare video/fotografie – introduse în rutină cu moderație, aceste activități dezvoltă gândirea logică și îi învață pe copii să se adapteze modernului.


Activități educative pe grupe de vârstă

Pe lista specialiștilor există atât idei de activități pentru adolescenți, cât și idei de activități pentru copii mici. Facem chiar acum o scurtă analiză pe grupe de vârstă.
 

Activități pentru copii mici

 

Activități de sortare

Activitățile de sortare sunt cele mai recomandate activități pentru copiii de 1-3 ani. Gruparea elementelor în funcție de formă este o modalitate excelentă de a observa asemănările și diferențele. În plus, poți face ca această activitate să te ajute în casă. Încarcați azi să sortați șosetele uscate înainte de a le pun în sertar.
 

Slime

Cine nu iubește să facă slime? Copiii de toate vârstele, în special cei de 3-4 ani, sunt fascinați de modul în care elementele se combină între ele. Poți folosi produse disponibile în comerț sau poți crea propriul slime din adeziv alb, detergent lichid, sclipici și diferite elemente texturate.
 

Vânătoare de comori

Ascunde obiecte uzuale prin casă, poate chiar jucăriile lui preferate, și încurajează-l să le găsească. Îi poți oferi indicii simple pentru a-i dezvolta abilitatea de concentrare.
 

Învățăm și ne distrăm

Poate fi o corvoadă să înveți să numeri ca la școală, cu mânuțele la spate, dar cine spune că trebuie să procedăm așa? Folosește jucării, linguri sau alte obiecte mici pentru a exersa număratul.
 

Jocuri senzoriale

În primii ani din viață, jocurile și jucăriile senzoriale au un rol deosebit de important în dezvoltarea celor mici. Lasă-l, de exemplu, să deseneze în făină sau să modeleze cocă atunci când petreceți timpul în bucătărie.

activitati educative copii


Activități pentru preșcolari


Activități artistice

La această vârstă, copiii pot folosi șabloane simple pentru a desena diferite forme atractive, pot picta cu acuarele sau cu bureței și pot realiza craft-uri simple din hârtie.
 

LEGO și puzzle

Piesele de LEGO și piesele de puzzle, cele simple, specifice preșcolarilor sunt concepute special pentru a le îmbunătăți atenția și disciplina. Încearcă să-ți eliberezi programul și să petreci cât mai mult timp alături de preșcolarul tău, să construiți împreună LEGO și să dați viață celor mai frumoase piese de puzzle.
 

Jocuri de rol

La această vârstă, jocurile de rol au cel mai mare impact în dezvoltarea creativității și comunicării. Jucați-vă de-a magazinul, de-a doctorul, de-a polițistul sau de-a restaurantul. Copilul tău va fi atât de încântat să-și petreacă timpul cu tine încât nu va realiza că, în realitate, tu îl înveți lucruri uzuale despre societate.
 

Activități pentru școlari 


Twister cu matematică

Uite o modalitate excelentă de a petrece timpul în familie combinând distracția cu abilitățile de învățare. Twsiter este jocul ideal pentru școlari – o activitate care îl poate stârni pe cel mic să își dezvolte interesul pentru științele exacte.
 

Minecraft

Suntem tentați să credem că jocurile pe calculator dăunează. În realitate, petrecând timp cu moderație, în fața jocurilor educative, copiii se pot dezvolta armonios, în concordanță cu noile cerințe ale societății. Minecraft este un joc în care cei mici au posibilitatea de a fi cine vor să fie, de a-și dezvolta imaginația și creativitatea, fără a face apel la violență sau alte elemente negative pe care le întâlnim în jocurile populare pentru adolescenți.
 

Gătitul

Gătitul în familie este o activitate relaxantă, menită să unească și să creeze amintiri de neprețuit. În același timp, prin această activitate, copilul va deprinde una dintre cele mai importante abilități ale omului – supraviețuirea. Lasă-l să-ți ofere ajutorul ori de câte ori ai ocazia.
 

Idei de activități educative creative

Creativitatea este un mare avantaj al omului modern. Care este rolul părinților? Să le dezvolte această abilitate copiilor încă din primii ani de viață. Da, creativitatea poate fi dobândită, învățată, modelată și întreținută. Iată câteva idei:
  • Activității științifice: Există o mulțime de experimente pentru copii pe care le poți pune în aplicare, precum: vulcanul care erupe, oul săltăreț, curcubeul din lapte și orez etc;
  • Activități pentru gândire critică: Folosește cutii, lipici și alte obiecte din casă pentru a crea împreună roboți cu personalitate;
  • Desen și pictură: Încercați pictura pe sticlă, pictura cu degetele, cu bureții sau cu alte elemente texturate.

Activități de echipă și colaborare

Și munca în echipă este deosebit de important pentru copilul de azi și adultul din viitor. Iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare:
  • Teatru improvizat: Fiecare participant primește o temă în jurul căreia trebuie să construiască următoarea replică;
  • Misiunea de salvare: Oh, nu! Jucăria preferată este în pericol! Ce putem face pentru o a salva? Probabil că întreaga familie ar trebui să se mobilizeze și să intre în rolul salvatorilor;
  • Quiz-uri pe echipe: Organizează o seara de quiz-uri în familie, cu întrebări din diverse domenii. Atenție, întrebările se adaptează grupei de vârstă din care face parte micuțul tău;
  • Realizăm felicitări pentru cei dragi: Ziua de naștere a bunicului se poate transforma într-o activitate de familie foarte drăguță. Colaborează cu cel mic pentru a crea o felicitare personalizată care să-l surprindă plăcut pe bunic;
  • Decorăm împreună: Sărbătorile de iarnă sau, ziua de naștere, onomastica sau noul sezon sunt doar câteva momente care ne pot pune la treabă. Decorați împreună livingul, camera copilului sau orice colțișor din casă.
activitati in aer liber
 

Activități în aer liber și explorare

Atunci când timpul îți permite, propune-i celui mic să va distrați împreună afară. Există o mulțime de posibilități. Iată câteva dintre ele:
  • Coronițe și brățări din flori: Fetițele în special vor adora această activitate, dar băiețeii se pot implica adunând crenguțe și alte elemente specifice;
  • Să construim un adăpost: Uite o activitate care vă poate ține ocupați chiar și câteva ceasuri. Folosiți materiale simple, precum lemn sau crengi, pentru a construi o căsuță pentru păsări;
  • Să mărim colecția: E interesant să colecționezi frunze, pietre și alte elemente din natură. Explorarea acestora este interesantă datorită varietății;
  • Drumeții ușoare: lege un traseu simplu, echipează-l pe cel mic, pune câteva gustări în rucsacuri și porniți împreună într-o călătorie memorabilă.
Așadar, timpul petrecut alături de cel mic trebuie să combine atent distracția cu educația, creativitatea și pregătirea pentru viitor. Nu e greu. Trebuie doar să fii atent la nevoile prichindelului tău.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!