🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Interviu cu Vlad Mădălina sau "Stay at home teacher''

Interviu cu Vlad Mădălina sau "Stay at home teacher''

Sunt Vlad Mădălina, mă mai cunoșteți ca stay_at_home_teacher.mada, am 28 de ani și sunt mama a 3 copilași, de 5 și 3 ani, și un bebe de 8 luni. Am terminat Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar UBB Cluj (după care am profesat ca educatoare), am făcut un curs de Terapie prin Joacă și cel mai important, școala „mămiciei” din aprilie 2017 până în prezent.

Care sunt cele mai importante abilități pe care copiii tăi le-au deprins prin joacă? Ce lucruri au învățat?

Cred că cea mai importantă abilitate învățată prin joacă (pentru mine cel puțin) a fost să ajute la curățenie/ strâns jucării. Cu sarcini concrete (ex: Caleb adună cu viteza lui Flash cuburile, iar Ellia cu puterea lui Wonder Woman bilele), muzică pe fundal (clean up song)  și voie bună, merge bine curățenia (mergea mai bine înainte de bebe, acum nu sunt eu prea constantă).

O altă achiziție care m-a luat prin surprindere în prima fază, a fost faptul că prin joaca cu plastilina, au ajuns să se descurce foarte bine când foloseau foarfeca și cuțitul. A început cu joaca „de-a bucătăritul”, folosind plastilină, când cel mare modela caracatițe sau altele pentru tăiat, folosind foarfeca sau cuțitul din plastic. Trecerea de la tăiat plastilina la tăiat hârtie și folosit un cuțit adevărat (de copii, din Ikea) pentru tăiat fructe, a fost super naturală și ușoară pentru ei.

Cum îți planifici activitățile de joacă - te axezi pe dezvoltarea abilităților/ este o joacă ghidată/ liberă?

Activitățile le planific în funcție de interesele lor. Dacă azi găsesc pe afară o buburuză roșie, iar apoi una galbenă, după care încep întrebările „de ce una e roșie, alta galbenă și se numesc la fel?”/ „de ce una are 6 buline iar alta muuuulte?” etc, îmi dau seama că e momentul să scoatem câteva materiale: o carte sau două, unde găsim informații despre buburuze, câteva crafturi sau o plastilină roșie și niște boabe de cafea.

Dacă vreau să fac cu ei un studiu mai complex (de exemplu anatomia unei plante cu diferite curiozități și activități tematice), le propun 2-3 subiecte care cred eu că ar fi de folos în perioada aceasta, iar ei aleg. Joaca lor este liberă. Uneori le pregătesc „invitații la joacă”, dar încerc să nu îi influențez prea mult cum să se joace (deși, evident eu am în minte o joacă Pinterest like, iar ei aduc peste invitația mea niște noroi care pare că acoperă tot).

În legătură cu dezvoltarea abilităților, mă străduiesc să îi țin pe lângă mine (cât pot) și să îi implic în toate activitățile ce țin de viața zilnică. Da, am zile în care le explic că am nevoie să fac x lucru singură pentru că nu am răbdare prea multă în „păhărel”, dar în general încerc să facem cât mai multe lucruri împreună. Așa consider eu că vor achiziționa abilitățile necesare în viața zilnică.

Care a fost cea mai bine primită jucărie de cei mici? Ce tip de jocuri/ jucării au rămas cel mai mult pe ringul de joacă?

Ei se cam joacă cu orice, nu prea stau jucăriile „nefolosite”, dar în top aș zice că sunt figurinele, plăcile magnetice/ orice cu magneți, cuburi din lemn și lego.

Jocurile de societate (adecvate vârstei) sunt super iubite și le folosim aproape zilnic de 2-3 ani, instrumentele muzicale și jucării de tip open-end (cuburi, curcubeu din lemn, eșarfe, costume, C. are un scut făcut de el din carton realizat de cel puțin 6-7 luni și încă rezistă deși e „jucat” zilnic).

Ce categorie de jucării ai desființa și de ce?

Aș desființa orice jucărie care îl face pe copilaș pasiv. Dacă cel mic nu folosește jucăria într-un mod creativ, dacă nu e doar un element din lumea lui imaginară ci e toată lumea, nu cred că e o jucărie potrivită. Aici intră cam orice jucărie cu multe butoane, ecran sau lumini. Da, sunt opțiuni de jucării electronice drăguțe care îi mai învață o literă pe limba engleză sau un cântecel, DAR personal cred că lucrurile acestea trebuie învățate alături de o persoană, iar joaca trebuie să fie activitatea care îl pune pe cel mic la „muncă” fizică/ emoțională/ psihică.

Noi folosim unele jucării cu baterii la drum lung cu mașina (avem un fel de aparat unde trebuie să trasezi litere pe o tăbliță, spre exemplu) și ne ajută mult să îi ținem departe de telefoane/ desene și să avem totuși un drum liniștit.

Care sunt jocurile voastre preferate, pe care le jucați în familie?

„De-a prinselea” cred că e jocul lor preferat. E ceva palpitant în a alerga cât te țin puterile, a-ți împinge propriile limite cât de mult, într-un mediu sigur.

La partea de Board games, Ellia e „blocată” pe Dinosaur Escape și Sequence Junior, iar Caleb adoră să joace șah cu Alex. 

Împreună încercăm să diversificăm jocurile de societate pentru că încă nu am găsit unul care să ne placă mult de tot tuturor.

Dacă ați fi testeri la „De-a joaca”, ce jucării v-ar plăcea să testați?

Geosafari (exploratorul subacvatic & globul Pământesc ne-au dat pe spate🙈), Smartmax, Hot Dots, Londji.

Pentru tine joaca este…

Munca copilului prin care își procesează experiențele, trăirile sufletești și chiar întinde limitele într-un mediu controlat (de el). Cred că prin joacă cei mici învață ce au nevoie în punctul în care se află, exersează diferite abilități și comportamente.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!