Prima zi de scoală | Obiceiuri si sfaturi pentru părinti

Prima zi de scoală | Obiceiuri si sfaturi pentru părinti
Prima zi de școală vine cu o mulțime de emoții și trăiri intense atât pentru copii, cât și pentru părinți. Fie că vorbim despre prichindeii care s-au acomodat deja cu statutul de elev, fie că vorbim despre cei mici, cei care se pregătesc să pășească într-o lume nouă, luna Septembrie este una dintre cele mai emoționante perioade ale anului. Vei descoperi, în cele ce urmează, cum arată prima zi de școală în diferite colțuri ale lumii, dar și care sunt cele mai importante activități pe care ar trebui să le faci cu cel mic pentru a-l pregăti în acest sens.
 

Curiozități despre prima zi de școală în lume

Pentru început, trebuie să știi că data la care începe școala se schimbă frecvent și, din acest motiv, este indicat să te informezi din surse sigure. Apoi, atunci când începe prima zi de școală, elevii din întreaga lume pot experimenta activități diferite, dar emoțiile vor fi aceleași, fie că vorbim despre un prichindel din România, fie că vorbim despre un elev din Japonia. La noi, prima zi după vacanța de vară înseamnă, de regulă, un mic dejun în familie, hăinuțe și rechizite noi, dar și o scurtă oprire la florărie. Întâlnirea cu gașca de pitici, cu profesorii și învățătorii are loc la ora 8 sau 9, atunci când sună primul clopoțel. Vorbim despre o zi de acomodare, în care elevii fac cunoștință cu sala de clasă, cu manualele, dar și cu dascălii. În prima zi nu se fac lecții, ci elevii sunt implicați în tot felul de jocuri de societate, fiind încurajați să socializeze și să se relaxeze.

prima zi de scoala
 

Prima zi de școală în Germania

În Germania, fiecare elev primește în prima zi de școală un coșuleț plin cu dulciuri - obicei pe care îl poți întâlni și la unele școli din România, dar nu vorbim despre o regulă cunoscută la nivel național. Tot în Germania, bobocii sunt acceptați în instituțiile de învățământ dor dacă știu să țină corect stiloul în mână.
 

Prima zi de școală în Elveția

Școlile elvețiene pun mare preț pe relația dintre părinți și elevi, pe viața de familie, în general. Astfel, pauza de masă a prichindeilor este de două ore în fiecare zi, timp în care pot să meargă acasă să mănânce împreună cu cei dragi sau pot rămâne la școală. Decizia le aparține.
 

Prima zi de școală în India

În India, în prima zi de școală, pe lângă dulciuri și rechizite, copiii primesc umbrele viu colorate – un mare motiv de bucurie pentru prichindeii jucăuși, dar și un simbol pentru o nouă etapă din viața fiecăruia.
 

Prima zi de școală în Rusia

Sunt multe obiceiuri in prima zi de școală, tradiții care pot fi ușor diferite de la o țară la altă. În Rusia, de exemplu, școala începe pe data de 1 Septembrie, fie că vorbim despre o zi de sărbătoare sau o zi de weekend.
 

Prima zi de școală în Finlanda

Sistemul educativ din Finlanda este recunoscut pentru faptul că profesorii se concentrează pe competențele fiecărui elev în parte, fără să țină cont de competiție și de note. Prima zi de școală este motiv de sărbătoare, elevii participând la o mulțime de jocuri educative, păstrând ideea de joc și joacă până în clasa a treia, atunci când vor primi primele note.
 

Prima zi de școală în Arabia Saudită

Curios este și faptul că în Arabia Saudită, primul clopoțel diferă față de prima zi de școală în lume. Astfel, nu vorbim doar despre o singură zi, ci despre mai multe zile de acomodare, timp în  care elevii sunt încurajați să socializeze.
 

Prima zi de școală în Indonezia

Și Indonezia pune un mare accent pe joc și joacă în prima zi de școală. Dascălii vin în întâmpinarea elevilor cu o mulțime de jocuri si jucării pentru copii, în așa fel încât să se integreze în noul grup. De altfel, aceste activități le întâlnim și noi, în școlile din România, atât în prima zi de școală, cât și în zilele de sărbătoare sau în cadrul programului „Școala Altfel”.
obiceiuri in prima zi de scoala
 

Sfaturi pentru prima zi de școală

Înainte de a pune ghiozdanul pe umerii micuțului tău, trebuie să știi că procesul de educație începe de acasă, iar dezvoltarea armonioasă a fiecărui elev nu ține doar de rolul dascălului, ci de relația dintre părinte și profesor. Micuțul tău are emoții pentru prima zi de școală? Iată câteva sfaturi de care să ții cont:
 

Povestește-i despre școală

Dacă ai acasă un viitor bobocel, atunci ar fi bine să-i povestești despre școală încă din vacanța de vară. Faceți câteva plimbări până la școală și înapoi. Pe drum, îi poți povesti despre posibilitatea de a învăța o mulțime de lucruri noi, dar și despre oportunitatea de a lega prietenii și de a cunoște numeroși copii de vârsta lui.
 

Mergeți împreună la cumpărături

Înainte de școală, va trebui să-i alegi micuțului haine noi, rechizite și un ghiozdan încăpător. Vezi care sunt cerințele profesorilor în materie de caiete, creioane, pixuri și ținută, dar lasă-l pe cel mic să ia decizia finală. Fiind implicat în acest proces, va privi noua etapă din viața lui cu alți ochi, unii prietenoși, dornici să cunoască noi orizonturi. Nu uita să pui pe listă și câteva jucării pentru copii de 6-7 ani. Veți avea timp și pentru joacă, nu doar pentru lecții.
 

Amenajați împreună biroul

Amenajați împreună spațiul de lucru. Dacă cel mic nu are un birou în camera, poate că nu ar strica să mergeți împreună la cumpărături. Alegeți un birou, dar și un scaun confortabil, în așa fel încât prichindelul să se simtă bine atunci când își pregătește lecțiile. Asigură-te că ai și tu un scaun la îndemână. Vei petrece destul de mult timp alături de el, în noul colț de lucru. De altfel, pentru ca atmosfera să nu fie una rigidă, ci una prietenoasă, ai putea să găsești un loc potrivit pentru jucăriile preferate. Poate vor asista și ele la procesul de redactare a temelor.
 

Schimbă-i rutina de somn

În vacanța de vară, rutina zilnică a fiecărui prichindel înseamnă jocuri, distracție și timp petrecut alături de familie. Astfel, orele de somn nu sunt tocmai respectate, părinții devenind mai indulgenți în această perioadă. Pe de altă parte, școala înseamnă responsabilitate, astfel că este indicat să îi creezi celui mic o rutină de somn bine definită. Pentru a se acomoda cu noua oră de trezire, specialiștii recomandă să lucrați la rutina de somn cu 2 – 3 săptămâni înainte de primul clopoțel.
 

Pregătiți micul dejun împreună

Una dintre principalele activități în prima zi de școală începe chiar de acasă. Trezește-l pe cel mic și, după rutina de îngrijire, pregătiți împreuna micul dejun. Acum este momentul în care să-i oferi ultimele sfaturile și să-l încurajezi, povestindu-i despre începutul celei mai captivante experiențe din viața lui. Asigură-te că micul dejun este bogat în substanțe hrănitoare, prima zi de școală va fi destul de solicitantă pentru prichindelul tău.

Concluzionând, prima zi de școală vine la pachet cu emoții pentru elevi, dar și pentru părinți. Să îți privești copilul cum crește este absolut fascinant, iar astfel de momente sunt copleșitoare. Asigură-te că îi oferi celui mic toată dragostea din lume, dar și sfaturi prețioase pentru noua etapă din viața lui! Mergeți împreună la școală în prima zi și imortalizați aceste momente unice!

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!