Raluca Harabagiu, despre rolul de mamă, parenting și joacă

Raluca Harabagiu, despre rolul de mamă, parenting și joacă

Foto: Ioana Buru - Desene cu lumina


Care sunt cele mai de preț valori pe care vrei să le transmiți Ritei?

Bunătatea, empatia, iubirea - față de ea însăși înainte de toate - pentru ceilalți, pentru animale și natură, credința (nu religia). Apoi, îi transmitem, eu și tatăl ei, că este esențial să aibă încredere în forțele proprii și să își folosească mereu vocea pentru a face o schimbare în bine.
 

Cum ai reușit să o faci pe cea mică să aibă încredere în ea?

Din fericire, în cazul Ritei a fost și o componentă nativă. Eu încă lucrez mult cu mine, acum la 34 de ani, să dobândesc încrederea în mine însămi pe care Rita deja o are în forțele ei la cei 4 ani. Încă de când era bebeluș, am chiuit efectiv de bucurie la cea mai mică reușită a ei, am încurajat-o amândoi să încerce mereu până reușește, iar dacă nu reușește să înțeleagă că și eșecul face parte din viață. Îi repetăm constant să nu se compare cu alți copii și să își celebreze unicitatea. 

Am expus-o la diferite experiențe încă de bebeluș: călătorii, tabere și excursii cu grădinița, diverse activități, shooting-uri, iar de curând a filmat pentru cel mai recent videoclip al artistei Eugenia Nicolae. 

Nu îi spunem că este rușine să facă x lucru, nu o comparăm cu alți copii, nu îi spunem că “râde” lumea de ea, etc., știi tu, afirmații cu care generația noastră a crescut…
 

Cum îi potolești Ritei pofta de aventură?

Hahahaha. Nu prea reușim. Este un copil activ. Ne-a și moștenit pe amândoi. Ca să înțelegi, are tableta ei, se poate uita și la TV - desene pe Netflix sau Disney+ - și chiar și așa, nu reușim mereu să o convingem să stea potolită 10 minute. Zice: mami, chiar nu pot să stau liniștită pentru că mă plictisesc. :)

Altfel, are și momente în care se uită la desene, se joacă singură la ea în cameră și câte o oră, o oră și jumătate de nici n-o simți.

Cât despre pofta de aventură efectiv, nici nu ne dorim să și-o potolească vreodată. Și nici curiozitatea, setea de a cunoaște, de a descoperi. Uite, e absolut fascinată de călătorii. Dacă știe că plecăm în vacanță sau merge în tabără, își pregătește bagajul și cu două săptămâni înainte.

Dar este într-adevăr un challenge să o obișnuim să fie ceva mai liniștită. Încă nu reușește să își țină sub control emoțiile nici pe cele negative, nici pe cele pozitive. Și se lasă de multe ori cu crize de plâns infernale. Dar lucrăm împreună la asta.
 

Care sunt cele mai importante abilități pe care Rita le-a deprins prin joacă?/ Ce lucruri a învățat?

Și-a lucrat creativitatea ca pe un mușchi pe care e musai să nu îl lași să lenevească prea mult. Adoră jocurile de rol, spune povești păpușilor sau colegilor ei de grupă (are albume foto de la grădiniță pe care le așază pe pat)

Apoi, și-a dezvoltat vocabularul tot datorită jocurilor de rol: are magazin, bucătărie. A fost nevoită să învețe despre fiecare accesoriu, fiecare etapă necesară unor astfel de activități.

Puzzle-urile și lego i-au pus răbdarea la încercare - pe care îți povesteam că nu o prea are - și au încurajat-o să încerce până când îi reușește combinația potrivită de piese.

Cărțile și colecția ei de păpuși Barbie (cu tot cu casă și rulotă) i-au stimulat apetitul pentru povești. Când se joacă cu Barbie pune în scenă adevărate piese de teatru sau secvențe de film. :)

Animalele - figurine, iarăși, au pasionat-o încă de când era bebeluș. Astfel, a învățat destul de devreme denumirile lor, dar și că este musai să le respectăm și să le iubim.

Încă din primele zile de viață ascultă zilnic muzică și / sau povești pe Youtube. A învățat astfel (îmi place să cred că a și moștenit de la mine) să iubească muzica, dansul, mișcarea în general. Și ajungem din nou la povești, creativitate, vocabular

Știe că este important să își strângă singură jucăriile (uneori, o mai ajutăm și noi), dar ni se pare esențial să aibă această responsabilitate. Și evident, să aibă grijă de jucării. 

Apropo de valori, o îndrumăm să nu facă risipă, să prețuiască munca altora (persoana care i-a dăruit jucăria a muncit ca să poată câștiga banii necesari achiziționării respectivei jucării), să împartă cu alți copii. Deja nu mai trebuie să îi spunem. Dacă are mai multe jucării de același tip, donează ea către alți micuți.

Ah, și să nu uit! Adoră seturile de makeup :))). Dar măcar a învățat că e extrem de important ca fată / femeie să aibă grijă de ea. Și știe deja că e important să curețe fățuca în fiecare seară cu o dischetă îmbibată în apă de mușețel.


Foto: Felicia Simion


Cum îți planifici activitățile de joacă - te axezi pe dezvoltarea abilităților/ este o joacă ghidată/ liberă?

Este o joacă liberă. Mereu a fost așa. Îți spun sincer că nu am urmărit niciodată să îi luăm jucăria x ca să obținem rezultatul y. Uite, când era bebeluș nu s-a jucat aproape deloc cu jucării specifice vârstei ei, nu s-a uitat la desene dedicate copiilor atât de mici. Asculta melodii pentru oameni mari, îi plăceau jocurile și jucăriile potrivite pentru 3ani+ deși ea abia împlinise 1 an. 

Și ne-am mulat noi după preferințele ei în loc să încercăm să o convingem contrariul. De pe la 1 an și 2 luni, din vara respectivă, se joacă cu Barbie (este păpușa ei preferată), bucătăria, lego, puzzle.
 

Acum că vine frigul, ce activități plănuiți să faceți împreună?

Păi, în principiu, cele deja menționate mai sus. Nu îi luăm multe jucării, se adună oricum cu ce mai primește drept cadou. Și le luăm pe fiecare la rând. Are o imaginație foarte bogată, din fericire, așa că ne putem juca la nesfârșit cu jocurile / jucăriile pe care deja le are.
 

Ce jocuri luați cu voi în vacanțe?

O lăsăm pe ea să-și aleagă. Nu îi punem noi nimic. De regulă, își ia o carte-două, o păpușă Barbie - două, alte tipuri de jucării. 
 

Care a fost cea mai bine primită jucărie? Ce tip de jocuri/ jucării au rămas cel mai mult pe ringul de joacă?

Barbie este dragostea copilăriei ei. A descoperit-o în vacanță, în Spania, când avea 1 an și 2 luni, și a văzut niște fetițe mai mari că se jucau cu Barbie și Ken la piscină. În după-amiază respectivă, am mers la magazin și i-am luat prima ei păpușă Barbie. 

Acum, își adoră și colecția de Prințese Disney, care este aproape completă. Ne mai lipsește doar Frumoasa Adormită.

Cum spuneam și mai devreme, bucătăria și magazinul, casa și rulota lui Barbie sunt tot printre preferatele ei. Plastilina și slime-ul. Puzzle-urile și lego. 

Și de anul ăsta s-a îndrăgostit de șoriceii Maileg. Deja l-a rugat pe Moș Nicolae să îi mai aducă. :)
 

Ce categorie de jucării ai desființa și de ce? 

Le-aș desființa doar pe cele toxice și pe cele care nu respectă alte reglementări în vigoare pentru siguranța și sănătatea copiilor.  Altfel, nu sunt așa drastică. Da, sunt destul de multe pe care le consider eu de prost gust, doar că este strict o opinie personală. Dacă pe alți copii (și pe ai lor părinți) îi fac fericiți…

Prefer jucăriile din lemn (și din considerente ce țin de calitate, dar și din punct de vedere estetic), nu îmi plac deloc cele din plastic, dar uite că a mai primit Rita cadou. Nu am făcut chiar o tragedie din asta. 
 

Care sunt jocurile voastre preferate, pe care le jucați în familie? 

Jocurile de rol. Eu și Rita și dansăm mult împreună.
 

Dacă ați fi testeri la „De-a joaca”, ce jucării v-ar plăcea să testați?

Jocurile de dezvoltare emoțională

Pentru tine, joaca este…

una dintre puținele resurse care ne ajută să nu putrezim timpuriu pe interior.

Pe Raluca o puteți urmari pe blogul ei, ralucaharabagiu.com

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!