🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Timpul petrecut in familie: Importanta pentru copii

Timpul petrecut in familie: Importanta pentru copii

Dorința oricărui părinte implicat este să vadă alături un copil fericit și sănătos, care va crește și se va dezvolta ca un adult împlinit și stabil emoțional. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze, este nevoie de efort și timp, în egală măsură, astfel încât acțiunile desfășurate în copilărie să conducă la dezvoltarea echilibrată a celui mic.

Timpul petrecut în familie, alături de părinți, este un factor esențial ce influențează creșterea armonioasă a unui copil. Chiar dacă nu îți permiți să stai alături de cel mic atât de mult cât ți-ai dori, este important să transformi experiențele trăite împreună într-unele valoroase și semnificative. Doar în acest fel vei putea petrece un timp de calitate alături de cei dragi din familie.

Acum că ai aflat de ce este important să îți petreci timpul lângă copilul tău, iată și alte câteva beneficii pe care acesta le va obține din această interacțiune, pe termen lung.
 

Ce înseamnă timp de calitate alături de familie?

Datorită preocupărilor de acasă sau de la serviciu, poate că ești unul dintre părinții care își fac griji că nu petrece suficient de mult timp alături de copilul său. Pentru a compensa, este suficient însă ca aceste perioade să fie unele de calitate, în care să te implici activ în tot ceea ce face micuțul tău, sau cel puțin să îi fii alături și să îl ghidezi. Chiar dacă în rest ai un program încărcat, contează să aloci minim 20-30 de minute zilnic pentru a te dedica total celui mic.

Timpul de calitate petrecut în familie înseamnă toate momentele în care membrii acesteia se simt fericiți și conectați. Astfel, cel mic trebuie să simtă întreaga ta implicare și afecțiune îndreptată spre el atunci când sunteți împreună. Mai mult, părinții trebuie să lase deoparte grijile sau problemele, pentru a se dedica total comunicării și activităților pe care le pot face în comun cu micuțul lor. 

Pentru un copil, timpul de calitate presupune ca părinții să își îndrepte atenția cu totul către el sau către ceea ce puteți realiza împreună, ca familie. Faptul că vei picta alături de el sau că veți construi o fortăreață va fi mai important pentru el pe termen lung decât să știe că mami a fost preocupată să păstreze o curățenie impecabilă în casă, de exemplu. 

Aceste perioade de conectare reală, adevărată sunt cele care i se vor întipări în memorie unui copil și pe care și le va aminti cu drag, lucru care se traduce într-un viitor adult echilibrat psihic și emoțional.
 

De ce este important să petreci timp alături de copilul tău?

Cele câteva minute pe care le petreci lângă copilul tău în fiecare zi aduc o mulțime de beneficii pe termen lung, chiar dacă poate acum nu le conștientizezi pe toate.

Iată câteva dintre acestea:

  • se creează un sentiment de apartenență la familie a tuturor membrilor ei;
  • copilul simte atenția, căldura și afecțiunea pe care i le transmiți;
  • în aceste momente, el se simte important și valorizat;
  • se intensifică legătura între părinți și copil;
  • copiii sunt încurajați să se exprime, să comunice, să-și arate sentimentele;
  • părinții pot observa pe loc și chiar corecta anumite comportamente ale celui mic;
  • copilul capătă un simț mai accentuat al apartenenței la o familie sau comunitate, iar aceasta îi întărește sentimentul de stabilitate emoțională.

Timpul petrecut în familie. De ce este important?
 

Idei pentru a petrece mai mult timp alături de copilul tău 

Iată câteva modalități prin care poți petrece mai mult timp de calitate alături de copilul tău:
 
  • luați masa împreună, în familie;
  • faceți împreună sport sau mișcare în aer liber;
  • citiți povești în care să propuneți împreună un fir narativ diferit decât cel din carte;
  • jucați împreună jocuri distractive și jocuri educative. Prin intermediul lor, cei mici vor fi stimulați să își dezvolte o mulțime de abilități și de trăsături, extrem de utile mai târziu în viață.

Jocurile pe care cei mici le joacă alături de  părinți, sub atenta supraveghere a acestora, îi ajută pe copii să își formeze corect multe dintre trăsăturile importante pentru ei. Iată câteva exemple în acest sens:   
 
  • Pentru copiii foarte micuți, cele mai potrivite sunt jucăriile de pluș, pe care le pot ține în mâini fără a se accidenta.
  • Cu toate acestea, poate fi extrem de amuzant ca piciul să se joace nu doar cu un pui de girafă sau cu un urs panda, ci și să ronțăie o carte moale și pufoasă! 
  • Jocurile cu litere și cifre, cuburi colorate, carduri sau orice alte piese le dezvoltă copiilor abilitățile motrice și capacitatea de atenție sau de concentrare; 
  • Jocurile de societate, cu roluri pe care fiecare dintre participanți le poate avea, sunt cele care încurajează formarea corectă a calităților interpersonale: comunicarea, empatia sau socializarea. Micuțul tău poate fi, pe rând, un medic, vânzător sau chiar un tâmplar preocupat de activitatea sa și de cei cu care interacționează!   
  • Poți încuraja gândirea logică și rațională a celui mic folosind jucării cu cifre sau figurine, prin care acesta învață, alături de tine, să ordoneze, să clasifice sau chiar să numere; 
  • Pentru activitățile outdoor la care participați împreună puteți alege în schimb, jucării pentru exterior pentru copil. Printre acestea se numără o bicicletă colorată, un tractor cu remorcă etc;  
  • Dacă sunteți într-o călătorie, reală sau imaginară, cu avionul, puteți lua cu voi un pachet care conține multe activități distractive, dar și mistere pe care să le rezolvați împreună, în familie. 

Timpul petrecut în familie. De ce este important?


Timpul petrecut împreună cu toți cei dragi este extrem de important nu doar pentru unitatea și coeziunea familiei, ci și pentru o stare de spirit bună și pozitivă a tuturor membrilor ei. 
 
Asigură-te că poți petrece clipe de calitate în fiecare zi alături de piciul tău și vei vedea rezultatele sub forma unui copil sănătos, vesel și echilibrat din punct de vedere emoțional!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!