Stă în puterea părinților să le ofere celor mici cea mai bună educație. Să știi că personalitatea copiilor se dezvoltă acasă, prin felul în care comunică zilnic cu părinții, prin felul în care se joacă și învață să se descurce în viață, prin felul în care li se vorbește, prin felul în care sunt ascultați și iubiți. Sunt multe de spus aici, mai ales în privința comunicării. Află, din rândurile următoare, care sunt cele mai importante abilități sociale la copii.
Beneficiile abilităților sociale
E firesc să-ți dorești ca cel mic să deprindă toate abilitățile sociale de care are nevoie orice individ sănătos, care se integrează ușor și relaționează cu lejeritate. În copilărie, toate interacțiunile sociale influențează direct modul în care cel mic își gestionează emoțiile, modul în care va învăța să coopereze, să-și construiască încrederea în propria persoană. Mai mult decât atât, toate acestea impactează profund performanța școlară și relațiile pe care le va forma și menține viitorul adult. Gândește-te doar că tot ceea ce suntem noi acum este rezultatul tuturor interacțiunilor din copilărie. Adulții echilibrații sunt cei care în copilărie au avut parte de tot sprijinul necesar dezvoltării sănătoase, cei care au primit cele mai bune exemple de abilități.Impactul asupra dezvoltării emoționale și cognitive
Copii care sunt învățați să comunice și să coopereze vor deveni adulții care vor evita reacțiile impulsive, cei care își vor exprima sentimentele, care vor ști cum să-și controleze emoțiile indiferent de situație. Există mai multe exemple aici:Dezvoltare emoțională
- Dezvoltarea empatiei: Atunci când copilul știe să asculte activ și învață să respecte și alte puncte de vedere, va reuși să lucreze enorm la capitolul empatie. E esențial ca cei mici să se poată pună în locul celorlalți, să-și dezvolte timpuriu compasiunea, respectul și generozitatea, fără să renunțe la propria persoană.
- Construirea încrederii și stimei de sine: Există numeroase exemple de jocuri de societate. Participarea la astfel de activități le oferă celor mici ocazia de a se simți apreciați și validați. Așa dobândesc încredere în propria persoană și, mai mult, învață să creeze prietenii, să accepte puncte de vedere și să se adapteze regulilor.
Dezvoltare cognitivă
- Gândire critică: Copiii care sunt integrați în diferite activități de grup învață rapid cum să găsească soluții, ceea ce le stimulează gândirea critică. Este o abilitate esențială pentru viitorul tânăr și adult. De ce? Pentru că activitățile de grup presupun negocieri și, de multe ori, compromisuri. Asigură-te că puiul tău are suficiente jucării educative în cameră!
- Capacitatea de concentrare și memorare: Atunci când au parteneri de joacă, inevitabil, copiii sunt atenți la discuții și rețin diferite informații despre ceilalți. Acest lucru, care nouă ni se pare banal, îi ajută pe cei mici să își dezvolte capacitatea de concentrare și memoria.
- Adaptabilitate și flexibilitate: Abilitățile sociale îi ajută pe cei mici să se adapteze la nou, să fie deschiși altor perspective, să înțeleagă faptul că oamenii gândesc diferit.
Abilități sociale esențiale pentru copii
Simți că ai nevoie de ajutor? E normal. Primii ani din viața puiului tău pot părea copleșitori uneori. Din acest motiv, am creionat o listă cu exemple de abilități personale.Comunicarea eficientă
Copiii care comunică sunt cei care formează prietenii și mențin aceste relații pe termen lung. Tot ei sunt cei care se exprimă fără agresivitate, cer informații atunci când au nevoi, explică dacă sunt rugați și ascultă cu atenție instrucțiunile primite.- Sfat: Învață-l pe cel mic să fie atent atunci când ceilalți vorbesc și încurajează-l să-și exprime sentimentele și gânduri prin intermediul cuvintelor. Jocurile de rol și scenariile sociale sunt cele mai indicate aici.
Empatia și înțelegerea emoțiilor
Copiii care își conștientizează propriile emoții pot înțelege cu ușurință nevoile și trăirile celor din jur. Ei sunt cei care odată cu trecerea timpului devin tot mai cooperanți, mai toleranți și empatici.- Sfat: Încurajează-l pe cel mic să vorbească zilnic despre propriile emoții. „Cum te-ai simțit când?”, „Ce ai gândit când?” – sunt cele mai bune întrebări pe care i le poți adresa. Vorbește-i despre emoțiile tale pentru a-i oferi un exemplu relevant și nu uita să-i oferi afecțiune!
Cooperarea și lucrul în echipă
Copiii trebuie să învețe să împartă. Cooperarea se numără printre cele mai importante exemple de abilități la copii. O astfel de abilitate îl va ajuta la școală și, în general, în societate. Micuțul tău nu va avea dificultăți în a se integra și va învăța să se bucure de succesul celorlalți. Aceasta din urmă este o mare calitate a omului de succes.- Sfat: Amintește-i în fiecare zi că lucrul în echipă este mult mai plăcut. Implică-l în activitățile de rutină, precum: strânsul jucăriilor, ștersul prafului de pe suprafețe, gătit sau spălat de vase.
Respectarea spațiului personal
Unii copii tind să fie timizi, în timp ce alții sunt deosebit de sociabili. În orice caz, trebuie să-i învățăm pe cei mici că invadarea spațiului personal nu este tocmai o alegere bună. Dacă prichindelul tău îmbrățișează cu ușurință pe oricine sau oferă pupici fără limită, ar trebui să îi predai și această lecție. Unii oameni se pot simți stânjeniți atunci când cineva le invadează spațiul personal.- Sfat: Începe cu pași mici! Învață-l pe prichindel să bată la ușă înainte de a intra.
Ascultarea activă
E greu să nu te lași distras, dar această abilitate se poate învăța încă din copilărie. Ascultarea activă este esențială pentru a construi relații solide și pentru a le menține pe termen lung.- Sfat: Creează o scurtă rutină în care să-i oferi copilului timp pentru discuții pe subiecte din zona lui de interes. Încearcă în tot acest timp să-i prezinți cele mai importante elemente ale ascultări active – contact vizual, îndepărtarea distragerilor și empatia.
Gestionarea conflictelor
Orice neînțelegere se poate rezolva cu calm și respect. O astfel de atitudine poate promova relațiile sănătoase și poate dezvolta inteligența emoțională.- Sfat: Încurajează-l pe cel mic să-și exprime respectuos nevoile și sentimentele. Ajută-l și identificați împreună soluțiile de compromis.
Bunele maniere și politețea
Bunele maniere și respectul ar trebuie să fie principalele abilități la copii. E adevărat că lista este destul de amplă și de complexă, dar aici exemplul personal este cea mai valoroasă și eficientă unealtă pe care o poți folosi. De regulă, cei mici nu fac decât să imite comportamentul părinților.- Sfat: Amintește-i în fiecare zi cum și când se spune „te rog” și ”mulțumesc”.
Dezvoltarea abilităților sociale în funcție de vârstă
Să fii părinte înseamnă să ai un al doilea job cu normă întreagă. Sigur că prichindelul tău îți oferă cea mai mare bucurie a vieții, îți oferă numeroase motive să muncești mai mult, să devii o persoană mai responsabilă și mai determinată, dar uneori poate părea copleșitor să-l înveți să deprindă cele mai importante abilități personale cu exemple concrete. Pentru a-ți ușura munca, poți parcurge lista abilităților în funcție de vârsta:- Abilități sociale până la 1 an: În primul an de viața nu ai foarte mult de lucrat la acest capitol. Trebuie doar să fii atent la gesturile simple. Bebelușii imită ceea ce văd la părinții lor;
- Abilități sociale între 1 și 3 ani: La această vârstă, prichindelul poate participa la activități simple de grup, învățând să se simtă confortabil în fața altor persoane. Poți să observi și atașamentul față de jucării și lucrurile personale;
- Abilități sociale între 3 și 5 ani: În această perioadă, cel mic ar trebui să petreacă destul de mult timp în compania altor copii. Acum ar trebuie să facă diferența între bine și rău și să-și contureze stima de sine;
- Abilități sociale între 6 și 8 ani: La această vârstă apar primele prietenii, iar în cadrul grupurilor, cei mici fac rapid trecerea de la lider la coechipier. Prichindelul poate învăța din greșeli, își dezvoltă empatia, dar și spiritul de competiție;
- Abilități sociale între 9 și 11 ani: La această vârstă, copiii vor să fie apreciați, înțeleg foarte bine cum îi afectează acțiunile celor din jur și tind uneori să se distanțeze de adulți. Acum își pot controla furia și sunt tot mai conștienți de propriile reacții.