Colectia Animalele Planetei e acum aici ­čĹł­čÜÜTranport gratuit pentru abonamente si cadouri garantate!

Personalitatea copiilor: Tipuri si metode de dezvoltare

Personalitatea copiilor: Tipuri si metode de dezvoltare
Fiecare copil are un tip unic de personalitate, îns─â aceasta poate fi influen╚Ťat─â major de mai mul╚Ťi factori exteriori. Cel mai important rol în dezvoltarea personalit─â╚Ťii copiilor îl au p─ârin╚Ťii. Ace╚Ötia ar trebui s─â î╚Öi dea tot interesul s─â îi ajute pe cei mici s─â-╚Öi sporeasc─â anumite abilit─â╚Ťi pentru a fi puternici ╚Öi încrez─âtori. Începând cu modul în care este educat ╚Öi pân─â la valorile care îi sunt insuflate de cei din jurul lui, copilul este în permanen╚Ť─â sus╚Ťinut ╚Öi modelat în dezvoltarea propriei personalit─â╚Ťi.
 

Ce presupune dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului?

Fiecare persoan─â are anumite tr─âs─âturi unice de personalitate, iar cunoa╚Öterea temperamentului celui mic te va ajuta s─â îl în╚Ťelegi mai bine. În acest fel, îi vei putea modela comportamentul ╚Öi vei putea s─â rezolvi din timp orice probleme temperamentale. Chiar dac─â o caracterizare strict─â nu este niciodat─â justificat─â, copiii expun destul de rapid anumite tr─âs─âturi care apar╚Ťin mai degrab─â unui anume tip de personalitate.
 

Care sunt principalele tipuri de personalitate?

Poate ai observat ╚Öi tu c─â majoritatea copiilor reac╚Ťioneaz─â diferit atunci când se confrunt─â cu aceea╚Öi situa╚Ťie. Aceste reac╚Ťii se datoreaz─â personalit─â╚Ťii proprii care este definit─â de una dintre cele 5 tr─âs─âturi caracteristice:
  • viteza de reac╚Ťie;
  • toleran╚Ťa la frustrare;
  • reac╚Ťia la oameni noi;
  • r─âspunsul la schimbare;
  • intensitatea reac╚Ťiei;

Tr─âs─âturile de personalitate încep s─â î╚Öi fac─â apari╚Ťia în jurul vârstei de 6 - 9 luni, atunci când p─ârin╚Ťii pot sesiza anumite reac╚Ťii specifice. Cu toate acestea, personalitatea devine mai evident─â dup─â vârsta de un an, pe m─âsur─â ce pruncul înva╚Ť─â s─â se exprime mai bine, atât verbal cât ╚Öi non verbal. Iat─â câteva tipuri de personalitate:
 

1. Coleric─â

Este specific─â pruncilor care sunt pasionali, competitivi, aventuro╚Öi, hot─ârâ╚Ťi. Copiii cu o personalitate coleric─â sunt orienta╚Ťi spre obiective bine stabilite ╚Öi dau dovad─â de o putere analitic─â deosebit─â. Au nevoie de mult─â logic─â în ac╚Ťiunile lor, dar se dovedesc nu foarte sociabili.
 

2. Sanguin─â

Acest tip de personalitate define╚Öte copiii plini de via╚Ť─â, sociabili ╚Öi vorb─âre╚Ťi. Ei arat─â ca ╚Öi cum ar fi lipsi╚Ťi de griji, sunt juc─âu╚Öi, optimi╚Öti ╚Öi nu se tem de eventuale pericole. Chiar dac─â se plictisesc rapid, asta nu e o problem─â pentru ei deoarece g─âsesc întotdeauna ceva interesant de f─âcut.
 

3. Melancolic─â

Copiii din aceast─â categorie sunt foarte profunzi, aten╚Ťi ╚Öi respectuo╚Öi. Întotdeauna se ofer─â s─â ajute, fiind ordona╚Ťi ╚Öi foarte deschi╚Öi din punct de vedere social. Nu au niciun fel de atrac╚Ťie pentru aventur─â ╚Öi nu î╚Öi asum─â riscuri inutile.
 

4. Flegmatic─â

Având, probabil, cel mai loial tip de personalitate, copilul flegmatic este grijuliu ╚Öi diplomatic. Are nevoie de rela╚Ťii personale ╚Öi sociale corecte, bazate pe sentimente ╚Öi respect reciproc. Din acest motiv, va lega prietenii care vor dura o via╚Ť─â. ╚śi copiii din aceast─â categorie, indiferent dac─â este vorba despre fete sau b─âie╚Ťi, evit─â conflictele ╚Öi sunt mereu aten╚Ťi la nevoile celorlal╚Ťi.

personalitatea copiilor
 

Care sunt factorii care pot influen╚Ťa personalitatea copilului?

Rolul familiei

Cu siguran╚Ť─â, rolul familiei în dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului este cel mai important. Mediul de acas─â este cel care va determina tipul de comportament pe care îl va aborda copilul, având în vedere c─â juniorii imit─â obiceiurile ╚Öi temperamentele p─ârin╚Ťilor. Din acest motiv, p─ârin╚Ťii trebuie s─â fie un model de urmat, astfel încât cei mici s─â primeasc─â înc─â de la cele mai fragede vârste informa╚Ťii importante despre comportamentele sociale ╚Öi emo╚Ťionale acceptate. În plus, nu trebuie omis nici rolul animalelor în dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului, acestea oferind posibilitatea de a exersa ╚Öi identifica multe emo╚Ťii, înc─â de la cele mai mici vârste.
 

Rolul societ─â╚Ťii

Mediul social în care tr─âiesc pruncii î╚Öi va pune, la rândul s─âu, amprenta asupra personalit─â╚Ťii lor. Normele pe care le identific─â de mici ╚Öi pe care trebuie s─â le respecte, evitarea anumitor comportamente, cum sunt agresivitatea sau violen╚Ťa, dar ╚Öi adoptarea unora acceptate, cum sunt cooperarea, empatia sau competi╚Ťia pozitiv─â, ofer─â un cadru destul de strict în exprimarea personalit─â╚Ťii. Rolul mediului în dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului este important, deoarece el va influen╚Ťa multe aspecte din via╚Ťa personal─â.
 

Rolul jocurilor

Orice grup de copii are propriile reguli astfel încât orice nou venit, odat─â integrat, va trebui s─â înve╚Ťe cum s─â se comporte pentru a fi acceptat ╚Öi apreciat de c─âtre prietenii s─âi. Rolul jocului în dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului nu trebuie neglijat deoarece, în func╚Ťie de atmosfera din grupul de prieteni de joac─â, cel mic poate dori s─â fie puternic, s─â devin─â popular, s─â fie amuzant, descurc─âre╚Ť etc.
 

Rolul școlii

Copiii î╚Öi petrec aproape cea mai mare parte a timpului la ╚Öcoal─â. Din acest motiv, în calitate de p─ârinte trebuie s─â în╚Ťelegi modul în care va fi afectat─â dezvoltarea personalit─â╚Ťii. În ╚Öcoal─â, nu exist─â mediul afectuos în care a crescut copilul, iar asta înseamn─â c─â el va p─âtrunde într-o lume destul de str─âin─â. Va trebui s─â înve╚Ťe î╚Öi fac─â prieteni ╚Öi s─â socializeze cu al╚Ťi copii de vârste apropiate ╚Öi cu preocup─âri similare cu ale lui. Activit─â╚Ťile de la ╚Öcoal─â se adreseaz─â nu doar dezvolt─ârii fizice ╚Öi intelectuale ale copiilor, ci ╚Öi tradi╚Ťiilor ╚Öi obiceiurilor culturale specifice, iar aici trebuie subliniat ╚Öi rolul serb─ârilor în dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului. 
 

Rolul lecturii

Cu ajutorul c─âr╚Ťilor, copiii au posibilitatea s─â î╚Öi modeleze personalitatea având ca modele eroii prefera╚Ťi. Atunci când citesc, î╚Öi vor dezvolta vocabularul ╚Öi vor afla concepte ╚Öi expresii noi. Imagina╚Ťia ╚Öi creativitatea sunt ╚Öi ele stimulate de lectur─â, având la dispozi╚Ťie o surs─â inepuizabil─â de în╚Ťelepciune. Cu cât îi vei prezenta copilului t─âu mai devreme minunata lume a c─âr╚Ťilor, cu atât va avea la dispozi╚Ťie mai multe oportunit─â╚Ťi de cunoa╚Ötere ╚Öi nu se va sim╚Ťi niciodat─â singur.

dezvoltarea personalitatii copiilor
 

Ce po╚Ťi face pentru dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului t─âu?

Unii p─ârin╚Ťi cred c─â educa╚Ťia const─â în pedepsirea comportamentelor negative ╚Öi recompensarea celor pozitive. Nimic mai gre╚Öit! Copiii nu pot fi modela╚Ťi prin acest sistem, ci mai degrab─â prin oferirea unui model pe care s─â îl urmeze. Prin urmare, dac─â vrei s─â fii un adev─ârat educator pentru cel mic ╚Öi vrei s─â îi dezvol╚Ťi personalitatea într-o direc╚Ťie care îi va oferi beneficii, va trebui s─â adop╚Ťi la rândul t─âu un comportament care s─â ofere indicii pozitive în fiecare moment.
 

1. Nu pune etichete

Cuvintele te pot ridica ori te pot doborî. Ca p─ârinte, atunci când îi spui vorbe grele celui mic, el te crede ╚Öi va continua în aceea╚Öi direc╚Ťie. Copilul te iube╚Öte prea mult ╚Öi nu are puterea s─â te contrazic─â, motiv pentru care etichet─ârile îi vor închide op╚Ťiunea de a se corecta. Rezultatul este o stim─â de sine sc─âzut─â care îl va afecta pe tot parcursul vie╚Ťii.
 

2. Evit─â compara╚Ťiile

Unii p─ârin╚Ťi laud─â în permanen╚Ť─â realiz─ârile altor copii, uitând s─â aprecieze ceea ce face propriul copil. Acest comportament îi va insufla celui mic un sentiment de inferioritate ╚Öi îi va afecta rela╚Ťiile cu restul copiilor. Din acest motiv, copiii nu trebuie niciodat─â compara╚Ťi, având în vedere c─â fiecare este unic ╚Öi are o personalitate individual─â ╚Öi un ritm propriu de dezvoltare.
 

3. Ofer─â-i timp ╚Öi spa╚Ťiu pentru joac─â

În prezent, copiii sunt prea încorseta╚Ťi în programe bine structurate, cu activit─â╚Ťi supravegheate. Dar acestea nu ofer─â contextul necesar pentru a dezvolta anumite abilit─â╚Ťi, a╚Öa cum o fac sportul ╚Öi jocul liber. Este important pentru cei mici s─â aib─â posibilitatea s─â î╚Öi consume energia într-un mod agreabil ╚Öi s─â r─âmân─â mereu veseli. De asemenea, v─â pute╚Ťi bucura împreun─â de jocuri pentru dezvoltarea personalit─â╚Ťii copilului, petrecând în acest fel mult timp de calitate împreun─â. 
 

Jocuri ╚Öi activit─â╚Ťi recomandate

1. Bunele maniere pentru copii în 365 de zile

 
Bunele maniere pentru copii în 365 de zile
adauga in cos
 
În cartea de fa┼ú─â, vei g─âsi sfaturi utile pentru o mul┼úime de împrejur─âri din via┼úa de zi cu zi, în care polite┼úea spune foarte mult despre educa┼úia primit─â în familie. Autoarea nu uit─â s─â trateze problema comunic─ârii digitale, care cel mai adesea scap─â de sub controlul p─ârin┼úilor. Înva┼ú─â-l pe copilul t─âu o manier─â pe zi ┼či, pân─â la sfâr┼čitul anului, acesta va ┼čti, printre multe altele:
  • cum trebuie s─â se comporte atunci când se afl─â într-o vizit─â;
  • ce implic─â neticheta;
  • cum s─â transmit─â mul┼úumiri;
  • cum se cuvine s─â primeasc─â un cadou sau s─â fac─â un compliment.
 

2. Mânz - Juc─ârie Plu╚Ö Wild Republic


adauga in cos

Misiunea Wild Republic este aceea de a aduce pe pia╚Ť─â juc─ârii ╚Öi animale de plu╚Ö care s─â stimuleze curiozitatea fa╚Ť─â de via╚Ťa s─âlbatic─â ╚Öi s─â educe to╚Ťi copiii în leg─âtur─â cu minunile naturii. Atunci când se joac─â ╚Öi folose╚Öte figurine sau juc─ârii de plu╚Ö, cei mici au ocazia s─â inventeze scenarii minunate care le dezvolt─â imagina╚Ťia ╚Öi le modeleaz─â personalitatea.
 

3. Valorile mele. Animalele ne înva╚Ť─â ce-i bine ╚Öi ce-i r─âu

 
Valorile mele. Animalele ne invata ce-i bine si ce-i rau
adauga in cos
 
Aceast─â colec╚Ťie de pove╚Öti combin─â perfect distrac╚Ťia ╚Öi înv─â╚Ťatul. Sunt lecturi distractive pentru c─â spun în cuvinte simple pove╚Öti amuzante ╚Öi actuale, înso╚Ťite de ilustra╚Ťii minunate, atr─âg─âtoare pentru cei mici. Sunt lecturi educative pentru c─â îi înva╚Ť─â pe copii s─â priveasc─â lumea cu optimism ╚Öi onestitate, s─â nu se team─â de lucrurile mai dificile ╚Öi s─â-╚Öi p─âstreze veselia intact─â.
 

4. Descop─âr ╚Öi înv─â╚Ť cele cinci sim╚Ťuri

 
Descopar si invat cele cinci simturi
adauga in cos
 
Activit─â┼úile din cartea descopar si invat cele cinci simturi se bazeaz─â pe metoda Montessori, cunoscut─â ╚őn toat─â lumea. Aceast─â abordare ┼či-a dovedit eficien┼úa ╚őn dezvoltarea stimei de sine, autonomiei ┼či a creativit─â┼úii copilului. Pu╚Ötii cu vârste cuprinse ╚őntre 5 si 7 ani pot ╚őnv─â┼úa prin jocuri educative ┼či provocatoare, precum ┼či prin experimente de f─âcut acas─â. Cartea ╚őncurajeaz─â trezirea intelectului copilului ┼či  îl îndrum─â s─â descopere lumea care ╚ől ╚őnconjoar─â.
 

5. Iste╚Ť de mic!

Iste╚Ť de mic!
adauga in cos
 
Joac─â-te împreun─â ╚Öi al─âturi de copilul t─âu! Ajut─â-l s─â descopere lumea ╚Öi înva╚Ť─â-l cuvinte simple, utile în via┼úa de zi cu zi. Fiecare c─ârticic─â propune la sfâr┼čitul ei o recapitulare a no┼úiunilor înv─â┼úate. Desenele viu colorate îl vor înveseli pe micu┼úul t─âu ┼či îl vor ajuta s─â re┼úin─â mai u┼čor cuvintele. Totodat─â, el va face primii pa┼či în înv─â┼úarea unei limbi str─âine, lucru care este bine s─â fie f─âcut de la o vârst─â cât mai fraged─â.

Copiii sunt diferi╚Ťi, din acest motiv ╚Öi metodele de parenting pentru dezvoltarea personalit─â╚Ťii lor trebuie adaptate la fiecare caz în parte. În primul rând, trebuie identificat tipul de personalitate al copilului pentru a ╚Öti cum este cel mai bine s─â fie sus╚Ťinut. Trebuie avut în vedere c─â temperamentul celor mici poate fi schimbat foarte greu ╚Öi, de cele mai multe ori, acest lucru nu este în avantajul lor. Mult mai bine este ca ei s─â fie ghida╚Ťi cu blânde╚Ťe, astfel încât s─â î╚Öi dezvolte propriile tr─âs─âturi definitorii ╚Öi de care vor beneficia toat─â via╚Ťa.

Suport clienti 9Ôü░Ôü░ - 18Ôü░Ôü░

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!