🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Personalitatea copiilor: Tipuri si metode de dezvoltare

Personalitatea copiilor: Tipuri si metode de dezvoltare
Fiecare copil are un tip unic de personalitate, însă aceasta poate fi influențată major de mai mulți factori exteriori. Cel mai important rol în dezvoltarea personalității copiilor îl au părinții. Aceștia ar trebui să își dea tot interesul să îi ajute pe cei mici să-și sporească anumite abilități pentru a fi puternici și încrezători. Începând cu modul în care este educat și până la valorile care îi sunt insuflate de cei din jurul lui, copilul este în permanență susținut și modelat în dezvoltarea propriei personalități.
 

Ce presupune dezvoltarea personalității copilului?

Fiecare persoană are anumite trăsături unice de personalitate, iar cunoașterea temperamentului celui mic te va ajuta să îl înțelegi mai bine. În acest fel, îi vei putea modela comportamentul și vei putea să rezolvi din timp orice probleme temperamentale. Chiar dacă o caracterizare strictă nu este niciodată justificată, copiii expun destul de rapid anumite trăsături care aparțin mai degrabă unui anume tip de personalitate.
 

Care sunt principalele tipuri de personalitate?

Poate ai observat și tu că majoritatea copiilor reacționează diferit atunci când se confruntă cu aceeași situație. Aceste reacții se datorează personalității proprii care este definită de una dintre cele 5 trăsături caracteristice:
  • viteza de reacție;
  • toleranța la frustrare;
  • reacția la oameni noi;
  • răspunsul la schimbare;
  • intensitatea reacției;

Trăsăturile de personalitate încep să își facă apariția în jurul vârstei de 6 - 9 luni, atunci când părinții pot sesiza anumite reacții specifice. Cu toate acestea, personalitatea devine mai evidentă după vârsta de un an, pe măsură ce pruncul învață să se exprime mai bine, atât verbal cât și non verbal. Iată câteva tipuri de personalitate:
 

1. Colerică

Este specifică pruncilor care sunt pasionali, competitivi, aventuroși, hotărâți. Copiii cu o personalitate colerică sunt orientați spre obiective bine stabilite și dau dovadă de o putere analitică deosebită. Au nevoie de multă logică în acțiunile lor, dar se dovedesc nu foarte sociabili.
 

2. Sanguină

Acest tip de personalitate definește copiii plini de viață, sociabili și vorbăreți. Ei arată ca și cum ar fi lipsiți de griji, sunt jucăuși, optimiști și nu se tem de eventuale pericole. Chiar dacă se plictisesc rapid, asta nu e o problemă pentru ei deoarece găsesc întotdeauna ceva interesant de făcut.
 

3. Melancolică

Copiii din această categorie sunt foarte profunzi, atenți și respectuoși. Întotdeauna se oferă să ajute, fiind ordonați și foarte deschiși din punct de vedere social. Nu au niciun fel de atracție pentru aventură și nu își asumă riscuri inutile.
 

4. Flegmatică

Având, probabil, cel mai loial tip de personalitate, copilul flegmatic este grijuliu și diplomatic. Are nevoie de relații personale și sociale corecte, bazate pe sentimente și respect reciproc. Din acest motiv, va lega prietenii care vor dura o viață. Și copiii din această categorie, indiferent dacă este vorba despre fete sau băieți, evită conflictele și sunt mereu atenți la nevoile celorlalți.

personalitatea copiilor
 

Care sunt factorii care pot influența personalitatea copilului?

Rolul familiei

Cu siguranță, rolul familiei în dezvoltarea personalității copilului este cel mai important. Mediul de acasă este cel care va determina tipul de comportament pe care îl va aborda copilul, având în vedere că juniorii imită obiceiurile și temperamentele părinților. Din acest motiv, părinții trebuie să fie un model de urmat, astfel încât cei mici să primească încă de la cele mai fragede vârste informații importante despre comportamentele sociale și emoționale acceptate. În plus, nu trebuie omis nici rolul animalelor în dezvoltarea personalității copilului, acestea oferind posibilitatea de a exersa și identifica multe emoții, încă de la cele mai mici vârste.
 

Rolul societății

Mediul social în care trăiesc pruncii își va pune, la rândul său, amprenta asupra personalității lor. Normele pe care le identifică de mici și pe care trebuie să le respecte, evitarea anumitor comportamente, cum sunt agresivitatea sau violența, dar și adoptarea unora acceptate, cum sunt cooperarea, empatia sau competiția pozitivă, oferă un cadru destul de strict în exprimarea personalității. Rolul mediului în dezvoltarea personalității copilului este important, deoarece el va influența multe aspecte din viața personală.
 

Rolul jocurilor

Orice grup de copii are propriile reguli astfel încât orice nou venit, odată integrat, va trebui să învețe cum să se comporte pentru a fi acceptat și apreciat de către prietenii săi. Rolul jocului în dezvoltarea personalității copilului nu trebuie neglijat deoarece, în funcție de atmosfera din grupul de prieteni de joacă, cel mic poate dori să fie puternic, să devină popular, să fie amuzant, descurcăreț etc.
 

Rolul școlii

Copiii își petrec aproape cea mai mare parte a timpului la școală. Din acest motiv, în calitate de părinte trebuie să înțelegi modul în care va fi afectată dezvoltarea personalității. În școală, nu există mediul afectuos în care a crescut copilul, iar asta înseamnă că el va pătrunde într-o lume destul de străină. Va trebui să învețe își facă prieteni și să socializeze cu alți copii de vârste apropiate și cu preocupări similare cu ale lui. Activitățile de la școală se adresează nu doar dezvoltării fizice și intelectuale ale copiilor, ci și tradițiilor și obiceiurilor culturale specifice, iar aici trebuie subliniat și rolul serbărilor în dezvoltarea personalității copilului. 
 

Rolul lecturii

Cu ajutorul cărților, copiii au posibilitatea să își modeleze personalitatea având ca modele eroii preferați. Atunci când citesc, își vor dezvolta vocabularul și vor afla concepte și expresii noi. Imaginația și creativitatea sunt și ele stimulate de lectură, având la dispoziție o sursă inepuizabilă de înțelepciune. Cu cât îi vei prezenta copilului tău mai devreme minunata lume a cărților, cu atât va avea la dispoziție mai multe oportunități de cunoaștere și nu se va simți niciodată singur.

dezvoltarea personalitatii copiilor
 

Ce poți face pentru dezvoltarea personalității copilului tău?

Unii părinți cred că educația constă în pedepsirea comportamentelor negative și recompensarea celor pozitive. Nimic mai greșit! Copiii nu pot fi modelați prin acest sistem, ci mai degrabă prin oferirea unui model pe care să îl urmeze. Prin urmare, dacă vrei să fii un adevărat educator pentru cel mic și vrei să îi dezvolți personalitatea într-o direcție care îi va oferi beneficii, va trebui să adopți la rândul tău un comportament care să ofere indicii pozitive în fiecare moment.
 

1. Nu pune etichete

Cuvintele te pot ridica ori te pot doborî. Ca părinte, atunci când îi spui vorbe grele celui mic, el te crede și va continua în aceeași direcție. Copilul te iubește prea mult și nu are puterea să te contrazică, motiv pentru care etichetările îi vor închide opțiunea de a se corecta. Rezultatul este o stimă de sine scăzută care îl va afecta pe tot parcursul vieții.
 

2. Evită comparațiile

Unii părinți laudă în permanență realizările altor copii, uitând să aprecieze ceea ce face propriul copil. Acest comportament îi va insufla celui mic un sentiment de inferioritate și îi va afecta relațiile cu restul copiilor. Din acest motiv, copiii nu trebuie niciodată comparați, având în vedere că fiecare este unic și are o personalitate individuală și un ritm propriu de dezvoltare.
 

3. Oferă-i timp și spațiu pentru joacă

În prezent, copiii sunt prea încorsetați în programe bine structurate, cu activități supravegheate. Dar acestea nu oferă contextul necesar pentru a dezvolta anumite abilități, așa cum o fac sportul și jocul liber. Este important pentru cei mici să aibă posibilitatea să își consume energia într-un mod agreabil și să rămână mereu veseli. De asemenea, vă puteți bucura împreună de jocuri pentru dezvoltarea personalității copilului, petrecând în acest fel mult timp de calitate împreună. 
 

Jocuri și activități recomandate

1. Bunele maniere pentru copii în 365 de zile

 
Bunele maniere pentru copii în 365 de zile
adauga in cos
 
În cartea de faţă, vei găsi sfaturi utile pentru o mulţime de împrejurări din viaţa de zi cu zi, în care politeţea spune foarte mult despre educaţia primită în familie. Autoarea nu uită să trateze problema comunicării digitale, care cel mai adesea scapă de sub controlul părinţilor. Învaţă-l pe copilul tău o manieră pe zi şi, până la sfârşitul anului, acesta va şti, printre multe altele:
  • cum trebuie să se comporte atunci când se află într-o vizită;
  • ce implică neticheta;
  • cum să transmită mulţumiri;
  • cum se cuvine să primească un cadou sau să facă un compliment.
 

2. Mânz - Jucărie Pluș Wild Republic


adauga in cos

Misiunea Wild Republic este aceea de a aduce pe piață jucării și animale de pluș care să stimuleze curiozitatea față de viața sălbatică și să educe toți copiii în legătură cu minunile naturii. Atunci când se joacă și folosește figurine sau jucării de pluș, cei mici au ocazia să inventeze scenarii minunate care le dezvoltă imaginația și le modelează personalitatea.
 

3. Valorile mele. Animalele ne învață ce-i bine și ce-i rău

 
Valorile mele. Animalele ne invata ce-i bine si ce-i rau
adauga in cos
 
Această colecție de povești combină perfect distracția și învățatul. Sunt lecturi distractive pentru că spun în cuvinte simple povești amuzante și actuale, însoțite de ilustrații minunate, atrăgătoare pentru cei mici. Sunt lecturi educative pentru că îi învață pe copii să privească lumea cu optimism și onestitate, să nu se teamă de lucrurile mai dificile și să-și păstreze veselia intactă.
 

4. Descopăr și învăț cele cinci simțuri

 
Descopar si invat cele cinci simturi
adauga in cos
 
Activităţile din cartea descopar si invat cele cinci simturi se bazează pe metoda Montessori, cunoscută ȋn toată lumea. Această abordare şi-a dovedit eficienţa ȋn dezvoltarea stimei de sine, autonomiei şi a creativităţii copilului. Puștii cu vârste cuprinse ȋntre 5 si 7 ani pot ȋnvăţa prin jocuri educative şi provocatoare, precum şi prin experimente de făcut acasă. Cartea ȋncurajează trezirea intelectului copilului şi  îl îndrumă să descopere lumea care ȋl ȋnconjoară.
 

5. Isteț de mic!

Isteț de mic!
adauga in cos
 
Joacă-te împreună și alături de copilul tău! Ajută-l să descopere lumea și învață-l cuvinte simple, utile în viaţa de zi cu zi. Fiecare cărticică propune la sfârşitul ei o recapitulare a noţiunilor învăţate. Desenele viu colorate îl vor înveseli pe micuţul tău şi îl vor ajuta să reţină mai uşor cuvintele. Totodată, el va face primii paşi în învăţarea unei limbi străine, lucru care este bine să fie făcut de la o vârstă cât mai fragedă.

Copiii sunt diferiți, din acest motiv și metodele de parenting pentru dezvoltarea personalității lor trebuie adaptate la fiecare caz în parte. În primul rând, trebuie identificat tipul de personalitate al copilului pentru a ști cum este cel mai bine să fie susținut. Trebuie avut în vedere că temperamentul celor mici poate fi schimbat foarte greu și, de cele mai multe ori, acest lucru nu este în avantajul lor. Mult mai bine este ca ei să fie ghidați cu blândețe, astfel încât să își dezvolte propriile trăsături definitorii și de care vor beneficia toată viața.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!