Băița de a două zi după botez: Ghid pentru părinți și nași

Băița de a două zi după botez: Ghid pentru părinți și nași
Primul an din viața bebelușului tău îți va aduce numeroase motive de bucurie. De la prima noapte petrecută acasă până la botez, băița de a doua zi, primii pași și tăierea moțului, toate aceste evenimente îți vor rămâne clar întipărite în inimă și în minte. Sunt momente unice pe care orice părinte la va prețui ca pe o adevărată comoară.

Dacă primii pași, primele sunete și primele cuvinte fac parte din principalele etape de dezvoltare la bebeluși, creștinarea și  băița de după botez sunt ritualuri care ne aduc mai aproape de spiritualitate. Ai un mic pui de om acasă? Află, din articolul nostru, ce se pune în apa de la mir, când se face băița, cine participă și care sunt principalele tradiții și obiceiuri din moși strămoși.
 

Băița de a doua zi sau Scoaterea din mir

Băița de a doua zi este cunoscută în popor ca scoaterea din mir. În funcție de zonă, acest ritual poate avea și alte denumiri, precum: luarea mirului, scăldătoarea de după botez, scaldă etc. Vorbim în continuare despre o tradiție românească, cu o încărcătură simbolică puternică. Se organizează acasă la bebe și reprezintă o ocazie unică de a-i aduna pe toți cei dragi în jurul lui. Aceștia vin cu daruri, cum ar fi jucării pentru bebeluși, cuvinte de laudă și gânduri bune în casă, înconjurând puiul de om cu multă iubire.

Înainte de a afla ce se pune în băița de după botez și cine participă, trebuie să înțelegi semnificația acestui eveniment. De ce este importantă scoaterea din mir? Potrivit tradiției, se crede că această băiță îndepărtează orice influență negativă, ocrotindu-l pe cel mic. De asemenea, ingredientele adăugate în apă îl vor proteja pe bebe de spiritele rele, funcționând ca un talisman norocos. Deși mulți nu țin cont de tradițiile din bătrâni, aproape orice familie respectă acest ritual, măcar pentru a-i aduna pe cei dragi acasă.

baita dupa botez
 

Când se face băița de a doua zi și cine participă?

Băița este asociată cu taina botezului. Aceasta are loc în ziua următoare, de regulă dimineața, fiind un eveniment important atât pentru părinți și copil, cât și pentru nași. În general, la acest ritual participă doar personale din familie, cele mai apropiate rude de sânge și o mână de prieteni. De asemenea, ritualul se poate realiza doar în cadru restrâns, cu nașii.

Potrivit tradiției, bărbații nu au voie în camera în care este scăldat copilul. Deci, la acest moment pot participa doar mama, nașa și persoanele din familie de sex feminin. În timpul băiței, nașa îi face urări de bine bebelușului și îi transmite cele mai pozitive gânduri.
 

Tradiții si obiceiuri

În privința tradițiilor, există mai multe păreri în funcție de zonă, de la ce se pune în băița după botez până la ce conține un trusou pentru băița de a doua zi. Înainte de a trece în revistă cele mai cunoscute obiceiuri de la noi din țară, trebuie să știi că în apa de scăldat se pun următoarele:
  • Grâu (ca bebelușul să fie un om cinstit);
  • Orez (pentru bogăție);
  • Mentă (pentru sănătate);
  • Flori de tei (pentru a fi blând și iubitor);
  • Semințe de mac (pentru un somn odihnitor);
  • Semințe de cânepă (pentru a crește mare și voinic);
  • Miere (pentru a fi dulce);
  • Un strop de lapte dulce;
  • Un strop de sare;
  • Un bănuț de argint;
  • Verighetă;
  • Uleiul de la biserică.
prima baita
 

Rolul nașei potrivit tradiției

Nașa este cea care scaldă copilul și, de regulă, cea care știe cel mai bine ce se pune în băița de a doua zi. Pe lângă toate cele menționate mai sus, ea trebuie să pregătească și un set pentru băița de a doua zi. Acesta conține un prosop nou, un rând de haine, săpun sau gel de duș, o păturică, scutece și una/două jucării pentru copii de 0-1 ani. Tot ea trebuie să se asigure că părinții au achiziționat o cădiță nouă pentru acest eveniment. Înainte de a-i face baie micuțului, nașa îi descântă cu o creangă de busuioc pe tot corpul, de la ochi și năsuc până la piciorușe. La final, nașa îl îmbracă, iar moașa va arunca apa la rădăcina unui pom fructifer.
 

Cele mai cunoscute tradiții

Pentru că te-am introdus deja în peisaj, continuăm articolul cu cele mai cunoscute obiceiuri de la noi. Atenție, înainte de a parcurge lista, trebuie să știi că nu este obligatoriu să le respecți pe fiecare. Plus că, unele dintre acestea sunt specifice doar anumitor zone. Tu trebuie să faci cum simți. Iată lista cu tradiții și obiceiuri:
  • În timpul băiței se reaprinde lumânarea de la botez;
  • Toate femeile care participă îi fac urări de bine micuțului;
  • În cădiță se pune și fașa de la botez. La final, se agață de o oglindă până când se usucă;
  • După ce îl spală, nașa îl unge pe bebe cu uleiul sfințit cu o zi înainte;
  • Se pot pune cărți sub cădița dacă se dorește ca micuțul să fie conștiincios;
  • După ce aruncă apa, moașa întoarce cădița și se așează pe ea, iar femeile din casă o înconjoară de trei ori;
  • După ce copilul este îmbrăcat în haine curate, toți participanții la eveniment se așează la masă și închină un pahar în cinstea micuțului;
  • Toți cei care vin acasă la bebe trebuie să-i ofere acestuia un mic cadou. Cum există o mulțime de activități și jocuri pentru copii de 1 an, dacă ești doar invitat la acest eveniment poți opta pentru joculețe sau cărticele specifice pentru o bună dezvoltare. Hăinuțele sau păturicile sunt alte cadouri valoroase pentru bebe;
  • Se consideră că roșul îl ferește pe copil de deochi. Astfel, în unele locuri, nașa leagă o panglică roșie în jurul mâinii copilului sau o brățărică;
  • Un talisman norocos este și pătura brodată. Nașa poate înfășa copilul într-o astfel de pătură pentru a-l feri de spiritele rele.
În final, băița de a doua zi este un eveniment important, cu o încărcătură emoțională puternică. Este un alt moment unic, pe lângă taina botezului, prin care nașa creează o legătură prețioasă cu micuțul pui de om. Reține totuși că obiceiurile și tradițiile prezentate mai sus nu sunt bătute în cuie.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!