🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Dezvoltarea motricitatii fine: Jocuri, jucarii si exercitii eficiente

Dezvoltarea motricitatii fine: Jocuri, jucarii si exercitii eficiente

Copiii sunt unici în dezvoltarea lor motorie, însă cu cât părinții îi stimulează să-și lucreze mai mult musculatura specifică articulației pumnului cu atât vor deveni mai îndemânatici. Motricitatea fină are un impact deosebit asupra dezvoltării micuților. Există posibilitatea ca mulți dintre adulți să nu înțeleagă la ce îi va ajuta pe copiii lor dacă își închid nasturii sau se îmbracă singuri. Tocmai de aceea ne-am propus să explicăm mai multe despre necesitatea accentuării bunei coordonări a mișcărilor și metodele prin care poate fi îmbunătățită motricitatea fină a celor mici încă din primele luni de viață.

Ce este motricitatea fină?

Motricitatea manuală sau motricitatea fină este definită ca un ansamblu de funcții nervoase și musculare ce le permit copiilor mișcări care solicită un anumit grad de precizie. Practic, este vorba despre capacitatea de coordonare și rigurozitate a mișcărilor fine cu ajutorul mâinilor. Activitățile de orientare, manipulare, prindere sau apucare presupun îndemânare, perspicacitate și un efort coordonat între mușchi și creier. Motricitatea fină se referă la abilitatea copiilor de a face mișcări fine și precise folosind mușchii mâinilor și încheieturile.

Multe abilități care țin de motricitatea fină, precum scrisul, legatul șireturilor, îmbrăcatul, spălatul pe dinți, desenatul sau apucatul obiectelor cu mâinile devin cu timpul extrem de naturale. Totuși, părinții trebuie să-și stimuleze copiii încă din primele luni de viață cu exerciții de motricitate fină a mâinilor pentru ca aceștia să aibă cât mai mult control asupra mișcărilor pe măsură ce cresc. Motricitatea grosieră – mersul, alergatul, săritul – se dezvoltă de obicei natural, însă cea fină implică timp, răbdare și atenție. Pentru dezvoltarea motricității fine la copii este importantă crearea aptitudinilor motorii fine prin realizarea unor activități uzuale implicând forța musculară, coordonarea degetelor, mobilitatea articulară și coordonarea mână-ochi.
 

De ce este importantă dezvoltarea motricității fine?

Ca părinte, este esențial să știi ce este motricitatea fină și cum îi poate ajuta pe cei mici. Chiar dacă toate aceste mișcări precise au la bază abilitățile grosiere și apar natural, dezvoltarea motricității fine la copii este extrem de benefică pentru creșterea lor armonioasă. Mai exact, această capacitate influențează dezvoltarea globală a celor mici pe toate planurile, și anume afectiv, fizic, intelectual-cognitiv-de limbaj.
 
Dezvoltarea motricității fine la copii

Motricitatea fină are un impact extraordinar asupra creierului și asta deoarece mâinile ocupă o porțiune semnificativă pe scoarța cerebrală. Ea îmbunătățește mobilitatea articulară, dezvoltă inteligența chinestezică, îi ajută pe copii să capete abilități de autoservire, cum ar fi să mănânce singuri, să se încalțe/descalțe ori să se îmbrace/dezbrace, lucruri care le va crește autonomia și încrederea în sine. Totodată, motricitatea fină îi face pe cei mici să aibă un scris lizibil în momentul în care merg la școală și învață să scrie, dar și să aibă o gândire bună, un limbaj dezvoltat potrivit vârstei lor, îndemânare și o imaginație crescută. Motricitatea fină contribuie și la dezvoltarea memoriei, de aceea este important ca adulții să-i ajute pe micuții să-i îmbunătățească abilitățile motorii fine prin jocuri motrice și diverse activități.
 

Jocuri, jucării si activitati cu ajutorul cărora poți dezvolta motricitatea fină a copiilor

Abilitatea de a efectua mișcări fine cu ajutorul mâinilor poate fi amplificată prin jocuri pentru dezvoltarea motricității. Există tot felul de jucării educative și jocuri pentru îndemânare, dar și o mulțime de exerciții de motricitate pentru copii și activități menite să le îmbunătățească motricitatea fină. Iată cum îi poți ajuta pe cei mici să aibă o coordonare foarte bună a mișcărilor de mare precizie:
 

Jocul cu plastilina

Jocurile de logică sunt bune pentru copii, dar nimic nu se compară cu plastilina. Am putea spune că copiii sunt fascinați de ea la orice vârstă. Și nu este un lucru rău dat fiind faptul că o bucată simplă de plastilină moale îi ajută pe cei mici să-și exerseze mișcările fine, puterea cu care strâng și apasă sau articulațiile. Mai departe, materialul poate fi transformat în diferite figurine care la rândul lor să fie vopsite, desenate, decorate cu mărgele etc.
 

Legarea șireturilor

Pe lângă faptul că vor învăța încă de la cele mai fragede vârste să-și lege șireturile în singuri și în mod corect, această activitate contribuie semnificativ la dezvoltarea motricității fine la copii.
 

Decupajele

Bineînțeles, cei mici nu pot folosi obiecte ascuțite, așa că trebuie menționat de la bun început faptul că decupajele se vor face cu foarfece boante. Fie că vorbim de figuri geometrice sau diverse șabloane, fie că sunt linii drepte ori curbate, decuparea acestora le va îmbunătăți motricitatea fină.
 

Înșirarea de mărgele

Un alt lucru simplu pentru dezvoltarea motricității fine la copii este înșirarea de mărgele sau chiar și nasturi mari pe o sfoară. O asemenea activitate îi va face să identifice și culorile, să sorteze ori să facă înșiruiri după anumite criterii.
 

Transferul de lichide

Pipetă, polonic, lingură, pahare sau orice alte recipiente pot fi folosite pentru exersarea mișcărilor fine, chiar de la vârste fragede. În acest fel, coordonărilor lor vor fi cât mai precise.
 

Jocul cu piese din lemn

Foarte potrivite pentru dezvoltarea motricității fine la copii, jucăriile din lemn pot fi utilizate de cei mici încă din primele luni de viață. În plus, acestea îi pot ține pe cei mici ocupați destul de mult timp.
 

Pictura cu degetele

Pictatul cu pensula, desenarea contururilor, a liniilor groase și apoi a celor subțiri pot fi considerate exerciții de motricitate fină a mâinilor. Însă și pictura cu dosul palmei, cu degetele sau cu palma aduce aceleași beneficii, chiar dacă există riscul ca cei mici să murdărească totul în jur.
 

Jocuri de construit

Cu ajutorul seturilor de construit, micuții pot crea anumite forme, construi și sorta diverse piese ca să-și exerseze motricitatea fină.

Dezvoltarea motricității fine la copii

Simpla aranjare a jocurilor contribuie la dezvoltarea unei varietăți de aptitudini esențiale, de la recunoașterea formelor, culorilor și numărare până la abilități motorii sau chiar urmarea direcțiilor.
 

Jocuri Origami

Acestea sunt unele dintre cele mai interesante jocuri de motricitate fină pentru copii. Origami necesită totuși multă răbdare, atenție și precizie, așa că cei mici s-ar putea să aibă nevoie de ajutor.
 

Activități zilnice uzuale

Deschisul fermoarelor, nasturilor și capselor, manevrarea tacâmurilor și a altor obiecte, mâncatul, lipitul abțibildurilor sau mototolirea hârtiilor, toate acestea contribuie la dezvoltarea motricității fine la copii. Treburile casnice la care pot ajuta și cei mici, precum ștersul prafului sau întinsul rufelor ori activitățile din bucătărie sunt și ele importante pentru creșterea armonioasă a copiilor, de aceea trebuie să fie implicați în tot felul de acțiuni. Pe lângă beneficiile asupra dezvoltării lor, le va ocupa și timpul într-un mod distractiv.
 

Sfaturi pentru părinți   

  • Ai răbdare cu cel mic 
  • Încurajează-l   
  • Joacă-te împreună cu el   
  • Implică-l în cât mai multe activități   
  • Oferă-i jocuri creative 
  • Lasă-l să culeagă plante, flori, fructe   
  • Răsfoiește cu el pagină cu pagină dintr-o carte   
  • Pune-l să coloreze, să deseneze sau să scrie  
  • Rezolvă puzzle-uri împreună cu el  
  • Învață-l să se îmbrace și să se dezbrace singur   
  • Permite-i să se implice în treburile casnice   
  • Lasă-l să desfacă singur o banană, să decojească o mandarină sau o portocală
  • Sortați împreună diferite semințe, boabe de mazăre și fasole, paste, nasturi ori obiecte mici   
  • Nu te aștepta ca toate sarcinile să fie executate corect sau rapid 
  • Alege-i jucării nu doar în funcție de vârstă, ci și ținând cont de etapa de dezvoltare în care se află
  • Află ce-i face plăcere și ajută-l să-și aleagă singur jocurile motrice sau exercițiile prin care să-și exerseze motricitatea fină a mâinilor.

Motricitatea fină trebuie stimulată de la cea mai fragedă vârstă, prin intermediul jocurilor și activităților menite să-i îmbunătățească abilitățile motorii. Oferă-i micuțului tău jucării pentru copii care să-i dezvolte mișcările fine și încearcă să-l implici în tot felul de acțiuni care îi pot asigura o creștere bună și sănătoasă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!