Erupția dentară: Primii dinți ai bebelușului

Erupția dentară: Primii dinți ai bebelușului
Primii ani din viața de părinte te trec prin toate stările. Momentele de fericire și împlinire sunt adesea presărate cu emoțiile puternice și cu stările de neliniște prin care treci odată cu fiecare etapă din dezvoltarea puiului tău. O adevărată provocare în noua viață de familie este erupția dentară – o perioadă care atrage și o serie de modificări în rutina zilnică.

Creșterea dințișorilor de lapte se realizează etapizat, fiind o perioadă de lungă durată, una care trebuie gestionată foarte bine de părinți. Află, din rândurile următoare, cât durează erupția dentară, care sunt simptomele specifice, dar și cum trebuie să tratezi această experiență.
 

Când apare erupția dentară?

Dacă ar fi să analizăm îndeaproape dezvoltarea bebelușului pe luni, într-o primă etapă, cei mici au nevoie mai mult de somn și de brațele calde ale mamei atunci când se trezesc. În mod evident, rutina de acasă se modifică, dar bebe are un program destul de bine stabilit. Lucrurile se schimbă în jurul vârstei de 6 luni, atunci când apare erupția dentară la bebeluși. Concret, încă de la naștere, sub gingiile celor mici există 20 de dințișori care așteaptă momentul potrivit pentru a ajunge la suprafață. Dacă la unii bebeluși, erupția apare în jurul vârstei de 6 luni, la alții, întregul proces poate apărea mult mai devreme (la aproximativ 4 luni) sau chiar mai târziu (la 9 – 12 luni).

Suntem obișnuiți să asociem dinții bebelușilor cu etapa de diversificare, care are loc tot în jurul vârstei de 6 luni. Adevărul este că, dințișorii de lapte vor contribui, mai târziu, inclusiv la procesul de comunicare și, în mod evident, la estetică. Dacă sunt îngrijiți corespunzător, aceștia vor permite o creștere sănătoasă pentru dinții definitivi.
 

Evoluția erupției dentare

Spuneam că primii dinți la bebeluși apar, de regulă, în jurul vârstei de 6 luni. E un proces de lungă durată, care se poate întinde până la aproximativ 3 ani. Primii care apar sunt incisivii din partea de jos, urmați de cei de pe arcada de sus. Urmează ceilalți, care sparg gingiile, de regulă, în pereche. Iată o imagine generală a erupției dentare pe luni:
  • La 6 – 10 luni apar incisivii centrali de jos;
  • La 8 – 12 luni apar incisivii centrali de sus;
  • La 10 – 16 luni apar incisivii laterali de jos;
  • La 9 – 13 luni apar incisivii laterali se sus;
  • La 16 – 22 luni apar caninii de sus;
  • La 17 – 23 de luni apar caninii de jos;
  • La 13 – 19 luni apar molarii de sus (prima pereche);
  • La 14 – 18 luni apar molarii de jos (prima pereche);
  • La 23 – 31 apar molarii de jos (a doua pereche);
  • La 25 – 33 luni apar molarii de sus (a doua pereche).
Fiecare copil este unic, ceea ce înseamnă că momentul în care încep să apară primii dințișori poate fi diferit de la un bebeluș la altul. Cum relația cu pediatrul are un rol cheie în dezvoltarea armonioasă a copilului tău, ai putea să vorbești cu acesta și să-l întrebi când ies dinții la bebeluși, dar și care sunt recomandările pentru această perioadă. Reține și faptul că dințișorii cresc în mod etapizat, ceea ce înseamnă că, pentru o bună perioadă, te vei confrunta cu un du-te-vino în ceea ce privește simptomele specifice erupției dentare.

dinti bebelusi
 

Semne și simptome ale erupției dentare

Încă de la începutul acestui articol, menționam faptul că această perioadă vine la pachet cu o serie de emoții și de schimbări în rutina zilnică. Iată care sunt principalele simptome de erupție dentară la bebeluși: gingie inflamată, lipsa poftei de mâncare, salivație excesivă și tendința de a băga mâinile în gură. În această perioadă, o jucărie de dentiție îți poate fi de mare folos, mai ales că semnele erupției dentare vor deveni din ce în ce mai specifice. Aici vorbim despre:
  • Febră;
  • Durere la nivelul gingiilor;
  • Probleme de somn;
  • Stări de agitație și nervozitate;
  • Simptome asociate răcelilor sezoniere.
De altfel, în această perioadă, unii bebeluși se pot confrunta și cu probleme de digestie. Febra de peste 38 de grade Celsius, insomniile frecvente și toate semnele de îngrijorare trebuie să îi trimită pe părinți la medic. Relația cu pediatrul este foarte importantă în această perioadă sensibilă.

Există aici și o serie de discuții care nu au ajuns la un acord. Mulți medici nu consideră diareea sau erupțiile cutanate ca fiind semne ale erupției dentare, ceea ce înseamnă că prezența acestor simptome trebuie semnalată, mai ales dacă nu dispare în următoarea zi. Reține și faptul că bebe poate experimenta toate simptomele de mai sus sau doar o parte dintre acestea.

dintii bebelusului
 

Remedii pentru reducerea disconfortului asociat erupției dentare

Pentru a reduce disconfortul și starea de irascibilitate din această perioadă, medicul îți poate recomanda o serie de remedii, precum:
 

Jucăriile gingivale

Jucăriile gingivale se află în topul recomandărilor în această perioadă. Asigură-te că alegi ceva sigur, conceput special pentru acest scop. Poți să le pui în frigider pentru o vreme. Cu cât sunt mai reci, cu atât efectul va fi unul mai liniștitor.
 

Masajul gingival

Gingiile inflamate la bebeluși pot fi masate ușor de către părinți. Asigură-te că te speli foarte bine pe mână înainte de a-i oferi lui bebe porția zilnică de masaj. De altfel, este recomandat să vorbești cu medicul despre tehnica pe care ar trebui să o abordezi. Nu e greu deloc, dar e mai bine să ai acordul unui specialist.
 

Geluri și medicamente gingivale

Masajul poate fi realizat cu ajutorul unui gel gingival. Acesta din urmă are efect analgezic, luptă cu febra de la dinți și reduce vizibil inflamația. Nu uita să consulți medicul înainte de a cumpăra un astfel de gel. Aceasta se administrează doar la recomandarea specialistului și, în unele cazuri, poate fi însoțit și de alte medicamente.
 

Sfaturi pentru a gestiona perioada erupției dentare

Acum, mai mult ca niciodată, bebe are nevoie de atenție și de cât mai multă iubire. Alege câteva dintre modelele de jucării pentru copii de 0-1 ani și creează un program de distracție în familie. Așa îi poți distrage atenția și poate uita de disconfortul creat. Nu uita nici de jucăriile de dentiție pentru bebeluși. De altfel, ai putea avea în vedere și alte recomandări prețioase:
  • Evită alimentele tari și lipicioase;
  • Oferă-i lui bebe iaurturi și piureuri reci;
  • Asigură-te că cel mic este hidratat corespunzător.
Adaugă pe listă și igiena orală. Folosește o perie mică din silicon și puțină apă pentru a-l obișnui pe cel mic cu adevărata rutină de îngrijire a dinților. Poți folosi și o compresă cu apă pentru a-i curăța gingiile. Atenție, doar după vârsta de un an poți folosi pastă de dinți, dar una specială pentru bebeluși, recomandă de către medicul vostru.

În final, îți reamintim că, în mod normal, gingia bebelușului tău trebuie să fie fermă și să aibă o culoare ușor rozalie. Știi cum arată gingia înainte de erupția dentară? Este ușor umflată, iar culoare rozalie se transformă în roșu. Dacă te uiți mai atent, poți observa o linie albicioasă. Acela este locul în care dintele va erupe. Asigură-te că identifici din timp primele semne asociate acestei perioade și că ceri ajutor de specialitate atunci când erupția dentară te copleșește!

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!