🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Dezvoltarea bebelușului pe luni, in primul an de viata

Dezvoltarea bebelușului pe luni, in primul an de viata
Bucuria de a fi mamă este un sentiment ce nu se poate explica în cuvinte. Timp de 9 luni îți faci numeroase planuri și scenarii, te gândești la cum se va schimba viața ta și, nu de puține ori, te întrebi dacă vei reuși să fii un părinte suficient de bun pentru puiul tău. Astfel de gânduri sunt normale, mai ales că orice teamă este învinsă în momentul în care îți ții bebelușul pentru prima dată în brațe. Peste noapte, ai devenit un om mult mai responsabil, iar principala ta grijă este dezvoltarea armonioasă a noului membru din familie.

În mod cert, casa este plină acum, iar tu ai numeroase responsabilități, dar și temeri. Ceea ce este normal. Pe de altă parte, trebuie să știi că evoluția bebelușului în primul an de viață este absolut fascinantă. El crește de la o zi la altă și odată ce se dezvoltă, relația dintre voi va fi și mai puternică. De altfel, atunci când vine vorba despre dezvoltarea copilului tău, orice specialist în domeniu ți-ar recomanda să te bucuri cât poți de mult de această perioadă. În general, cele mai multe schimbări au loc din 3 în 3 luni. Iată ce trebuie să știi despre fiecare perioadă în parte:
 

Bebelușul la 3 luni – un somn mai bun și primul chicotit

Dacă în perioada de nou născut bebelușul tău va dormi în marea majoritate a timpului, din a treia lună vei putea observa deja primele schimbări. El va deveni mult mai activ pe timp de zi, iar noaptea va dormi mai mult decât în primele săptămâni, de regulă între 9 și 10 ore. De altfel, bebe va începe să recunoască ușor, ușor persoanele cu care stă zi de zi și va încerca diferite mișcări, rotindu-se spre stânga sau dreapta atunci când stă pe spate.

Pregătește-te să auzi și prima porție zdravănă de râs. În această etapă, lui bebe îi va veni natural să schițeze un zâmbet în momentele amuzante și chiar să râdă cu poftă. Tot pe la 3 luni, va deveni din ce în ce mai curios și va fi dornic să ducă diferite obiecte la gură. E bine să îl lași și dacă întinde mâna spre o jucărie, să îl ajuți să o apuce. Astfel, e indicat să îi prinzi deasupra pătuțului câteva jucării de pluș care să-i capteze atenția.
 

Bebelușul la 6 luni – noi și noi provocări pentru părinți

Spuneam că etapele dezvoltării copilului tău vin cu numeroase schimbări de la lună la lună. Astfel, pe la 6 luni bebelușul va fi din ce în ce mai dornic că stea în șezut. Acum știe cum să se rostogolească de pe spate pe burtă și, cel mai probabil, o să-l vezi destul de des făcând asta. Tot acum va reuși să apuce jucăriile într-o singură mână, fiind foarte indicat să-ți îndrepți atenția către diferite centre de activități. Astfel, bebe va învăța o mulțime de lucruri noi, jucându-se. Pentru că începe să experimenteze mersul de-a bușilea, poate deveni din ce în ce mai curios de tot ce se întâmplă în jurul lui. Din acest motiv, foarte indicate sunt în aceasta perioadă și jucăriile pentru bebeluși sub 1 an, potrivite pentru dezvoltarea motricității.

La 6 luni apare și primul dințișor, o etapă puțin mai dificilă pentru că, în general, bebelușii plâng destul de des. Erupția dentară vine la pachet cu multa fericire, dar și cu o stare de disconfort pentru bebe. De altfel, putem spune că această perioadă este asociată cu etapa celor mai multe schimbări. De ce? Pentru că tot la 6 luni începe, de regulă, diversificarea. Nu uita că orice aliment nou se introduce pe rând și cele mai recomandate rețete în această perioadă sunt piureurile din fructe sau legume.

dezvoltarea bebelusului in primul an
 

Bebelușul la 9 luni – alte performanțe pentru întreaga familie

Am stabilit deja că primul an din viata bebelușului vine cu multe schimbări de la lună la lună. Din acest motiv, aniversarea de 9 luni aduce o altă serie de performanțe pentru micul campion. Astfel, bebe va deveni mare expert în mersul de-a bușilea și începe să-și controleze mult mai bine mâinile și picioarele. Acest lucru îl va face și mult mai interesat de jucării și activități. Asigură-te că îi oferi suficiente jucării din lemn, dar și alte obiecte interesante. Multe mămici caută cărți senzoriale pentru bebeluși în această perioadă.

Dacă la 6 luni, bebelușul scoate diferite sunete și chiar auzi un “mama” un pic stâlcit, la 9 luni, cuvintele, precum: mama, tata, da, pa, fac parte din dialogul vostru zilnic. De altfel, cel mic va deveni destul de receptiv la indicații simple. Îi poți spune să-ți aducă mașinuța și, cel mai probabil, așa va face. O altă performanță pentru întreaga familie va fi marcată de cele 10 ore de somn neîntrerupte pe timp de noapte. Pe de altă parte, reprizele de somn din timpul zilei vor fi tot mai rare și de scurtă durată.

Bebelușul la 12 luni – cineva se pregătește de prima aniversare

Atunci când vă pregătiți pentru aniversarea primului an de viață, bebelușul va înțelege destul de bine cum stau lucrurile în ceea ce privește limbajul. Nu te aștepta ca prietenii voștri de familie sau rudele cu care va întâlniți destul de rar să înțeleagă ce încearcă el să spună, dar tu vei ști, în mare parte, ce își dorește să transmită. La 12 luni, copilul va înțelege ce îi ceri și îți va arăta cu mânuța când vrea să bea apă, să fie ținut în brate, să îl duci într-o anumită direcție etc.

Un aspect important de care trebuie să ții cont în întregul proces de dezvoltare e că la această vârstă, bebe trebuie să cântărească în medie 9.5 kg și să aibă o înălțime de 73 – 76 cm. Tot la această vârstă, orice copil trebuie să se descurce mai bine în ceea ce privește echilibrul. Pe de altă parte, cel mic va începe acum să doarmă tot mai puțin ziua, dar pentru că somnul bebelușului în primul an este esențial pentru dezvoltarea lui, specialiștii recomandă să nu renunți la acest obicei.

dezvoltarea bebelusului in primul an
 

Puseurile de creștere – etape firești în dezvoltarea bebelușilor

Un alt aspect de care să ții cont este că dezvoltarea bebelușului pe luni implică și puseurile de creștere, etape care durează încă de la naștere și până la vârsta maturității. Un puseu de creștere este reprezentat de o perioadă scurtă de timp, pe parcursul căreia bebelușul va acumula câteva grame și câțiva centimetri în plus. În această perioadă copilul poate deveni mai agitat și se va trezi frecvent pe timpul nopții pentru a mânca.

De altfel, dacă te-ai întrebat cât trebuie să ia în greutate un bebeluș, află că această perioadă poate fi asociată și cu o creștere rapidă a puiului tău. Practic, la vârsta de 4 luni, greutatea de la naștere se va dubla, iar la împlinirea primului anișor, greutatea se va tripla:
  • Lunile 1 - 4: greutatea bebelușilor crește cu aproximativ 750g/lună;
  • Lunile 5 - 8: bebe va acumula aproximativ 500g/lună;
  • Lunile 9 -12: bebe va acumula aproximativ 250g/lună;

Concluzionând, primul an de viață al bebelușului tău este esențial pentru dezvoltarea lui. Vei observa cum, de la lună la lună, cel mic va face diferite progrese, ajungând ca la vârsta de un an să înceapă să se descurce cu mersul, să înțeleagă cei îi ceri și să spună cu bucurie cuvântul “mama”. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!