În această perioadă intensă de asimilare, copiii de 3-12 luni au nevoie de multă activitate, iar jocurile au un rol esențial în formarea și dezvoltarea lor. Chiar dacă nu a împlinit un an, ca părinte poți fi alături de micuțul tău atunci când el descoperă sunetele, culorile, formele sau mărimile, prin alegerea jucăriilor potrivite.
Iată câteva idei și recomandări de jocuri pentru copilașii de până la un an, cu care poți petrece și tu, ca părinte, clipe de neuitat alături de piciul tău.
Beneficiile jocurilor pentru bebelușii mai mici de un an
Poate că ai crede că anumite jocuri nu sunt potrivite pentru bebelușii mai mici de un an. Cu toate acestea, ei vor descoperi multe din lumea înconjurătoare în mod senzorial, prin intermediul cuburilor sau al pieselor colorate, al celor sonore sau cu diferite forme și dimensiuni. În plus, vei putea fi alături de el pentru a petrece timp de calitate în familie și de a intensifica legătura între voi.Iată, în plus, ce alte beneficii suplimentare aduc în viața unui micuț jucăriile potrivite la 1 an:
Jucăriile ajută la stimularea senzorială a bebelușilor
Prin intermediul jocurilor și activităților potrivite pentru copiii de până la un an, aceștia își vor dezvolta în mod activ și direct toate cele cinci simțuri de bază, dar mai ales cel tactil, văzul și auzul.Chiar dacă la nou-născuți, mai exact între 0-2 luni, capacitatea de a observa în jur este limitată, odată ce micuții cresc, ei vor percepe tot mai distinct culorile, formele și dimensiunile unor jocuri colorate, sau pot simți apropierea și căldura unor animăluțe de pluș atunci când le țin aproape.
Multe dintre jucăriile destinate bebelușilor sunt prevăzute cu sunete, pe care ei vor începe să le distingă și să le imite tot mai bine odată ce cresc.
Jocurile ajută la dezvoltarea motricității celor mici
Începând din jurul vârstei de șase luni, copiii încep să realizeze legăturile dintre obiecte. Începând de acum este perioada cea mai potrivită pentru ca ei să-și dezvolte motricitatea, adică îndemânarea și capacitățile de coordonare.Jucăriile de diferite forme și culori, cum sunt cuburile ori piesele din lemn colorate, sunt perfecte pentru a-i ajuta pe micuți să-și formeze aptitudinile de a prinde și ține în mână obiecte, de a aranja și ordona. Sunt ideale și pentru că îi ajută să-și dezvolte creativitatea și imaginația, deoarece ei văd rezultatul activității lor și își vor dori să continue să construiască, de ce nu, piramide și turnuri colorate.
Jucăriile interactive îi ajută pe copii să imite și să comunice
Tot în jurul vârstei de 6-8 luni, până la un an, bebelușii încep tot mai mult să comunice în felul lor. Acum au abilitatea de a indica lucruri, de exemplu să arate cu degețelul ceva ce-i interesează și scot sunete mai articulate și primele lor cuvinte. Mai exact, încep să observe cum modul lor de a transmite ceva și acțiunile lor au impact asupra celor din jur.Prin intermediul jucăriilor interactive, micuții vor observa răspunsul la acțiunile pe care le fac, de exemplu dacă apasă o pedală sau burtica unui elefant care face gălăgie.
Acestea sunt jocuri ce reacționează atunci când se exercită o presiune asupra lor, mai exact mașinuțe, telefoane cu sunete și lumini, jucării senzoriale care răspund la comenzi vocale etc. Ele se numără printre cele mai distractive modalități prin care micuții încep să înțeleagă modul de acțiune și reacție, și implicit relațiile cauză-efect.
Idei de jocuri pentru bebeluși mai mici de un an
Joc de îndemânare
O piramidă colorată este o modalitate excelentă prin care un copil cu vârsta între 0-2 ani își poate testa dexteritatea și îndemânarea. În timp ce construiește acest turnuleț distractiv, el va învăța totodată și numerele sau culorile, deoarece poate descoperi cifrele inscripționate pe piese. Ce mod mai simpatic să faci din băița zilnică cea mai amuzantă acțiune cu un astfel de joc lângă tine?Jucăriile de pluș
Jucăriile de pluș se numără, fără îndoială, printre cele mai iubite obiecte pentru cei mici, pe care ei încep să le îndrăgească chiar din etapa de nou-născut. Pentru un bebeluș de 2-4 luni, mingiuța de pluș cu activități Bella, în culori pastelate și cu o textură foarte moale și plăcută este perfectă pentru ca el să o țină în mânuță sau să încerce să o atingă!Nu doar culorile vesele și imaginea iepurașului îl vor captiva, ci și sunetele pe care le va auzi când va scutura această jucărie!
Păpusă de mână miel
În perioada de 0-12 luni, micuții își doresc să aibă mereu alături o jucărie moale și pufoasă, care va deveni în scurt timp animăluțul lor preferat, de nedespărțit!Micuțul tău va avea parte de cele mai frumoase vise și de cel mai odihnitor somn dacă va avea mereu alături de marioneta moale și pufoasă de lână, mieluțul său preferat!
Premergător cu activități
Vârsta de până la un an este cea în care majoritatea copiilor încep să meargă, întâi de-a bușilea apoi ținuți de mânuță sau folosind un premergător.Jucăria pe care o poate primi cadou îl va ajuta pe micuțul tău nu doar să facă primii pași, ci și să se joace în tot acest timp! Aici va descoperi animale, forme, culori, va învăța să numere și își poate exersa abilitățile muzical-artistice, deoarece este prevăzută cu un xilofon încorporat!
Puzzle cubic cu animale domestice
Un puzzle este oricând o modalitate prin care micuții de orice vârstă își dezvoltă abilitățile de potrivire și ordonare. Chiar și la 1-2 ani, un set de cuburi cu imagini, special dimensionat pentru mâinile mici ale copilașului îl va ajuta să afle mai multe despre animalele domestice, dar și să-și îmbunătățească dexteritatea, concentrarea și coordonarea ochi-mână!Camion cu figurine
Micuțul tău a adunat deja suficiente jucării pentru a umple o cameră sau o curte întreagă? Dacă a împlinit deja 10-12 luni, le va putea transporta cu ușurință cu ajutorul unui camion cu forme și figurine, numai bun pentru a-i testa atenția, dar chiar și abilitatea de a conduce!Jocuri pentru bebeluși de 0-12 luni. Recomandări pentru părinți
Alegerea jucăriilor potrivite pentru bebelușii de 0-12 luni trebuie făcută cu atenție, astfel ca ei să profite din plin de toate beneficiile pe care le oferă și să se bucure din plin de fiecare moment pe care îl petrec în compania jocurilor preferate.Iată ce să mai ai în vedere, ca părinte, atunci când cumperi cadourile sau jucăriile pentru micuții de 1 an:
- Alege întotdeauna jucării de la branduri certificate, care folosesc materiale naturale și vopsele non-toxice, și certificate internațional;
- Ca părinte, fii alături de el cât mai mult, pentru a-l ajuta să înțeleagă cât mai multe și a face lucruri amuzante împreună;
- Stimulează-l și interacționează cu copilașul tău de 1 an, astfel încât el să învețe lucruri noi și să fie expus provocărilor, chiar și prin intermediul jocurilor și jucăriilor;
- Exersați și imitați împreună sunetele și zgomotele auzite, fă-l să fie atent la anumite semne sau senzații, de exemplu vibrațiile apei sau bulele care se formează în apă când face băiță;
- Ascultați și urmăriți împreună sunetele, luminile și orice zgomote pe care le produc animăluțele sau jucăriile sale preferate, astfel încât să-i fie ușor să le recunoască și ulterior.