Somnul bebelușului în primul an: Etape și sfaturi

Somnul bebelușului în primul an: Etape și sfaturi
Primul an din viața copilului reprezintă o grea, dar minunată călătorie, plină de momente unice și multe temeri. Printre principalele preocupări ale proaspeților părinți se află somnul bebelușului.

Somnul bebelușului diferă de la un copil la altul. În timp ce sunt bebeluși care dorm foarte bine noaptea, există și cazuri in care se trezesc foarte des. Anumiți bebeluși dorm foarte multe ore ziua, în timp ce alții se trezesc plini de energie după câteva zeci de minute. Cert este că somnul suferă câteva schimbări majore, mai ales în primul an de viață.

Bebelușii au somnul diferit față de cel al adulților, iar din acest motiv este important să înțelegem care sunt particularitățile sale și cum îl putem ajuta pe bebe să se odihnească.
 

Importanța somnului la bebeluși

Bebelușii nu au ritmul circadian foarte bine pus la punct, întrucât acesta se dezvoltă în primele luni de viață. Aceasta este și explicația pentru problema cu care se confruntă multi părinți, mai exact, de ce dorm bebelușii mai mult ziua și mai puțin noaptea. Somnul este foarte important pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. În primul an de viață aceștia cresc într-un mod fulminant, astfel că somnul este deosebit de important pentru îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar, dar și pentru o creștere armonioasă a corpului și dezvoltarea creierului.

Totodată, hormonul creșterii este eliberat doar în timpul somnului profund și contribuie la dezvoltarea fizică, inclusiv la creșterea în greutate. Lipsa somnului este asociată cu nivelul crescut al grelinei (hormonul foamei) și cu un nivel scăzut al leptinei (hormonul sațietății).
 

Ciclurile de somn la bebeluși

somnul bebelusuluiAsemenea adulților, și bebelușii trec prin mai multe etape în timpul somnului. Ei bine, în primele luni de viață, ritmul circadian se normalizează abia în jurul vârstei de 4 luni când vor exista două etape ale somnului: somnul activ, care se aseamănă cu somnul REM al adulților și somnul liniștit. Spre deosebire de adulți, care trec printr-un ciclu de somn la fiecare 90-100 de minute, bebelușii încep un nou ciclu de somn în 50-60 de minute.

În timpul somnului activ, bebelușul se mișcă involuntar. De altfel, aceștia debutează cu somnul activ (denumit și somnul REM), iar această etapă durează mai mult în cazul adulților, aproximativ 50% din timp. De asemenea, în timpul acestui tip de somn bebelușul poate mișca mâinile sau picioarele, poate imita suptul, poate zâmbi sau se poate încruntă. Este important să cunoști aceste particularități, întrucât nu va trebui să intervii atunci când nu este necesar.

A doua etapă a somnului celor mici este somnul liniștit. De obicei există o scurtă perioadă de tranziție între somnul activ și somnul liniștit. În momentul în care somnul a ajuns în faza liniștită, mișcările corpului se vor reduce, iar ritmul respirației va deveni regulat și lent. De regulă, bebelușii petrec circa 20 de minute în această etapă, după care se trezesc sau intră într-un alt ciclu de somn.
 

Somnul bebelușilor in funcție de vârstă

somnul bebelusului in functie de varstaÎn funcție de vârsta pe care o are, un bebeluș doarme un număr diferit de ore, iar somnul său va trece prin schimbări semnificative. Iată are sunt acestea pe parcursul primului an:
 

Somnul nou născutului

În primele săptămâni de viață bebelușii au nevoie de foarte mult somn. Ei dorm între 16-18 ore, cu 8-9 ore de somn ziua și 8-9 ore de somn noaptea. Somnul nou născutului se caracterizează prin treziri frecvente, iar durata episoadelor de somn este cuprinsă între 30 de minute și 4 ore.

De asemenea, este important să știi că nou născuții nu au capacitatea de a se linișți singuri pentru a adormi. Astfel, îl poți alăpta, îi poți citi sau poți pune muzică relaxantă în cameră. Un alt truc care aduce succes constă în legănarea lui.
 

Somnului bebelușului la 1 luna

La 1 lună bebelușii dorm în medie aproximativ 15 ore, dintre care 8 sunt pe timpul nopții și 7 pe timpul zilei. Acum este și cel mai potrivit moment în care poți să stabilești o rutină de somn. Spre exemplu, seară după băiță, îi pui muzică liniștitoare, iar apoi îl pui la culcare. Repetând asta în fiecare zi, bebelușul tău va ști la ce să se aștepte și va adormi foarte repede.
 

Somnul bebelușului la 2 luni

Un bebeluș de 2 luni doarme între 14 -17 ore, somnul de noapte fiind mai lung, de aproximativ 10 ore, iar cel de zi mai scurt, de 5-7 ore. Ușor, ușor începe să se amelioreze confuzia dintre noapte și zi, iar între somnuri cel mic începe să stea treaz între 60-90 de minute.
 

Somnul bebelușului la 3 luni

Odată cu împlinirea celor 3 luni de viață, încep să apară tot mai multe schimbări. Creșterea lui este vizibilă, iar somnul din timpul zilei se va reduce semnificativ. Astfel, la 3 luni un bebeluș doarme între 14-15 ore, dintre care 10 ore pe timpul nopții și 4-5 pe timpul zilei.
 

Somnul bebelușului la 4 luni

În continuare somnul de zi se micșorează, bebelușul începând să devină mai activ pe timpul zilei. În jurul acestei vârste cel mic doarme în total 14 ore, noaptea 10 ore iar ziua 4 ore. Tot acum diferența dintre noapte și zi este mai vizibilă pentru ei, astfel că unii bebeluși dorm chiar și 6 ore neîntrerupte pe timpul nopții.
 

Somnul bebelușului la 5 luni

La 5 luni bebelușului îi place tot mai mult să se joace. Creșterea lui este simțitoare, vede mai bine, gâtul, mâinile și picioarele își întăresc musculatura și devin mai puternice și tot acum apar și semnele primilor dințișori. Toate aceste lucruri vor afecta somnul.

În această perioadă te vei confrunta cu nopți nedormite, treziri matinale sau mai multe ore de somn pe timpul zilei. De regulă, somnul bebelușului de 5 luni este de 13 ore, 10 ore noaptea și 3 ore pe timpul zilei în reprize de 30 de minute sau 2 ore.
 

Somnul bebelușului la 6 luni

La 6 luni bebelușul începe să interacționeze tot mai mult cu persoanele din jur, să zâmbească și să radă. Poate să stea în picioare, cu sprijin. De asemenea, dentiția se dezvoltă și ea într-un ritm accelerat, iar apetitul crește. Tot acum este momentul în care apare și procesul de diversificare.

Somnul se menține regulat, astfel că bebelușul doarme aproximativ 13 ore, 10 ore noaptea și 3 ziua, în 2-3 reprize.
 

Somnul bebelușului la 7 luni

La 7 luni bebelușul începe să exploreze locuința, de la nivelul solului. Tot acum încearcă să formeze și primele cuvinte. Ușor, ușor devine din ce în ce mai independent și încrezător în forțele proprii.

Somnul rămâne regulat, doar cel din timpul zilei se poate micșora. De asemenea, menținerea unei rutine a somnului este deosebit de importantă la această vârstă.
 

Somnul bebelușului la 8 luni

Odată cu împlinirea celor 8 luni, bebelușul începe să doarmă tot mai puțin ziua. Devine din ce în ce mai curios și vrea să descopere mereu lucruri noi. În ceea ce privește somnul, bebelușul stă mai mult treaz ziua și doarme mai mult noaptea. Somnul de 13-14 ore se împarte în 10 ore de somn noaptea și 3-4 ore de somn ziua, care este la rândul lui împărțit în 2 reprize.
 

Somnul bebelușului de 9 luni

La 9 luni, bebelușul începe să doarmă cât mai bine noaptea, iar somnul din timpul zilei devine tot mai scurt. În această perioadă este posibil să te confrunți cu zile sau chiar săptămâni întregi în care bebelușul este mofturos și nu se odihnește suficient. În medie, doarme cam 12-13 ore, 10 noaptea și două sesiuni scurte de somn ziua.
 

Somnul bebelușului la 10 luni

La 10 luni, marea majoritate a bebelușilor dorm pe parcursul întregii nopți, aproximativ 11-12 ore, fără a avea nevoie de hrană, iar ziua se odihnesc maxim 2 ore. Somnul de zi se împarte în continuare în două reprize, una dimineața, iar a două după-amiază.

Așa cum spuneam mai sus, majoritatea bebelușilor dorm în timpul nopții, însă există și cazuri în care cel mic are nevoie de o hrănire, în jurul orei 4 dimineața. Aceștia rezistă mai mult treji, între somnul de după amiază și cel de noapte, aproximativ  3-4 ore.
 

Somnul bebelușului la 11 luni

La 11 luni, bebelușul doarme aproximativ 12-13 ore, 10-11 ore noaptea și 1-2 ore ziua. Între perioadele de somn, majoritatea bebelușilor au nevoie de 3-4 ore de activitate.

De regulă, aceștia se trezesc dimineața devreme când le este foarte foame, iar dacă cina le este oferită mai târziu, ei pot să doarmă până in jurul orei 07:00-08:00 dimineața.
 

Somnul bebelușului la 1 an

somnul bebelusului la 1 anÎn jurul vârstei de 1 ani vei observa că mulți copii dorm tot mai puțin ziua. Mare atenție însă, dacă renunți la somnul de zi există riscul de extenuare și de afectare al somnului nocturn. Specialiștii recomandă ca până la cel puțin 15 luni să păstrezi totuși măcar un somn de zi.

La 1 an, bebelușii dorm aproximativ 13 ore, 11-12 ore noaptea și 1-2 ore ziua. Între somn, aceștia rezistă foarte bine aproximativ 4 ore.
 

Somnul și mesele din timpul nopții

Specialiștii și medicii pediatri consideră că marea majoritate a bebelușilor sunt pregătiți să renunțe la mesele nocturne după varsă de 6 luni. Dacă la naștere numărul de alăptări din timpul nopți este mai mare, pe măsură ce bebelușul crește, acesta va scădea. Iată are este numărul de mese nocturne ale bebelușilor în primul an de viață:
  • 0-3 luni - În primele 3 luni bebelușul are nevoie de alăptare sau de biberon la fiecare 2-3 ore, această frecvență menținându-se atât pe durata nopții, cât și pe durata zilei;
  • 4-5 luni - Începând cu luna a patra numărul meselor nocturne este mai mic, de 2-3, la fiecare 3-6 ore;
  • 6-7 luni - În această perioadă bebelușul are nevoie de 1 sau 2 hrăniri pe durata nopții. De la 6 luni ei pot începe diversificarea și se poate renunța la hrănirea nocturnă;
  • 8-9 luni - Dacă bebelușii hrăniți cu formulă pot renunța la hrănirea nocturnă, pentru cei alăptați mai pot fi necesare 1 sau 2 alăptări pe durata nopții;
  • 10-12 luni -  În această perioadă este posibil că bebelușul să se mai trezească pentru 1 alăptare pe durata nopții.
Acestea sunt informații generale, întrucât fiecare copil se dezvoltă diferit, motiv pentru care nu este obligatoriu ca trezirile nocturne să fie la fel pentru fiecare bebeluș în parte.

De asemenea, trezirile depind și de tipul de lapte pe care îl oferi celui mic. Spre exemplu, laptele matern are o consistență mai fluidă, se digeră mai rapid, astfel că numărul de treziri ale celui mic vor depinde și de frecvența cu care termină de digerat masa precedentă.
 

Perioada de veghe la bebeluși

somnul bebelusuluiRitmul circadian al bebelușului este în formare până în momentul în care ajunge să doarmă majoritatea somnului în timpul nopții și doar 2-3 perioade de somn ziua, astfel că în primele luni de viață nu putem vorbi de perioade mari de timp, pentru somn noaptea și pentru activitate sau perioada de veghe ziua.

Echilibrul între perioadele de somn și perioadele de veghe trebuie adaptat pe măsură ce bebelușul crește și în funcție de durata de timp în care poate sta treaz. Pentru succesul acestui echilibru este responsabilă melatonina, care începe să fie secretată în jurul vârstei de 3 luni. De asemenea, secreția de melatonină depinde de lipsa luminii.

Prin expunerea celui mic la lumină înainte de culcare, se inhibă secreția de melatonină și astfel se creează un dezechilibru între ritmul circadian și activitatea glandei pineale.

În perioada de veghe, fă tot felul de activități cu bebelușul tău. Integrează în rutina lui jucării pentru copii de 0-1 ani potrivite etapei de devoltoare în care se află. De asemenea, în apropierea orelor de culcare poți să-i citești o poveste sau să faceți tot felul de activități. Pe Deajoaca.ro găsești o mulțime de tipuri de cărți pentru copii și bebeluși.
 

Factori care influențează calitatea somnului la bebeluși

Calitatea somnului unui bebeluș poate fi influențată de anumiți stimuli externi, precum:
  • Prezența unui televizor în camera;
  • Zgomotele de mediu;
  • Temperatura aerului;
  • Calitatea aerului din casă;
  • Umiditatea aerului;
  • Lumina;
  • Hainele.
 

Cum recunoști problemele de somn ale lui bebe?

Există 4 semne care pot indică probleme de somn ale unui bebeluș, iar acestea sunt:

  • Bebelușul adoarme cu dificultate sau nu reușește să mențină somnul;

  • Prezența somnolentei inexplicabile pe durata zilei;
  • Tulburări de respirație sau sforăitul;
  • Mișcări ale corpului pe durata somnului.

Somnul bebelușului în primul an de viață este extrem de schimbător, astfel că este esențial să oferi suport celui mic și să creezi și menții o rutină de somn cât de mult poți. Astfel, achiziționează jucării de plus sau jucării muzicale care îl pot adormi și care îi pot oferi confortul și siguranța de care are nevoie. Creează un mediu ambiant propice pentru somn și păstrează-ți răbdarea chiar și în cele mai grele situații. Nu uita, primele luni sunt cele mai grele, dar trec repede.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!