În acest articol explicăm care sunt tipurile de cărți potrivite copiilor, în funcție de vârstă.
Categorii de cărți pentru copii
În mare, clasificarea cărților pentru copii se face astfel:
Cărți ilustrate pentru bebeluși
În general, cărțile pentru bebeluși se adresează copiilor cu vârsta între 2-8 ani. Ilustrațiile sunt cele care spun povestea și de cele mai multe ori aceasta trebuie să aibă și o morală, o lecție de viață (este vorba despre empatie, iertare, bunătate). Sunt povești nu foarte lungi, pot avea între 100-1.000 de cuvinte, dar important în cazul lor este mesajul transmis, cel mai adesea prin ilustrații. Personajul principal, dacă există, este foarte tânăr, sau poate fi chiar un animal.Cărți pentru minori
Aceasta este o categorie mai mare, se adresează copiilor între 7-18 ani, prin urmare în această categorie intră cărți care pot avea:- 2.000-10.000 cuvinte (pentru cei între 7-9 ani);
- 10.000-40.000 cuvinte (pentru cei între 9-12 ani);
- 40.000-80.000 cuvinte (pentru cei între 13-18 ani).
Cărțile tânărului adult
În ultimii ani, și-a făcut simțită pe rafturile librăriilor o nouă categorie de cărți, ale tânărului adult (New Adult). Sunt cărți care se adresează tinerilor între 18-25 de ani și în principal se concentrează pe subiecte specifice vârstei: plecarea de acasă, mersul la universitate, primul loc de muncă, explorarea sexualității.Cele mai bune cărți pentru copii
Cărți ilustrate pentru bebeluși
Există numeroase cărți pentru bebelușii cu vârsta între 1-3 ani. Sunt cărți special realizate pentru ei, din carton gros și cu un finisaj lucios pentru a rezista uzurii. În general, aceste cărți conțin ilustrații, numere, litere. Important pentru copil este să vadă imagini și culori. Pot include de asemenea poezioare rimate și cântece de leagăn, este important pentru bebeluș să recunoască vocile părinților.
Cărți pentru copii cu vârsta între 3-7 ani
În cazul acestor cărți, copiii au tendința de a acorda atenție nu numai ilustrațiilor (care sunt în continuare dominante), dar și mesajului. Personajul principal este la grădiniță, dar poate fi și un animal. În orice caz, personajul principal trebuie să rezolve singur o problemă. Poveștile nu conțin foarte multă intrigă, dar pot exista teme ușoare. Limbajul este strict controlat, din cauză că aceste cărți trebuie să ajungă la copii de o anumită vârstă. Aceste cărți nu au descrieri, doar acțiune și dialog. Există elemente care țin trează atenția copilului: texte rimate, desene. Iată câteva tipuri de cărți care se adresează acestei vârste:
- mituri: ajută la explicarea unor aspecte ale vieții. Copiii află lucruri despre diverse experiențe și culturi diferite. Cărțile pot să se bazeze pe un eveniment sau pe o temă istorică. Sunt cărți care transmit cunoștințe și informații prin intermediul poveștilor.
- basme: basmele nu sunt povești obișnuite, sunt creații care conțin elemente magice. Apar personajele fabuloase precum dragoni, zmei, vrăjitoare, prințese, pitici, sirene, animale vorbitoare. Universul acestor creaturi fabuloase se întrepătrunde cu universul uman, al oamenilor.
- cărți interactive: sunt cărți care implică în anumite moduri copilul în timpul lecturii, acesta este invitat să aplaude, să ridice mâinile, să-și acopere urechile sau ochii. Astfel de cărți îi ajută să înțeleagă și să urmeze instrucțiunile date.
- cărți de poezii: sunt cărți care le permit copiilor să se familiarizeze cu anumite sunete, rime, modulații ale vocii. Poate fi o singură poezie, sau pot fi mai multe, de același autor, sau cu autori diferiți.
- cărți alfabetice: îi ajută pe cei mici să se familiarizeze cu literele. Sunt multe tipuri de cărți alfabetice, inclusiv cele care spun o poveste întreagă. De asemenea, există cărți care îi ajută pe cei mici să numere. Acestea conțin, cel mai adesea, ilustrații pentru o mai bună exemplificare. Numerele pot merge până la 5, 10, 100, sau chiar 1.000. Astfel de cărți sunt recomandate pentru preșcolari.
- cărți nonficțiune, bazate pe informații: sunt cărți pe diverse subiecte care pot fi atrăgătoare pentru copii: animale (dinozauri), anotimpuri, enciclopedii ilustrate, sporturi, mașini, culori.
Cărți pentru 8-13 ani
În general, acestea sunt cărți care au personajul principal cu 1-2 ani mai mare decât grupul țintă. Acest personaj principal nu trebuie neapărat să fie un erou, dar trebuie să învețe ceva, să se dezvolte prin ceea ce face. Structura complotului este simplă, accentul se pune pe acțiune și dialog. Temele se concentrează pe probleme școlare, familie și prietenii.
Cărți pentru 14-18 ani
Sunt cărți distractive și în general textul trebuie să răspundă la numeroase întrebări, de genul celor pe care și le pun copii din clasele de gimnaziu. Personajele principale pot avea defecte și cu toate acestea pot să fie îndrăgite. De asemenea, personajele secundare încep să crească în importanță. Sunt povești care au un ritm ceva mai lent, implică mister, așteptare, emoție. De altfel, de la această vârstă copiii au o libertate mai mare de a alege cărțile pe care doresc să le citească. Acestea trebuie să fie de interes pentru ei, pe de o parte și pe de altă parte trebuie să fie adecvate vârstei. Romanele recomandate pentru adolescenți sunt cele de science fiction, sau cu subiecte inspirate din viața lor.
Recomandări de lectură
- Eric Carle: Omida mâncăcioasă surprinde o săptămână din viața unei omizi care mănîncă în fiecare zi câte un fruct. Fiindcă a mâncat prea mult, sâmbătă optează pentru o frunză de salată. Minunat este faptul că omida se transformă la final într-un fluture superb.
- Rudyard Kipling: Cartea junglei este o poveste care nu și-a pierdut farmecul generații de-a rândul. Aventurile lui Mowgli sunt și astăzi preferatele multor copii (și adulți!).
- Kenneth Oppel: Pătățel poate fi ce vrea el, câine prietenos, gorila de la zoo, sau un monstru inspăimântător. Pentru că Pătățel este o pată de cerneală cu viață. Este însă cea mai importantă pată de cerneală pentru că îi este loial lui Ethan, îl învață să deseneze și să reînvie inspirația tatălui său, care este tot desenator. După ce vor citi Pătățel, pata de cerneală nu va mai fi niciodată la fel pentru copii.
- James Patterson, Chris Grabenstein: Max Einstein. Rebeli cu o cauză este o poveste despre o fetiță de 12 ani care face tot felul de lucruri normale pentru vârsta ei: este studentă la o importantă universitate americană, lucrează cu un institut renumit pentru a rezolva situații la nivel planetar, are prieten un puști miliardar, scapă de ditamai serviciile secrete care o urmăresc, are idei strălucite și mai mult, are umor. Fetițele ar vrea să o cunoască pe această domnișoară cu un nume celebru, Max Einstein, care poate fi și mai ales deveni ce dorește ea.
- James Patterson: Roboții din familia mea. Revoluția roboților este o carte despre lumea roboților și despre un personaj uman mititel care trebuie să facă față roboților din propria familie.