🪁Ai facut bagajul de călătorie? Descoperă cele mai frumoase jocuri de luat in vacanță!

Jocuri în aer liber pentru copii: Idei pentru joacă afară

Jocuri în aer liber pentru copii: Idei pentru joacă afară
Deși pentru mulți părinți poate fi destul de greu să-i desprindă pe cei mici din fața ecranelor, atunci când vremea e frumoasă, lucrurile se schimbă total. În sezonul cald, prichindeii iubesc să-și petreacă timpul în exterior, mai ales dacă au și câțiva parteneri de joacă. Aceștia pot fi părinții, frații, verișorii sau vecinii. Distracția poate să înceapă de la primele ore ale dimineții până la prânz, atunci când razele ultraviolete sunt foarte puternice. După ce soarele se mai domolește, mai spre seară, micii exploratori își pot relua activitățile în aer liber.

Un program zilnic care să cuprindă cât mai multe activități în aer liber și jucării de exterior îl va ajuta pe micuțul tău să se dezvolte armonios. Poate nu ți-a spus nimeni până acum, dar joaca face parte din procesul de dezvoltare, fie că vorbim despre dezvoltarea motorie, psihică sau emoțională. Un copil care este lăsat să se joace și, mai ales un copil care are mereu parteneri de joacă este un copil fericit, pregătit să exploreze tot ceea ce îi vor rezerva următorii ani.
 

Activități în aer liber

Ești în pană de idei? Nu știi ce să-i mai propui micuțului tău pentru a nu se plictisi în sezonul cald? Poți apela oricând la jocurile copilăriei. Iată câteva idei de activități în aer liber pentru copii:
 

Sticluța cu otravă

Un joc ideal pentru prietenii de la bloc sau pentru adunările între verișori este sticluța cu otravă. Se alege un jucător care va avea rolul de sticluța. Ceilalți îl vor prinde de degete. Sticluța va striga pe rând diferite lichide (exemplu: sticluța cu ulei, sticluța cu suc de portocale). Când va striga „sticluța cu otravă”, jucătorii se vor desprinde de degete și vor alerga. Cine va fi prins va deveni sticluță.
 

Limbo

Îți amintești de limbo – jocul care ne-a colorat și nouă serile de vară? Acum e timpul micuților noștri să dea startul distracției. Pentru limbo ai nevoie de doi copaci și o sfoară sau de un băț. Copii vor trece pe sub, fără să atingă limita. Cu fiecare rundă, spațiul devine tot mai strâmt. Cel mai elastic trebuie să câștige. Limbo face parte din lista cu jocuri de jucat afară, dar și în interior, atunci când vremea devine capricioasă.
 

Ursul doarme și visează

Ursul doarme este un joc specific grupurilor de prichindei veseli. Se alege ursul, care va sta în mijlocul cercului, ghemuit și cu ochii închiși. Ceilalți copii, care formează un cerc în jurul acestuia, vor cânta: „Ursul doarme și visează/ Că papucii lui dansează/ Lapte dulce sau cafea/ Să aleagă pe cine vrea.” Ursul deschide ochii, se ridică și își alege un înlocuitor.
 

Cu baloanele la salon

Și baloanele pot fi bărbierite, cu atenție și multă dibăcie. Bărbieritul baloanelor se numără printre cele mai moderne jocuri în aer liber pentru toată familia. Ai nevoie de cât mai multe baloane colorate, spumă de ras și cuțite din plastic (de unică folosință). Fiecare participant primește un balon plin cu spumă și începe să-l bărbierească. Câștigă doar cine nu sparge balonul.
 

Cursa cu obstacole

Nu e greu să găsești idei de jocuri în aer liber pentru copii. Trebuie doar să îți pui imaginația la încercare. Pe lângă spațiul special amenajat cu leagăne pentru copii, tobogane, balansoare și jucării, te poți folosi și de obiectele banale din curte. Poți crea astfel o cursă cu obstacole pentru micuțul tău, una la care să participe întreaga familie. Te poți folosi de pietre, ligheane cu apă, anvelope vechi, cutii și găleți pentru a organiza un traseu șerpuit. Cine reușește să-l parcurgă în timp record va obține titlul de învingător.
 

Cursa cu oul în lingură

Tot la capitolul jocuri de exterior se încadrează și cursa cu oul în lingură. Ai nevoie de câteva linguri din plastic și ouă proaspete. Oul va fi pus în lingură, iar fiecare participant va ține coada lingurii în gură până la linia de finish. Ritmul pașilor va fi tot mai alert de la o cursă la alta. Cine ajunge cu oul întreg la linia de finish va câștiga.


jocuri de exterior copii
 

Semaforul

Punem și semaforul pe lista cu jocuri pentru copii în aer liber. O persoană este desemnată semafor și se pune la un capăt al traseului. Când este orientat cu fața la ceilalți copii, spune: „semaforul este roșu”, iar grupul de prichindei va sta pe loc. Atunci când strigă „semaforul este verde”, ceata de pitici se va apropia. Semaforul se întoarce repede și repetă mișcarea. Cine este prins în mișcare se va întoarce la start. Câștigă cel care ajunge primul la semafor.
 

De-a v-ați ascunselea

De-a v-ați ascunselea este unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de exterior pentru copii, un joc pe care îl cunoaștem și noi la fel de bine. Un copil trebuie să își acopere ochii și să se îndrepte cu fața către un perete ori către un copac. El va număra până la 10 sau mai mult, în funcție de regulile stabilite în grup, în timp ce jucătorii se ascund. După ce expiră timpul, copilul care a stat cu ochii acoperiți va începe să își caute prietenii.
 

Ascultă și mișcă-te

Toate aceste jocuri de copii în aer liber pot fi jucate atât în grupul de prieteni cât și în familie, existând o singură regulă: „distrează-te până când se lasă seara!”. Ascultă și mișcă-te e un alt joc distractiv, care nu presupune recuzită. Un copil este destinat lider și va da diferite comenzi, precum: sari, ridică mâinile, stai într-un picior etc. Ceilalți coechipieri trebuie să execute comenzile cât mai rapid. Cine rămâne în urmă va fi eliminat din competiție.
 

Statuile

Statuile este un alt joc cu reguli simple. Copii dansează până când aud semnalul liderului și încremenesc precum niște statui de la muzeu. Jocul se reia odată ce un copil își pierde echilibrul. Câștigător va fi cel care trece cu brio de fiecare etapă.
 

Scaunele muzicale

Când te-ai jucat ultima dată scaunele muzicale? Ai nevoie de câteva scaune. Copiii vor dansa în jurul lor și vor ocupa un loc imediat ce muzica se oprește. Cine rămâne fără scaun va fi eliminat din joc. De la o rundă la alta se scoate câte un scaun, cu scopul de a fi tot timpul cu unul în minus. Câștigă cel care își coordonează perfect mișcările.
 

Telefonul fără fir

Un alt joc potrivit pentru prichindei este telefonul fără fir. Copiii se adună într-un cerc și își șoptesc un mesaj la ureche. Mesajul se va schimba pe parcurs și va face jocul foarte distractiv. Scopul final este ca mesajul transmis de emițător să ajungă intact la ultimul receptor. E o misiune grea, din acest motiv, acest joc încurajează ascultarea activă și comunicarea eficientă.
 

Măgărușul

Pentru măgărușul, copiii au nevoie de o minge. Se vor strânge toți într-un cerc, cu excepția măgărușului – copilul care va sta în mijloc. Cei din cerc vor plasa mingea de la unul la altul, iar măgărușul va încerca să o prindă. Dacă acesta va prinde sau va atinge mingea, va face schimb de loc cu cel care a pasat. E un joc care se poate juca și pe plajă, la mare.

jocuri pentru copii afara
 

Leapșa

Și leapșa este un joc foarte simplu, numai bun de jucat dimineața. Cei mici își vor consuma energia și așa nu vor mai trece peste somnul de la prânz. Jucătorii se adună în cerc și aleg un prinzător. Se dă un timp și toți încep să alerge. Cel care este prins, chiar și printr-o simplă atingere, devine prinzător și începe o nouă rundă.
 

Bowling în aer liber

Bowling-ul este un joc care contribuie la dezvoltarea fizică a celor mici, dar și la dezvoltarea gândirii, comunicării și acceptării. Ai nevoie de un set de bowling din plastic sau poți folosi o minge și câteva sticle pe care le ai deja acasă. Fiecare sticlă dărâmată aduce un punct pe panoul de control. Cine obține cele mai multe puncte va fi desemnat câștigător.
 

Cuțu, cuțu, unde este osul tău?

Acesta este un joc potrivit pentru copiii de toate vârstele. Cel care este desemnat câine se va întoarce cu spatele. În acest timp, ceilalți jucători vor ascunde osul la spate. Poate fi un os de jucărie sau un alt obiect desemnat de comun acord. Când cuțu se întoarce, toți ceilalți vor părea vinovați, iar el va trebui să ghicească la cine este osul, folosindu-se de un număr limitat de încercări.
 

Simon spune

Simon spune este un alt joc distractiv, mai ales pentru grupuri. Toți copiii se adună în cerc, iar Simon va da, pe rând, anumite porunci (exemplu: Simon spune să îți atingi capul, Simon spune să stai într-un picior, Simon spune să-ți acoperi ochii etc). Dacă nu se folosește expresia „Simon spune”, jucătorul care va îndeplini porunca va fi eliminat din joc. Ultimul rămas în picioare este desemnat câștigător și devine Simon în runda următoare.

Așadar, în sezonul cald copiii trebuie să-și petreacă o mare parte din timp afară. Excludem orele în care soarele strălucește cu putere, folosim protecție solară și alegem cele mai distractive jocuri pentru prichindeii de toate vârstele. Dezvoltarea prin joacă va ajuta adultul de mai târziu să se integreze, să ia decizii bine documentate și să privească fiecare provocare cu zâmbetul pe buze.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!