🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Jocurile copilariei: TOP 14 cele mai apreciate si indragite

Jocurile copilariei: TOP 14 cele mai apreciate si indragite
Copilăria noastră nu guverna în jurul tabletei și nici în jurul telefonului mobil. Noi nu ne jucam în rețea, ci afară cu toți prietenii, de dimineață și până seara târziu. În vacanța de vară era greu să fim luați în casă și, de cele mai multe ori, ajungeam în lacrimi. Astăzi, s-au schimbat puțin lucrurile, dar cu un minim de efort îl poți învăța pe prichindelul tău toate tainele jocurilor care ți-au făcut ție copilăria mai frumoasă. Este important ca cei mici să socializeze și să se joace în aer liber, atunci când vremea este favorabilă. În acest articol, vei descoperi un top cu cele mai îndrăgite jocuri din copilărie. Pe locuri, fiți gata, start!
 

1. De-a v-ați ascunselea

Cea mai importantă parte a evoluției societății moderne este că magazinele sunt pline cu jucării pentru copii, ceea ce înseamnă că îi poți organiza micuțului tău un program de joacă, chiar și atunci când trebuie să stați mai mult timp în casă. Prin joacă, el își va dezvolta toate abilitățile necesare adolescentului și adultului de mai târziu. Apoi, când soarele este sus pe cer, ieșiți să vă jucați împreună cu toată familia. De-a v-ați ascunselea era jocul preferat de toți copiii atunci când noi eram mici. Astăzi se mai joacă la grădiniță sau la școală. Regulile sunt simple: un copil va avea rolul de a-i găsi pe ceilalți membrii ai echipei, dar după ce a numărat până la un număr prestabilit și a ținut ochii închiși. Primul găsit va trebui să numere runda următoare.
 

2. Rațele și Vânătorii

Unul dintre cele mai apreciate jocuri vechi din copilărie este Rațele și Vânătorii, un joc care se poate juca în cel puțin 5 copii, mai exact: 2 vânători și 3 rațe. Vânătorii stau cât mai departe unul de celălalt și pasează mingea de la unul la altul, încercând să atingă rațele din mijloc. Pentru a ajunge în mare finală, rațele trebuie să se ferească de minge. Cea care rămâne până la ultima runda, va trebui să se ferească de loviturile vânătorilor de atâtea ori câți ani are. Cei mai mici sunt și cei mai norocoși în acest sens.
 

3. Țară, Țară, Vrem Ostași

Alte jocuri de jucat afară pentru grupurile de prichindei aduce în atenția noastră una dintre cele mai îndrăgite activități: jocul Țară, Țară, Vrem Ostași. Pentru a putea fi jucat va fi nevoie de cel puțin 6 participanți, prichindei care se vor împărți în 2 echipe. Copiii se vor ține strâns de mână, poziționându-se în 2 linii paralele. Prima echipă va striga numele jocului, iar ca răspuns, a două echipa va întreba: ,,Pe cine?”. Odată spus numele ostașului, acesta trebuie să alerge către echipa adversă și să rupă strânsoarea mâinilor. Dacă reușește, va lua un ostaș în echipa sa, dacă nu reușește va rămâne în echipa adversă.
 

4. Mima

Alte jocuri ale copilăriei țin de latura artistică sau teatrală. Mima, de exemplu, este un joc preluat și transformat într-o activitate distractivă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Vorbim despre un joc care poate fi adaptat în funcție de preferințe. Poate mima o singură persoană sau chiar 2 persoane, se pot alege teme specifice, se poate impune o limită de timp etc. Foarte important de menționat aici este și faptul că vorbim despre o activitatea care le stimulează celor mici capacitatea de concentrare, dar și abilitatea de a se exprima, de a înțelege, de a asculta activ și de a socializa. Mulți părinți optează și pentru jucării de rol. Acestea sunt importante în dezvoltarea prichindeilor.
 

5. Șotron

Dacă nu ai jucat Șotronul cu prichindelul tău până acum, ar fi cazul să faci o scurtă călătorie înapoi în timp. Ideal pentru zilele de vară, când poți desena cu creta pe asfalt, șotronul se juca sărind într-un picior, cât și în ambele. Jucătorul aruncă o piatră în fiecare căsuță (pe rând), parcurge traseul, ia pietricica și se întoarce la „start”. Ai grijă să nu calci pe liniile trasate sau să-ți pierzi echilibrul!

sotronul

6. Leapșa

Jocurile copilăriei aduc în atenția noastră multă veselie, spirit de echipă, dar și efort fizic. Noi chiar ne mențineam în formă, fără să fim conștienți de acest aspect. Leapșa, de exemplu, ne-a făcut să alergăm ore în șir doar pentru a prinde un alt partener de joacă, cu scopul de a da leapșa mai departe.
 

7. Flori, Fete și Băieți

Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de societate este Flori, Fete și Băieți. Regulile sunt simple: 2 copii din grup aleg un număr, iar restul trebuie să-l ghicească. Câștigătorul va alege o categorie dintre: flori, fete sau băieți. Cei care au stabilit și numărul ghicit vor alege câte un nume din categoria stabilită. Cel care a ghicit numărul va alege dintre cele două variante și va pleca împreună cu cel care a propus numele preferat să aleagă un alt număr. Jocul se repetă tot așa, fără să existe un câștigător. Accentul de această dată se pune pe socializare și cunoaștere.
 

8. Baba Oarba - Cum se joaca

Baba Oarba este un alt joc care ne-a făcut copilăria mai frumoasă și care poate aduce zâmbetele pe buzele prichindeilor noștri. Vorbim despre un joc simplu cu puține reguli, potrivit atât pentru afară, cât și pentru interior. Se stabilește perimetrul, se leagă un copil la ochi, iar ceilalți se răspândesc în jurul lui. Cel legat la ochi va trebui să atingă un alt participant la joc și să-i ghicească numele pentru a nu mai fi Baba Oarba.
 

9. Fazan

Îți amintești de fazan? Acest joc necesită cel puțin 2 participanți, iar regulile sunt simple: primul rostește în gând alfabetul, până când o altă persoană spune „stop”. Atunci, va rosti cu voce tare un cuvânt care începe cu litera la care s-a oprit. Fiecare participant va spune, pe rând, un cuvânt care să înceapă cu primele 2 litere ale cuvântului rostit anterior. Runda se termină atunci când un participant se blochează și nu știe să formeze un cuvânt cu cele 2 litere. Vorbim despre un joc care îi dezvoltă foarte mult pe prichindei, un joc educativ, care încă ține pasul cu trecerea timpului. Din acest punct de vedere, studiile au demonstrate că învățarea prin joc are un rol esențial în dezvoltarea prichindeilor. Astfel, îți poți îndrepta atenția asupra numeroaselor jucării educative, jucării care vor contribui la dezvoltarea fizică, psihică, socială și motorie a celui mic.
 

10. Țomapan

După fazan, vorbim despre ȚOMAPAN, nume care provine de la enumerația „Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume”. Fiecare participant la joacă va avea nevoie de o coală și de un pix pentru a face un tabel cu cele 7 categorii, dar și o coloană pentru a determina totalul punctelor acumulate. O persoană spune în gând alfabetul și cineva îl oprește. Litera la care a ajuns va fi prima cu care se completează tabelul. 20 de puncte va primi răspunsul corect la o categorie în care nimeni nu a știut să completeze, 15 puncte se oferă pentru răspunsul corect și unic față de ceilalți participanți, 5 puncte va primi un răspuns corect, dar similar cu alte răspunsuri, iar cu 0 puncte va fi notat cel care nu a găsit un răspuns corect. Cine câștigă?
 

11. Spânzurătoarea

Tot pe hârtie se joacă și Spânzurătoarea. Cel care trebuie să ghicească acel cuvântul stabilit va rosti anumite litere (pe rând). Dacă litera este corectă, aceasta se notează în spațiul punctat (poate apărea chiar și de 2, 3 ori). Dacă litera este greșită, cel care se ocupă de desenul cu omulețul spânzurat, va mai trasa o linie pe desen. Crezi că poți reuși?
 

12. Coarda

Acum sărim coarda doar la antrenamente, pentru a ne menține într-o formă de invidiat, dar în copilărie coarda era cel mai îndrăgit partener de joacă. Fiecare cifră de la 1 la 10 se sare într-un anumit fel, iar cel care reușește să treacă de toate etapele este declarat învingător. În general, pentru acest joculeț ai nevoie doar de multă imaginație, energie și poate câteva reguli. Oare poți sări coarda pe spate?

saritul cu coarda

13. Mațele Încurcate

Un joc amuzant, creativ, dar și foarte solicitant poartă numele de Mațele Încurcate. Pentru acest joc va fi nevoie de cel puțin 5 participanți: 4 dintre aceștia vor și mațele care se vor răsuci, iar unul va fi doctorul care va da indicații pentru a ajunge în poziția inițială. Dacă doctorul va reuși să ofere indicații precise, va intra în jocul celorlalte mațe și se va alege un alt doctor, dacă nu va reuși, jocul se va relua pentru el.
 

14. Elasticul

Pentru a juca elasticul ai nevoie de alți doi parteneri de joacă sau de un copac și alt obiect care să îți țină suport. În general, acesta se joacă în 3 copii care schimbă, pe rând, rolurile. Pentru început, elasticul se joacă la glezne, apoi la genunchi și tot așa. Oare cine reușește să câștige?

Așadar, copilăria este cea mai frumoasă etapă din viața unui om. Prin joc și joacă, prichindeii vor căpăta numeroase abilități, benefice pentru o dezvoltare armonioasă. Petrece cât mai mult timp alături de copilul tău și povestește-i despre jocurile care ți-au făcut ție copilăria frumoasă. S-ar putea să-i placă și să retrăiești, alături de el, acele vremuri în care jocul și joaca erau singurele taskuri de îndeplinit într-o zi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!