Bebelușul la 6 luni: Dezvoltare pas cu pas

Bebelușul la 6 luni: Dezvoltare pas cu pas
Au trecut deja 6 luni? Parcă ieri ajungeai acasă cu bebe de la maternitate, iar acum vă pregătiți de o nouă etapă. Timpul pare că se scurge cu o viteză amețitoare, iar prichindelul tău începe să te surprindă de la o zi la alta. A trecut ușor de la stadiul de nou născut la un bebeluș cu personalitate, emoții și dorințe, iar tu știi că viitorul vă pregătește mult alte surprize.

Concret, dezvoltarea bebelușului în primul an de viață include mai multe etape. La fiecare 3 luni, copilul tău deprinde noi abilități și devine din ce în ce mai sigur pe simțurile lui. În acest articol, vei descoperi ce face un bebeluș la 6 luni și care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont în procesul de creștere.
 

Principalele schimbări la 6 luni

O zi din viața lui bebe la 6 luni include mult somn, joacă, diversificare și cât mai mult timp petrecut cu părinții. La această vârstă, cel mic va atinge multe performanțe, precum:
  • Se rostogolește;
  • Apucă jucăriile cu mânuța;
  • Stă singur în șezut;
  • Devine din ce în ce mai curios;
  • Are simțurile mult mai dezvoltate;
  • Bebe zâmbește și devine din ce în ce mai expresiv;
  • Recunoaște persoanele cu care petrece mai mult timp.
De altfel, rutina zilnică este diferită față de primele zile de viață. Apar schimbări în ceea ce privește somnul, alimentația, particularitățile fizice și interesele prichindelului tău. Acum acordați o mai mare atenție diferitelor jocuri și jucării educative, bebe fiind dornic să cunoască noi texturi și să exploreze tot ceea ce îl înconjoară.
 

Bebe la 6 luni: particularități fizice

Cel mai probabil, pediatrul ți-a explicat că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și că nu trebuie să te neliniștească ideea că puiul tău ia mai puțin în greutate sau crește mai greu față de alți prichindeii de vârsta lui. Comunicarea cu medicul este esențială în această perioadă deoarece părinții au tendința de a se panica ușor.
 

Greutate și înălțime

În mare, ar trebui să știi că bebelușul la 6 luni cântărește între 5,8 kilograme și 9,2 kilograme în cazul fetițelor și între 6,4 kilograme și 9,7 kilograme în cazul băiețeilor. Se consideră că la jumătate de an, greutatea bebelușului la 6 luni ar trebui să se dubleze, comparativ cu cea de la naștere. În ceea ce privește înălțimea, băiețeii ar trebui să măsoare între 63 și 67,6 centimetri, iar fetițele între 61 și 70 de centimetri.
 

Puseul de creștere

Primul an de viață este considerat a fi cel mai important în dezvoltarea copiilor. Din acest motiv, este esențial să îi oferi cât mai multă iubire puiului tău și să petreci cât mai mult timp alături de el. Pentru că în această perioadă bebe se dezvoltă rapid, trebuie să te pregătești și pentru puseurile de creștere. În general, acestea apar încă din primele săptămâni și se repetă la 3, 6 și 9 luni. Astfel, puseul de creștere la 6 luni se poate manifesta prin apetit crescut ori lipsa poftei de mâncare, prin stări de agitație și prin somn neliniștit cu multe reprize de plâns în toiul nopții. Chiar dacă vorbim despre o etapă solicitantă, trebuie să știi că este absolut firească și că trece, în general, în câteva zile.
 

Erupția dentară

Tot în această perioadă, lui bebe îi vor apărea primii dințișori. Erupția dentară vine, de altfel, la pachet cu o stare de agitație și nervozitate. În acest sens, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să îi acorzi lui bebe toată căldura de care are nevoie. Pe lângă brațele confortabile ale părinților, prichindeii mai pot uita de starea de disconfort și cu ajutorul jucăriilor. Ai posibilitatea de a alege dintr-o gamă diversificată de jucării pentru copii de 0-1 ani, realizate special pentru a le însenina zilele.
 

Somnul lui bebe la 6 luni

Te întrebi cât doarme un bebe de 6 luni? Exceptând puseurile de creștere și primele reacții ale erupției dentare, somnul bebelușului la 6 luni este mult mai profund față de primele 4 – 5 luni de viață. Se va mai trezi pe timpul nopții și o va face pentru mult timp de acum în colo, dar nu atât de des. Astfel, prichindelul doarme în jur de 13 ore, dintre care 10 ore pe timp de noapte și 3 ore ziua, în 2 sau chiar 3 reprize. Așa cum se întâmplă și în cazul procesului de creștere, somnul bebelușului tău poate fi unul agitat sau unul liniștit, ceea ce înseamnă că inclusiv procesul de odihnă este diferit de la un copil la altul.

Somnul lui bebe la 6 luni
 

Rutina de somn

Deoarece odihna este importantă inclusiv pentru dezvoltarea sistemului imunitar, poți începe, încă din primele luni de viață, să-i creezi micuțului tău o rutină de somn. În acest fel, bebe se poate obișnui mult mai ușor cu ideea de separare din timpul nopții. Uite cum poate arăta rutina de „noapte bună”:
  • O băiță cu spumă, joacă și cât mai multe jucării pentru apă;
  • Un masaj reconfortant pentru micuțul proaspăt ieșit din cădiță;
  • O poveste captivantă;
  • O porție zdravănă de pupici și îmbrățișări.
 

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Pentru că cea mai mare dorință a părinților este ca bebe să reușească să doarmă nestingherit, fără să se trezească de prea multe ori pe parcursul nopții, ți-am pregătit o scurtă listă cu principalele aspecte de care să ții cont:
  • Asigură-te că temperatura aerului este una favorabilă;
  • Hainele și lenjeria din pătuț ar trebui să fie realizate din materiale fine, delicate cu pielea bebelușilor;
  • Prezența televizorului și lumina pot tulbura somnul prichindeilor;
  • Ai grijă să fii alături de bebe atunci când se trezește.
 

Alimentația la 6 luni. Ce mănâncă bebe?

În ceea ce privește alimentația bebelușului la 6 luni, vorbim despre o altă schimbare majoră la voi în familie. Cel mai probabil, puiul tău a făcut deja cunoștință cu procesul de diversificare sau se apropie cu pași grăbiți de acesta. Nu se va renunța la porțiile de lapte, fie că vorbim de laptele matern sau formula de lapte, ci doar se vor introduce alimente solide. Bebe va face, în sfârșit, cunoștință cu fructele și legumele bogate în vitamine, cu cerealele speciale pentru vârsta lui și va fi pregătit să mănânce inclusiv brânză și iaurturi, dar și carne de pasăre sau pește.
 

Piureuri delicioase pentru bebeluși fericiți

La vârsta de 6 luni, bebe nu va putea să consume alimentele așa cum le consumă părinții. Din acest motiv, piureurile din fructe și legume vor face pare din rutina voastră zilnică de masă. Textura omogenă, dar și gustul delicios îl vor convinge pe cel mic să mănânce cu poftă. Pe de altă parte, trebuie să știi că se poate întâmpla ca bebe să refuze anumite alimente la început. Nu îl forța, dar nici nu renunța la ideea de a mai încerca. Iată câteva exemple cu care poți începe procesul de diversificare:
  • Piure de banană;
  • Piure de cartof dulce și morcov;
  • Piure de mere și dovlecel;
  • Piure de pere și avocado;
  • Piure de broccoli și morcov;
  • Piure de avocado și banană.
1186
 

Sfaturi utile pentru mămici

Pentru că procesul de diversificare vine la pachet cu multe emoții pentru părinți dar și cu diferite reacții din partea prichindeilor, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să găsești soluții potrivite pentru a-l menține pe bebe la masă. Îi poți oferi, de exemplu, câteva jucării din lemn în timp ce îl hrănești. În acest fel, s-ar putea să fie dornic să rămână în scăunel destul de mult timp, suficient pentru a termina porția de mâncare. Iată și alte sfaturi utile:
  • Nu adăuga sare și nici alte condimente în mâncarea bebelușului;
  • Asigură-te că bebe nu are alegerii sau intoleranță la anumite alimente;
  • Nu-l forța pe cel mic să mănânce;
  • Adaugă alimente noi la un interval de 4 – 5 zile;
  • Lasă-l pe bebe să se hrănească singur dacă își dorește, chiar dacă are un stil aparte de a duce lingurița la gură.
 

Activitățile și comunicarea cu bebelușul de 6 luni

La vârsta de 6 luni, prichindelul tău începe deja să recunoască lucrurile pe care le vede zilnic, dar și persoanele din jurul său, în special membrii familiei cu care petrece cel mai mult timp. De altfel, îl vei surprinde destul de des zâmbind sau râzând cu poftă. Tot la 6 luni, bebe va scoate diferite sunete și este foarte probabil să auzi primul mama sau tata. Fiecare cuvânt va fi compus din sunete, precum: ma-ma, ta-ta, ba-ba, pa-pa. Pentru a-l stimula în procesul de comunicare este indicat să-i vorbești foarte mult și să-i răspunzi…deși de cele mai multe ori nu vei ști ce vrea să zică.

Joaca este, de altfel, un element esențial în procesul de dezvoltarea a abilităților de comunicare. Asigură-te că petreci cât mai mult timp cu el în camera de joacă și chiar nu ar strica să îi cumperi câteva centre de activități. Lasă-l să analizeze jucăriile, oferă-i timp să cunoască texturile noi și povestește-i despre jucăriile voastre.

Așadar, bebelușul la 6 luni este cu mult schimbat față de primele zile de viață. Putem spune că este un voinicel care deja a făcut cunoștință cu diversificarea, are o jucărie preferată și se pregătește de apariția primilor dințișori.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!