🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Copiii si tehnologia: Cum previi dependenta digitala

Copiii si tehnologia: Cum previi dependenta digitala

Tehnologia este o sabie cu două tăișuri. Dacă știi să o folosești în interesul tău se va dovedi o adevărată resursă și un ajutor de încredere, dar dacă nu ai grijă, poate deveni un coșmar. Cu atât de multe oportunități, dar și pericole pe internet, nu este de mirare că mulți copii cad pradă unor situații complicate, uneori cu consecințe financiare, alteori cu traume psihologice. Relația dintre copii și tehnologie a fost mereu complicată, dar nu este imposibil de gestionat. Cea mai rea strategie este inacțiunea. Mulți dintre copiii care intră în probleme datorită interacțiunilor online nu sunt supravegheați deloc de părinți și nu au o educație despre riscurile la care se expun. Tocmai de aceea, învață din greșelile altora și pregătește-te din timp.

Ți-am pregătit un articol despre cum să preiei controlul asupra siguranței online a copilului tău. Până la urmă, nu este vorba despre izolarea sa de viața online, ci despre oferirea celor mai bune experiențe și evitarea, pe cât posibil, a celor negative.

Sfaturi de educație digitală pentru copii
 

Vorbește deschis cu cel mic despre activitatea sa online

Viețile noastre nu se mai desfășoară alături de un grup restrâns format din familie, cunoștințe și vecini, ci din sute, poate chiar mii sau sute de mii de persoane. Online-ul poate să ne confere tuturor o deschidere mai mare către lume. Dar impactul vieții noastre de pe rețelele de socializare poate să aibă repercusiuni asupra celei din afara ecranelor. 

Copiii încep interacțiunea constantă cu tehnologia de la vârste mici, precum cea de doi ani, de aceea trebuie să cunoască cum funcționează internetul, ce efecte au acțiunile sale online și ce implică activitățile pe care el le desfășoară acolo.

Dacă în primă fază copilul petrece mai mult timp pe YouTube și alte aplicații puțin interactive, cu cât crește mai mult cu atât va putea să intre mai mult în lumea jocurilor pe calculator, tabletă sau smartphone și a aplicațiilor de social media. 

În funcție de vârsta sa, discută cu el despre lucrurile care sunt permise și cele pe care nu are voie să le facă. De exemplu, ar putea să îți acceseze telefonul și să cumpere de pe un site unde ai introdus în prealabil datele contului bancar. De asemenea, poate să interacționeze cu conținut nepotrivit pentru vârsta sa. 

Ca să previi aceste situații, monitorizează-i activitatea online și din când în când discutați. Dacă consideri că unele jocuri sau aplicații nu sunt potrivite pentru vârsta lui, explică-i argumentat. Copiii au nevoie de explicații coerente pentru că altfel vor crede că sunt îndreptățiți.

De la vârsta de 5 ani poți să-i vorbești despre reputația sa online, modul în care se comportă, interacționează și se prezintă online. Poate nu știe că acțiunile sale de pe internet sunt private, dar după ce îi vei spune acest lucru va fi mult mai atent.
 

Sfaturi de educație digitală pentru copii
 

Discutați despre dependența digitală și timpul petrecut în fața gadgeturilor 

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport cu recomandări referitoare la timpul online al copiiilor. Realitatea este, însă, diferită de recomandările specialiștilor în sănătate. Între 0 și 18 luni ei nu ar trebui să petreacă timp în fața niciunui ecran, dar de fapt o fac în medie 42 minute în fiecare zi. Pentru celelalte categorii de vârstă lucrurile stau astfel: 

  • 18-24 luni: Recomandare - deloc spre puțin; Realitate - 42 minute;
  • 1-5 ani: Recomandare - nu mai mult de 1 oră; Realitate - 2 ore și 39 minute;
  • 6-8 ani: Recomandare - fără o limită clară, dar să nu interfereze cu activitățile fizice și somnul; Realitate - 2 ore și 56 minute;
  • 8-12 ani: Recomandare - fără o limită clară, dar să nu interfereze cu activitățile fizice și somnul; Realitate - 4 ore și 44 minute
  • 13-18 ani: Recomandare - fără o limită clară, dar să nu interfereze cu activitățile fizice și somnul; Realitate - 7 ore și 22 minute.
 

Aceste recomandări sunt făcute cu ajutorul medicilor pediatri și sunt construite în jurul dezvoltării armonioase atât fizice, cât și psihice a copiilor. Desigur, este greu să controlezi complet cât timp vor petrece pe gadgeturile pentru copii, dar poți să limitezi timpul sau să creezi reguli. Copiii ar putea să petreacă o zi întreagă stând în fața unui ecran. 

Unul dintre dezavantajele tehnologiei este riscul de dependență digitală pe care îl creează. Asigură-te că cel mic nu petrece mai mult de 30 de minute pe un gadget și setează o perioadă a zilei în care poate să se relaxeze pe un device preferat și nu lăsa la întâmplare prin casă „tentații”. 

Vorbiți despre importanța activităților care presupun deconectarea de lumea online. Seara, cu cel puțin o oră înainte de culcare, nu ar trebui să mai petreacă timp în fața niciunui ecran deoarece lumina albastră provoacă probleme cu somnul.

Cea mai simplă regulă, dar și cea mai sănătoasă pentru buna dezvoltare a copilului tău este următoarea: fără dispozitive înainte de 3 ani, fără jocuri video înainte de 6 ani, fără acces nesupravegheat la internet înainte de 9 ani, fără social media înainte de 12 ani.

Învață-l să își protejeze confidențialitatea

Multe dintre meme-urile celebre cu copii și care s-au viralizat la nivelul întregii planete au fost create de persoane care le-au găsit online. Așa că data viitoare când postezi o fotografie sau un video cu cel mic gândește-te de două ori înainte să apeși butonul „POST IT”. Odată ce conținutul a fost distribuit online, este aproape imposibil să controlezi care va fi parcursul său.  

Poate că mulți dintre adulți nu sunt nici ei foarte bine informați referitor la confidențialitatea lor, dar poți să-i spui celui mic care sunt consecințele dezvăluirii informațiilor cu caracter personal online. Multe rețele de socializare încurajează etichetarea persoanelor, adăugarea locației și postarea unor informații personale. Dacă pentru companii aceste informații sunt absolut necesare, pentru copii ele pot să aibă repercursiuni grave. Vorbește cu copilul tău și sfătuiește-l să nu posteze numerele de telefon, adresa de acasă, școala unde învață, și nici măcar adresa de email, dacă are una.

De asemenea, când vine vorba de fotografii, setează-i o audiență restrânsă și nu una globală. Dacă vrea să posteze fotografii, cere-i să ți le arate înainte să o facă. În cazul în care consideri că unele sunt total neadecvate pentru că divulgă informații personale sau poate vor avea un impact negativ în viitor, explică-i motivul pentru care îi refuzi postare

Vorbiți despre avantajele și dezavantajele tehnologiei

Cel mai bun mod în care să îți faci copilul să realizeze care sunt avantajele și dezavantajele tehnologiei este să vorbiți deschis despre acest subiect. Mai întâi întreabă-l pe el ce părere are, după care poți să completezi. De aici va începe cu siguranță o dezbatere. 

Oricât de mici ar fi, cei mici tot vor găsi și dezavantaje ale tehnologiei. Când vine vorba de monitorizarea timpului online și folosirea instrumentelor digitale în moduri educative sau folositoare, copiii te pot uimi. 

Unele dintre avantaje sunt creșterea activităților curriculare, învățarea unor programe sau aplicații care le vor putea folosi mai apoi în carieră (copiii pasionați de fotografie ar putea învăța Photoshop), exersarea limbilor străine, accesul la resurse educaționale, etc. 

Din păcate, dezavantajele pot fi dependența de jocurile și activități online, cyberbullying, pot avea probleme cu stima de sine sau dimpotrivă, narcisiste. În plus, petrecerea excesivă a timpului în fața ecranelor de toate mărimile poate să ducă, în timp, la izolare și probleme de relaționare sau de reglare a emoțiilor.

Demonstrează-i cum să fie în siguranță pe social media

Siguranța celui mic trebuie să primeze pe toate planurile. Așa cum nu îl lași nesupravegheat în afara școlii înainte de 12 ani, asigură-te că și în mediul online este în siguranță. Fă-ți cont pe rețelele de socializare pe care le folosește sau întreabă-l dacă știe care sunt setările de confidențialitate le acestora. 

Învață-l să îți spună despre situațiile pe care le consideră periculoase sau neadecvate vârstei și contextului. Mulți copii cad victime ale agresiunilor online, agresiuni despre care părinții nu știu,

Dacă cel mic are acces la o rețea de socializare, asigură-te că știe să facă următoarele acțiuni:

  • Poate să raporteze postări necorespunzătoare sau jignitoare;
  • Poate să blocheze o persoană;
  • Știe să își țină informațiile private.
 

Sfaturi de educație digitală pentru copii
 

Discutați despre echilibrul dintre viața online și offline

Uneori, ce este prea mult strică. De exemplu, o viață complet offline și deconectată de instrumentele digitale îi va crea un dezavantaj copilului și va fi pe o poziție de inferioritate față de cei de vârsta sa. Pe de altă parte, o viață trăită exclusiv în fața ecranelor poate să îi afecteze capacitatea celui mic de a se integra în societate.

De aceea există următoarea dilemă - cum pot părinții să îmbine noile tehnologii și timpul liber? Nu există un model perfect sau unul aprobat de specialiști, ci răspunsul este moderația. 

De la 10 ani poți să vorbești cu copilul tău despre importanța unui echilibru, dar și cum puteți să-l aplicați situației voastre și stilului de viață. 

Oferă-i alternative la jocurile pe calculator sau social media

În timpul pe care îl au liber copiii vor căuta să și-l umple cu activități care le fac plăcere. Tentația tehnologiei este foarte mare, dar nu o lăsa să domine celelalte activități. Încurajează-l să practice un sport, să participe și la activități extracurriculare, să se întâlnească cu prietenii, să petreacă timp în aer liber sau să își găsească un hobby. 

Există o mulțime de jocuri de socializare pe care să le jucați. Construiți lego sau orice activitate care implică o doză de imaginație și creativitate. Încurajează-l mereu să își urmeze pasiunile și instinctele.

Educă-l prin puterea exemplului

Copiii sunt mereu atrași de puterea exemplului. Dacă setați anumite reguli de folosire a tehnologiei atât în casă, cât și în afara ei, cel mai probabil te va urmări să vadă dacă tu te conformezi regulilor. Cum poate să aibă încredere că sfaturile pe care i le dai sunt bune dacă nici tu însuți nu le urmezi?

Concluzie

Relația dintre copii și tehnologia este una care evoluează constant și cu cât aceștia înaintează în vârstă, cu atât lucrurile se complică. Pune-le la dispoziție tehnologia și instrumentele digitale ca să se pregătească pentru piața muncii de mâine, dar nu uita să le insufli și dragostea pentru jucăriile autentice, cele făcute să le ascută simțurile. 

Aruncă o privire prin jucăriile și jocurile pentru copii!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!