🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

La cate luni stau bebelusii in sezut: Etape pas cu pas

La cate luni stau bebelusii in sezut: Etape pas cu pas
Momentul în care bebelușul începe să stea în șezut este unul dintre cele mai importante etape din dezvoltarea lui. Pe lângă faptul că va fi mult mai ușor să faceți diferite activități împreună, bebe începe să se pregătească de mersul de-a bușilea. Practic, perioada în care acesta reușește să stea în șezut este o etapă în care musculatura brațelor și picioarelor se dezvoltă. Din acest motiv, este important să acorzi o deosebită atenție acestui aspect și să-l ajuți pe cel mic cu diferite exerciții de stimulare. În cele ce urmează, vei descoperi la ce vârstă stau bebelușii în șezut, dar și care sunt recomandările specialiștilor pentru o dezvoltare armonioasă.
 

La ce vârstă reușește bebe să stea în șezut?

Oare la câte luni stă bebelușul în șezut? Cu siguranță, ți-ai adresat această întrebare încă din momentul în care cel mic se afla în burtică și ai făcut numeroase cercetări. Astfel, ai aflat că unele mămici susțin că bebe stă în șezut la 3 luni sau că bebe stă în șezut la 4 luni. Altele spun că prichindeii lor au făcut primele încercări de a sta în șezut la vârsta de 6 - 7 luni. După cum ți-ai dat seama, părerile sunt împărțite, ceea ce este absolut normal. Fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare. Unii stau în șezut mai devreme, alții mai târziu, unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu și tot așa. În plus, dobândirea abilităților de mișcare necesită timp și răbdare. Totul trebuie să se întâmple firesc.

De regulă, prichindeii reușesc să stea în șezut, fără sprijin, la vârsta de 7 - 8 luni, dar nu vorbim despre o situație universal valabilă. Unii bebeluși fac primele încercări încă de la vârsta de 5 luni și alții pe la 8 – 9 luni. Scenariul în care bebe stă în șezut de la 3 – 4 luni este unul mult prea optimist. Pe de altă parte, dacă cel mic împlinește vârsta de 10 luni și observi că nu face nici măcar o încercare în acest sens, este recomandat să consulți medicul pediatru. În orice caz, nu trebuie să te sperii, unii bebeluși încep să stea în șezut, fără ajutor, la vârsta de 11 - 12 luni.
 

Cum ajuți bebelușul să stea în șezut?

Probabil ai auzit că unele mămici îi forțează pe cei mici să stea în șezut, ceea ce nu este deloc normal. Specialiștii consideră că prima inițiativă trebuie să vină din partea lui. Sigur că îl poți ajuta cu diferite exerciții, iar cu răbdare și pricepere, vei observa că va face primele încercări în acest sens. Exercițiile de stimulare a musculaturii, dar și jocurile de îndemânare au un rol cheie în această etapă.
 

Când este pregătit bebe să stea în șezut?

Atunci când punem bebelușul în șezut, iar el nu este pregătit pentru această etapă, se va simți descurajat. Concret, dacă musculatura lui nu este încă dezvoltată, bebe va rămâne blocat într-o anumită poziție și nu va ști cum să reacționeze. Iată care sunt cele mai importante semne care îți pot sugera faptul că bebe este pregătit pentru această etapă:
  • Bebelușul reușește să-și susțină singur capul;
  • A început deja să-și controleze mișcările mâinilor și picioarelor;
  • Se întoarce de pe o parte, pe alta, fără să primească ajutor. 
cand sta bebelusul in sezut
 

Exerciții pentru stimulare: ajută-l pe bebe să stea în șezut

Răbdarea este cea mai importantă calitate a părinților, mai ales în primii ani de viață ai prichindeilor. Astfel, stimularea celui mic pentru a sta în șezut trebuie să fie constantă, făcută cu răbdare și pricepere. Tu știi cum stimulezi bebelușul să stea în șezut? Iată câteva exerciții care ți-ar putea fi de folos:
  • Așează-l pe cel mic pe burtică, chiar în pătuțul lui și încurajează-l să-și ridice capul. Pentru început, va avea nevoie de ajutorul tău, dar vei observa că, după un timp, va reuși să facă singur acest lucru. O primă performanță pentru toată familia;
  • Tot atunci când stă pe burtică, îl poți atrage cu diferite jucării. Stai în fața lui și încurajează-l să se târască spre tine. Pentru a face acest exercițiu, vei avea nevoie de jucării pentru copii de 0-1 ani. Este esențial să îi cumperi celui mic doar jucării adecvate vârstei;
  • Atunci când stă pe spate, îți poți pune mâinile sub brațele lui și, mai apoi, să le ridici. Se va obișnui cu mișcarea și vei observa ca va începe și el să participe la exercițiu;
  • Atunci când îl ții în brațe, încearcă să îl așezi în șezut, pe canapea sau în pat, iar tu doar să îl sprijini. În acest fel, el se va simți în siguranță și va învăța cum să-și mențină echilibrul.
E important să știi că bebe nu va sta din prima în șezut, chiar dacă musculatura lui este suficient de dezvoltată pentru această etapă. Pentru început, îl poți așeza tu în șezut, apoi supraveghează-l pe toată perioada în care încearcă să își găsească echilibrul. Pregătește-te pentru multe încercări eșuate, dar și pentru câteva reprize de râs.
 

Amenajarea unui spațiu sigur pentru bebe

Acum știi când stă bebelușul în șezut, dar și ce ai de făcut pentru a-I stimula în acest sens. În plus, începi să conștientizezi și faptul că această etapă te aduce mult mai aproape de cea în care prichindelul tău va învăța să facă primii pași. Astfel, este indicat să începi să îi creezi un spațiu special amenajat, lipsit de pericole și obiecte cu care s-ar putea lovi. În general, un astfel de colț se poate amenaja într-o cameră destinată doar lui sau chiar în living ori în camera în care petreceți cel mai mult timp în familie. Încearcă să îl ții departe de obiectele de mobilier cu colțuri ascuțite sau de cele care se pot mișca foarte ușor pe parchet. Tot acum este cel mai potrivit moment pentru a achiziționa diferite centre de activități. Cei mici încep să se dezvolte, să cunoască lumea din jur, iar jucăriile multifuncționale reușesc să-i stimuleze, să le capteze atenția, având un rol esențial în procesul de dezvoltare armonioasă. Iată câteva aspecte de care să ții cont în amenajarea unui spațiu sigur pentru bebe:
  • Asigură-te că nu se poate lovi de colțurile obiectelor de mobilier;
  • Prinde piesele de mobilier de perete sau de podea, dacă este cazul;
  • Blochează-i accesul la geamuri, scări, baie sau bucătărie;
  • Folosește capace de siguranță pentru prizele din casă;
  • Asigură-te că cel mic este înconjurat de jucării senzoriale și educative, specifice vârstei lui.

cand stau bebelusii in sezut
 

Ce trebuie să eviți în această perioadă?

Așa cum spuneam, dezvoltarea bebelușului pe luni, implică o serie de etape care pot fi resimțite diferit de fiecare copil în parte. Astfel, dacă prichindelul tău are deja 7 luni și nu stă în șezut, nu trebuie să te sperii și nici să-l forțezi să facă acest lucru. Încurajează-l să facă primele mișcări în acest sens, cu ajutorul exercițiilor de dezvoltare a musculaturii și consultă medicul pediatru atunci când ai nelămuriri. Reține că atunci când îl forțezi, poți contribui, fără să îți dai seama, la apariția defectelor de postură. Uite ce ar trebui să eviți în această perioadă:
  • Nu îl forța pe cel mic să stea în șezut;
  • Evită să îl sprijini cu perne, în speranța că se va obișnui cu această poziție;
  • Nu așeza suportul pentru spate și cap în așa fel încât cel mic să stea cât mai sus în cărucior.
Așadar, dacă și tu te-ai întrebat adesea “la câte luni stau bebelușii în șezut”, acum știi că răspunsul poate fi diferit de la un prichindel la altul. În general, cei mici reușesc să ajungă la această performanță în jurul vârstei de 7-9 luni, dar există și cazuri în care procesul este puțin mai lent, iar bebe se ridică singur în șezut pe la 10 – 11, chiar 12 luni. De reținut este și faptul că cel mic trebuie ajutat de părinți în tot acest proces, iar atunci când există neclarități, cel mai bun sfat pe care îl poți primi este să apelezi la ajutorul unui medic de specialitate.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!