🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

La ce vârstă încep copiii sa meargă

La ce vârstă încep copiii sa meargă
Pentru părinți, fiecare nou început al bebelușului este un mare motiv de bucurie. Prima băiță, primul chicotit, primul cuvânt și primul pas sunt doar câteva dintre cele mai frumoase momente din viața de familie. Ai ajuns acasă cu bebe și te întrebi deja când o să înceapă să exploreze fiecare colțișor al camerei? Să știi că o să mai dureze puțin, iar până va face primii pași, puiul tău va trece prin mai multe etape. În cele ce urmează, vei descoperi la ce vârstă merg copiii, dar și care ar trebui să fie primele semne de îngrijorare.
 

Factorii care pot influența primii pași

În general, copiii fac primii pași în jurul vârstei de 12 – 14 luni, dar există și excepții. Concret, unii prichindei sunt mai curioși și mai voinicei, reușind să meargă mai devreme, în timp ce alții fac primii pași mai târziu, chiar și în jurul vârstei de 18 luni. Nu trebuie să te îngrijoreze acest aspect, mai ales dacă mergi regulat la controalele de rutină, iar pediatrul te-a asigurat că cel mic își urmează propriul curs de creștere și dezvoltare. Iată care sunt factorii care pot influența acest proces:
  • Personalitatea – Dacă bebe este mai îndrăzneț sau mai curios din fire, s-ar putea să se ridice în piciorușe mai devreme.
  • Greutatea – Nu este neapărat o regulă, dar, în general, prichindeii mai subțirei se ridică mai devreme în piciorușe.
  • Genetica – Dacă mami sau tati a făcut primii pași mai devreme sau mai târziu, este posibil ca bebe să-i semene.
primii pasi ai bebelusului
 

Dezvoltarea motorie în primele luni de viață

Ești curios să afli la cate luni merge bebelușul in picioare?Ei bine, până atunci, bebe va trece prin alte etape și este important să înveți să te bucuri de fiecare moment, încurajându-ți prichindelul să capete încredere în propriile mânuțe și piciorușe.
 

Rostogolirea

Între 4 și 7 luni, bebelușul începe să se rostogolească din față în spate, fiind tot mai curios de ceea ce se întâmplă în jur, dar și mult mai atașat de jucării. Aceasta este prima etapă importantă din tot ceea ce înseamnă dezvoltarea motorie a micuțului tău. Asigură-te că elimini orice risc și că ești lângă el atunci când încearcă să se rostogolească de la stânga la dreapta.
 

Șezutul

În general, bebelușul la 6 luni reușește să stea singur în șezut, deși va avea nevoie de sprijin la început. În plus, va avea nevoie de ajutor pentru a reveni pe spate sau pe burtică. Deși bebe stă în șezut, nu va reuși să treacă de la o poziție la alta, încă mai are de învățat.
 

Târâtul

Între 7 și 10 luni, bebe deja prinde mai multă încredere și începe să se târască, folosindu-și mâinile și picioarele. Pentru a-l stimula, poți achiziționa jucării pentru copii de 0-1 ani. Așează-te la câțiva centimetri distanță, arată-i jucăria preferată și lasă-l să vină la ea.
 

Mersul de-a bușilea

Acum știi când stă bebelușul în șezut, dar și când începe să se târască, motive de bucurie pentru întreaga familie. Cu toate acestea, mersul de-a bușilea reprezintă etapa în care deja simți că ai un prichindel tot mai activ prin casă, un voinicel grăbit, dornic să exploreze fiecare încăpere și, în general, orice lucru care îi iese în cale. Odată ce descoperă că poate ajunge sigur la jucăria preferată, pe la 9 – 10 luni, prichindelul începe să meargă de-a bușilea și s-ar putea să-i placă atât de mult această activitate, încât va întârzia puțin etapa în care se va ridica în picioare. Încă nu ai niciun motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, este absolut esențial să te asiguri că bebelușul tău nu are acces la scări sau la diferite obiecte care îi pot pune viața în pericol. Nu uita că în această perioadă, copiii sunt foarte curioși.
 

Ridicarea in picioare

Acum știi la câte luni stă bebelușul în șezut, dar și la câte luni merge bebelușul de a bușilea, ceea ce înseamnă că te-ai pregătit pentru următoarea etapă. După 9 – 10 luni, copiii descoperă bucuria de a se ridica în piciorușe, sprijinindu-se cu mânuțele de pat sau de orice alt obiect de mobilier din casă. Aceasta este etapa care te va ține cel mai mult cu sufletul la gură. Pregătește-te de câteva căzături, plânsete sau chiar hohote de râs. Încearcă să nu te sperii atunci când bebe cade. În acest fel, el nu va avea tendința să plângă, ci va zâmbi și, cel mai probabil va încerca să se ridice.
 

Mersul sprijinit

Primii pași ai bebelușului vor fi făcuți pe lângă mobilă, sprijinindu-se de diferite obiecte. Acum, mai mult ca niciodată, va trebui să îi fii alături pentru a-l ajuta atunci când va avea nevoie, dar și pentru a-l stimula. Include jucăriile din lemn în rutina voastră și stimulează-l prin joc și joacă să mute jucăriile preferate dintr-o parte în alta a camerei.
 

Primii pași pe cont propriu

De la mersul sprijinit, până la a face primii pași pe cont propriu mai este doar puțin. Reține că, o perioadă, îi va fi destul de greu să-și mențină echilibrul mai mult timp, ceea ce înseamnă că bebe va face câțiva pași, apoi va cădea în șezut. Lasă-l să se ridice, ajută-l dacă are nevoie și încurajează-l să meargă din nou.

metode stimulare copii
 

Semne care indică întârzieri în dezvoltarea motorie

Înainte de a discuta despre mersul întârziat la copii, îți reamintim că fiecare prichindel are propriul ritm de creștere. Din acest motiv, pediatrul are un rol esențial în dezvoltarea copilului tău, solicitând diferite investigații atunci când consideră că există motive reale de îngrijorare. Deși mersul la bebeluși nu are un parcurs identic pentru fiecare, există câteva semne care ar putea să te pună pe gânduri. Concret, un copil cu întârzieri motorii nu își va putea ține capul singur la 3 luni și nici nu va reuși să stea în șezut la 6 – 7 luni. Pe de altă parte, există și etape peste care unii prichindei sar. Da, se întâmplă ca micii exploratori să treacă peste perioada mersului de-a bușilea, ridicându-se direct în picioare.
 

Rolul părinților în dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului

Pentru a-l încuraja pe cel mic să meargă, specialiștii recomandă să petreci cât mai mult timp cu el, dar să-i limitezi spațiul de acces, în așa fel încât să nu se accidenteze atunci când vă jucați. Pentru că părinții au un rol esențial în dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului, este recomandat să îl însoțești pe prichindel la fiecare pas, dar fără să-l ghidezi. Lasă-l să exploreze și nu-l copleși cu cerințe.

Așadar, fiecare prichindel are propriul său ritm de dezvoltare, ceea ce înseamnă că va face primii pași mai devreme sau mai târziu. Mergi la fiecare control de rutină pentru a elimina orice motiv de îngrijorare!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!