Metode eficiente de a determina copii sa invete

Metode eficiente de a determina copii sa invete

Un copil care învață mai greu sau unul dezinteresat de școală are nevoie de susținerea ta atât prin laude și recompense, cât și prin sprijin moral, încurajare, ghidare și orice altceva l-ar ajuta în procesul de studiu.
 
Stimularea copilului să învețe poate fi făcută prin metode simple, cum ar fi crearea unei atmosfere plăcute și atractive pentru lectură sau implementarea practicilor asociate cu stilul de studiu potrivit acestuia. Descoperă în acest articol ce presupune fiecare metodă și ce sfaturi utile ar trebui să urmezi.

Cum stimulezi un copil să învețe prin metode simple

Câteva schimbări mici în rutina zilnică îi pot reda copilului tău motivația de a învăța. Uneori, este de ajuns să găsești cărți pentru copii care acoperă un subiect interesant pentru acesta, astfel încât să descopere bucuria de a citi. Alteori, pot fi utile metode precum învățarea prin joacă sau abordarea stilului potrivit de studiu. 

Atmosferă plăcută de învățare

Copiii care învață greu pot fi stimulați să dedice mai mult timp lecturii dacă părinții le oferă propriul lor exemplu. Stabilește un moment din zi în care să citească toți membrii familiei măcar 20 de minute. 
 
Lectura zilnică a cărților lui preferate îl poate ajuta pe copil să își dezvolte vocabularul, capacitatea de a înțelege și de a face conexiuni, precum și plăcerea și ușurința de a învăța ceva nou. Descoperă care sunt beneficiile cititului și vezi câteva sfaturi pentru o lectură plăcută și eficientă.

O altă metodă simplă ar fi să vă uitați împreună la documentare sau emisiuni educative. Creează o atmosferă plăcută de învățare, astfel încât școlarul să acumuleze informații noi și interesante fără să simtă o presiune din partea părinților sau a profesorilor. 
 

Cum stimulezi un copil să învețe: Metode și sfaturi eficiente

Învățare prin joacă

Renunță la metode ca memorarea lecției pe de rost, deoarece nu dau rezultate eficiente. În schimb, încearcă să incluzi în programul acestuia jocuri sau activități distractive prin care să învețe în mod activ. 

Spre exemplu, faceți împreună experimente științifice simple, cu ingrediente și instrumente care se găsesc ușor. Ulterior, copilul poate folosi elemente învățate în timpul jocurilor pentru a face conexiuni sau a reține cu entuziasm informații din orele de științe ale naturi, fizică sau chimie. 

Tot prin joacă poți încuraja copilul, în special pe cel mic, să își stimuleze creativitatea, abilitățile de vorbire și de citit, precum și cele motrice, de coordonare și de colaborare. Activitățile de dezvoltare personală pentru copii sunt un mod eficient de învățare timpurie. 
 

Ghidează copilul, dar nu încerca să-l controlezi

Mai ales pentru un copil dezinteresat de școală, este important să simtă că deține, măcar parțial, controlul. Ghidează-l în procesul de învățare, dar lasă-i libertatea de a alege singur orele la care își face temele sau la care citește. În plus, permite-i să își selecteze singur subiectele de interes și activitățile care nu țin de școală. 
 

Descoperă ce stil de învățare are copilul tău și ajută-l

Experimentează cu diferite stiluri de învățare pentru a descoperi care este cel potrivit pentru copilul tău: vizual, auditiv sau tactil. Aplică metodele de studiu pentru copii, în funcție de modul în care prinde mai repede informații.

Încurajează-l să citească lecțiile și să analizeze imaginile (stilul vizual), să fie atent la ore și să discute cu alți colegi sau cu tine (stilul auditiv), să se implice fizic, prin experimente atunci când este posibil, în procesul de învățare (stil tactil/kinestezic). De asemenea, acesta poate înțelege mai ușor fie dacă este într-un grup de studiu, fie dacă învață individual. Pune-l în toate aceste situații și observă care este mai eficientă.  

În cazul copiilor mici, poți începe cu aceste cărți pentru dezvoltarea limbajului. Observă de timpuriu care sunt tendințele de învățare și aplică, treptat, din ce în ce mai multe practici asociate cu stilul vizual, auditiv sau tactil.
 

Sfaturi utile pentru părinți

Asigură-te că își face corect temele 

Verifică-i temele și ajută-l când are nevoie, dar nu rezolva exercițiile și cerințele în locul lui. Încearcă mai multe metode pentru a determina copilul să scrie, de la oferirea de recompense, la crearea de comun acord a unui program pentru teme. Nu-l amenința niciodată și nu-l pedepsi, pentru că îi poți dezvolta o antipatie față de completarea sarcinilor date de profesori pentru acasă.

Cum stimulezi un copil să învețe: Metode și sfaturi eficiente
 

Laudă-l mereu când are rezultate bune

Copilul are nevoie de încurajări și laude din partea ta. Nu îi recunoaște meritele doar când ia nota maximă sau primul loc la un concurs. Este important să îi arăți sprijin și când face progrese sau își dă silința să obțină cele mai bune rezultate. Oferă-i încredere că poate reuși să finalizeze orice proiect, dacă depune suficient efort. 
 

Stabilește o serie de reguli și recompense

Dacă observi o lipsă a dorinței de a învăța la copil, ar putea fi util să stabilești o serie de reguli și obiective. Acestea pot fi zilnice, precum finalizarea tuturor temelor înainte de a pleca la joacă sau pe termen lung, cum ar fi îmbunătățirea mediei școlare. Pentru fiecare reușită, oferă-i o recompensă mai mică sau mai însemnată.
 
De exemplu, îl poți răsplăti cu jocuri și jucării educative, care să fie benefice pentru el, cu o carte care îi place sau cu o călătorie în familie. Evită să îi oferi ciocolată în exces, jocuri video violente sau permisiunea de a sta în fața televizorului și a telefonului un număr mare de ore.   
 

Pune-i întrebări despre ce învață la școală

Pe drumul până acasă sau după masa de prânz, creează obișnuința de a discuta despre ce învață la școală. Pune-i întrebări într-un mod care să-l încurajeze să vorbească și oferă-i informații suplimentare, care să îi trezească dorința și curiozitatea de a afla mai multe. De asemenea, ajută-l să facă unele conexiuni între ce învață la diverse materii, astfel încât să îi dezvolți o gândire analitică.

Aplică aceste metode simple și la îndemâna oricui, pentru a stimula și a încuraja copilul să învețe. În plus, descoperă alte sfaturi utile pentru creșterea și dezvoltarea abilităților celui mic.

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!