Timpul petrecut în familie are o importanță majoră în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor. În contextul în care majoritatea părinților sunt tot mai ocupați, având un ritm de viață alert, cei mici se pot simți neglijați; așadar, este esențial să vorbim astăzi despre acele activități distractive și educative în familie care să-i ajute pe micuți să-și modeleze comportamentul și, totodată, să-și consolideze relația cu părinții și frații lor.
Vezi care sunt propunerile noastre și aplică-le pe cele care ți se par cele mai potrivite pentru personalitatea micuților tăi!
Activități educative si distractive de familie în casă
Zilele mohorâte sau reci reprezintă o oportunitate ideală ca cei mici și cei mari să se bucure împreună de momente magice. La Deajoaca.ro venim în sprijinul părinților cu idei interesante și cu jocuri captivante care se transformă în activități de familie în casă pe care trebuie să le încerce alături de copii. Iată propunerile noastre:
1. Gătiți și puneți masa împreună
Printre cele mai eficiente activități de familie în casă se numără gătitul și aranjarea mesei. De regulă, cei mici sunt dornici să imite comportamentul adulților, așadar părinții le vor oferi în acest caz un exemplu pozitiv și constructiv. Asigură-te că prichindeii nu folosesc nesupravegheați ustensilele de bucătărie care îi pot răni, precum cuțitele sau furculițele. O idee foarte bună care să-i ajute pe ei să simuleze tehnicile de gătire este să achiziționezi o bucătărie pentru copii, utilată cu tot ce este nevoie!
2. Încercați jocul ”Micul Detectiv”
Un joc care stimulează logica și care consolidează cooperarea este ”Micul Detectiv”. Acesta presupune, în primă fază, rezolvarea unui puzzle, misiune urmată de o serie de provocări ce constau în găsirea unor obiecte ascunse pe placă, folosind lupa specială din pachet.
3. Construiți un LEGO
Ce altceva poate fi mai educativ și mai distractiv într-o zi petrecută acasă, în familie, decât construirea unui LEGO? Această activitate nu doar că favorizează coordonarea și colaborarea participanților, dar de asemenea îmbunătățește motricitatea fină și creativitatea micuților. Pentru copiii de peste 5 ani poți alege un LEGO Ninjago, în timp ce pentru micuții de vârste fragede ai ca alternativă seturile de construit cu piese din spumă cu magnet, potrivite pentru bebelușii de peste 16 luni.
4. Descoperiți împreună lucruri noi
Atunci când vremea urâtă vă determină, pe tine și pe cei mici, să găsiți activități de făcut în casă, profitați de ocazie pentru a descoperi lucruri noi. Fie că optați pentru învățarea unei limbi străine, pentru jocurile de experimente științifice sau, de ce nu, pentru a pune bazele unor colecții de animăluțe și jucării pentru copii, cu siguranță faceți un pas important către îmbogățirea cunoștințelor. De asemenea, pentru bebeluși există o mulțime de jucării interactive din care poți alege, disponibile pe deajoaca.ro.
5. Redecorați împreună camera copilului
Cu siguranță micuțul sau micuța ta vor fi extrem de încântați de această propunere! Atunci când petreci mult timp în casă, o variantă demnă de luat în calcul este redecorarea camerei copilului cu implicarea acestuia, desigur. Nu este nevoie să investești un buget mare în această direcție, ci poți apela la mici trucuri de design pentru a reîmprospăta aspectul încăperii. Câteva decorațiuni fosforescente de perete, o lampă de veghe, ornamente pentru mobilier sau o simplă lenjerie de pat nouă, cu imprimeuri inspirate din universul copilăriei sunt detalii deloc costisitoare, dar care pot îmbunătăți valoarea estetică a unui spațiu.
Exemple de activități în aer liber pentru părinți și copii
Joaca și sportul în aer liber sunt foarte importante, de aceea, de fiecare dată când au ocazia, părinții ar trebui să-i invite pe cei mici să-și petreacă timpul afară. Fie că aveți la dispoziție curtea generoasă a casei, spațiul verde amenajat la bloc sau, și mai bine, că petreceți împreună vacanța la bunici, există o mulțime de activități în aer liber de care vă puteți bucura cu toții.
1. Practicați împreună diverse activități fizice
Rolele, plimbatul cu bicicleta, înotul sau pur și simplu joaca cu mingea sunt câteva dintre cele mai accesibile metode de a petrece timp de calitate cu copiii. Vestea bună este că puteți desfășura aceste activități atât acasă, cât și în vacanța la mare sau la munte. Implicarea activă a părinților, aprecierea performanțelor celor mici, precum și încurajările pe care părinții le emit sunt micile secrete care vor face ca timpul liber petrecut astfel să fie extrem de benefic pentru copii și, de fapt, pentru relația în sine copil-părinte.
2. Mergeți într-un parc de aventură
Cu siguranță o activitate pe placul copiilor este explorarea unui parc de aventură. Există destul de multe astfel de locuri în apropierea Bucureștiului, deci poți planifica ieșirea chiar și în weekend sau într-o după-amiază. O activitate de acest gen stimulează spiritul competitiv al copiilor, le oferă o adevărată lecție despre înfrângere și câștig și reprezintă o idee distractivă de petrecere a timpului liber în familie.
3. Amenajați împreună un loc de joacă acasă
Una dintre cele mai incitante activități pentru părinți și copii este amenajarea unui loc de joacă acasă. Chiar dacă ai la dispoziție o curte mare sau dacă spațiul este redus, există soluții pentru care poți opta. În categoria dedicată jucăriilor de exterior de pe site-ul nostru poți descoperi o gamă variată de accesorii care se integrează într-un loc de joacă sigur și distractiv pentru micuții de orice vârstă. Un balansoar, un tobogan, o trambulină, poate chiar o tiroliană sau, de ce nu, un centru de activități sunt doar câteva dintre echipamentele pe care le poți comanda de pe Deajoaca.ro pentru locul de joacă de acasă.
4. Vizitați grădina zoologică
Atunci când vremea este frumoasă, o idee inspirată este să-i duci pe cei mici într-o vizită la o grădină zoologică din apropiere. Astfel, vă veți bucura de razele de soare savurând plimbarea în aer liber și, totodată, veți descoperi împreună lucruri noi despre viețuitoarele care ne înconjoară.
Activități distractive si educative pentru copii în timpul călătoriilor
Călătoriile cu micuții pot fi deseori o sursă de stres pentru adulți, în special dacă punctul de destinație este foarte departe de casă. De aceea, ne-am gândit că trebuie să selectăm diverse activități pe care cei mici să le poată desfășura alături de familie atunci când pornesc la drum.
1. Luați cu voi cele ”50 de jocuri de jucat în mașină”
50 de jocuri de jucat în mașină
Acest set de jocuri conține jetoane care îi ajută pe copii să nu se plictisească în timpul călătoriilor. Vă puteți juca împreună, iar tot ce trebuie să faceți este să alegeți câte un jeton și să urmați instrucțiunile pe care le oferă! Acest joc este ideal pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani.
2. Faceți un popas pentru a studia îndeaproape peisajele
Pauzele dese, dar active reprezintă o manieră în care îi poți distrage pe cei mici în timpul călătoriilor. Ceea ce poți face este să îi dăruiești copilului un microscop/telescop, care îi va ajuta pe micuții dornici de cunoaștere să exploreze mediul înconjurător. Acesta se poate transforma cu ușurință din microscop în telescop. Cu microscopul pot observa în detaliu structura diverselor obiecte și insecte din natură, iar cu ajutorul telescopului pot observa îndeaproape obiecte, animale și peisajele naturale.3. Distrați-vă cu cele 50 de jocuri de jucat în avion
Acest set de 50 de jocuri reprezintă o modalitate foarte eficientă de a-i liniști pe cei mici atunci când este necesar să călătoriți cu avionul. Activitățile incluse în acest pachet asigură distracția întregii familii și, în plus, stârnesc curiozitatea participanților la joc datorită jetoanelor care conțin mistere de dezlegat. În plus, cutia conține și carioci cu ajutorul cărora copiii pot desena pe jetoanele reutilizabile.4. Distrați-vă și învățați cu "Vacanțe și călătorii"
Un alt joc educativ și distractiv totodată, atât pentru părinți cât și pentru copii poartă denumirea de ”Vacanțe și călătorii”. Pachetul conține mai bine de 100 de activități pe care copiii le pot desfășura în timpul călătoriilor, printre care și desenele pe jetoanele refolosibile. Jocul este indicat micuților de peste 3 ani și este ușor de transportat în bagaj datorită dimensiunilor reduse.