🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Activități pentru bebeluși de 4 luni: Dezvoltare prin joacă

Activități pentru bebeluși de 4 luni: Dezvoltare prin joacă
Bebelușul tău este plin de surprize. Crește și se dezvoltă pe zi ce trece, e tot mai atașat de persoanele pe care le vede des, tot mai curios de ce se întâmplă în jur, gata să devină un mare explorator. La 4 luni, bebe scoate deja primele sunete, zâmbește, își întoarce capul după tine, râde și apucă jucăriile cu mânuțele. Pentru el, fiecare zi este o nouă posibilitate de a învăța și de a cunoaște lumea, iar pentru tine, fiecare zi este o nouă provocare, una frumoasă, unică și memorabilă. Descoperă, citind articolul nostru, ce face un bebe la 4 luni, dar și care sunt activitățile recomandate pentru această vârstă. Vorbim în continuare despre dezvoltare prin joc și joacă.
 

Activități pentru bebeluși la 4 luni care stimulează dezvoltarea

Copilul la 4 luni își poate ține destul de bine capul. În plus, începe să prindă forță în brațe și piciorușe. Îl vezi adesea rostogolindu-se ori întorcându-se după un anumit obiect. Bebe își poate întinde mâna încât să atingă jucăria preferată și o poate urmări, dacă aceasta cade pe podea. Știi ce înseamnă asta? Că a sosit momentul oportun, momentul în care trebuie să te ocupi îndeaproape de dezvoltarea puiului tău. Există numeroase jucării pentru copii de 0-1 ani, dar și diferite joculețe și activități care îi pot stimula simțurile.
 

Un maraton pe salteluță

Pentru că bebe începe să se rostogolească și să prindă puteri, îi poți propune un maraton pe salteluța de joacă. E important să te folosești doar de articole potrivite vârstei lui. Salteaua patului sau covorul din dormitor sunt realizate din texturi mult prea dure pentru el. În schimb, poți folosi o salteluță sau un covoraș din secțiunea cu articole pentru camera copilului. Acestea sunt concepute în așa fel încât bebe să se joace într-un spațiu sigur, fără să se accidenteze. Revenim la joc și suntem convinși că nu te-ai gândit la un maraton adevărat, ci la unul specific micuțului tău. Așează-l pe burtică și pune-i jucăria preferată în fața. Fiind curios și dornic să o apuce cu mânuțele, bebe se va ajuta de mâni și picioare pentru a ajunge la linia de finish. Nu uita că abia acum își descoperă puterile. Nu pune jucăria la o distanță foarte mare, un pas e suficient.
 

Să ne coordonăm mișcările împreună

Cele mai multe activități pentru bebe la 4 luni țin de coordonare. Așează-l în funduleț, pune-i o pernă în spate și prinde-l de mânuțe. Balansează-l ușor în fața și în spate, iar după o mică pauză, repetă mișcarea de la stânga la dreapta. Deși pentru tine poate părea un lucru mărunt, pentru el înseamnă mult. Pe moment, vei surprinde câteva zâmbete, iar pe viitor, vei observa un voinicel care își coordonează foarte bine mișcările.
 

Postura e importantă

Deși bebe stă în șezut la 4 luni, e important să faceți câteva exerciții pe burtică și pe spate. Așează-l pe salteluță și pune lateral un obiect care știi că-l atrage. Poți folosi jucării de pluș, biberoane sau un simplu pachet de șervețele. Cum el stă pe spate, e important ca tu să-l prinzi de genunchi și să-l ajuți să se întoarcă ușor către obiectul propus. În timp, acest exercițiu îl va ajuta să-și îmbunătățească postura.
 

Cauză - efect

Foarte multe jucării pentru bebe 4 luni sunt concepute pentru a descoperi principiul cauză – efect. Include această activitate în rutina voastră de acasă, folosindu-te de lumea colorată a jucăriilor. Cel mic va învăța în timp că apăsarea unui buton sau tragerea unui șnur pot declanșa anumite sunete ori jocuri de lumini. În general, jucăriile luminoase, cele care produc anumite sunete ori cele care sunt confecționate din materiale cu diferite texturi au rolul de a-i stimula simțurile.
 

Aproape, aproape…și mai aproape

Spuneam că bebelușii la 4 luni sunt tot mai curioși de ceea ce se întâmplă în jur. Cu toate acestea, încă nu știu care este diferența dintre aproape și departe. Așează-l pe spate și prinde-i o mânuță în mâna ta. Cu mișcări blânde și lente, deplasează-i mânuța spre ochi și înapoi de câteva ori. Repetă acest exercițiu zilnic, folosindu-te de ambele mâini, pe rând.
 

Primele lecții de zbor

Bebe scoate deja primele sunete, râde, zâmbește și recunoaște chipurile celor dragi. Pentru și mai multă bucurie în casă sau afară, atunci când vremea îți permite, îl poți învârti ușor ca pe un elicopter, în timp ce îi cânți sau îi spui o istorioară interesantă. Micuții adoră această activitate.
 

Ora de lectură

Lectura se numără printre principalele activități pentru bebelușii la 4 luni. Alege o carte micuță, cu pagini groase, chiar cartonate, cu multe imagini viu colorate și o povestioară cât mai scurtă. Vei observa că, în timp ce tu îi citești, el va fi dornic să atingă paginile și să le răsfoiască. Deși nu va fi interesat de lectură, îi va plăcea vocea ta, iar această rutină îl va pregăti pentru mai târziu, când va crește și va veni singur la tine cu o carte în mână.
 

Distracție în cădiță

Băița poate deveni un motiv de distracție pentru toată casa. Lasă-l pe bebe să petreacă mai mult timp în cădiță, încurajându-l să lovească apa cu mâinile și piciorușele. În plus, pentru a face activitatea și mai distractivă, îi poți pune în apă câteva figurine colorate. Sunt multe jucării pentru bebeluși de 4 luni care pot fi ținute în apă, fără să se deterioreze.

bebelusul la 4 luni
 

Masajul de seară

Știi ce își dorește bebe imediat ce iese din cădiță? Un masaj de relaxare. Specialiștii sunt de părere că, realizată zilnic, această activitate va contribui enorm la dezvoltarea micuțului tău. Masajul îl relaxează și îl ajută să doarmă mai bine. Mișcările trebuie să fie circulare, executate cu blândețe, în timp ce îi cânți sau îi vorbește în șoaptă. Acum este momentul potrivit și pentru câteva exerciții pentru bebelușii de 4 luni. După ce îi masezi piciorușele și fiecare degețel în parte, i le poți ridica pe rând, mișcându-le în față și înapoi, spre stânga și dreapta.
 

Ce face un bebeluș la 4 luni

Dezvoltarea prin joacă este o modalitate excelentă de a-l încuraja pe cel mic să capete încrede în propriile forțe și propriile alegeri. Din acest motiv, se vorbește adesea despre rolul părinților și nevoia de a petrece cât mai mult timp împreună cu bebe. Pentru a înțelege acest concept, îți propunem să citești în continuare. Iată ce face bebe la 4 luni și de ce important să fie încurajat și stimulat în fiecare zi:
 

Cât doarme un bebe de 4 luni

Știai că hormonul creșterii este eliberat doar în timpul somnului? Atunci când dorm, bebelușii se dezvoltă atât fizic, cât și psihic. Somnul este asociat cu creșterea și dezvoltarea armonioasă a micuților noștri. Cât doarme un bebe la 4 luni? În general, 14 ore, dintre care 10 pe timp de noapte și 4 pe timp de zi. Somnul este mai profund acum, dar pot apărea mai multe episoade în care micuțul se trezește pe timp de noapte. De ce? Pentru că acum se dezvoltă ritmul circadian. Bebe începe să diferențieze ziua de noapte. Reține că programul de somn pentru bebe la 4 luni poate suferi multe modificări din cauza ciclurilor de somn neregulate. Fii acolo când se trezește și contactează pediatrul dacă simți că există schimbări majore.
 

La câte luni stau bebelușii in șezut

Fiecare prichindel are propriul ritm de dezvoltare. Unii reușesc să stea în șezut la 5 luni, alții la 7 sau la 10 – 12 luni. Astfel, nu există un răspuns universal valabil pentru întrebarea: „ la câte luni stau bebelușii in șezut?”. Totuși, la vârsta de 4 luni pot fi sprijiniți de brațele blânde ale mamei, în timp ce sunt încurajați să se dezvolte prin diferite joculețe, exerciții și activități. Dezvoltarea fizică este importantă la această vârstă. Prichindelul tău trebuie să învețe treptat cum să-și mențină echilibrul și să-și controleze membrele.

cand stau bebelusii in sezut
 

Mișcările bebelușului

Continuăm discuția despre dezvoltarea fizică și ne întoarcem la activitățile de stimulare. La 4 luni, mișcările celui mic se îmbunătățesc. Spuneam mai sus că, la această vârstă, bebe își întoarce capul dintr-o parte în alta, devine mai conștient de propriile mânuțe și de posibilitatea de a prinde jucăriile cu degețelele. Încurajează-l!
 

Ce mănâncă bebe la 4 luni

Un alt subiect interesant are legătură cu diversificarea la bebeluși. Se recomandă ca cei mici să consume doar lapte matern sau formulă de lapte până la vârsta de 6 luni. Cu toate acestea, la îndrumarea specialiștilor, unii părinți încep procesul de diversificare pentru bebe la 4 luni, introducând, pe rând, cereale și piureuri din fructe și legume în alimentația celui mic. Lasă-l să apuce alimentele cu mâna dacă își dorește!
 

Comunicarea cu bebe la 4 luni

La 4 luni, bebe devine expert în a scoate diferite sunete (de obicei vocale), localizează cu acuratețe sursa celorlalte voci, își recunoaște numele și se oprește din plâns sau din râs, atunci când cineva îi vorbește. Părinții au rolul de a-i vorbi tot timpul, încurajându-l să răspundă, în felul lui desigur, la diferiți stimuli. Primele cuvinte se vor auzi, mai târziu, tot prin joc și joacă.

În final, îți reamintim cât de important este să-ți petreci timpul jucându-te cu cel mic. La 4 luni, dar și mai târziu, bebe va învăța și se va dezvolta armonios doar cu ajutorul părinților, cei care îi vor crea o rutină de joc și joacă. Asigură-te că spațiul este securizat și că bebe este ferit de orice pericol! Distracția poate să înceapă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!