🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Diversificarea la bebeluși pas cu pas

Diversificarea la bebeluși pas cu pas
Îți amintești ziua în care ai ajuns acasă de la maternitate? Ți-ai fi dorit ca timpul să nu se scurgă atât de rapid și să-l admiri pe bebe în pătuț cât mai mult timp. O singură dată ai clipit și cel mic a devenit deja un voinicel în toată regula, un copil cu personalitate puternică, care deja are nevoie și de alimente, nu doar de lăptic cald. Diversificarea la bebeluși este o etapă importantă pentru toată familia, o perioadă care vine la pachet cu o avalanșă de emoții, cu schimbări de program și noi tabieturi în rutina zilnică. În rândurile următoare, vei descoperi mai multe detalii despre întregul proces.
 

Ce este diversificarea?

Așa cum probabil ai mai auzit de la alte mămici, diversificarea la copii se referă la introducerea treptată a alimentelor solide în dieta bebelușului – o etapă esențială în dezvoltarea oricărui micuț din mai multe considerente:
  • De la lună la lună, bebelușul crește văzând cu ochii, la fel și necesitățile nutritive alte organismului. Alimentele solide sunt bogate în substanțe hrănitoare, esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă;
  • Pentru că introducerea alimentelor se realizează treptat, bebelușul va face cunoștință cu gusturi și texturi noi, fiind pregătit pentru a-și dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase;
  • Mulți prichindei își doresc să apuce alimentele cu propriile mânuțe, dezvoltându-și astfel abilitățile, dar și curiozitatea.
 

Momentul potrivit pentru diversificare

Întregul proces de diversificare la bebe nu va avea loc  peste noapte și nici la voia întâmplării. Specialiștii în domeniu recomandă ca cei mici să fie hrăniți exclusiv cu lapte (matern sau formulă) timp de 6 luni, iar mai apoi să se introducă și alimentele solide.
 

Recomandări medicale privind diversificarea

Bebelușii sunt pregătiți pentru noi gusturi și texturi la vârsta de 6 luni, dar există și situații excepționale. Din acest motiv, se recomandă ca fiecare părinte să consulte medicul înainte să înceapă această etapă. În unele situații, diversificarea poate începe la vârsta de 4 – 5 luni, dar sub nicio formă mai devreme. Bebelușul la 3 luni a deprins deja destul de multe abilități, este mult mai atent la persoanele din jur și mult mai activ, dar nu este pregătit pentru o alimentație diversificată.
 

Semnele de pregătire ale bebelușului pentru diversificare

Înainte de a afla cu ce se începe diversificarea, trebuie să știi că există câteva semne care îți pot sugera faptul că voinicelul tău este pregătit pentru noi experiențe culinare:
  • Stă singur în șezut;
  • Deschide gurița de fiecare data când i se oferă mâncare;
  • Își coordonează bine ochii, gura și mânuțele;
  • Poate să înghită mâncarea, fără să o împingă afară cu limbuța.
Toate aceste semne le poți observa dacă urmărești cu atenție dezvoltarea bebelușului pe luni. Atenție însă, există și semne false care te pot induce în eroare: unii bebeluși își baga adesea mânuțele în guriță, se trezesc frecvent sau au nevoie de o cantitate mai mare de lapte.

diversificarea la bebelusi
 

Etapele diversificări la bebeluși

Știi cum începem diversificarea? Cu multe emoții și răbdare. Iată ce trebuie să știi despre cele 3 scheme esențiale, dar și care sunt alimentele permise în diversificare:
 

Diversificare la 6 luni

Bebelușul la 6 luni iubește timpul petrecut cu părinții, este tot mai curios de tot ceea ce se întâmplă în jur, are o jucărie preferată și este pregătit pentru a gusta rețetele realizate de mami cu multă dragoste și pasiune. Iată și cum arată schema de diversificare la 6 luni:
  • Lapte matern sau formula de lapte;
  • Cereale din orez sau fulgi de ovăz cu lapte;
  • Piureuri din fructe: banana, pere, prune, piersică, avocado;
  • Piureuri din legume: morcov, cartof dulce, mazăre.
Diversificarea la 6 luni pas cu pas va continua cu carne moale (pui, vită sau curcan), pește, ouă și lactate integrale (brânzică nesărată sau iaurt cu puțină grăsime). Fiecare aliment se introduce treptat și este recomandat să folosești, pentru început, un singur ingredient pentru o rețetă. În acest fel, vei putea observa dacă bebe este alergic la anumite alimente.
 

Diversificare la 9 luni

Toate acele piureuri pentru bebeluși la 6 luni pot fi completate treptat cu noi alimente. Iată cum arată schema diversificării la 9 luni:
  • Lapte matern sau formula de lapte;
  • Noi tipuri de cereale, precum: orz sau susan;
  • Noi fructe, precum: mere, struguri, mango, kiwi sau litchi;
  • Noi legume, precum: broccoli sau conopidă.
Alimentele pentru bebe la 6 luni vor fi completate cu altele și pot fi introduse acum atât sub formă de piureuri, cât și sub formă de finger foods ori bucățele tăiate. Micuțul tău trebuie să aibă 3 mese pe zi, dar și gustări. Nu se va renunța acum la porțiile de lăptic, dar pot fi reduse cantitativ. De altfel, se recomandă ca prichindeii să consume lapte matern sau formula până la vârsta de 1 an și chiar mai mult dacă aceștia își doresc. 
 

Diversificare la 1 an

La vârsta de 1 an, cel mic trebuie să aibă 3 mese pe zi, dar și gustări. El va consuma în continuare lapte, dar părinții trebuie să fie atenți la ce cumpără: până la vârsta de 2 ani copiii trebuie să consume doar lactate integrale. Deși se consideră că la 1 an prichindeii pot digera cu ușurința alimentele, este important să nu îi oferi copilului mezeluri, alimente prăjite, produse de patiserie, alimente cu mult zahăr ori sărate.

Un meniu săptămânal pentru bebe trebuie să conțină 3 mese de carne și 3 de legume, 2 de pește, 2 de ou (bine făcut), 1 de ficat și cât mai multe fructe. Atenție, fructele și legumele trebuie spălate, la fel și mânuțele prichindelului care va fi dornic să atingă tot ce a pregătit mami în farfurie.

Reține că bebe nu trebuie forțat atunci când pare că nu îi place sau că, pur și simplu, nu mai vrea să mănânce un aliment. Pune-i totuși și câteva jucării din lemn la îndemână, s-ar putea să prelungești timpul de stat la masă.
 

Alergii și intoleranțe alimentare

Există posibilitatea ca bebe să nu tolereze anumite alimente, ceea ce nu ar trebui să te pună pe gânduri, mai ales dacă te informezi corect. De regulă, alimentele cu potențial alergenic sunt: ouăle, glutenul, lactatele, peștele și fructele de mare, produsele din soia, kiwi, alunele și semințele. Acestea, dar și toate celelalte trebuie introduse pe rând și în cantități mici.
 

Monitorizarea reacțiilor adverse

E foarte important să urmărești reacțiile bebelușului după fiecare produs nou introdus în alimentație. Dacă observi că micuțul se confruntă cu dificultăți respiratorii, secreții nazale, colici sau vărsături, trebuie să consulți medicul pentru a primiri recomandările potrivite. De asemenea, pediatrul trebuie anunțat atunci când bebe are diferite reacții cutanate la nivelul pielii și de fiecare dată când părinții sesizează schimbări bruște de greutate ori stări interminabile de irascibilitate.

Un alt aspect care ține de siguranța celui mic face referire la bucățelele de alimente. Dacă în timp ce pregătești masa, poți lăsa prichindelul să se joace, optând pentru diferite centre de activități, în timp ce tu îți poți întoarce privirea, la masa trebuie monitorizat permanent. Bebe se poate îneca, iar tu trebuie să fii acolo în caz de urgență.

etapa de diversificare la bebelusi
 

Rețete simple și delicioase pentru diversificare

Orice mămică poate să facă numeroase feluri de mâncare pentru bebeluși de 5-6 luni, dar și pentru voiniceii de 9 luni ori pentru cei mai mari.
 

Alimente premise în diversificare

Înainte de a-ți pune șorțul de maestru bucătar, trebuie să pregătești lista de cumpărături. Iată care sunt alimentele premise în această etapă din viața prichindelului tău:
  • Legume: salata verde, sparanghel, rubarbă, spanac, sfeclă roșie, fasole, conopidă, broccoli, dovleac, cartof duce, ardei gras, praz, dovlecel, păstârnac, morcov, țelină și pătrunjel;
  • Fructe: banana, măr, pară, piersică, nectarină, avocado, caisă, pepene, cireșe, ananas, mango, papaya, curmale, smochine, zmeură, kiwi, stafide, coacăze;
  • Cereale: orez, porumb, secară, grâu, orz, ovăz;
  • Semințe: susan, chia, semințe de dovleac și de floarea soarelui, nuci, alune.
Acestea sunt doar câteva dintre alimentele permise în diversificare. Drept urmare, ar trebui să te axezi mai mult pe ceea ce nu ai voie să-i oferi copilului deoarece la capitolul alimente premise lista este destul de mare.
 

Rețete simple pentru diversificare

Iată și câteva rețete simple pentru piticul tău:
  • Piure de banane – Tot ce trebuie să faci este să pui bucățelele de banană într-un blender și să le amesteci până se formează o pastă. Poți face acest lucru și cu furculița. De altfel, poți adăuga și mere în compoziție, dar atunci când bebe a cunoscut, pe rând, ambele alimente. Foarte hrănitor este și piureul de avocado, care se prepară la fel;
  • Piure de morcov și cartof dulce – Trebuie să fierbi cele două alimente și să le pasezi apoi până se obține un piure fin;
  • Piure de dovleac și cartofi – După ce se fierb alimentele, se pasează până se formează o pastă omogenă.
Reține că bebelușii au voie să bea ceai (anumite tipuri) doar la recomandarea medicului, iar apa se introduce treptat, în cantități mici, folosind un recipient special.
 

Sfaturi pentru diversificare

Înainte de încheiere, trebuie să îți reamintim câteva aspecte esențiale:
  • Alimentele se introduc treptat în alimentație;
  • Nu se pune sare în mâncare și se evită zahărul;
  • Alimentele se fierb corect (atunci când este cazul);
  • Medicul trebuie informat de fiecare data când apar reacții adverse.
Așadar, diversificarea este o etapă care va aduce multe schimbări în rutina de acasă, dar și noi aventuri la masă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!