🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

20 Activități pentru copii de 4-5 ani: Educative si distractive

20 Activități pentru copii de 4-5 ani: Educative si distractive
Spre deosebire de vechile generații, copiii de azi cer din ce în ce mai mult tableta sau telefonul. Sigur că e important să se adapteze noilor tehnologii și să fie curioși, dar specialiștii recomandă să le oferim celor mici alte activități recreative. Pot sta 30 de minute în fața televizorului ori pe tabletă, urmărind programe educative, specifice vârstei. În restul timpului, e indicat să le construim un program de joc și joacă.

De la jocuri de rol și jocuri de creație până la alte activități distractive – există atât de multe opțiuni de petrecere a timpului liber încât și părinții pot fi prinși în lumea colorată a copilăriei. Pe parcursul acestui articol, vei descoperi 20 de idei de activități pentru copii de 4-5 ani, activități potrivite atât pentru zilele însorite de vară, cât și pentru cele mohorâte din sezonul rece.
 

Activități distractive în casă

Atunci când vreme nu e de partea noastră, ne retragem în casă și căutăm cât mai multe soluții salvatoare pentru a alunga plictiseala. Poate părea un task destul de dificil, mai ales pentru părinții prichindeilor de 4–5 ani. La această vârstă, micuții sunt tot mai curioși și tot mai energici. Ce bine că există o mulțime jucării pentru copii de 4-5 ani, jocuri și alte activități pentru acasă!
 

Teatru de păpuși

Una dintre cele mai îndrăgite activități distractive atât pentru pitici, cât și pentru părinți este teatrul de păpuși. Nu trebuie neapărat să aveți păpuși, ci puteți folosi figurine sau jucăriile preferate ale prichindeilor. Improvizați o scenă pe masă, pe covor sau chiar în pat și pregătiți-vă pentru spectacol. Urmează ropote de aplauze.
 

Ghicește perechea

Prin joc și joacă, micuții exploratori pot deprinde numeroase abilități și cunoștințe. Astfel, jucăriile și jocurile de sortare pot fi mai mult decât simple activități recreative. Caută prin casă jucării, figurine și chiar alte obiecte pereche, precum: nasturi, monede sau mașinuțe și așează-le într-un suport pentru ouă. Pune perechile acestora într-un bol și încurajează-l pe prichindel să recreeze ordina într-un alt suport.
 

Vânătoarea de comori

Alte activități pentru copiii de 4 ani implică mișcare și creativitatea pentru toată familia. Vânătoarea de comori, de exemplu, se poate juca în 2, 3 și chiar mai multe persoane. Se pot folosi jucării sau alte obiecte, clar stabilite, din casă, care se ascund și așteaptă să fie găsite. Cine strânge cele mai multe comori este declarat câștigător.
 

Cort în casă

Ai nevoie doar de câteva cearceafuri, de scaune și o pătură pufoasă pentru a crea un cort chiar la voi în living. Pe lângă faptul că cei mici vor fi încântați să dea o mână de ajutor, întreaga familie se poate muta la interior. Asigură-te că ai la îndemână câteva jucării educative, cărți, o lanternă și câteva beculețe colorate. Aceasta este una dintre cele mai îndrăgite activități pentru copiii de 4 ani în casă.
 

Atelier de creație

Cum ar fi să aveți propriul atelier de creație la voi acasă? Pictura și lucrul manual sunt activități educative ce nu trebuie să lipsească din rutina voastră de joacă. Puteți picta cu acuarele pe planșă sau puteți organiza o seară de face painting. De asemenea, întreaga familie poate realiza peisaje și tablouri artistice din diferite materiale și culori. Poate înrămați rezultatul final.
jucarii educative
 

Să construim împreună

Știi ce ar trebui să existe pe măsuța voastră de lucru? Cât mai multe seturi de construit. Acestea stimulează creativitatea și contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine ale copiilor. În plus, cei mici vor învăța să lucreze împreună, să coopereze și să rezolve problemele în echipă.
 

Ghicește obiectul

E important să le oferim copiilor posibilitatea de a învăța, de a se dezvolta armonios, în timp ce se distrează. Ghicește obiectul este un joc simplu, propus inclusiv în programa de la grădiniță. Copiii sunt legați la ochi cu o eșarfă, ating un obiect și, într-un timp limitat, trebuie să ghicească ce au în mânuțe.
 

Poveștile copilăriei

Cine a spus că poveștile se citesc doar înainte de culcare? Cititul e grozav în orice moment al zilei. Alege o carte cu ilustrații, comentați pe baza fotografiilor și încurajează-l pe cel mici să-și exprime părerea. Oare ar vrea să schimbe deznodământul?
 

Jocuri de societate

Cu așa multe jocuri de societate, e imposibil să vă plictisiți. Faceți pe eroii, explorați spațiul, descoperiți emoții și inventați povești! Jocurile de societate au un rol esențial în dezvoltarea abilităților, precum: comunicarea, negocierea, planificarea și rezolvarea problemelor.
 

Puzzle în familie

Dacă urmează să faci câteva cumpărături pentru cel mic, pune pe lista cu dorințe și un puzzle din lemn. Există atât de multe opțiuni (animăluțe, fructe și legume, litere, țări etc) încât va fi greu să vă plictisiți în casă. În plus, puzzle-urile oferă o serie de beneficii pentru copii, precum: îmbunătățirea abilităților motorii fine, stimularea creativității, dezvoltarea abilităților sociale și încurajarea perseverenței.
 

Activități distractive în aer liber

Atunci când vremea ne permite, strângem jucăriile din casă și ne mutăm afară, la aer curat, acolo unde ne așteptă alte oportunități distractive. Afară, principalele activități pentru copiii de 5 ani implică mișcarea, dar și creativitatea.
 

Grădinărit

Poate fi greu să ții un copil de 4–5 ani ocupat, dar îi poți stârni curiozitatea prin intermediul activităților de rutină. Prichindeii sunt fascinați de apă și iubesc să se implice. Lasă-l pe el să ude florile, așa cum știe. Va fi o experiență memorabilă. Trebuie doar să îi explici, să-l supraveghezi și să te asiguri că îi pui la dispoziție un recipient micuț pentru a transporta apa. Schimbați ghivecele? Lasă-l să bage mânuțele în pământ și să se simtă de folos!
 

De-a v-ați ascunselea

De-a v-ați ascunselea este unul dintre cele mai indicate jocuri pentru copiii de 4-5 ani. La această vârstă încep să conștientizeze ce înseamnă să se ascundă și cum ar trebui să procedeze când sunt găsiți. Poate fi mai greu la început, mai ales că majoritatea chicotesc atunci când stau în ascunzătoare sau uită să-și pitească piciorușele.

Bucătărie în aer liber

Atât fetițele, cât și băiețeii sunt fascinați de tot ceea ce înseamnă bucătărie. Le place să sorteze figurinele pe farfurii, să coacă, să modeleze și, în general, să imite tot ceea ce fac părinții în bucătăria adevărată. Încurajează-l pe cel mic să folosească frunze, pietricele, ghinde și tot ceea ce găsește pe lângă casă. Așa va crea preparate inedite.
 

Pictură în natură

Dacă la interior, copiii sunt încurajați să picteze pe cartoane speciale, la exterior, obiectele din natură pot deveni eroii principali ai zilei. Încurajează-l pe prichindel să strângă cât mai multe conuri, cochilii goale de melc, pene, fulgi și pietricele cu forme speciale. Pictați-le și creați împreună decoruri vesele.
 

Aruncatul la coș

Nu trebuie să ai un coș de baschet pentru a iniția un joc de aruncat la coș. Poți folosi o găleată, un lighean, o roată sau orice obiect pe care îl ai la îndemână. În loc de minge poți folosi pietre, jucării din cauciuc sau orice își dorește micuțul tău.
 

Capsula timpului

Capsula timpului este o activitate distractivă pentru cei mici, dar și emoționantă pentru viitorii adolescenți sau chiar adulți. Puneți câteva obiecte într-un recipient și stabiliți o dată exactă pentru a-l desface. De regulă, în recipient se adaugă jucării reprezentative, desene, scrisorile pentru Moș Crăciun și alte obiecte personale. Recipientul nu trebuie neapărat îngropat, așa cum vedem în filme. Îl poți depozita pe raftul de sus din debara. Păstrează-l acolo câțiva ani. Cu cât va trece mai mult timp, cu atât va fi mai emoționant momentul în care veți desface capsula timpului.
 

Traseul cu obstacole

Traseul cu obstacole este o activitate îndrăgită de părinți și adorată de ce mici. Poți crea trasee simple cu obiecte din curte și poți crește nivelul de dificultate pe parcursul jocului. Această activitate contribuie la dezvoltarea abilităților motorii, dar și la dezvoltarea echilibrului. Nici nu vei ști cum trece timpul!
 

Colțul de lectură în aer liber

Pentru că lectura este întotdeauna o idee grozavă, poți crea un colt pentru povești în aer liber. Nu trebuie să ai mereu o carte nouă pentru a-i citi micuțului tău, ci puteți inventa propriile povești – un exercițiu de imaginație, care îi va prinde bine în viitor.
 

Picnic în aer liber

Nici picnicul nu e o idee rea, mai ales că cei mici sunt fascinați de bucătărie. Pregătiți împreună câteva gustări, lasă-l să improvizeze, să testeze și să se bucure de această experiență! Apoi, ai nevoie doar de o pătură și câteva jucării cu care să vă umpleți timpul după ce mâncați.
 

O zi la muzeu

O vizită la muzeu poate fi o experiență distractivă și interesantă pentru copiii de toate vârstele. Asigură-te doar că alegi un muzeu cu tematică apropiată de pasiunile prichindelului tău. În general, la 4 – 5 ani, copiii sunt atrași de știință și de muzeele interactive, de robotică, dar și de animale. De altfel, într-o altă zi, puteți ajunge împreună la Zoo. Va fi o experință relaxantă!

Așadar, la această vârstă, copiii devin mai curioși și mai energici, iar rolul părinților este acela de a le oferi cât mai multe alternative de joc și joacă. Asigură-te că optezi pentru activități specifice vârstei prichindelului tău!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!