Beneficiile puzzle-urilor pentru copii: Cum ii ajuta in dezvoltare

Beneficiile puzzle-urilor pentru copii: Cum ii ajuta in dezvoltare
Joaca este esențială în procesul de dezvoltare al unui copil. Și cum modalitatea preferată a micuților este să învețe prin intermediul acesteia, puzzle-urile reprezintă unele dintre cele mai bune jocuri pentru copii. Rezolvarea unui puzzle este o activitate care implică o mulțime de abilități căci, pentru a așeza piesele în ordinea corectă, cei mici au nevoie de răbdare, de concentrare și de precizie. Și vestea bună este că micuții pot dobândi aceste deprinderi într-un mod distractiv, fără să-și dea seama.

Dacă și tu ai un prichindel în familie, trebuie să știi că rolul părinților în dezvoltarea copilului este esențial, motiv pentru care nu ar trebui să desconsideri importanța puzzle-urilor în copilarie. Și pentru că suntem conștienți că nu toată lumea cunoaște toate beneficiile puzzle-urilor în dezvoltarea copiilor, în articolul de astăzi îți vom dezvălui cum ajută aceste jocuri interactive în creșterea și dezvoltarea copilului. Iată, așadar, ce beneficii au puzzle-urile în viața copilului, dar și o serie de recomandări pentru micuțul tău jucăuș!
 

Ce beneficii au puzzle-urile pentru copii?

Puzzle-urile sunt jocuri educative care oferă un sprijin real în dezvoltarea copilului. Pe lângă faptul că sunt o modalitate excelentă de a petrece timp în familie, puzzle-urile joacă un rol major în ceea ce privește dezvoltarea abilităților unui copil. Un puzzle îi poate învăța pe cei mici despre conceptul de „întreg” și că fiecare piesă ajută la construirea imaginii de ansamblu. Mai mult, îi ajută pe micuți la dezvoltarea abilităților de bază, despre care îți vom vorbi în rândurile următoare. Iată care sunt principalele beneficii ale puzzle-urilor pentru copii!
 

Dezvoltarea abilităților fizice

Un joc de puzzle îi solicită pe cei mici din punct de vedere fizic, căci prin manipularea pieselor de puzzle copiii își îmbunătățesc coordonarea mână-ochi, dar și motricitatea grosieră și fină. Orice activitate care poate ajuta la dezvoltarea dexterității mușchilor este binevenită în dezvoltarea copilului.
  • Coordonarea mână-ochi - Dat fiind că un puzzle se rezolvă prin legătura dintre ceea ce vedem și modul în care reacționează mâna, copilul va dezvolta această conexiune între ceea ce văd ochii, ce fac mâinile și cum procesează creierul această informație.
  • Abilități motorii grosiere - Folosirea pieselor mari de puzzle și așezarea acestora în mai multe poziții pot spori eficiența mișcărilor unui bebeluș sau ale unui copil mic. Astfel, puzzle-urile ajută la dezvoltarea abilităților motorii grosiere ale copilului.
  • Abilități motorii fineDezvoltarea motricității fine la copii este esențială pentru viața de zi cu zi. Mișcările scurte și precise, precum mișcarea degetului pentru a apuca o piesă de puzzle, sunt deprinse de către micuț și pot influența calitatea scrisului de mână, abilitățile de desen și folosirea diferitelor instrumente muzicale. 

puzzle din lemn pentru copii


Dezvoltarea abilităților cognitive

Puzzle-urile aduc beneficii și în ceea ce privește dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților cognitive ale copilului. Nu știi cum pot ajuta puzzle-urile la dezvoltarea cognitivă a copilului? Iată ce abilități cognitive pot susține jocurile puzzle pentru copii! 
 
  • Înțelegerea lumii înconjurătoare - Nu există o modalitate mai bună și mai eficientă pentru ca cel mic să înțeleagă lumea din jurul său decât dacă îl vei lăsa să o construiască așa cum vrea el. Iar un puzzle îi va permite să realizeze acest lucru! 
  • Recunoașterea formelor - Primele puzzle-uri din viața unui copil vin în forme simple, precum pătrate, cercuri sau triunghiuri. Ulterior, sunt folosite forme mai complexe, până la cele abstracte, în funcție de vârsta copilului.
  • Memoria - Beneficiile puzzle-urilor pentru copii se manifestă și la nivel de memorie, căci micuțul tău va trebui să-și amintească forma pieselor care nu se potrivesc atunci când realizează un puzzle.
  • Capacitatea de rezolvare a problemelor - Fiecare puzzle are un obiectiv clar de îndeplinit de către copil. Copilul știe deja pașii necesari pentru a termina un puzzle, iar finalizarea cu succes a acestuia este o provocare unică, ce necesită abilități de rezolvare a problemelor.
  • Gândirea strategică - Un joc de puzzle antrenează capacitatea copilului de a vedea sarcina din unghiuri diferite și de a lua decizii dificile. În acest fel apare gândirea strategică, cel mic învățând să acorde atenție mai multor factori simultan: forma pieselor, imaginea de ansamblu, succesiune de asamblare și rezultatul muncii.
  • ImaginațiaDezvoltarea imaginației la copii este un subiect de interes pentru fiecare părinte. Un puzzle poate ajuta în acest sens, mai cu seamă că cel mic trebuie să-și imagineze ceea ce asamblează, iat în timpul asamblării puzzle-ului să păstreze imaginea în minte și să o compare cu ceea ce face.
 

beneficii puzzle

Dezvoltarea abilităților emoționale

Puzzle-urile sunt minunate atunci când sunt terminate, însă copilul va avea tendința să devină puțin frustrat atunci când nu reușește să-l finalizeze. Acest lucru este valabil atunci când cel mic nu este obișnuit să se străduiască pentru ca nevoile sale să fie îndeplinite. Astfel, puzzle-urile pot ajuta și la dezvoltarea emoțională a copilului.
 
  • Stabilirea obiectivelor - Primul țel al copilului este cel de a rezolva puzzle-ul, iar următorul va fi format dintr-o serie de strategii pe care cel mic le va gândi ca să îndeplinească primul obiectiv. Acest lucru cu siguranță îl va ajuta din punct de vedere emoțional, sporind capacitatea de exprimare a sentimentelor. 
  • Rabdarea - Răbdarea este și ea unul dintre beneficiile puzzle-urilor pentru copii. Pentru a rezolva un puzzle, cel mic trebuie să dea dovadă de răbdare pentru a așeza piesă cu piesă până când toate se potrivesc.
  • Sentimentul de realizare - Atunci când reușește să finalizeze un puzzle, copilul devine bucuros, se simte încrezător în forțele proprii, prin urmare îi crește încrederea în sine și sentimentul de realizare, ceea ce îl va pregăti pentru provocările ce vor urma.
 

Dezvoltarea abilităților sociale

Puzzle-urile nu trebuie să fie activități solitare, ci dimpotrivă. Rezolvarea puzzle-urilor alături de prieteni și familie nu numai că este una dintre cele mai distractive și educative activități pentru părinți și copii, ci și o modalitatea de a crea conexiuni și de a dezvolta abilități sociale. De asemenea, puzzle-urile pot fi utile pentru a-i învăța pe cei mici despre cooperarea între copii, despre munca în echipă și despre a împărți cu ceilalți reușita. Aceste abilități sociale se vor dovedi extrem de utile pentru viitor.

tipuri de puzzle


Tipuri de puzzle-uri pentru copii

Având în vedere rolul puzzle-urilor în dezvoltarea copilului și beneficiile acestora, ar fi și păcat să nu îi oferi copilului tău oportunitatea de a se juca cu puzzle-uri. Nici nu vei avea o scuză să nu o faci, deoarece acestea vin în cele mai diverse forme și teme accesibile pentru toate vârstele. Iată ce tipuri de puzzle-uri există, în funcție de vârsta copilului tău!
 

Puzzle încastrat

Copiii mai mici își încep imersiunea în lumea puzzle-urilor cu ajutorul unor puzzle-uri încastrate, și aici facem referire la puzzle-urile din lemn. Complexitatea pornește de la puzzle-uri cu o singură piesă la puzzle-uri cu mai multe piese sau mai multe forme, dezvoltate în plan orizontal sau vertical.
 

Puzzle de îmbinare

Aici discutăm deja despre un tip de puzzle mai complex, cu mai multe piese. Există și din lemn, însă cele mai multe dintre acestea sunt realizate din carton. Ideea unui astfel de puzzle este, așa cum bine știți, reconstruirea unei imagini date, dezasamblată în mai multe piese. Gradul de dificultate vine din imaginea care trebuie construită și de dimensiunea pieselor. Pe măsură ce crește vârsta copilului, piesele se micșorează și crește dimensiunea și complexitatea imaginilor. 

puzzle de imbinare


Cum alegi puzzle-uri pentru copii? 

Am stabilit deja că un puzzle are numeroase beneficii pentru dezvoltarea copilului, iar un joc de puzzle pentru copii le poate oferi celor mici primele lecții despre răbdare și concentrare. Este foarte important, însă, să îi cumperi copilului tău un puzzle potrivit vârstei acestuia. Iată cum alegi un joc de puzzle în funcție de vârsta micuțului tău!
 

Puzzle-uri pentru copii de 18+ luni

De la vârsta de 18 luni, cel mic poate începe să facă puzzle. Pentru această etapă în dezvoltarea copilului sunt potrivite puzzle-urile încastrate din lemn. În cazul acestui puzzle, cel mic trebuie să încastreze diferitele forme decupate în locația corespunzătoare fiecărei forme. Trebuie să te convingi de beneficiile puzzle-urilor din lemn!
 

Puzzle-uri pentru copii între 2-3 ani

La vârsta de 2 ani, mulți copii pot deja completa destul de ușor un puzzle simplu sau unul cartonat, format din 2-3 piese. La 2 ani și jumătate poți alege pentru cel mic puzzle-uri din cuburi și carton, ce conțin aproximativ 9-10 piese. În jurul vârstei de 3 ani, copiii pot deja rezolva jocuri de puzzle formare din circa 20-30 de piese.
 

Puzzle-uri pentru copii între 4-5 ani

După vârsta de 4 ani, majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru puzzle-uri cu un grad mai mare de dificultate și pot rezolva puzzle-uri cu până la 50 de piese. Prin urmare, în această etapă de vârstă, un puzzle mai avansat poate fi una dintre cele mai inspirate idei de cadouri pentru copii.
 

Puzzle-uri pentru copii între 6-7 ani

Pentru copii cu vârsta între 6 și 7 ani poți opta pentru puzzle-uri de până la 120 de piese, căci aceștia vor avea deja abilitățile necesare pentru a rezolva puzzle-uri de o asemenea dificultate.
 

Puzzle-uri pentru copii între 8-9 ani 

La vârsta de 8-9 ani, cei mici ar trebui să poată rezolva puzzle-uri cu 250-500 de piese, în funcție de nivelul lor de dezvoltare. Ține cont că atunci când alegi un puzzle pentru copii este important să alegi unul potrivit pentru dezvoltarea lui.
 

Puzzle-uri pentru copii de 10+ ani

După vârsta de 10 ani, copii pot rezolva un joc de puzzle de orice dimensiune, cu suficientă răbdare și îndrumare din partea părinților. Acum ar trebui să eviți puzzle-uri care sunt sub nivelul de dezvoltare al copilului, căci nu vor reuși să-l stimuleze suficient.

puzzle copii


Cele mai bune puzzle-uri pentru copii: 5 recomandări

Pe baza criteriilor mai sus menționate, ți-am pregătit în rândurile următoare o listă cu cele mai bune puzzle-uri pentru copii. Iată recomandările noastre! 
 

1. Puzzle lemn animale de companie 

Confecționat din lemn, cu vopsele non-toxice, puzzle-ul din lemn animale de companie poate fi jocul ideal pentru micuțul tău de 2-3 anișori. Acest puzzle nu îi va pune doar imaginația la încercare, ci îl va și ajuta pe cel mic să recunoască formele animăluțelor.
puzzle-ul din lemn animale de companie
adauga in cos
 

2. Puzzle straturi Djeco, animale de la fermă 

Unul dintre cele mai bune puzzle-uri pentru dezvoltarea copiilor mici poate fi și puzzle-ul în straturi Djeco, animale de la fermă, cu 3 straturi și 12 piese. Micuțul tău de 2-3 anișori cu siguranță va fi bucuros să descopere animalele de la fermă prin joc.
 
Puzzle straturi Djeco
adauga in cos
 

3. Puzzle Micul Detectiv - Personaje fantastice

Colecția Micul Detectiv vine în ajutorul părinților cu o idee excelentă de joc puzzle pentru cei mici, puzzle-ul Micul Detectiv - Personaje fantastice. Conceput din 108 piese rezistente, din carton gros și prevăzut cu o lupă specială, cu mâner din lemn, acesta cu siguranța va dezvolta abilitățile de „detectiv” ale copilului tău.
Puzzle Micul Detectiv - Personaje fantastice
adauga in cos
 

4. Micro puzzle Londji, continente

Cauți un puzzle pentru copilul tău de 10 ani? Ce ai spune despre un mirco puzzle Lodji-600 piese, continente? Este alegerea ideală, mai ales că prin joacă, cel mic va învăța harta lumii într-un mod inedit.
Micro puzzle Londji-600 piese, continente
adauga in cos
 

5. Puzzle Harta lumii pentru copii 

Vrei să-l porți pe cel mic într-o călătorie palpitantă prin întreaga lume? Atunci puzzle-ul Harta lumii pentru copii este cadoul perfect pentru copilul tău. Cu atât mai mult cu cât capacitatea de concentrare, atenția și răbdarea vor fi la cote maxime cu cele 1000 de piese!
Puzzle - Harta lumii pentru copii (1000 de piese)
adauga in cos
 
Te-am convins de multitudinea de beneficii pe care puzzle-urile pentru copii le aduce creșterii și dezvoltării acestora? Contribuie și tu la dezvoltarea creativității prin joc a copilului tău și nu subestima niciodată importanța jocurilor educative pentru copii, așa cum sunt jocurile de puzzle. Noi te așteptăm în magazinul online De-a Joaca cu cea mai variată gamă de puzzle-uri pentru copii, pentru că pentru ei totul este o joacă!

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!