🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Puseu de creștere la bebeluși si copii: Află tot ce trebui să știi

Puseu de creștere la bebeluși si copii: Află tot ce trebui să știi
Puseurile de creștere sunt niște episoade firești care fac parte din dezvoltare bebelușului. Acestea sunt caracterizate ca fiind perioade scurte de timp pe parcursul căruia se constată o creștere rapidă în înălțime și în greutate a copilului. Astfel de perioade sunt întâlnite de la naștere și până ce copilul atinge vârsta maturității.

În perioada puseelor de creștere bebelușii sunt destul de agitați, iar pentru părinții încărcătura emoțională și stresul se accentuează destul de tare. Tocmai din acest motiv, astăzi vom descoperi împreună ce sunt puseele de creștere, ce particularități, caracteristici și simptome au și cum poți să-ți ajuți și înțelegi copilul în perioada aceasta. Încă de când sunt bebeluși jocurile și jucăriile își arată aportul în liniștirea și dezvoltarea atenției lor, astfel că și în perioadele mai agitate jucăriile educative și gama de jucării din lemn au un rol esențial.

Cum ne pregătim pentru un puseu de creștere? Hai să aflăm împreună.
 

Schema vârstelor copilăriei

Perioadele copilăriei pe parcursul cărora sunt întâlnite puseele de creștere și dezvoltare se împart astfel:

Prima copilărie de la naștere până la vârstă de 3 ani cuprinde următoarele etape:
  • Nou-născut - perioada cuprinsă între ziua nașterii și până la 28 de zile de viață;
  • Sugar -  29 de zile - 12 luni;
  • Copil mic antepreșcolar -  1-3 ani.
A două copilărie este cuprinsă între 3 și 7 ani.

A treia copilărie cuprinde vârstă școlară:
  • Școlar mic 7-11 ani pentru fete și 7-13 ani pentru băieți;
  • Școlar mare 11-14 ani pentru fete și 13-15 ani pentru băieți.
Perioada de adolescență cuprinde următoarele etape de dezvoltare:
  • Adolescența timpurie între 10 și 13 ani;
  • Adolescență medie între 14 și 16 ani;
  • Adolescența târzie între 17 și 20 de ani.
puseu de crestere la bebelusi
 

Ce reprezintă puseul de creștere?

Puseul de creștere reprezintă o perioadă relativ scurtă de timp în care copilul are o creștere fizică rapidă atât în înălțime, cât și în greutate. Puseele de creștere sunt o componentă firească a procesului de creștere și dezvoltare și apar în diferite etape ale copilăriei.

Copiii, în drumul lor de la stadiul de bebeluși la cel de adulți, trec prin perioade diferite de creștere pe măsură ce devin tot mai mari. Fiecare copil este unic și va crește în propriul ritm înainte de a ajunge la maturitatea fizică, adică în intervalul 15-20 de ani. De-a lungul procesului de dezvoltare, copii se confruntă cu creșteri accelerate care apar ori de câte ori ating noi etape în dezvoltarea fizică, adică înălțime și greutate, într-o perioada de timp scurtă.

De asemenea, este important să știi că există o distincție clară între puseele de creștere și etapele de dezvoltare.

Puseele de creștere sunt schimbări fizice care apar rapid, pe măsură ce copilul crește în înălțime și în greutate. Etapele de dezvoltare sunt definite de acțiunile și abilitățile care marchează maturitatea crescândă a copilului în anumite etape și se concentrează pe modul în care copilul gândește, precum abilitățile cognitive și lingvistice, pe modul în care copilul se joacă, precum abilitățile sociale și emoționale, dar și pe modul în care copilul se mișcă, iar aici ne referim la abilitățile motorii pe care le dobândește.
 

Imaginea completă a unui puseu de creștere

Schimbările de înălțime și greutate prin care un copil trece, din cauza creșterii oaselor, a mușchilor și a nivelului de grăsime sunt semne clare că cel mic trece printr-un puseu de creștere. Pe lângă acestea, există și alte simptome care indică același lucru:
  • scăderea sau creșterea apetitului;
  • mofturi sau izbucniri emoționale;
  • apariția dinților de lapte și a dinților permanenți;
Structura genetică pe care o moștenește de la părinți determină puseurile de creștere. Dar, pe lângă gene, și factorii de mediu pot influența creșterea copilului:
  • dietă și alimentația;
  • expunerea la substanțe nocive din apă sau atmosferă;
  • sănătatea fetală anormală sau complicații ale sarcinii.
bebelus
 

Simptomele unui puseu de creștere la bebeluși

Copii mai mari sunt comunicativi și te ajută foarte mult să-ți dai seama prin ce etapă trece copilul tău, în cazul bebelușilor simptomele sunt esențiale:
  • Creșterea apetitului – în perioada unui puseu de creștere, copilul începe să mănânce mult mai des, la intervale care variază între 30 de minute și 1 oră, fără să pară că se satură;
  • Schimbări în programul de somn – acesta este cel mai întâlnit și obositor simptom pentru părinți. Dacă bebelușul trece printr-un puseu de creștere, există șanse foarte mari să apară modificări și în programul său de somn. Acesta ii poate trezi mai des în timpul nopții, de cele mai multe ori pentru a mânca, iar reprizele de somn din timpul zilei se scurtează.
  • Bebeluș agitat și nervos – un bebeluș care trece printr-un puseu de crește devine mai agitat și mai nervos decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că nu se odihnește suficient, întrucât se trezește pentru că îi este foame.
dezvoltarea bebelusilor
 

Puseele de creștere în funcție de vârstă

Așa cum am spus și mai sus, puseele de creștere apar în diferite etape ale dezvoltării copilului, în funcție de vârstă lui.
 

Puseele de creștere la bebeluși

Deși fiecare copil este diferit, există câteva etape generale în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea.
 

Puseu de creștere la 7-10 zile de la naștere

La naștere, copiii pierd aproximativ 7-10% din greutate, lucru normal de altfel. Depozitele de grăsime formate în perioada intrauterină îl vor ajuta să reziste în primele săptămâni de după naștere. Astfel, copii trebuie să revină la greutate de la naștere în primele 7-10 zile de viață, iar această creștere accelerată reprezintă și primul puseu de creștere.
 

Puseu de creștere la 2-3 săptămâni

Al doilea puseu de creștere are loc la 2-3 săptămâni de viață și este caracterizat de creșterea și frecvența hrănirilor și a timpului petrecut la sân.
 

Puseul de creștere de la 4-6 săptămâni

Acest puseu de creștere durează de regulă 3 zile și este destul de ușor de recunoscut. Acest puseu este caracterizat de hrănirea mult mai frecventă și schimbarea programului de somn. În această etapă bebelușul ia mai mult în greutate, crește în înălțime și i se mărește și circumferința craniană. Este un lucru foarte bine cunoscut că în această etapă bebelușul are parte de o creștere bruscă, accelerată și vizibilă.
 

Puseul de creștere la 3 luni

Acesta este cel de-al patrulea puseu de creștere, și asemenea celorlalte, copilul pare mai înfometat decât în mod normal, se poate trezi mai des și este mai agitat. În jurul aceste vârste, cel mic începe să-și susțină singur capul, se mișcă mai mult și își dezvoltă toate simțurile.
 

Puseu de creștere la 4 luni

La 4 luni bebelușul ar trebui să aibă greutatea dublă față de momentul nașterii. Acesta poate prezenta semne de agitație, nervozitate, cere mai multă hrană și poate dormi mai mult sau mai puțin.
 

Puseu de creștere la 6 luni

La 6 luni este un lucru normal ca bebelușul să aibă nevoie mai multă de hrană, mai ales că începe și diversificarea. Puseul acesta de creștere este caracterizat de o nevoie mai mare de hrană, cu schimbări ale ritmului  normal de somn și cu schimbări de comportament.
 

Puseu de creștere 9 luni

Puseul de creștere de la 9 luni reprezintă ultima etapă de creștere din primul an de viață al bebelușului. Și de această dată copilul prezintă o creștere rapidă în greutate asociată cu un alt salt de dezvoltare. Prin măsurarea greutății și a înălțimii, dar și a circumferinței craniene, se observă clar o schimbare în ceea ce privește dezvoltarea bebelușului și creșterea acestuia. Și de această dată, apar stările de nervozitate, somnul este afectat și cererea de hrană este mai mare.

Puseele de creștere au loc pe perioade destul de scurte de timp, astfel că pot dura de la două zile până la cel mult o săptămână. Deoarece organismul evoluează, este normal ca cel mic să treacă prin niște schimbări în ceea ce privește alimentația și somnul. În perioada puseului de creștere îl poți sprijini pe cel mic prin furnizarea unor mese suplimentare care îi vor satisface apetitul, prin încurajarea orelor de somn regulate și nu uita, că este esențial să ai răbdare și să-ți păstrezi calmul.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!