🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Bebelusul la 12 luni - Etape de dezvoltare la 1 an

Bebelusul la 12 luni - Etape de dezvoltare la 1 an
Oare cum a trecut timpul? Parcă ieri organizați camera lui bebe, iar acum vă apropiați de aniversarea de 1 an, prima lui aniversare. Îți vină să crezi că au trecut 12 luni? Sigur că etapele de dezvoltare ale bebelușului te-au ținut tot timpul cu sufletul la gură. A crescut sub ochii tăi, iar acum este un adevărat ștrengar, dornic să exploreze fiecare colțișor din încăpere. Este jucăuș și adoră să petreacă timpul în familie, dar mai ales, înconjurat de cât mai multe jucării. Hai să analizăm împreună cele mai importante progrese din viața prichindeilor care au ajuns la vârsta de 1 anișor!
 

Dezvoltarea abilităților motorii

Dacă analizezi cu atenție dezvoltarea bebelușului pe luni, ai putea observa că în jurul vârstei de 1 an, prichindelul va fi dornic să facă primii pași. Este o etapă emoționantă, dar și mult așteptată de părinți. De regulă, micuții se ridică în șezut mult mai devreme, iar în jurul vârstei de 10 luni, reușesc să stea în piciorușe, în timp ce se sprijină de mobilă. La 1 an, mulți fac deja primii pași, cu ajutorul părinților desigur. E important să menționăm și faptul că dezvoltarea bebelușului la 1 an poate fi privită ușor diferit de la o familie la alta. Dacă unii prichindei merg mai devreme, alții nu se simt tocmai pregătiți, iar părinții trebuie să aștepte, cu calm, până când micuțul va fi dornic să exploreze lumea pe propriile picioare.

Tot în această perioadă, bebe va deveni un adevărat profesionist în a apuca obiectele (de regulă, jucăriile). Practic, la vârsta de 1 an, el își poate stăpâni foarte bine mișcările degetelor, cu accent pe primele două (degetul mare și degetul arătător).

Pentru a-l ajuta în procesul de dezvoltare, dar și pentru a te asigura că micuțul tău crește armonios, este recomandat să îi creezi un spațiu sigur, unde nu se poate accidenta și, în mod evident, un spațiu în care să se simtă bine, unul în care să fie înconjurat de cât mai multe jucării pentru copii de 0-1 ani.
 

Dezvoltarea abilităților cognitive

Bebelușul la 1 an poate fi considerat un adevărat voinicel. Rutina de zi cu zi se modifică, iar el este tot mai atent la ceea ce se întâmplă în jur. Acum poate să se folosească de gesturi simple pentru a-și exprima nevoile, poate să înțeleagă concepte simple și să exploreze spațiul, folosindu-se de mișcări și simțuri. În această etapă, părinții sunt sfătuiți să petreacă mult timp în compania celui mic, realizând o rutină care să includă jocuri și activități pentru bebelușii de 12 luni. Poți găsi inspirație rapid, mai ales că există o ofertă bogată de jucării educative, recomandate pentru dezvoltarea abilităților cognitive.

dezvoltarea bebelusului la 1 an


Dezvoltarea socială și emoțională

Bebelușul la 12 luni poate identifica sursa unui sunet, poate imita intonația celor din jur, poate rosti cel puțin un cuvânt (de regulă, mama sau tata, în silabe) și poate urmări cu atenție o conversație. Acum se află la vârsta în care nu își dezvoltă doar abilitățile motorii și cognitive, ci și pe cele sociale și emoționale. Interacțiunea cu alți prichindei, cu părinții sau cu alți membrii ai familiei este mai importantă ca niciodată. Cel mic începe deja să-și exprime afecțiunea pentru părinți și să reacționeze, într-un fel aparte, la emoțiile acestora. Îl poți surprinde adesea râzând și chiar plângând, atunci când un alt micuț este supărat. Da, bebe la 1 an poate reacționa ușor la emoții. Acum îi place să se simtă în siguranță, tot timpul înconjurat de oameni și adoră să asculte vocea liniștitoare a mamei.
 

Rutina lui bebe la 1 an

Pentru a-ți face o imagine cât mai clară despre această perioadă, dar și despre importanța dezvoltării micuțului tău, ne îndreptăm acum atenție asupra principalelor modificări din rutina voastră.
 

Somnul bebelușului la 1 an

Aproape că ai pierdut șirul nopților nedormite din primele luni de viață ale micuțului tău. A fost o perioadă destul de dificilă, dar sigur ai observat îmbunătățiri odată cu trecerea timpului. Deși, la modul general, bebelușii au un program diferit de somn, în jurul vârstei de 12 luni, acesta se  prelungește considerabil pe timp de noapte. Din 24 de ore, aproximativ 14 ore sunt petrecute în pătuț, dormind. Dintre acestea, 11 ore pe timp de noapte și 3 ore pe timp de zi. Sigur că aici vorbim despre aproximări, ceea ce înseamnă că rutina de somn a micuțului tău poate fi ușor diferită, mai ales că somnul bebelușului în primul an poate fi influențat și de apariția colicilor sau de apariția primilor dințișori. Cere ajutorul medicului dacă observi dereglări constante ale programului de somn! De asemenea, se recomandă crearea unui spațiu confortabil și odihnitor. Asigură-te că bebe adoarme în pătuț, că are scutecelul schimbat și că nu există niciun factor care îl poate neliniști!

alimentatia bebelusului la 1 an
 

Alimentația bebelușului la 1 an

S-au schimbat multe în ultima perioadă, mai ales mesele în familie. Alimentația bebelușului la 12 luni conține atât lapte, cât și supe și piureuri, fructe, legume, brânză, cereale, carne și pește. Atenție, diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni. Până atunci, bebelușul va fi alimentat doar cu lapte matern sau formulă de lapte. Ne întoarcem la vârsta de 1 an și putem spune că acum bebe poate mânca aproape orice este sănătos, cu accent pe moderație. Nu este recomandat să se introducă în alimentație sarea, condimentele și dulciurile. Bebe mai poate aștepta puțin. Oferă-i în continuare lapte și lasă-l să mănânce independent de fiecare dată când își dorește! De regulă, în această etapă, prichindeii trebuie să aibă 3 mese pe zi, la care se adaugă 2 – 3 gustări.
 

Activitățile bebelușului la 1 an

Atunci când nu doarme, bebe este concentrat asupra activităților care îi alimentează dorința de cunoaștere. Cuburile din lemn, jucăriile care emit diferite sunete și puzzle-urile cu păsări și animale construiesc un univers plin de culoare pentru puiul tău. Astfel, se recomandă să petreci cât mai mult timp cu el, să vă jucați împreună, să-i citești și să-i fredonezi cântecele. Doar prin joc și joacă, cel mic își pot dezvolta abilitățile cognitive, abilitățile motorii fine, dar și abilitățile sociale. E bine să-l înveți să se joace independent, însă este recomandat să alternezi programul de joacă în așa fel încât să înțeleagă treptat care este rolul echipelor. Partenerii ideali de joacă în această perioadă sunt chiar părinții, cei care au puterea de a-l încuraja pe cel mic să aibă încredere în propriile alegeri. Deși vârsta la care vorbesc bebelușii este privită diferit de la un caz la altul, pe parcursul zilei, atunci când jocul este în toi, s-ar putea să auzi și primele cuvinte.
 

Stimularea procesului de dezvoltare la 1 an

Tragem linie și identificăm o serie de schimbări serioase în programul de acasă. Ora de somn este tot mai ușor de suportat pentru bebelușul de 12 luni. El a devenit tot mai activ, dornic să exploreze și să atingă tot ceea ce îl înconjoară. Îi place să-și folosească mânuțele pentru a mânca, iar băița de seară a devenit o adevărată plăcere. Te ascultă cu atenție, bolborosește atunci când te oprești, imită expresii, râde în hohote și rostește câteva cuvinte stâlcite. Prichindelul tău a făcut deja câțiva pași, fiind tot mai sigur pe propriile mânuțe și piciorușe. Pare că mai are de lucrat la echilibru, dar rezultatele sunt îmbunătățite de la o zi la alta. La capitolul atașament, poți observa că cel mic are deja o jucărie preferată, poate una cu care să și doarmă. E clar s-au schimbat multe și te așteaptă alte noutăți în viitor. Care este rolul tău? Să-i oferi sprijin și iubire necondiționată. Iată câteva sfaturi pentru a-l stimula pe cel mic în procesul de dezvoltare:
  • Comunicare: Pentru a-l ajuta să-și dezvolte vocabularul, e important să-i vorbești mereu, folosind cuvinte simple, de multe ori, în mod repetat. Cititul și cântecelele trebuie să facă parte din rutina voastră;
  • Activități interactive: Alege jucăriile specifice vârstei lui, jucării colorate cu imagini simple care îi stimulează simțurile;
  • Explorarea mediului înconjurător: Lasă-l pe cel mic să exploreze și să atingă obiectele care îl atrag. Așa va putea experimenta forme și texturi noi.
  • Promovarea independenței: Lasă-l pe cel mic să se joace și pe cont propriu, dar nu uita să-l supraveghezi cu atenție;
  • Alimentație sănătoasă: Alimentația are un rol esențial în procesul de dezvoltare al bebelușului tău. Oferă-i doar preparate proaspete, în cantitățile recomandate pentru vârsta lui.
Pentru finalul articolul am păstrat cele mai importante sfaturi pentru părinți. Cum fiecare bebeluș se dezvoltă în propriul ritm, e important ca mami și tati să fie răbdători, să încurajeze și chiar să recompenseze fiecare mic progres. Oferă-i bebelușului tău susținere și cât mai multă iubire!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!