🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Bebelușul la 9 luni: Dezvoltare, somn și activități recomandate

Bebelușul la 9 luni: Dezvoltare, somn și activități recomandate
Continuăm seria ce ține de dezvoltarea bebelușului pe luni cu particularitățile specifice dezvoltării, somnului, alimentației și activităților bebelușului de 9 luni. La această vârstă, un bebeluș face progrese fizice și cognitive remarcabile. Astfel, la 9 luni bebelușul începe să se deplaseze în mod independent, să se cațere, să se târască și începe să facă primii pași. În ceea ce privește dezvoltarea limbajului, progresele sunt din ce în ce mai mari, astfel că cel mic este capabil să emită sunete care imită vorbirea și să înțeleagă cuvinte simple. Totodată, jocul și interacțiunea socială devin parte din activitățile zilnice ale copilului, bebelușul manifestând un mare interes pentru jucării de pluș și jucării din lemn.

Despre fiecare ramură pe care o dezvoltă sau o îmbunătățește, vom vorbi și noi în articolul de astăzi. Iată care sunt elementele la care trebuie să fii atent atunci când bebelușul tău împlinește 9 luni.

dezvoltarea bebelusului la 9 luni

Somnul bebelușului de 9 luni

Perioada nopților albe s-a cam terminat, iar somnul bebelușului de 9 luni începe să fie din ce în ce mai organizat. Cel mic va reuși să doarmă între 10 și 12 ore legat, fără să se trezească. Cu siguranță vor exista și câteva excepții, iar cel mic se va mai trezi din când în când pe timpul nopții, însă va reuși să adoarmă din nou cu ușurință. Foarte important este să fii lângă el în fiecare dimineață atunci când se trezește, întrucât prezența ta îi va oferi senzația de liniște și siguranță. Somnul bebelușului in primul an este foarte variat si suferă o serie de schimbări frecvente.
 

Regresia de somn de la 9 luni

Regresia de somn de la 9 luni nu este o regresie grea cum au fost celelalte, însă afectează somnul, mai ales a celor care nu au fost învățați să adoarmă singuri. Mulți bebeluși vor încerca să se ridice în picioare în toiul nopții și nu vor reuși să se așeze la loc, moment în care vor începe să plângă.

Încă de la vârsta de 8 luni, bebelușii au renunțat la un somn din timpul zilei, astfel că acum au doar două somnuri, adică 2-3 ore cumulat. Începând cu această vârstă, dacă bebelușii sunt în grafic cu greutatea, poate fi scos și laptele din timpul nopții, pentru un somn legat și un metabolism sănătos. Ideal ar fi ca somnul de noapte să fie de 11-12 ore și poate fi oferit mai devreme de ora 19, dacă simți copilul obosit.
 

Alimentația unui bebeluș de 9 luni

Alimentația unui bebeluș de 9 luni este formată din 2 mese care conțin doar lapte și 3 mese diversificate. Diversificarea bebelușului a început deja de 3 luni, timp în care cel mic s-a obișnuit cu mesele solide. La 9 luni se introduc în mesele zilnice alimente precum: ananas, mango, sparanghel, roșii, țelină, soia, linte, fructul pasiunii, carne de vită etc. De asemenea, există și anumite alimente care ar trebui evitate la această vârstă, printre care laptele de vacă, mierea, alunele și alte tipuri de nuci, precum și alimente cu risc ridicat de sufocare precum strugurii întregi sau mărunțiți. Recomandat este ca aceste alimente să fie introduse în dieta bebelușului abia după vârsta de un an, pentru a preveni potențialele pericole.

Datorită faptului că reușesc să stea în șezut, bebelușii deprind și abilitatea de a prinde lucrurile cu mâna. Acest lucru îi face mult mai curioși și la capitolul mâncare. Specialiștii recomandă să-l lași să își folosească mânuțele și să descopere plăcerea de a apuca alimentele și de a le duce singur la gură.

Hidratarea are, de asemenea, un rol esențial în sănătatea bebelușului de 9 luni. Chiar dacă majoritatea nutriției și a hidratării provine din lapte, pot fi introduse câteva înghițituri de apă în timpul meselor.

Odată cu împlinirea celor 9 luni, bebelușul poate începe să consume mai multe alimente solide. Cerealele pentru bebeluși care au un conținut redus de zahăr și aditivi sunt o opțiune potrivită. Încearcă să le amesteci cu lapte matern sau cu lapte praf pentru a crea o textură potrivită și pentru ca cel mic să recunoască gustul.

Fructele moi și fără coajă sunt o altă alegere excelentă. Printre preferate se numără bananele, perele, merele și piersicile. În ceea ce privește legumele, dacă sunt bine gătite și pasate, ele pot reprezenta o sursă importantă de nutrienți. Cele mai bune opțiuni sunt morcovii, dovleceii și mazărea.

somnul bebelusului la 9 luni

Dezvoltarea simțurilor unui bebeluș de 9 luni

Simțurile unui bebeluș de 9 luni sunt în plină dezvoltare, fapt care îl ajută să înțeleagă și să exploreze lumea înconjurătoare. Vederea este aproape dezvoltată complet, astfel că cel mic poate distinge culori, forme și obiecte la distanțe mai mari. Coordonarea ochilor este, de asemenea, eficientă, ceea ce îi permite să urmărească cu ușurință obiecte în mișcare.

Simțul tactil are un rol important pentru dezvoltarea unui bebe de 9 luni, întrucât îi permite să învețe despre mediul înconjurător și să dezvolte coordonarea mâna-ochi.

La 9 luni bebelușii explorează lumea prin atingere, folosindu-și degetele pentru a apuca obiecte, pentru a le mișca și pentru a le explora.

Gustul și mirosul sunt, de asemenea, simțuri dezvoltate. La 9 luni, bebelușii au căpătat o oarecare experiență a diferitelor gusturi și mirosuri, datorită introducerii alimentelor solide. Bebelușii pot face o distincție între gusturile dulci, sărare, amare și cele acide.
 

Jocuri și jucării pentru bebelușii de 9 luni

Jocurile sunt o modalitate esențială prin care bebelușii învață și explorează lumea din jur. La 9 luni, cel mic are o gamă destul de variată de abilități și interese în ceea ce privește jocurile și jucăriile. Iată câteva dintre cele care sunt cele mai recomandate:
  • Jocuri de explorare – oferă-i bebelușului tău diverse jucării sigure, realizate din materiale non-toxice pe care le poate atinge și întoarce pe toate părțile, studia și manipula. Cel mai bun profesor pentru bebelușii de 9 luni este curiozitatea.
  • Jocuri de construit – cele mai recomandate jocuri de construit pentru bebelușii de 9 luni sunt cele din lemn sau plastic. Folosește blocuri de construcție mari și colorate care îl vor ajuta să construiască structuri simple. Prin intermediul acestor jocuri, cel mic va explora cel mai bine conceptul cauză-efect și își va dezvolta creativitatea, imaginația și percepția spațială.
  • Jocuri și jucării muzicale – jucăriile care scot sunete muzicale sunt extrem de captivante pentru bebeluși. Lasă-l să apese butoane sau să lovească jucăriile pentru a scoate sunete. Învață-l să le apese pe rând, pentru a putea distinge fiecare sunet în parte.
  • Jocuri cu mingea – alege pentru bebelușul tău mingii moi și joacă-te împreună cu el! Aruncă-i ușor mintea și încurajează-l să încerce să o prindă. Acest tip de activitate ajută la coordonarea mâna-ochi.
  • Jocuri de rol/imitare – imită sunetele și gesturile bebelușului și încurajează-l să te imite la rândul lui. Acest tip de activitatea contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și lingvistice.
bebelusul citeste o carte

Activități potrivite pentru bebelușii de 9 luni

Activitățile interactive, care contribuie la stimulare sunt esențiale pentru creșterea bebelușului la această vârstă. Iată câteva idei de activități pe care să le faci împreună cu cel mic:
  • Povești și cântecele – interacțiunea prin povești și cântece îi ajută pe bebeluși să își dezvolte abilitățile lingvistice și să își îmbucătățească auzul și concentrarea. Folosește diferite variații de ton și gesturi pentru a le menține curiozitatea și interesul. Folosește jucării pentru copii și jucării de plus pentru a da viață poveștilor.
  • Activități cu jucării interactive – jucăriile interactive care emit sunete, lumini și cele care se mișcă îi atrag atenția bebelușului de 9 luni și îl încurajează să exploreze. De asemenea, jocurile care implică împingerea, tragerea, scoaterea sau rostogolirea jucăriilor îi ajută să își dezvolte abilitățile motorii.
  • Jocuri de ascundere – ascunde obiecte sau jucării din lemn sub paturi sau în cutii și încurajează-l pe cel mic să le găsească. Prin această activitate, el își va stimula capacitatea de observație și gândire.
  • Primii pași – dacă observi că cel mic se ridică în picioare și încearcă să se agațe de mobilă pentru a se deplasa, îi poți încuraja mersul ținându-l de mânuțe. Faptul că ești alături de el în această etapă îi va oferi încredere și îl va ajută să își îmbunătățească echilibrul.
activitati bebelus 9 luni

Sfaturi și recomandări pentru dezvoltarea bebelușului de 9 luni

Pe măsură ce timpul trece și bebelușul se apropie de primul an de viață, apar și noi provocări, dar și oportunități pentru dezvoltarea lui. În sensul acesta, activitățile stimulative joacă un rol deosebit de important. Pe lângă jocuri și jucării potrivite acestei vârste, și interacțiunea cu părinții, cititul poveștilor și ascultatul cântecelelor pentru copii contribuie semnificativ la dezvoltarea emoțională și cognitivă a celui mic.

Un alt aspect important constă în stabilirea unei rutine zilnice. Acest program ajută la dezvoltarea și întărirea sentimentului de siguranță al bebelușului și facilitează adaptarea la ritmul zilnic. Rutina trebuie să cuprindă mese la ore fixe, băi zilnice, momente de joacă și momente de somn.

Vârsta de 9 luni este o perioadă plină de progrese și descoperiri. Astfel, părinții au oportunitatea de a-și susține copii prin joc și interacțiune. Prin crearea unui mediu stimulant și iubitor, părinții pot contribui în mod semnificativ la creșterea fericită și sănătoasă a micuților lor. Bucuria celui mic va fi întotdeauna bucuria ta!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!