🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Codul bunelor maniere pentru copii: Reguli de comportament

Codul bunelor maniere pentru copii: Reguli de comportament
Cu toții ne dorim ca prichindeii noștri să fie isteți, descurcăreți și bine educați, iar aici intervine clasica expresie: „cei 7 ani de acasă”. Deși copiii încep să se integreze în colectiv de la vârste fragede, atunci când merg la creșă și grădiniță, se consideră că în primii ani de viață ei asimilează cele mai multe informații în sânul familiei, imitând comportamente, gesturi și chiar emoții. Astfel, e deosebit de important să le oferim micuților tot sprijinul de care au nevoie și să fim exemple bune de urmat. Codul bunelor maniere pentru copii implică o serie de reguli simple, reguli care se pot învăța prin joc și joacă și care vor contribui la conturarea comportamentului viitorului adult.
 

Ce sunt bunurile maniere și de ce sunt importante pentru copii?

Bunele maniere sunt reguli de comportament social care ne ajută să trăim în armonie cu ceilalți. Dacă te-ai întrebat vreodată la ce vârsta vorbesc copiii, probabil ai observat că încă din perioada 12 – 18 luni, prichindeii încep să rostească diferite cuvinte simple. Odată ce înaintează în vârstă leagă mai multe cuvinte într-o singură propoziție și încep să imite comportamentul părinților sau persoanelor cu care își petrec majoritatea timpului. Pe la 2 – 3 ani, copilul începe să spună: „mulțumesc”, „te rog” și să-și creeze o anumită conduită zilnică. Toate acestea se învață, părinții fiind cei mai buni profesori. Iată și motivele pentru care sunt importante aceste reguli:
  • Empatie și respect: Copii vor învăța să ofere respect persoanelor din jur, construind relații sănătoase. În acest fel se încurajează și empatia – conștientizarea sentimentelor celorlalți;
  • Evitarea conflictelor: Atunci când cei mici cunosc regulile de bună purtare, vor putea rezolva problemele din viitor în mod politicos, fără conflicte și jigniri;
  • Adaptabilitate: Un copil care știe să se comporte în orice context și cu orice persoană se va adapta mult mai ușor în diferite medii, gestionând cu succes noile experiențe pe tot parcursul vieții;
  • Creșterea încrederii în sine: Pentru că sunt acceptați ușor în societate, copiii care știu cum să se comporte se vor simți mult mai încrezători în propriile abilități sociale.
Înainte de a discuta despre cele mai importante reguli de bune maniere, trebuie să trecem în revistă și experiența pe care micuții noștri o trăiesc în prima zi de școală. Se consideră că până la acel moment, copiii știu când trebuie să asculte, când au voie să vorbească, știu ce înseamnă respectul, care este semnificația cuvântului „mulțumesc” și cum trebuie să reacționeze atunci când persoanele din jur au anumite reacții irascibile. Sigur că micuții noștri vor primi educația necesară pe tot parcursul școlar, dar ceea ce învață în primii ani de viață reprezintă baza adolescentului de mai târziu și adultului din viitor.
 

Reguli de bază ale bunelor maniere pentru copii

Așa cum spuneam, nimeni nu se naște învățat. Drept urmare, copiii au nevoie de atenția noastră. Ei au nevoie să fie ghidați în tot acest timp, acumulând informațiile precum burețelul care absoarbe creta de pe tablă. Mai jos vei descoperi câteva reguli de comportament necesare pentru o educație sănătoasă:
 

Regula 1: Salută-i pe cei cu care intri în contact

Copilul trebuie învățat că un salut sincer și zâmbitor poate face ziua mai frumoasă oamenilor din jur. Salutul este cel mai important și cel mai simplu gest de politețe, iar prichindelul tău poate învăța acest lucru doar prin puterea exemplului. Spune-i „Bună dimineața!” și „Noapte bună!”, învață-l să spună „La revedere!” sau ” Pa, pa!” la vârste fragede și încearcă să faci din asta o prioritate.
 

Regula 2: Spune „Te rog” și „Mulțumesc”

Învăță-l pe cel mic să-și exprime aprecierea cu ajutorul cuvântului „Mulțumesc”. Cum poți face asta? Atunci când primește un cadou, un compliment sau când cineva îl ajută să-și strângă jucăriile ori să-și recupereze mingea care a ajuns în curtea vecinilor, te poți apleca spre el, rugându-l să spună cuvântul magic. O să vezi că, ușor – ușor, va deveni un cuvânt uzual în vocabularul lui, dar trebuie să ai răbdare. Reține că trebuie să faci și tu același lucru pentru că el este la vârsta la care copiază comportamentele.

Tot despre magie vorbim și în rândurile următoare. Puterea expresiei „Te rog” semnifică mult pentru fiecare dintre noi. Învață-l pe cel mic să rostească cele două cuvinte de fiecare data când are nevoie de ajutor, de un favor ori de un anumit obiect. Îi va fi de folos pe viitor. Poți introduce în rutina zilnică diferite jucării educative pentru copii. Acestea vor fi de mare ajutor în procesul de învățare.

reguli de comportament
 

Regula 3: Cere-ți scuze și spune „Îmi pare rău”  

Cu toții știm că o greșeală recunoscută e pe jumătate iertată, mai ales atunci când ne învățăm lecția. Pentru a-l învăța pe cel mic ce înseamnă „Scuze” și „Îmi pare rău” poți opta pentru jocuri de inteligență și jocuri de rol, cu ajutorul cărora să simulezi anumite scenarii.
 

Regula 4: Fii diplomat și empatic

Oamenii care apelează la diplomație au mai mult succes în viața profesională, iar cei empatici leagă cele mai frumoase relații interumane. Învață-l pe cel mic să vorbească frumos cu și despre oamenii din jurul lui.
 

Regula 5: Poartă-te frumos la masă

Pentru a da dovadă de bună educație în diferite contexte sociale, copiii au nevoie să învețe încă din primii ani de viață că plescăitul sau mâncatul cu gura deschisă sunt semne care nu au nici cea mai mică legătură cu respectul față de ceilalți. În plus, pentru că vor face parte din diferite grupuri pe parcursul vieții, e important să știe cum se așează tacâmurile le masa, dar și cum se folosește fiecare în parte.
 

Regula 6: Bate la ușă înainte de a intra

Nu e deloc politicos să intri într-o încăpere înainte de a bate la ușă. Învață-l pe cel mic să facă acest lucru înainte de a intra în camera părinților, la toaletă sau în diferite alte săli, precum sălile de clasă. Pentru a-l încuraja să facă acest lucru, poți apela din nou la jocul de rol, dar și la puterea exemplului.
 

Alte reguli de politețe pentru copii

La modul general, bunele maniere pentru copii nu constau doar în regulile enumerate mai sus, ci și în alte exemple de comportamente, precum:
  • Este important ca cei mici să cunoască regulile de circulație, să știe care este semnificația culorilor de la semafor, dar și cum este semnalizată o trecere de pietoni. În plus, ei trebuie să știe că resturile și ambalajele se aruncă la gunoi, la fel cum procedează și acasă. Nu se țipă și nici nu se aleargă pe stradă pentru a nu incomoda oamenii din jur;
  • Copiii au tendința de a întrerupe conversațiile adulților doar din simplul motiv că au ceva de spus, total diferit de subiectul discuției. Ce trebuie să facă părinții în această situație? În primul rând, cearta și critica nu este o soluție. Apoi, o modalitate excelentă pentru a-l învăța arta conversației este să-i explici, cât de des cu putință, că trebuie să-și aștepte rândul și că poate întrerupe o conversație doar în cazul unei urgențe. Așa poți lucra și la capitolul răbdare. Despre răbdare și logică poate învăța și cu ajutorul unor jucării din lemn. Acestea sunt recomandate în educația timpurie, fiind disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni;
  • Bunele maniere țin inclusiv de ordine și disciplină. Un copil care a deprins cele mai bune învățăminte de la părinți își va strânge jucăriile din propria inițiativă, fie că este în vacanță la bunici, în vizită la prieteni sau la grădiniță. A vărsat ceva pe jos? E în regulă, se mai întâmplă, dar ar fi bine să-l înveți să participe la întregul proces de curățare. În plus, aici este momentul potrivit pentru a-și cere scuze – o regulă despre care am scris mai sus;
  • E important să îi învățăm pe cei mici să împartă, dar și să respecte spațiul personal al celor din jur. Cu răbdare și perseverență, îi poți explica celui mic că nu este frumos să ia jucăriile altor prichindei fără permisiunea acestora;
  • Bullyingul este un subiect sensibil, dar tot mai des întâlnit în rândul adolescenților. Pentru a preveni astfel de situații, e important să îi învățăm pe cei mici că oamenii arată diferit, se îmbracă diferit și că, în esență, trebuie iubiți, apreciați și respectați pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au ori pentru felul în care arată.
reguli bune maniere
 

Cum învățăm copiii regulile bunelor maniere?

Regulile bunelor maniere se învață prin puterea exemplului. În primul rând, părinții reprezintă un adevărat etalon pentru comportamentul celor mici. Asigură-te că ești un bun exemplu pentru el și că îi explici toate cele menționate mai sus într-o manieră cât mai simplă. Oferă-i timp și înarmează-te cu multă răbdare, un comportament educat nu se formează într-o singură zi. Va fi nevoie să îi repeți aceleași reguli simple și clare, reguli pe care le poți aplica în diferite contexte, precum: jocuri, povestioare sau filme pentru copii. A greșit? Corectează-l cu blândețe și încurajează-l să exerseze.

Așadar, învățarea regulilor de comportament este un proces care se desfășoară pe termen lung, răbdarea fiind deosebit de importantă în acest context. Odată ce părinții conștientizează cât de importantă este educația timpurie, copiii vor deprinde obiceiuri civilizate care le vor ghida viitorul.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!