Colectia Animalele Planetei e acum aici 👈🚚Tranport gratuit pentru abonamente si cadouri garantate!

Copii în clasa pregătitoare: Ce învață și care este programa?

Copii în clasa pregătitoare: Ce învață și care este programa?
Încă puțin și micuțul ștrengar devine școlar cu acte în regulă. Parcă ieri îi pregăteai lăptic cald peste noapte, iar acum urmează să-i cauți un ghiozdănel pe măsura lui. Acum, mai mult ca niciodată, piticul tău are nevoie de atenție. Urmează un drum care îi va dicta viitorul, unul presărat cu o mulțime de informații, dar și cu noi oportunități de a dezvolta relații sănătoase.

Prima zi din clasa pregătitoare înseamnă mult pentru prichindelul tău. Este începutul unui an în care se va face tranziția între grădiniță și școală. Vorbim despre un an de învățământ obligatoriu, care include activități didactice bazate pe stimularea creativității prin joc și joacă. Chiar și acasă, va trebuie să ai, pe lângă mult îndrăgitele jucării pentru copii de 6-7 ani, câteva materiale didactice potrivite vârstei lui. Descoperă, din rândurile următoare, cum arată programa școlară pentru clasa pregătitoare.
 

Curriculum pentru clasa pregătitoare

În grupa pregătitoare se înscriu copiii care au împlinit 6 ani, dar pot fi acceptați și prichindeii de 5 ani. Aceștia din urmă trebuie evaluați, înainte de a se stabili că sunt pregătiți psihic și emoțional să cunoască sala de clasă. Curriculum pentru clasa 0 este structurat în funcție de domeniile de dezvoltare specifice vârstei. În linii mari, se urmărește:
 • Dezvoltarea socio-emoțională, prin recunoașterea și exprimarea emoțiilor, crearea conexiunilor interpersonale și dezvoltarea încrederii de sine;
 • Dezvoltarea cognitivă, prin stimularea creativității, gândirea logică, rezolvarea problemelor și stimularea imaginației;
 • Dezvoltarea motrică, prin echilibru și coordonarea membrelor, prin jocuri sportive și jocurile copilăriei;
 • Dezvoltarea personală, prin respectarea regulilor, grija față de sine și față de cei din jur, apartenența la grup etc.
copii in clasa pregatitoare
 

Ce conțin programele școlare pentru clasa pregătitoare?

Programa școlară, indiferent de anul de studiu, este structurată în așa fel încât să ofere toate informațiile necesare actului didactic. Se oferă exemple concrete, dar și un ghid specific pentru fiecare disciplină studiată. Dascălul are rolul de a urmări atent programa și de a respecta structura recomandată de către Minister. Iată ce conține programa pentru clasa pregătitoare:
 

Notă de prezentare

Se prezintă, în mod structurat, numărul orelor destinate pentru fiecare materie, dar și particularitățile disciplinelor, resursele de care au nevoie preșcolarii etc. De asemenea, se precizează clar cum se va desfășura fiecare oră, cum vor fi notați cei mici și cum va arăta examenul final.
 

Competențe generale

Se prezintă abilitățile, deprinderile și aptitudinile pe care cei mici ar trebui să le dobândească pe parcursul anului de studiu. Toate acestea îl vor ajuta pe viitorul elev de clasa I să rezolve probleme specifice și să se adapteze noilor cerințe școlare.
 

Competențe specifice

Aici, Ministerul face legătura între competențele generale și cele specifice. Astfel, competențele specifice sunt derivate din cele generale și exemplificate prin activități concrete pentru fiecare materie. Cadrele didactice au posibilitatea de a le simplifica în cazul în care copiii au nevoie de exerciții mai ușoare.
 

Sugestii metodologice

Dascălii primesc și mici sugestii cu privire la modul de predare. E important ca aceștia să-și structureze orele într-un mod cât mai atractiv, jucăuș, dar cu focus pe rezultate.
 

Programa școlară la matematică clasa 0

Cadrele didactice trebuie să respecte întocmai programa școlară. Matematica de clasa pregătitoare, de exemplu, prevede compararea numerelor de la 0 până la 31, adunarea și scăderea acestora, dar și multe alte abilități și exerciții, printre care:
 • Număratul din 2 în 2 sau din 3 în 3;
 • Aflarea termenului necunoscut, prin metoda balanței;
 • Recunoaștere principalelor figuri geometrice: pătrat, cerc, dreptunghi, triunghi, cub, sferă etc;
 • Cunoașterea calendarului și zilelor săptămânii;
 • Recunoașterea bancnotelor românești.
De menționat este și faptul că matematica de clasa 0 înseamnă doar adaptarea celor mici la conceptele de bază. Dacă la final, prichindelul tău știe să numere obiecte, să le asocieze cu cantități specifice, știe să recunoască figurile geometrice și să facă adunări și scăderi simple, înseamnă că eforturile învățătorului au dat roade. Încă de la începutul anului, cadrele didactice le oferă părinților o listă cu cărți și materiale pentru școală. Vei afla din timp care sunt nevoile micuțului tău pentru a face adunări și scăderi în clasa 0.

activitati copii clasa pregatitoare
 

Programa școlară la limba română

La disciplina Comunicare și limba română, micuții învață să respire corect, să pronunțe și să reproducă mesaje scurte. Dascălul poate propune zilnic diferite jocuri de tip emițător-receptor, povești captivante și ore de creativitate. Ce scriu copii in clasa 0? Pentru început, micuții își vor exprima gândurile prin desen. Se trece, în mod etapizat, la liniuțe și bastonașe de clasa 0, iar mai apoi, la primele încercări de litere. Spre finalul anului școlar, micuțul tău ar trebui să bifeze următoarele performanțe:
 • Să numească literele mari și mici ale alfabetului, să citească silabele simple, să înțeleagă sensul cuvintelor și al propozițiilor simple și să citească bine din punct de vedere fonetic;
 • Să scrie litere mari și mici, cuvinte și propoziții simple;
 • Să povestească și să descrie foarte bine evenimentele;
 • Să cunoască regulile dialogului respectuos;
 • Să asculte activ;
 • Să cunoască și să recite poezii scurte și simple;
 • Să povestească basmele și poveștile ascultate în clasă.
 

Ce alte discipline vor mai studia în clasa pregătitoare

Pe lângă matematică și limba română, în clasa 0, micuții studiază și alte materii. Iată care sunt aceste discipline:
 • Muzică și mișcare: Pe parcursul orelor, copiii cântă, dansează și explorează instrumentele muzicale;
 • Arte vizuale și abilități practice: Prin desen și arte plastice se încurajează stimularea imaginației și abilităților practice;
 • Educație fizică: Prin sport, cei mici se vor dezvolta armonios;
 • Dezvoltare personală: E o disciplină introdusă relativ recent, dacă ar fi să facem o comparație cu perioada în care noi, părinții, eram preșcolari. Se urmărește dezvoltarea psihică și emoțională a copilului;
 • Religie: Aici e important de menționat că părinții aleg dacă îl înscriu sau nu pe micuțul lor la orele de religie. Se realizează o cerere scrisă.
 

Orar clasa pregătitoare

La vârsta de 6 ani, micuțul tău are nevoie de jucării educative, dar și de materiale didactice. Urmează o perioadă foarte interesantă, iar primul orar s-ar putea să stârnească emoții puternice chiar și în rândul părinților. Iată ce cuprinde, mai exact, orarul pentru clasa 0:
 • Comunicare și limba română, 5 ore pe săptămână;
 • Matematică și explorarea mediului, 4 ore pe săptămână;
 • Educație fizică, 2 ore pe săptămână;
 • Muzică și mișcare, 2 ore/săptămână;
 • Arte vizuale și abilități practice, 2 ore pe săptămână;
 • Dezvoltare personală, 2 ore pe săptămână;
 • Limba modernă, 1 ora pe săptămână;
 • Religie 1 oră săptămână;
 • Opțional,1 oră pe săptămână.
În cele din urmă, trebuie să știi că, în clasa 0, micuțul tău va petrece obligatoriu 19 – 20 de ore la școală în fiecare săptămână. Nu va primi teme pentru acasă, dar va fi important ca tu să-i oferi tot suportul necesar în această perioadă. Citiți, colorați, adunați și povestiți tot timpul!

Suport clienti 9⁰⁰ - 18⁰⁰

+40727748321 comenzi@deajoaca.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!