Metode eficiente de a invata copilul sa citeasca

Metode eficiente de a invata copilul sa citeasca
Copiii care învață să citească de plăcere, de mici, vor ști să aprecieze lectura pe tot parcursul vieții. Chiar dacă la anumite vârste sau în anumite perioade pot exista scurte pauze, ei vor reveni oricând la ceea ce le-a provocat emoții și sentimente, le-a deschis uși către lumi noi sau spre aflarea de informații interesante. 

Orice copil poate fi ajutat să citească și să înțeleagă ceea ce citește. Deși pare un proces la fel de natural ca vorbirea, micuților trebuie să li se arate cum deprindă cititul, și cum să se familiarizeze cu literele, cuvintele și textele scrise, încă înainte de a ajunge la școală. 

Iată câteva metode prin care poți fii, ca părinte, alături de copilul tău pentru a-l ajuta să descopere plăcerea lecturii și a cititului, încă dinainte de a ajunge la scoală.
 

De la ce vârstă poate fi învățat copilul să citească?

Deprinderea cititului de la vârste fragede are o influență majoră asupra formării abilităților de comunicare și a dezvoltării limbajului și a vocabularului celor mici. Chiar și ascultarea pasivă a unor lecturi le îmbogățește celor mici numărul și varietatea de cuvinte pe care ei le folosesc, mai mult decât o pot face orice surse media.
 

Etapele și metodele de a învăța copilul sa citească

Când începi să-i arăți copilului tău primele cărți, de la vârsta de 1-2 ani, îl introduci într-o lume nouă, amuzantă, deoarece îi poți prezenta cărți ilustrate, cu multe imagini sau fotografii, cu poze cu animale sau alte lucruri familiare. Îi poți pune anumite întrebări despre ceea ce vede, de exemplu ”Vezi acea pisică?”, exerciții utile deoarece îi dezvoltă vocabularul, dar și capacitatea de a face asocieri și de a înțelege mai bine ceea ce i se citește. Oferă-i astfel de daruri doar pentru a le studia și a se familiariza cu ele.

După 2-3 ani, uitați-vă împreună pe cărți pentru copii. Puteți lectura deja povestioare sau chiar texte scurte, iar el va vedea astfel cât de plăcut este cititul. Acum îi poți pune întrebări despre ceea ce citiți, în timpul lecturii sau după ce ați terminat: ”ce crezi că se va întâmpla cu Ina, puiul de bufniță, și cu prietena ei Ana?”
 
Jurnalul unui pui de bufniță - Eva și bufnița cea nouă
adauga in cos

Între 3-5 ani, îi poți citi deja povestioare simple, scurte și îl poți familiariza cu literele alfabetului. Dacă ți-ai propus acest lucru, poți apela la citirea pe silabe sau jocuri. De exemplu, el poate deveni pasionat de anumite simboluri scrise, cum sunt cele de pe mașini, și va deveni interesat chiar să afle singur despre literele care alcătuiesc cuvântul respectiv. Lecturați poveștile în doi și urmărește cuvintele cu degetul, pentru ca el să deprindă cum se citește de la stânga la dreapta și de sus în jos.

carti de povesti
 

Descifrarea literelor

Metoda cea mai uzuală de a-l familiariza treptat pe copilul tău cu descifrarea literelor din alfabet este să îl obișnuiești cu forma și aspectul lor, iar ulterior el va începe să recunoască și cuvinte întregi. Scrie pe cartonașe colorate sau folosește magneți de frigider cu imaginile acestora, și spune-i să imite și el vocalele sau consoanele pe care le vede scrise; folosește-te doar de majuscule la început. 

Integrează apoi literele respective în câte un cuvânt simplu, de exemplu ”ac”, ”măr” sau ”casă”. Utilizează carduri cu poze ale acelor obiecte, pe care el să poată să le recunoască. Acoperă imaginea, și lasă doar cuvântul, pentru că el să poată identifica obiectul după forma scrisă a cuvântului. Îi poți decora și camera cu litere, sau cu numele lui sau ale părinților, pentru a-i fi mai ușor să rețină cuvinte simple. 

Unii copii pot aborda însă diferit identificarea literelor, de exemplu să învețe întâi un cuvânt ca pe un ansamblu, și abia apoi să fie interesat de literele care îl alcătuiesc, modalitate care pentru ei este chiar mai simplă și mai amuzantă.

Aceste etape de identificare de litere, care pot începe din jurul vârstei de 3 ani, precum și cele de recunoaștere a cuvintelor joacă un rol important în dezvoltarea cognitivă a celor mici. Odată ce un cuvânt a fost văzut prima dată, el este plasat în creier într-un fel de ”dicționar vizual”, iar ulterior este recunoscut și nu mai este nevoie să fie ”descifrat” din nou. 
 
Centru de activități - litere și imagini în limba română
adauga in cos
 

Citirea pe silabe

După ce este obișnuit cu aspectul literelor, le poți folosi pentru a forma cuvinte simple, de exemplu ”mama”, ”tata” pe care să le scrieți și să le rostiți împreună încet, pe silabe. El va învăța astfel cum se unesc literele ca să împreună să alcătuiască un cuvânt.

Exersați în acest mod cu câteva cuvinte, apoi combinați-le în fraze scurte precum ”Un om bun”. Sunetele pot fi exersate și folosind cartonașe, sau chiar cărți cu multe poze, dar cu puține cuvinte. De aici puteți exersa amândoi sunete, litere au cuvinte noi, înainte de a citi textul. 
 

Practicarea cititului cursiv

Citirea cursivă la copiii preșcolari depinde în mare măsură de perseverența cu care au fost practicate activitățile de identificare a literelor, sunetelor și cuvintelor, dar și de personalitatea fiecărui copil în parte. Este important să identifici ce anume îl stimulează și să-i pui la dispoziție imagini, texte sau cărți adecvate. Este esențial ca el să nu-și piardă interesul pe parcurs, și să nu ajungă să creadă că a învăța este o acțiune plictisitoare sau chiar o corvoadă.

Încercați să citiți împreună în fiecare zi, discutați despre ce ați aflat și provoacă-l să încerce să înțeleagă mai în profunzime ceea ce a citit sau a aflat.

De asemenea, prezentarea și conținutul cărților contează foarte mult pentru ca el să deprindă cititul cursiv. Alege coperta, ilustrațiile ș tipul de caractere potrivite pentru vârsta lui, și nu încerca să-i impui ce să citească, ci oferă-i materiale pe măsura intereselor și nevoilor lui, pe măsură ce va deprinde cititul.
 

Ce cărți sunt potrivite în funcție de vârstă 

Copii mici

 
Viața la fermă, ediție completă
adauga in cos
 
Jup, un pisoi de soi
adauga in cos
 
Haina colorată a lupului
adauga in cos
 
Lupul și puiul de dragon
adauga in cos
 

Preșcolari

Franklin merge pe bicicletă
adauga in cos
 
Pernuța speriată
adauga in cos
 
Povestea micului alunar care nu putea să adoarmă
adauga in cos
 
Băiețelul cu aripa de fluture
adauga in cos
 

Școlari

Jocuri cu cuvinte și litere
adauga in cos
 
 
Lumea copiilor - versuri, poezii și cântecele
adauga in cos
 
Pas cu pas în jurul lumii
adauga in cos
 
Minunatul ținut al lui Oz
adauga in cos
 

Jocuri și metode pentru exersarea cititului

Poți utiliza diverse metode sau jocuri educative pentru a exersa și a-l ajuta pe micuțul tău să deprindă mai ușor literele și citirea cursivă.
  • Când este mic, prezintă-i câte 4-5 cuvinte noi în fiecare zi, apoi repetă-le de trei ori pe parcursul zilei. Afișează apoi timp de 5 secunde un cartonaș cu acel cuvânt (de exemplu ”măr”); deocamdată este important ca în prima fază, cel mic doar să vizualizeze, nu să repete. Bucurați-vă împreună de rezultate;
  • Combină cuvintele singulare în perechi de cuvinte scrise tot pe cartonașe, de exemplu ”măr galben”;
  • Formează cu el propoziții simple: ”Mama gătește”, apoi treci la unele mai dezvoltate;
  • Folosește fișe de citit pe silabe pentru clasa pregătitoare, ce conțin jocuri, sau texte scurte pentru clasa I.
 
Cuvinte din trei litere
adauga in cos
 
Dezvoltarea limbajului
adauga in cos
 
Joc alfabetul interactiv
adauga in cos
 
Scriere și construire de enunțuri
adauga in cos

Este important să descoperiți împreună plăcerea cititului într-o atmosferă relaxată, de joacă, fără așteptări sau presiuni prea mari din partea părinților. Capacitatea de înțelegere a ceea ce se citește este la fel de importantă, de aceea vă puteți implica amândoi, atât părinte cât și copil, să citiți alternativ câte un paragraf, să spuneți cu propriile cuvinte ce ați citit, să-i pui întrebări.

La fel de mult contează și ca practicarea lecturii să devină un obicei încă de la vârste mici, chiar de la 1-2 ani, dar cartea și cititul să fie prezentate doar drept o altă formă de joacă pentru ei. Cel mai important însă este să stimuleze interesul pentru cărți, litera scrisă, imaginile și asocierile pe care le poate face, pentru ca apoi totul să devină o rutină plăcută, ce va constitui baza dezvoltării sale intelectuale și emoționale ulterioare.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!