🥚🐇 Până la -40% reduceri pentru cadourile de 🎁Iepuraș!  

Sarcina pe săptămâni si luni: Etape importante si recomandări

Sarcina pe săptămâni si luni: Etape importante si recomandări
Cu fiecare săptămână de sarcină, ești mai aproape de momentul în care îți vei ține în brațe bebelușul. Cele 9 luni vin la pachet cu o mulțime de emoții, cu schimbări în rutina de acasă și de la serviciu, cu stări plăcute, dar și cu stări mai agitate, cu nerăbdare și cu dorința de a-i asigura puiului tău un viitor cât mai frumos.

Încă din momentul în care ai primit vestea cea mare, ți-ai făcut o mulțime de gânduri: „Oare cum va arăta bebelușul la 3 luni? Cum o să-i fac băiță? Oare va plânge des?”. E normal să fie așa, dar înainte de toate, este necesar să înțelegi evoluția sarcinii. Acest articol este redactat pentru tine și își propune să răspundă la toate întrebările cu privire la cea mai emoționantă etapă din viața unei femei. Vei descoperi, în rândurile următoare, la câte săptămâni se vede sarcina, dar și cum se va dezvolta puiul tău.
 

Trimestrele sarcinii

De cele mai multe ori, nu se cunoaște cu precizie data concepției, dar pentru a afla câte săptămâni are o sarcină, medicul va avea în vedere prima zi a ultimei menstruații. Reține că sarcina se împarte în 3 trimestre, iar fiecare aduce numeroase schimbări în viața viitoarei mămici.
 

Trimestrul 1

Trimestrul 1 începe timid pentru că, de cele mai multe ori, femeile nu știu încă de la început că sunt însărcinate. De altfel, în această perioadă, viitoarele mămici își fac nenumărate planuri, punând tot mai multe jucării de pluș în coșul de cumpărături, visând deja la cum va arăta camera lui bebe.

Primele 3 săptămâni: Oare ești însărcinată? Primul semn care ar trebui să te pună pe gânduri este întârzierea menstruației, dar aici vorbim doar despre femeile care au un ciclu menstrual regulat.

Săptămâna 4: În săptămâna 4, vei simți tot mai mult o stare de oboseală și somnolență. E foarte posibil să urinezi mai des și să simți o sensibilitate la nivelul sânilor. În această perioadă are loc etapa de embrionare: un punctuleț micuț începe să se formeze în mucoasa uterului. Renunță la alcool, tutun și alimente procesate!

Săptămâna 5: Embrionul este vizibil la ecograf. În această etapă pot apărea primele stări de greață, primele vărsături, dar și primele pofte alimentare. Medicul îți va recomanda fier și alte suplimente pentru susținerea sarcinii. Încearcă să le iei la ore clar stabilite. Te va ajuta.

Săptămâna 6: Vizita la cabinetul medicului ginecolog va aduce o mare bucurie pentru părinți. Începând cu săptămâna 6, inimioare se poate auzi. Embrionul are deja 6 mm, iar tubul neural s-a închis. Unele femei se pot confrunta în această perioadă cu o mică sângerare vaginală. Anunță medicul!

Săptămâna 7: Embrionul se dezvoltă rapid, iar în săptămâna 7 poate avea deja 1 cm lungime. Acum încep să se dezvolte și membrele. Viitoarea mămică va continua dieta echilibrată, cu alimente sănătoase și suplimente recomandate de medic. Grețurile și vărsăturile pot fi prezente în fiecare zi.

Săptămâna 8: Uite o nouă etapă emoționantă. În săptămâna 8 încep să se vadă degețelele fătului.

Săptămâna 9: Fătul este în continuă dezvoltare, atât în ceea ce privește organele, cât și în ceea ce privește membrele, fața, limba și papilele gustative. În această perioadă pot apărea primele infecții vaginale. Anunță medicul de fiecare dată când simți disconfort urinar! Netratate corespunzător, aceste probleme pot impacta dezvoltarea bebelușului.

Săptămâna 10: Inimioara este dezvoltată complet, dar fața, membrele și alte organe continuă procesul de creștere. Sarcina pe săptămâni si luni implică și o serie de teste și analize speciale. Acum, se realizează ecografia fetală de trimestrul 1, dar și screening-ul pentru depistarea sindromului Down și a altor malformații congenitale.

Săptămâna 11: Fătul continuă procesul de dezvoltare și tot acum începe formarea organelor genitale. Viitoarea mămică poate observa că părul și unghiile îi cresc mult mai rapid în această perioadă.

Săptămâna 12: Fătul este complet dezvoltat și își formează propriile reflexe, iar mămica se poate confrunta cu primele dureri de stomac, dar și cu primele semene de constipație – specifice în perioada sarcinii.

Săptămâna 13: Iată o altă etapă emoționantă: în scurt timp, medicul îți poate spune cu exactitate dacă vei avea un băiețel sau o fetiță.
sarcina pe saptamani sl luni

Trimestrul 2

Pentru a urmări cât mai ușor evoluția celor 9 luni, medicul îți poate realiza un tabel de sarcină pe săptămâni. Așa vei ști când să te prezinți la vizitele regulate, dar și când trebuie să efectuezi analizele specifice. Despre trimestrul 2 putem spune că este cel mai ușor pentru mămică. De obicei, grețurile dispar treptat, la fel și senzația continuă de somnolență. Pe de altă parte, burtica va crește vizibil de la o săptămână la alta.

Săptămâna 14: Organele sexuale ale bebelușului sunt acum definite, iar el începe să crească din ce în ce mai mult. De altfel, tu vei putea trece la garderoba specifică femeilor însărcinate.

Săptămâna 15: Acum e momentul potrivit să-i vorbești cât mai mult lui bebe pentru că el va începe să audă sunetele din exterior și să se învețe cu vocea liniștitoare a mamei. Tot în această perioadă, pot apărea primele dureri de spate.  

Săptămâna 16: Începând cu această săptămână, apar și primele expresii faciale ale bebelușului.

Săptămâna 17: Bebe poate acum să deschidă gurița și să strângă mânuțele, iar mămica va fi supusă analizelor și testărilor specifice trimestrului 2.

Săptămâna 18: Bebe devine tot mai jucăuș, mișcându-se adesea în burtică.

Săptămâna 19: Vernixul începe să acopere corpul lui bebe, protejându-i pielea. Tot acum, se poate observa cu ușurință mișcările lui prin burtică.

Săptămâna 20: Bebe continuă procesul de dezvoltare, iar mămica poate observa o ușoară pigmentare a pielii pe mijlocul burții. E o linie normală care apare în timpul sarcinii.

Săptămâna 21: Acum, bebe cântărește mai mult decât placenta în sine și tot acum, mămica va avea un apetit mai crescut.

Săptămâna 22: Bebe devine tot mai activ, iar mămica reușește să distingă cu ușurință momentele în care aceste este treaz sau când are chef de joacă.

Săptămâna 23: De regulă, în această perioadă, continuă pofta accentuată de mâncare și tot acum pot apărea primele momente în care mămicile uită adesea lucrurile mărunte, de rutină.

Săptămâna 24: Acum începe să-i crească părul lui bebe și tot acum te poți confrunta cu o nouă serie de infecții urinare.

Săptămână 25: Durerile de spate continuă în săptămâna 25 deoarece bebe este tot mai jucăuș și tot mai mare.

Săptămâna 26: Bebe va clipi pentru prima dată în această săptămână, iar mămica se va confrunta în continuare cu clasicele dureri de spate.

Săptămâna 27: Se spune că în această perioadă, bebe poate visa atunci când doarme, iar mămica devine tot mai emoționată deoarece se apropie de ultimul trimestru de sarcină.
etapele sarcinii
 

Trimestrul 3

Ultimul trimestru de sarcină este potrivit pentru a cere și alte recomandări medicului tău. Multe mămici caută încă din această perioadă un pediatru bun, care să urmărească dezvoltarea bebelușului pe luni.

Săptămâna 28: Această perioadă vine la pachet cu clasicele insomnii, dar nu este o regulă generală. E important să discuți cu medicul despre toate stările tale.

Săptămâna 29: Bebe este tot mai energic, iar mămica se poate confrunta cu mici probleme de respirație.

Săptămâna 30: Acum se poate observa la ecografie cum bebe își suge degețelele de la mânuțe – este un reflex normal care îl pregătește pentru perioada de după naștere.

Săptămâna 31: Bebe se mișcă mult mai ușor în burtică, iar mămica poate simți primele contracții abdominale. Atenție, nu ne referim la contracțiile nașterii, ci la o serie de dureri ușoare, specifice sarcinii.

Săptămâna 32: Acum, poziția lui bebe este pregătită pentru naștere și tot acum mămicile cumpără primele jucării muzicale și obiecte de mobilier pentru camera micuțului.

Săptămâna 33: Creierul și sistemul nervos sunt complet dezvoltate, iar bebe cântărește aproximativ 2 kg.

Săptămâna 34: Bebe se dezvoltă pe zi ce trece, iar mămicile încep pregătirile pentru ziua cea mare. E important să-ți pregătești din timp bagajul pentru maternitate, mai ales dacă optezi pentru naștere naturală.

Săptămâna 35: Acum se recomandă exercițiile de respirație și repaus pentru mămicile active.

Săptămâna 36: Acum pot apărea dureri, dar și ușoare contracții. Rămâi în contact permanent cu medicul!

Săptămâna 37: În sfârșit, începe numărătoarea inversă! Majoritatea bebelușilor se nasc între 37 și 42 de săptămâni.

Săptămâna 38, 39 și 40: Acum se pun la punct ultimele detalii pentru ziua nașterii, dar și pentru camera lui bebe. Asigură-te că pui pe listă și centre de activități. O să urmeze o perioadă colorată de magia jucăriilor.
 

Primele zile cu un nou-născut

Ce bine că știi cum arată sarcina pe trimestre. Ești mai liniștită, dar și mult mai pregătită pentru următoarea etapa - viața cu un nou-născut:
  • Creează un mediu sigur, liniștit și confortabil;
  • Caută ajutor atunci când ai nevoie;
  • Acordă atenție primelor semne de boală și cere sfatul medicului înainte de a-i administra orice tratament;
  • Oferă-i lui bebe cât mai multă dragoste;
  • Nu te compara cu alți părinți.
Așadar, sarcina pe luni este privită ca o perioadă emoționantă, o perioadă care aduce bucurie în sufletul viitoarelor mămici, dar și o serie de schimbări. Asigură-te că ai tot suportul necesar pentru a-ți face cele 9 luni mai ușoare.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!